Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 11 November 2012

Plan yang 'TAK MENJADI'...

Assalamualaikum dan selamat malam.....    baru je boleh bernafas ni.......

Planning OKje nak 'masak bagai' semalam....... dah jadi plan yang 'TAK MENJADI'!   Hanya angan-angan semata!!!! Geragau tah ke mana, kerang tah ke mana.........   Sudahnya beli lauk ! (best jugak sebenarnya!).  Sebenarnya,  PARENT IN LAW OKje datang rumah...... so, sebab itulah cuti masak OKje direject!!! he...he.....

Tapi, tengahari tadi Pak Mertua demam dan sakit dada pulak...... ( pak mertua memang ada sakit jantung ), ubat bawah lidah pulak tinggal kat rumah dia, so kelam kabut jugaklah kitaorang...... takkan nak biarkan dia drive balik dengan keadaan cam tu kot..... nasib baik tak jauh mana.......

So, sepanjang harilah kitaorang meneman mereka, sebelum adik beradik lain take turn pulak! hu..hu....

Itulah kan, .......... bukan mudah nak menjaga kedua ibu bapa, lagi-lagi kedua-duanya memang UZUR dan perlukan bantuan tenaga dan perhatian anak-anak.......

Sebagaimana firman Allah yang lebih kurang maksudnya......

........ dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya atau kedua-duanya sekali sampai umur tua dalam jagaan mu dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka ( sebarang perkataan kasar ) sekalipun perkataan 'uh' dan janganlah engkau menengking, menyergah mereka tetapi katakanlah kepada mereka dengan perkataan yang baik.......

Semoga Allah memberikan kekuatan itu.....




24 comments:

  1. tak pe next time boleh buat... ibu bapa lg penting

    ReplyDelete
  2. berbakti kpd org tua selagi kita masih memiliki.. syg kan

    ReplyDelete
  3. Xpa2 next time masak geragau janji berbakti pada org tua... bagus2 da anak menantu cam sis OKje..

    ReplyDelete
  4. He...he.... yelah tu adik-adikku...

    ReplyDelete
  5. Semoga segalanya dipermudahkan.. :D

    ReplyDelete
  6. hehe, okay nak berjalan.. Atuk saya na duduk kampung je, ajak jalan rumah saudara ta na.

    ReplyDelete
  7. Tulah Fir.... kadang-kadang org tua memang susah nak berjalan.... mcm mak OKje kat kampung tu...samalah...dah tak larat!

    ReplyDelete
  8. IBU BAPA XDE YANG KE 2 OR KE 3 N XKAN PERNAH DPT D TUKAR GANTI ..

    ReplyDelete
  9. yer..jadilah anak menantu yg baik...insyaallah..rahmat besar menanti

    ReplyDelete
  10. mak dan bapa menjadi keutamaan

    ReplyDelete
  11. besar pahalanya bila jaga kedua ibu bapa kita... huhuu abaikan masak buat sementara waktu... kan best hehehe... take care ya hainom..

    ReplyDelete
  12. Wahhh baikkk menantu dye ni hihiih
    Na suka firman yg Okje share tu..
    Nice and TQ for sharing..

    Okje pun jaga diri baik2 ni musim xmenentu kejap hujan kejap panas..nty okje puylak xsihat dah kami merindui kamuuu hehehehe (banyk2 minum air masak ye)

    ReplyDelete
  13. salam hainom ..
    klu kita berlaku baik dgn org tua kita insyallah nanti anak2 kita pun akan berlaku baik juga dgn kita ..
    itu la fitrah kehidupan ...

    ReplyDelete
  14. oo ye ke..pak mertua sakit ke? ye la mereka kn mcm ibubapa kita gk...

    #ingt dl penah merasa jaga mk mertua sakit...smpi la arwah pegi mninggalkan km..

    ReplyDelete
  15. takpe..besar pahala jaga mak ayah kan sis..?semoga cepat sembuh ye.. =)

    ReplyDelete
  16. Btl....mak bapa boleh jaga seberapa ramai anak...takkan kita tak boleh jaga....

    ReplyDelete
  17. x semene2 cuti memasak jugak le ye...okla tu...
    sesekali brbakti pada ibu bapa...:)

    ReplyDelete
  18. TQ kerana memberikan sokongan untuk mendapatkan kekuatan itu....

    ReplyDelete
  19. setuju kak...ibu bapa yg paling utama......
    itulah dunia kita sebenarnya.....

    ReplyDelete
  20. ibu bapa harus diutamakan...
    moga kak terus kuat...

    ReplyDelete
  21. sayang mentua mcm sayang mak ayah kandung sendiri kan ;)

    ReplyDelete