Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 18 October 2012

Pergh!!!! ..... Sambal Raden!...

Assalamualaikum......

Malam tadi tengok ke Neraka Abah? Skrin di TV9 pukul 8.30...... OK jugak cite dia...... Minggu depan pun best tau!! Tak ingat tajuk dia.... tapi macam best je tengok sedutan cite dia kat TV..... nanti OKje cari apa tajuk dia eh..... !

Malam tadi OKje masak biasa-biasa aje.... Ikan Caru Goreng, Sup Fishball Cendawan dan yang best sekali.......... OKje buat SAMBAL RADEN!  No...no....no.... bukan sambal belacan tau..... bukan jugak sambal tomato...... sambal kicap lagilah bukan........ he..he....

Eh... sori le .... pagi-pagi dah cite pasal SAMBAL!   Bikin sakit perut orang yg membacanya!!!  he...he...

Kenapa eh OKje buat sambal ni? ........ Sebab OKje rasa dah jemu nak buat SAMBAL TUMIS ( Tukang Masak pun boring jugak tau!!!! hu...hu.... ) Asyik sambal tumis je.... tak sambal tumis ikan bilis, sambal tumis sotong, tak sotong, udang........ hish.....   balik-balik guna cili kering..........  Kalau belum rebus cili kering lagilah ........... malas nak masak sambal tumis...he...he....

SAMBAL RADEN memang sedap makan dengam nasi panas!  Nasi sejuk pun 'BOH' ajelah..... sedap jugak tu!! Jangan tanya dengan OKje kenapa nama dia macam tu..... OKje tak tau asal-usul dia..... mungkin sambal ni pada zaman dahulu kala hanya dimakan oleh golongan bangsawan orang-orang Jawa kot!!!

Nak tau macamana ghupenya........  tuuuuu.......

PERGH!!!!........




25 comments:

  1. SAMBAL RADEN ? BRU DGR .. CANE WAT TU .. CAM BEST JE .. RESIPI PLEZZ AKAK .. HAHA

    ReplyDelete
  2. intan panggil sambal jawa tu....specialty mak intan tu....mmg best...huhu

    ReplyDelete
  3. Resepi ? no problem sonang je Dedeq...bawang putih, bawang merah, cili padi, cili merah hidup,ikan bilis dan belacan, goreng semua bahan..... pas tu tumbuk.....dush...dush.. letak le gula sikit ..garam sikit.. pas tu MAMAM!!! he..he..

    Intan ....org Johor kot eh yg biasa buat benda ni!

    Duniafana.... cuba le, sedap....

    ReplyDelete
  4. shoutbox saya dah sehat, alhamdulillah...leh le tgl jejak pasni, hihihi

    ReplyDelete
  5. akak nak resepi bole x?first time sitti dengar hahaha

    ReplyDelete
  6. tak pernah dgr sambal raden. kasi la resepi. nmpk menarik tu.

    ReplyDelete
  7. hehehe...kalo ibu sally panggil sambal ikan bilis cili padi...ehh..panjang pulak...panggil sambal raden je la! ^_^

    ReplyDelete
  8. Kakak malam tadi pun makan ikan caru tapi kakak bakar cecah dgn kicap cili+limau kasturi+bawang.

    ReplyDelete
  9. oooo kat sini di panggil sambal ketok... hehehe

    memang sedap..

    http://www.mialiana.com/2010/10/sambal-ketok-pembuka-selera.html

    ReplyDelete
  10. apa lagi kongsi lah resepi... :D

    ReplyDelete
  11. perghhhh makan ngn timun segar ke kacang panjang ke slurpppppp

    ReplyDelete
  12. Dezee tgk je rasa mcm gatal hidung ni.Xle utk pesakit redung kan? XD

    ReplyDelete
  13. Sahabat sekalian RESEPI OKje dah bagi kat reply tu.... atas.... cer tengok...he...he...

    Yelah mungkin nama aje lainkan.... bendanya sama.... apa pun memang SAMA sedapkan!!!!

    Betul tu Kiera makan ngan timun/ulam-ulaman lagilah sedap kot

    Mungkin tak boleh kot sebab ada belacan ngan Ikan bilis..... sian ye awak.... nikmat dunia ni...he...he...

    ReplyDelete
  14. hanya mampu ckp... perghhhhhhh...

    ReplyDelete
  15. wowhooooooooooooooo....nampak sedap.rase nak jilat skrin lappy jew =.=

    ReplyDelete
  16. akak, bt sekali resepinya.. kdg2 pening nak masak apa last2 beli kat luar..hikhuk

    ReplyDelete
  17. Lawaklah Cik ni...ha...ha... ada ke nak jilat lappy...

    Kawai dah ada kat reply tu....cercuba refer ye...

    Ty.... memang terangkat!!! he..he..

    ReplyDelete
  18. apakah??? macam pernah tengok jer tapi tak pernah dengar masakan orang mana neh okje?? huhuhu

    ReplyDelete
  19. nak kena try ni , camna nak buar , kasi resepi sikit

    ReplyDelete
  20. Sedapnya,nak kena tumis ke nie okje?

    ReplyDelete
  21. Sue, ni makanan orang yg malas macam OKje he..he... satu lauk semua rasa ada!!ha..ha... entahlah makanan orang johor kot....

    B. cik resepi okje dh bagi kat reply atas tu boleh tengok!!!

    Nazayiena goreng semua bahan dan tumbuk tak yah tumis!

    ReplyDelete