Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 1 October 2012

Sebesar dan setebal TAPAK TANGAN!...

Nilah kehidupan seorang surirumah...... melayan drama tak habis-habis.... ha...ha... Jangan jeles!!!!!

La ni tengah melayan cite 'Senyawa' ........ Kali ni Fauziah Ghous, Rizman Khuzaimi dan Dira pulak berlakon, kisah pasangan yang tak de anak. Atas desakan mak mertua, isteri dia izinkan suami dia kawin tapi hanya untuk mendapatkan zuriat.  Tapi bila dah kawin lainlah pulak jadinya..... Meroyanlah bini pertama tu.....   LELAKI ni memang pantang KASI CAN!!!....  Biasalah ASTRO.......... cite berulang-ulang.......... tapi OKje layan aje le...

Tinggalkan pasal tu, OKje nak sharekan TIPs mengawal pengambilan jumlah kalori sehari supaya tidak melebihi keperluan..... Walaupun OKje ni bukanlah SLIM MELIM orangnya, makan pun tolak kayu ngan batu aje  he...he...


Kalau check KOLESTROL mau lebih had kot.... he..he.. tapi sekurang-kurangnya berkongsi yang OKje tau...... Tak menjadi satu kesalahan kan......

Secara umumnya untuk orang dewasa jumlah kalori yang diperlukan dalam sehari adalah lebih kurang 1600 - 2000 kalori . Untuk lebih tepat sila google artikel yang berkaitan.

So.... kaedah dia, apa jua pengambilan nasi atau ayam atau daging...... hendaklah tidak melebihi daripada SEBESAR dan SETEBAL TAPAK TANGAN kita pada setiap kali pengambilan.....

Sumber ni OKje dapat masa OKje tengok Semanis Kurma ...... Masa tu Panel dia sepasang suami isteri dan mereka adalah seorang doktor yang asalnya gemuk tapi dah kurus! Mungkin dah ramai yang tahu kot.... cuma nak refresh balik aje!!!


Tak mo tau pun OKje tak kecik hati....... he...he...

13 comments:

  1. huhuhuhuhuhu. tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!! mana cukup kalau banyak tu jerk! hukhukhukuk. alaaaa okje. nak makan lebih sikit jer. sikit jer! huhuhu. nak kurus tapi makan macam dinosour. huhuhu. cm no neh! hukhukhukhuk, sikit sangat tuh. nak kurussssss

    ReplyDelete
  2. Kalau daging sebesar dan setebal tapak tangan kakak rasa kakak boleh ambil kecik dari itu tapi kalau nasi memang kakak tak cukup. Jenis kuat makan mana cukup huhu...

    ReplyDelete
  3. Ha..ha... padan muka 'kita'kan...
    Alah kalau tengah sedap makan tu abaikan aje le...he...he...

    ReplyDelete
  4. Susah betul nak amalkan hidup sihat ni yer..

    ReplyDelete
  5. kalau layan drama tu , standby tisu , sbb ada part sedih tu nak nangis sama-sama dengan pelakon tu kan , mcm bini sy juga lah , no , kalau tangah layan drama tu jgn tukar channel lain , ha siap ambil sapu tangan , lagi standbt nak lap air mata hi hi

    ReplyDelete
  6. aduhai nak amalkan tu yg susah sgt tu, sesekali oklah hehe

    ReplyDelete
  7. Eleh....biasalah b cik...pompuan katakan...kot2 dia pun sama sedih he...he...
    tapi cite tu tak le sedih mana....okje tak nangis pun...

    Setuju sesangat .....bukan senang nk sihat he...he...

    ReplyDelete
  8. Eh tapi mcm pelik pula kalau ad perkahwinan mcm tu ;P
    saya ni bila duduk sendiri jarang makan ayam dan daging.. ye lah bab memasak simple2 boleh la, selalunya ikan dgn makanan laut je jdi pilihan xD

    ReplyDelete
  9. Eloklah tu tapi seafood pun jgn ambik selalu EnE tinggi kolestrol tu...

    so kalau udang tu kena susun besar tapak tangan jugak ye...he...

    ReplyDelete
  10. slalu nk diet tp suami slim xnak diet, so kna masak la tuk dia...kalau dh masak tu, kite pun ngap skali.....kurngkan kuantiti??? hheh... payah tu!!

    ReplyDelete
  11. Ok ler tu..aku makan ayam besar sebelah tangan aku yang besar tu ajer...hehehehe

    ReplyDelete
  12. Betulkan Intan.... bila dh masak tu...takkan tak makan kot...teringinlah jugak...he...he.... takkan cium bau je..

    Nif ...ye le tu... memang le besau tapak tangan .... tapi sepuluh kali pengambilan he...he...

    ReplyDelete