Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 31 July 2012

Ku harap Redho Mu.....

Hobi OKje yang dah terbantut 2 hari kembali semula.... he...he... Punyalah penat hari ni..... gi TESCO, cari  lauk mentah ..... pas tu masak untuk juadah iftar hari yang ke 10...... Ya Allah! dah 10 hari kita berpuasa yek...

UDANG ..... masak tah pape...main belasah je...he...he...

ASAM PEDAS Muo beb!....
 SUP SAYUR yang lain 'TUNJUK' je... he...he...

Akhirnya abah admitted jugak.... untuk monitoring doktor...... Condition abah stabil, boleh berjalan dan bercakap macam biasa setelah di beri ubat.  OKje tak melawat abah pun.....  bertanya khabar melalui Arjuna ajelah..... Arjuna pulak keletihan .... semalaman di hospital....

Esok bermulalah kehidupan OKje meneman bonda mertua. Bonda, seorang bekas guru penghidap Parkinson sejak 16 tahun yang lalu. Penghidap penyakit ini akan mengalami keadaan luar kawalan dimana kaki  atau mana-mana bahagian tubuh akan menggeletar dan kejang. Cara untuk melegakan adalah dengan 'mengurut'. Bukan itu saja......... penghidapnya jugak akan mengalami pergerakan yang lambat.........  Diketika inilah bantuan OKje diperlukan!..... macam 'SUPERWOMAN'lah pulak..... he...he....

Bukan mudah untuk meneman bonda mertua yang berada dalam keadaan sebegitu...... Apalah yang boleh diharapkan daripada seorang menantu seperti OKje ni?  Tapi selagi masih ada daya....... Insyaallah........  OKje akan cuba setakat mana yg mampu....... Ramadhan kali ini memang cukup menguji......Bukan mudah untuk memujuk hati untuk redho dengan apa yang bakal dilakukan...... Tapi inilah ketentuanNya. OKje amat yakin ada hikmah tersembunyi yang tidak diketahui.   Setiap kali doa OKje mengharapkan DIA meminjamkan limpahan kasih sayangNya untuk dipinjamkan kepada OKje......   untuk mengasihi insan yang bernama BONDA MERTUA..... insan yang telah melahirkan dan membesarkan  Arjuna........

Rupanya ..... bukan mudah untuk mengumpul pahala ...... ALLAHU AKBAR!





Monday, 30 July 2012

CUTI Masak......

2 hari dah OKje tak berblogwalking dan mengepos entry....  Walaupun orang tak tanya ...... ni OKje nak inform......he..he...... OKje balik kampung..... mana lagi kalau tak..... MUO, ambik peluang berbuka bersama BONDA OKje tercinta!

CUTI le bagi OKje .... sebab tak yah memasak!.....  ( saat yang ditunggu-tunggu! ahaks........ ) Borong sakan le OKje kat Bazar Ramadhan Muo..... semestinya Murtabak Singapura menjadi pilihan kami sekeluarga......

Dan bila dah tak lekat kat rumah...... confirm-confirm OKje memang tak masak le  so, hobi OKje  mengepos juadah iftar memang terbantut le 2 hari...... ! he..he.....

Hari tu pulak BEZDAY ~ Tahi Lalat Bawah Dagu yang ke 9 tahun dan Ayahanda Mertua OKje yang ke 69 tahun ...... Diaorang share tarikh yang sama, so sebelum balik kampung kenalah celebrate dengan 'Pak Mertua' dulu.........kat kampung pulak celebrate lagi sekali.... ( Wah...wah... Tahi Lalat Bawah Dagu ...... SYOK betul!   dapat potong 2 kek eh! ARJUNA lah yang pokai.....



Tapi.... yang tak bestnya pagi tadi......  pak mertua OKje kena serangan jantunglah pulak! Semoga ABAH cepat sembuh ye!

Friday, 27 July 2012

Teruskan Berdoa DON'T GIVE UP....

Emmm...   Hari ni  schedule OKje  kena ambik Sudden Attack.... pas tu macam nak singgah Bazar Ramadhan je ( dah ketagih ni! he..he... ~ tu yg OKje malas ni...pegi sekali nak pegi lagi!) nak beli Murtabak Keramat....  hari ni kasi tambah 2 lagi.... jadi 4 ~ RM10.00 hinggit.... apa taknya semalam .... 2 MURTABAK  di belasah dek Tahi Lalat Bawah Dagu ..... macam terkulat-kulat je OKje makan....  Tepung Pelita pulak macam tak laku je... so hari ni tak yah beli.... cari kuih lain pulaklah..... ..

Nak memilih gerai untuk membeli ni kena tengok-tengok jugak, kadang-kadang kuih tak sedap.... Susah ek nak meniaga ni... ... macamana kalau kuih yg di jual tak laku??  TU YANG TAK SANGGUP  nak facing tu....  Sebab tulah OKje tak meniaga! ( banyak alasan pulak...he..he...)

OKje nak share ilmu yang OKje dengar pagi tadi , Semestinya TV 9 ~ Pesan Atok ( Rancangan Kanak-Kanak! he..he......) oleh YBhg Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz.  Mungkin geng bloggers ada yang dah dengar.... anggaplah ia sebagai merefresh balik ye!



MENGAPA DOA KITA TIDAK DIMAKBULKAN???

Surah AL-MUKMIN ( Orang Beriman) ~ Ayat 60 bermaksud.......

Dan Tuhan Kamu berfirman, " Berdoalah kepadaKu, nescaya Aku perkenankan doa kamu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembahKu akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina"


Allah telah berjanji kepada hambanya yang apa pun jua doa yang kita mintak akan diperkenankan..... samada sekarang, esok, lusa, bulan depan atau pun tahun depan....... tetapi DENGAN SYARAT!


Mengikut kata-kata Ulamak ~ syarat-syaratnya ialah :

1) Yakin sepenuh hati yang doa kita akan dimakbulkan oleh ALLAH.
2) Ibadah FARDHU yang lain ditunaikan
3) JANGAN ada dalam diri kita unsur-unsur HARAM!
4) Dimulai dengan 'HAMDALAH' iaitu kata-kata pujian bagi Allah dan diakhiri dengan BERSELAWAT ke
    atas Nabi
5) Berdoa dengan cara yang betul ( bukan dalam bentuk nyanyian atau sebagainya)


Waktu yang paling sesuai untuk berdoa adalah selepas menunaikan SOLAT FARDHU, ketika WAKTU YANG SUNYI ~ Di tengah kepekatan malam.... ( puitis tuuu ) 
Kalau di MEKAH pulak, tempatnya di MULTAZAM ( diantara Pintu Kaabah dengan Hajaratul Aswad, di MAKAM IBRAHIM dan di HIJIR ISMAIL


Teruskanlah berdoa..... DON'T GIVE UP! Wallahu a'lam....


Sharing is caring kan..... semoga kita semua dapat manfaatnya! Insyaallah!

Thursday, 26 July 2012

Hobi Bulan Ramadhan...

Melayan 7 Ramadhan..... Elly Suriyati. Penulis Skrip drama ni adalah classmate OKje masa Tingkatan 3. 'SAUDARA SHAHRULEZAD MUHAMEDDIN'........ Tak sangka dia dah HEBAT sekarang ni........ Telemovie yg di tulis diantaranya  Syurgamu Ramadhan 2010, Ramadhan Terakhir 2011, Cinta Balqis, Antara Garisan dan macam-macam lagilah.... yang bestnya...  drama-drama yg dihasilkan memang MELETOP dan sebagai bekas classmatenya...... ( entahkan dia ingat OKje entah kan idak ...he...he...) tapi yang pastinya OKje tumpang gembira! HIDUP ORANG MUO!

Macam yang OKje cakap semalam, hari ni OKje meround Bazar Ramadhan....... Pehh.... memang menjamu mata sungguh! Macam-macam ADA. Tapi pilihan OKje cuma Murtabak Keramat ~ 2 , satu daging satu ayam ~ RM5.00, Tepung Pelita ~ RM2.00, Kuih Keria dan Kuih Seri Muka ~ RM 2.00, kuih saja hari ni habis RM 9.00. Zaman ni RM 10.00 memang kecik nilainya.

So...macam biasalah OKje ........ hobi terbaru, hobi bulan Ramadhan....  upload juadah iftar untuk hari yang ke 6......

SAMBAL UDANG... permintaan Angry Bird...


 SUP AYE...... ni penangan daripada INTAN le ni... tengok dia masak meehoon sup daging dengan bergedil ..OKje terus teringin .... cuma tak de daging dan bergedil je le......

Esok tak tau lagi masak ke idak..... Lauk mentah dah habis...... ADA PELUANG MAKAN LUAR ni....he..hee... ARJUNAAAA amacam???



Wednesday, 25 July 2012

Kepulanganmu.... Ku Nanti

Insyaallah ....  hari ni Arjuna akan sampai .......  dah lama rasanya OKje tak dapat menatap wajahnya .... tak dapat mencium tangannya....... ( macam dalam hati ada taman je....he..he...). rasa rindu pulak.....

OKje masih belum lagi menjejakkan kaki ke Bazar Ramadhan sejak dari mula puasa hari tu..... cuma hari pertama jelah..... itupun Tahi Lalat Bawah Dagu dengan Arjuna yang pergi memborong! OKje busy masak kat rumah.

Kenapa ek?.....

Mungkin OKje dah tak keje kot...... jadi rasanya macam tak patut je kalau PENYAKIT MALAS MASAK ni dibeso-besokan......he..he... Lagi pun bukan ke MAHAL? Macam tak berbaloi rasanya ...... OKje bukannya berdua........ berlima kalau weekend..... so  rasanya lagi 'WORTH' masak sendiri. Padahal OKje cukup suka gi bazar Ramadhan..... macam-macam  lauk-pauk, kuih muih yang dijual..... keluar duit je lah.... Yelah lagi pun dulu mana sempat nak masak...... jalan mudah BAZAR RAMADHAN jelah!

Macam biasalah OKje nak share menu OKje hari ni...... biasa-biasa je.... cuma seronok share dengan geng bloggers yg sudi singgah!
IKAN MASAK STIM...... tapi stim kat kuali  
                                           jelah....he..he....

SAMBAL TOLO... he...he... faberet ARJUNA...

KUIH KASUIE.....opss KASWI ...
dah kena tegur ngan 'Dak Abiwan ~ juri masak OKje....he..he..' ....faberet Arjuna jugak dan AYE GORENG ......












Faberet OKje?   Tak sapa pun nak ambik tau kan...... Itulah yang dinamakan 'IBU' . Semua yang dilakukan adalah untuk kegembiraan SUAMI dan ANAK-ANAKNYA....

Apa pun.....ARJUNA...... Kepulangan mu ku nanti.......


A Giveaway : Follower dan Hadiah di Bulan Ramadhan

=                                

1. *wajib* Follow blog icha like sini dan situ

3. Buat entri, Tajuk "A GiveAway : Follower dan Hadiah Di Bulan Ramadhan"
- Copy dan Letak banner yang kat atas tu dan linkkan semula di bahagian 
   comment
4. Bagi link entri korang. bukan link blog, Jelas tak?  
5. Tarikh tutup Giveaway ni akan tamat bila cukup sebulan dan cukup 200 peserta !
- Hadiah2 pula merupakan special Gift from a&w yang tidak terdapat
  di mana2 kedai cenderahati.
6. Hope Giveaway ni akan ada sambutan. Kalau tidak cukup 200 peserta
 *dalam tempoh sebulan* giveAway ni akan ditutup harap jangan.


Salam Ramadhan! :D
Tarikh entry ditulis : 24 july 2012
Tarikh tutup : 24 ogos 2012
 


Tuesday, 24 July 2012

Ala Kadar je BEB!.......

Yuuuhuuu...... OKje datang lagi dengan menu hari ke 4......  tak de yg istimewanya......   biasa-biasa aje....
Syukur, alhamdulilah masih lagi diberikan rezeki olehNya....

AYE MASOK KICAP faberet Tahi Lalat Bawah Dagu...... OKje pun suka jugak sebenarnya (orang Johor kot!) nak masak pun senang ...... he..he...

Lagi ....... SAMBAL TEMPE dengan IKAN BILIS (confirm orang Jawa ni...he..he.. )

SUP SAYUR dan JEMPUT-JEMPUT IKAN BILIS  

Dah hari ke 4 kita berpuasa kan.......  Perlahan-lahan Ramadhan meninggalkan kita....... Dah banyak ke agaknya amalan yang telah kita lakukan.......

'Diberikan kesempatan menikmati awal Ramadhan bukan jaminan kita masih dapat menikmati 1 Syawal............'





OKje teringat pesanan seorang ustaz , dia kata......
' Salah satu sebab mengapa kita liat beramal di malam hari adalah kerana kita banyak melakukan dosa di
  siang hari!'

Renung-renungkanlah.....


Perkongsian yang sedikit ini...

Sejak Ramadhan ni OKje tak fokas dengan KULIAH PAGI yang ditayangkan oleh TV 9 ....... Kenapa agaknya ek......  Takkan dah lapo kot pagi-pagi he.......he........ mungkin tajuknya kurang menarik atau penyakit malas yang lebihnya!

Sambil menunggu Tahi Lalat Bawah Dagu bersiap untuk ke sekolah, OKje dapatlah highlightkan dari 'Tanyalah Ustaz' mengenai MEMBERI SALAM oleh  Ybhg Dato' Abu Hassan Din....

Memberi salam ni hukumnya SUNAT tapi menjawab salam adalah WAJIB tapi ada beberapa keadaan yang NABI MUHAMMAD junjungan besar kita bersabda kita dibolehkan untuk TIDAK menjawabnya.

1) Ketika kita yakin bahawa orang yang memberi salam itu BUKAN ORANG ISLAM
2) Imam yang memberi salam ketika BERAKHIRNYA SEMBAHYANG BERJEMAAH.
3) Ketika MENDAHULUKAN UCAPAN-UCAPAN LAIN sebelum ucapan salam
4) Ketika kita tahu bahawa salam itu DIPERSENDAKAN.  

Semoga perkongsian ilmu yang sedikit ini dapat dimanfaatkan bersama..

INSYAALLAH...........

Monday, 23 July 2012

Seadanya....

Diam tak diam dah 3 hari kita berpuasa.......  menu OKje pulak semakin hari semakin sikit...... he..he.. Penyakit malas dah mula menguasai....  tak lama lagi terus tak masak.....

OKje masih lagi berbuka bertiga hari ni...... Arjuna?   Melepas rindu pakai skype ajelah....  zaman sekarang ni memang cukup mudah... semuanya di hujung jari!


So, bagi memudahkan kerja , OKje buat  MEE BANDUNG.... ( rempah dah siap... order terus dari Muo le,  kakak OKje yang buat ~ promote sikit! he....he......RH Ramli


Lawan dia ni ha.... hitam- hitam si tampok manggis, walaupun hitam tapi bolehlah..... daripada tak de langsung he..he.........


Tahi Lalat Bawah Dagu..... ketam semalam ada lagi..... kali ni dia punya ' turn ' pulak makan lauk semalam!
Untuk ABIWAN  yg bertanya menu OKje hari ni........ silalah menjamu mata..... he...he....... 

Sunday, 22 July 2012

Cerita Anak Jantan!

Hari ni cukup sempoi berbuka...... OKje masak LEMAK KETAM (faberet Tahi Lalat Bawah Dagu)...... Huh.......   kalau dah faberet dia, confirm le versi tak pedas dan KAREMEL (faberet Sudden Attack!)...... Itu aje......... cukup simple.... 

 


campur oreo Ice blended ...... dua orang anak dara tu buat sendiri.......


   


OKje? Makan lauk semalam yg lebih....... he...he... Manalah tahu.... pada makanan yang tak habis tu lah yg ada keberkatannya!!!.....


Hari ni OKje berbuka bertiga jek...tanpa ARJUNA dan satu-satunya ANAK JANTAN disisi.... 
sob...sob.... 
 
Sudden Attack tengah marah tu......he..he... jam tangan dia habis bateri !!


NAK BUEK CAMNO LAIE.... SABO YO LAH....  he...he... Drift jugaklah OKje ke TIKL..... apa taknya...keluar dari rumah dah pukul 5.30 pm.... Masuk hostel kena pukul 6.00 pm.... Sampai kat jalan Yaacob Latif ..... jammed pulak, bersusun keta nak U turn......



Tu lah PONEK mulut den cakap.... suh kemas, iron baju.... dari pukul 3.00...... Tak buek-buek jugak sampailah dah nak balik..... SUDDEN ATTACK ni kalau dah jumpa laptop... memang kemaruk sungguh! .... Itu yg OKje cukup risau............Dah dalam keta, jam tangan pulak tertinggal. OKje pusing balik  lagi.... anak....anak.....


Mencabar jugak jadi IBU ni........   Pegang kata-kata OKje ni......      'Menjaga anak memang senang tapi untuk MENDIDIK anak tidak semudah yang disangka! ' Percayalah!...

Dahsyatnya...

Dah lama rasanya OKje tak share ilmu...... yang banyaknya celoteh OKje yg tah pape ..... So jom le baca makna ayat ni....... Sekurang-kurangnya walaupun tak banyak dapat,  dapat sikit pun jadilahkan...... yang pastinya  kita cuba berusaha  menambahkan ilmu di dada........



Surah ke 99 ~ Al-Zalzalah ( Gegaran ) 


1) Apabila bumi digegarkan dengan dahsyatnya.  
2) Dan bumi mengeluarkan segala isinya 
3) Dan manusia berkata, " Mengapa bumi ini?" 
4) Pada hari itu bumi pun menerangkan khabar beritanya  
5) Kerana sesungguhnya Tuhanmu telah memerintahkan kepadanya (supaya terjadi demikian)
6) Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya terpisah-pisah ( orang baik terpisah dari orang jahat)
    supaya diperlihatkan kepada mereka  perbuatan-perbuatan yang pernah mereka lakukan.  
7) Barangsiapa yang melakukan kebaikan walaupun seberat zarah (atom), nescaya ia akan 
    melihatnya ( mendapatkan ganjarannya) 
8) Dan barangsiapa yang melakukan kejahatan walaupun seberat zarah (atom) nescaya ia akan  
    melihat ( merasakan seksaannya.)


Keterangan ayat :


Erti ' Bumi itu memberitakan perkhabarannya' bukanlah bumi itu pandai bercakap-cakap seperti manusia, melainkan adalah dengan keadaannya sahaja. Ertinya hal keadaannya menunjukkan demikian itu.


Dalam ayat 7 dan 8 jelas bahawa hukuman Allah itu maha adil. Barang siapa yang membuat kebaikan, meskipun seberat debu yang halus, nescaya Allah akan membalas kebaikannya itu. Begitu juga jika ia membuat kejahatan, maka Allah akan membalas kejahatannya itu. Kecuali jika dia bertaubatkepada Allah, ketika itu Allah mengampuni kesalahannyaa dan menghapus dosanya.


Erti taubat ialah menyesal atas kesalahan dosa itu, selama-lamanya. Jika dosanya itu bersangkutan dengan manusia, umpamanya mengambil hak orang, mencaci (mengumpat) orang , maka selain bertaubat kepada Allah, mestilah memulangkan hak kepada yang empunyanya atau meminta maaf kepadanya.

Segmen : Misz Mieza Nak Promot Blog Anda!


Gi melawat blog gang follower   tiba-tiba OKje nampak segmen ni..... Join je le .....

http://pape-jer.blogspot.com/2012/07/segmen-misz-mieza-nak-promot-blog-anda.html

Saturday, 21 July 2012

Menu ..... Ramadhan pertama

Masih pagi lagi......  Arjuna, Sudden Attack, Angry Bird dan Tahi Lalat Bawah Dagu masih enak di buai mimpi INDAH!   OKje aje.....besau biji mata ni.....melayan Blog sendiri....   he...he...  godeh sana, godeh sini..... folo balik geng follower yg baru.... comment ........... tup-tup dah terang......

Kalau kejam mata OKje ni, confirm-confirm  bangun pukul 10.00.......  kain baju lambat le kering gamaknya....he...he....

Bila dah puasa...... ataupun tak puasa sekali pun, perkara yang menjadi MASALAH bagi OKje dan mungkin orang POMPUAN yang dah berumahtangga....... NAK MASAK APE? Betul tak? Minda OKje ni tengah ligat cari idea nak masak ape hari ni? Korang nak masak ape eh? Share le idea sikit!

Kalau dah tak de idea sangat..... BELI ajelah...lagi senang..... he...he...

Dalam sebok-sebok 'pikiaq' nak masak ape....... Ni ha........ MENU OKje untuk Ramadhan hari pertama....
Sardin puff.... he...he... sardin semalam tak habis....


Pas tu.... Ayam percik versi tak pedas langsung......... ...




Chicken Ball Sambal dan sayuq campoq..........   murtabak, buah melaka dan cempedak goreng..... BELI le....he..he... 

Segmen Bloglist Ramadhan

Salam Ramadhan .....




OKje ni tengah 'gila; segmen...he...he...sebab nak promote blog .....

Jom join blogger  'Aku si Jebat ni..... 'Tarikh Tutup :  22 Julai  2012  (11.59 mlm )'  Layari.....
http://akusijebat.blogspot.com2012/07/segmen-bloglist-ramadhan.html

Giveaway Ramadhan 2012 ~ Sweet Lizahanum

           
                  

Meh le join GA Ramadhan ni.... macam best je hadiahnya..... manalah tau rezeki datang melayang!.....

Friday, 20 July 2012

Indahnya...... RAMADHAN

RAMADHAN itu ibarat kekasih yang telah lama meninggalkan kita dan datang kembali untuk menemui insan yang dikasihinya .....

Perasaan rindu dendam dan asyiknya untuk bersua, keghairahan menyambut kedatangannya yang sukar dibendung........ Semuanya menjadi agenda minda kita.

Insan yang tidak gembira bertemu RAMADHAN adalah insan yang sakit jiwanya, umpama hamba Allah yang tiada selera ketika sakit. Manakan mungkin bulan yang penuh kerahmatan itu tidak dialu-alukan. Bulan yang memberi peluang kepada kita mengumpul ganjaran yang banyak. RAMADHAN tidak sama dengan bulan-bulan yang lain. Bulan dimana syaitan syaitan durjana dirantai,  RAMADHAN mendidik diri supaya tidak tunduk dengan nafsu  sendiri, RAMADHAN mengajar kita beristiqamah dengan apa yang telah kita amalkan sepanjang bersamanya.  


Syukur Tuhanku.........Kau telah memberi peluang kepada hambamu untuk merebut keberkatan RAMADHAN...... 


RAMADHAN...... kedatangan mu ku nanti.........



Thursday, 19 July 2012

GA Simple Greenyhouse.. Yeay

JOMMM JOIN......

                               



CARA nak join GA ni, mudah je.. 
1Follow blog GreenyHouseElviraStudio, dan ErynaStuff
2. Buat simple entry title, "GA Simple GreenyHouse..Yeay!" - dalam entry perlu ada:
- banner GA ni, link kan kepada GA entry ni 
-link ketiga-tiga blog..GreenyHouseElviraStudio, dan ErynaStuff
3. Tinggalkan link entry anda dalam comment entry GA saya ni

Expired date: Khamis, 19 JULY 2012 (tepat jam 12 malam) 



Hati....,Bila Dipaksa....

Hujan lebat betul pagi ni....... dan masih renyai-renyai ......... walaupun dah hampir pukul 12.00. ........ rasa macam pagi je lagi.....

SABTU malam  Arjuna kena gi Korea! Sampai le RABU malam ...... Pehhh.... inilah saat-saat yang OKje paling TAK SUKA !  Dah le bulan Pose........ pas tu kena tinggal ! Hati OKje nampaknya dipaksa REDHO ni!  BORING....BORING......BORING!

Si Abang pulak, bulan pose ni dia boleh balik rumah tiap-tiap minggu so  menyambut puasa minggu ni.... confirm-confirmlah dia balik.  OKje lah yang nak kena menghantar balik  TI ni.....

OKje tau la memanglah dah keje dan tanggungjawab Arjuna, tak boleh nak dipersoalkan lagi ........  kalau tak, miss SORU pulakkan OKje dengan anak-anak! he..he........So apa lagi nampaknya  BERBLOGGING lah OKje sampai ke malam! Poselah OKje oiii......


Sambil-sambil buat kerja rumah tadi....... fikiran OKje ni melayang-layang.....cari modal nak buat entri baru, tiba-tiba aje OKje rasa OKje teringin nak bincang  pasal 'HATI....., JANGAN DIPAKSA!'...   Macam best je tajuk tu...   lagi pun,  bukan ke  ianya dekat dengan diri kita.........  semua orang memang pernah mengalaminyakan..... semua orang mempunyai hati dan perasaan!

So, mengikut pemahaman OKje yang tak berapa nak banyak sangat  ni (  he...he .....)
HATI, BILA DIPAKSA.......

1) Hati tak akan berhenti berkata-kata dan memberontak..............
    Macam-macam yang akan keluar nanti. Semuanya yang tak berapa nak baiklah!..... Sebab tak puas
    hatikan......Macam-macam agenda nak dibuatnya...


2) Hati akan jadi tak ikhlas
    Bila hati tak ikhlas, dengan muka-muka sekali jadi masam mencuka. Apa pun perbuatan yang kita lakukan
    akan menjadi TERPAKSA! Buat pun tidak sepenuh perasaan. Semua perasaan timbul.... geram, marah, 
    benci, semua ada. Outputnya?....... Memanglah tak mantop dan meletop! kalau masak.......hasilnya jadi 
    tak sedap......  kalau makan, jadi tak kenyang....


3) Perhubungan akan menjadi renggang.
    Perhubungan yang rapat akan menjadi renggang kerana TAK PUAS HATI. Bertambah teruk lagi 
    kemesraan semakin pudar, kebahagiaan, lama kelamaan akan hilang. Keserasian dah tak ada.


4) Perkahwinan boleh terlerai 
    Asyik kena paksa je........ siapa yang tahankan!


** Bukan semua benda TIDAK boleh dipaksa, ada kalanya boleh, sepatah kata Ustaz Azhar Idrus..... Perkara-perkra wajib yang ditetapkan oleh syariat, sifatnya memang TERPAKSA BUAT , sebab dalam keterpaksaan itulah datangnya keikhlasan! HIDAYAH itu kena di cari bukan menunggu! **


BAGAIMANA NAK MENGATASINYA?


Buatlah perancangan, berkomunikasilah dengan berkhemah. Cuba untuk belajar memahami. Bawalah berbincang. Daripada perbincangan itu dapatkan idea dan persetujuan dari pihak yang terlibat.Dari situlah datangnya keadilan! Hati pun akan merelakan!     


Apa pun tengok le basikal mainan Tahi Lalat Bawah Dagu ni...kasi hati tenang.... ( OKje tak paksa tengok eh......he...he....)



Wednesday, 18 July 2012

Air Tangan OKje...

Hari ni aktiviti OKje memasukkan URL followers OKje dalam 'My Blog List'. So, senang le OKje nak melawat blog diaorang ....... Tak yah le nak tercari-cari.....  hanya dengan sekali  'KLIK' OKje dah dapat visit blog dan tentunya OKje dapatlah tengok diaorang punya new post kan...!! Sambil tu OKje buat kunjungan balas kepada geng new follower....... 'YOU ARE WELCOME TO MY SIMPLE AND MIMPLE BLOG'.... he....he...

Alhamdulilah....... ramai jugak orang visit hari ni.... TRIMAS kepada bloggers yg mempromote blog OKje yeh..... Anda sememangnya MANTOP!

Sambil-sambil masak OKje sempat buat KUIH BAKAR PANDAN ! Rasa teringin lah pulak tekak OKje nak makan..... sapa lagi yg nak buat kalau tak OKjeeeee jugak yg kena buat sendiri!  OKje dah post entry hari tu resepi kuih ni............. Sesiapa yang berminat boleh le gi OKje punya Blog Archieve  then cari 'Kuih Bakar Pandan ......Pasti Sodap'     ..... Peh memang SODAP!  En Hanif jemput makan......he...he.... ( kata hari tu nak buat!)



Yuuu huuuu...... amacam sodap tak....OKje dah tak sabo nak makan ...... potong belum betul-betul sejuk tu lah nampak cam lembik sikit...

Tu dessert dia.... ni pulak lauk malam ni......  sotong goreng tepung dan ikan masak sweet and sour ( lebih kuranglah tu....) khas untuk Arjuna dan anak-anak!! I luv Uolls...hee... ( Tengok tu .....Tahi Lalat Bawah Dagu interframe! )


Telur Goreng...

Assalamualaikum dan salam hari Rabu untuk bloggers semua....... Alhamdulillah kita masih lagi diberikan peluang untuk bernafas lagi pada hari ini, semoga kita terus dihidupkan lagi supaya kita dapat melalui hebatnya bulan Ramadhan yg mulia ini.....

Pagi ni breakfast Tahi Lalat Bawah Dagu makan ni aje...... he..he...



Asasnya tetap ROTI cuma hari ni tambah TELOQ GORENG...... selalu roti bakar......... amacam? Ada terliuq teloq goreng OKje yg tak rupa telur tu??.......he...he...

Sejak dah boleh upload gambar ni... asyik upload aje ek... barulah menarik sikit kan.... ( Tima kacih Arjuna darling! uploadkan tah ape benda sistem agaknya......) Hari ni OKje banyak masa sikit.... SEBAB apa tau... hari ni OKje tak mau masak.... OKje plan hari ni nak beli MEE HOON SUP tambah ayam goreng  2 bungkus! Cukuplah tu tuk OKje 3 beranak...... Petang nanti baru OKje  masak

Bukanlah OKje malas nak masak....  ( chewah!!! konon.....)  pening kepala ni nak cari idea menu ape hari-hari..... balik-balik ayam masak kicap, sambal ikan bilis, udang goreng kunyit, ikan asam pedas.... tu ajelah..... Syukurlah Arjuna memang tak cerewet pasal lauk bagai ni............   BEDAL aje..   sedap ke tak sedap ke...dia makan aje..... ( memang senang nak jaga anak Pak Rahman ni...)  Nanti OKje uploadkan apa yg OKje masak eh...... ( OKje ni bukanlah pemalas benooo.........he...he... )

Berbalik cite pasal 'mamam' ni.... Oooo CIK HANIF..... dah buat ke Kuih Bakar Pandan OKje yg pasti sedap tu????   he......heee..



Tuesday, 17 July 2012

Berblogwalking selagi terdaya!

OKje adalah orang yg teramat baru dalam dunia blogging ni.....  Baru sesangat.... bulan April 2012 hari tu..... follower pun baru beberapa orang.... (sian ek!). Tapi OKje tak kisah pun....Niat OKje nak mengisi masa lapang yang ada.... OKje nak 'file'kan idea yg OKje dah luahkan dalam bentuk tulisan ni..... OKje nak sharekan pada sesiapa yg sudi membaca.... walaupun tulisan OKje tah pape....janji kool!!! he..he...

Dah masuk 4 bulan OKje berblogging..... dah banyak jugaklah entry yg OKje publishkan.....dan yang paling banyak di'view' adalah Segmen Berblogging. Sebenarnya dah banyak jugak OKje join segmen bagai ni.... macam Fariz Reza, Hanif..... ( OKje pun join segmen blog 'sayagilerpurple'! ) Walaupun baru beberapa hari OKje publishkan, tapi entry tu cukup banyak orang tengok! So sesiapa yg nak naikkan traffic blog.... banyak-banyakkanlah JOIN SEGMEN BLOGWALKING yg ramai blogger buat tu!

Selain traffic blog lancar, naiklah jugak follower OKje dari rumah 'one' dah jadi rumah 'tens' dah....Terima kasih ye gang follower! Sudi-sudikanlah komen!


OKje memang rajin berblogwalking sejak kebelakangan ni...... banyak blog yg dah OKje follow dan tinggalkan komen kat 'SHOUT BOX' tu. Walaupun tak semua yg OKje tinggalkan jejak , menjejaki kita semula tapi .... nampaknya hasilnya tak mengecewakan! Itu semua advise dari OTAI-OTAI blogger kita!


Selain tu dapatlah jugak tengok blog orang yang come-come.... yang kool-kool..... pas tu copylah widget yang berkenan tu...  ( mintak halal ye blogger ) kasi cantik blog sendiri!  he...he... OKje sebenarnya teringin nak ubah header OKje bagi cantik...... tapi OKje tak berapa nak faham.... macam complicated je.... (kesian ek!~ walaupun dah tengok tutorial banyak kali  .....   he...he...) 


Nantilah........ 







Saujana mata memandang kan.....sayup dan redup je....

Bila Hati Berkata-kata.....

Kenapa hati kita selalu berkata-kata ek......


OKje buat kesimpulan ada beberapa sebab KENAPA HATI KITA SELALU BERKATA-KATA :


1) Sebab tak de orang nak berbual dengan kita....
    Masa tu kita sorang-sorangkan..... apa lagi BERANGANlah he...he...   (OKje memang kuat berangan 
    masa kecik dulu le! cakap sorang-sorang..... sekarang menurun kat anak pompuan OKje masa diaorang 
    kecik-kecik...


2) Melahirkan rasa tak puas hati ! 
    Tak kiralah dengan sesiapa....... Malas nak meluahkan dengan orang tu nanti tambah panjang pulak 
    cerita..... so luahkan jelah dengan hati.....kita tanya dan jawab sendiri.  he....he..... 
    Kalau GEMBIRA macamana pulak?... Jarangkan kita cakap dalam hati... kita mesti bercerita dengan 
    seseorang.


3) Bila kita SYOK kat seseorang
    Masa nilah hati kita berkata-kata....... 'ensem'nya mamat ni.... kalau jadi boypren kan best. Ha..... ni dah 
    bukan zaman OKje lagi, ni zaman budak-budak ni.... zaman Husna, zaman Dayteen, zaman Aein, zaman   
    Fariz.....zaman Bahrain ( kan..... gang followers!...)  Kalau tanya OKje.... CONFIRM Arjunalah yang 
    paling ensem ! he... he....


4) Bila kita tengah merajuk
    Bila tengah merajuk...... hati kita meronta-ronta untuk dipujuk. Kan ke 'merajuk pada yg kasih'. Tak rugi 
    pun pujuk, dapat pahala lagi ada!    

3) Bila kita tengah buat ENTRY!!  he...he..)
    Ha...OKje tengah cakap sorang-soranglah ni..... memerah idea bagai....SYOK sendiri ( ahaks!)





Weekend yang busy..

Separuh hari, hari ni OKje tak sentuh pun laptop ni......he...he... sebab blackout!!!  Kalau tak blackout, confirm dah berblogwalking dah....

Hari Isnin memang cukup busy bagi OKje..... apa taknya ....... baju nak kena iron, time ni jugaklah OKje boleh baca 'paper'. Semalam? Mana sempat....... semalam adalah hari ber'libur' he...he.... Lagipun  semalam atok Arjuna masuk hospital. So kenalah visitkan....... bawak mak dan abah Arjuna sekali so dah satu hari kat situ je....

KPJ, Ampang Puteri, hospital swasta...... memanglah selesa untuk orang yang sakit. Beruntunglah Atok sebab dapat duduk kat hospital swasta, bilik sorang, layanan yg bagus...... senanglah untuk anak-anak nak visit, tak kira masa! Atok Arjuna ada 13 orang anak dan anak-anaknya semua 'MENJADI ORANG' he..he.... SEJUK perut ibu mengandung! Lebih separuh daripada makcik dan pakcik Arjuna adalah GURU termasuklah IBU MERTUAKU he...he...

Harap- harap dijauhkanlah OKje masuk hospital ni.... supaya tidak menyusahkan Arjuna untuk membayar bilnya, tak menyusahkan anak-anak ... nanti mereka tiada peneman, tiada supirnya, tiada chefnya, tiada housekeepernya......  Harap-harap Allah memberi kesihatan yg baik kepada OKje...!

Monday, 16 July 2012

Segmen Promote Blog by Jal




Pehhh....... baru jadi !   Satu kebanggaan bagi OKje ni  dapat copy paste dalam blog ni.... Sian ek.... he....he....

Walaubagaimanapun.....  inilah salah satu usaha OKje nak promotekan blog OKje yg tah pape ni.... janji kool! JOM JOIN....   http://sayagilerpurple.blogspot.com/2012/07/segmen-promote-blog-by-jal.html 

Sunday, 15 July 2012

Santapan Rohani pagi!

Rasanya dah lama OKje tak share makna-makna surah ni...... asyik membebel tah pape je..... so hari ni jommmmm....

Surah ke 112 -  Al-IKHLAS (Ketulusan)


1) Katakanlah "Dialah Allah yang Maha Esa"  2) Allah ialah tumpuan segala harapan   3)  Dia tidak melahirkan dan tidak pula dilahirkan   4) Dan tiada seorang pun yang menyamaiNya


Keterangan Ayat :


Ayat dua ash-shomad : yang dimaksud/disengajakan dan dituju untuk meminta segala hajat. Maka Allah hanya satu-satunya tempat meminta hajat. Bukan kepada kubur, jin atau malaikat sekalipun.


TAHUKAH ANDA?

Surah Al-Baqarah adalah surah yang PALING PANJANG !   Surah ini mengandungi 286 ayat iaitu surah yang memiliki ayat paling banyak. Diturunkan di Madinah. Banyak keistimewaan surah ini, antaranya sebagai pendinding diri. Hal ini sebagaimana yang disebut dalam hadis riwayat Muslim yang bermaksud : " Sesiapa yang membaca surah Al-Baqarah di dalam rumahnya pada waktu malam, syaitan tidak dapat memasuki rumahnya selama 3 malam. Dalam riwayat al-Tabrani dan Ibn Hibban pula menyebut : " Sesiapa yang membaca surah Al-Baqarah  di rumahnya pada tengah hari, maka syaitan tidak akan dapat memasuki rumah itu selama tiga hari"

Sumber daripada : majalah 'al-Ustaz' ~ Meluruskan Kekeliruan Hukum Hakam Puasa  
( Arjuna yg beli!!!! bukan OKje..... he....he..... semoga dapat manfaatnya bersama!)

Saturday, 14 July 2012

Aktiviti yang mengENJOYkan!

Biasa la......aktiviti wajib OKje every weekend.... dah tentu melawat si Abang di TIKL
( sekolah OKje dan Arjuna jugak! )........  borak-borak, makan-makan, huloq footlus  pas tu baliklah......... janji dapat melepaskan rindu pada satu-satunya anak 'jantan' OKje...........  betullah pepatah orang-orang tua, 'kalau dekat bau taik.... bila jauh, bau wangi.....'

Aktiviti yg ke 2 pulak  ........ mestilah melawat ibu dan ayah mertua ku.... he...he... bukan ke redho Allah tu daripada  redho mak ayah....... bawak le buah tangan sikit  ( sebab OKje kan terlampau  RAJIN beno masak! ahaks....... ) Orang tua ni bukan le nak makan sangat sebenarnya.....  selera makan dia mungkin dah kurang...... apa yg dia harapkan sedikit kasih sayang daripada anak-anak, kalau boleh mereka nak anak-anak dekat dengan mereka....... tapi mana mungkin......  anak-anak juga ada rancangan mereka sendiri....  Sampai masa nanti OKje juga akan merasai situasi begitukan.....

Aktiviti yg ke 3... confirm-confirm melawat shopping complex, tengok wayang ke.....he..he......window shopping je..... tanya lah mana shopping complex yg baru bukak..... confirm! OKje dan Arjuna dah sampai....... dari sejak belum kahwin sampai le anak dah beso-beso ni........ memang menjadi aktiviti wajib kita orang. he...he... masih belum JEMU lagi! Agaknya tunggu sampai sakit lutut kot.....baru berhenti.......



Aktiviti  ke 4 pulak........ kalau dah kat luar tu....mana mungkin OKje nak masak kan....... dahlah weekday pun masak....takkanlah weekend pun nak kena DERA kena  masak juga......      Nasiblah Arjuna memang cukup sporting dalam hal ni...... ( terima kasih Arjuna.....) ke sebab OKje ni masak tak sedap kot?!!!  Apa-apa pun tak kisahlah Arjuna...... janji OKje dapat makan ORANG MASAK! he....he.....



Aktiviti ke 5......kadang-kadang tu OKje gi Pasar Tani....... Seronoknya gi Pasar Tani ni dapat cuci mata...... selain lauk mentah ..... OKje suka tengok tudung.....tengok baju..... kuih muih pun banyak.............. Yang bestnya OKje dah jumpa KEROPOK LEKO yg SEDAP  ....... sebijik macam kat Terengganu...... pencicah dia pun sodap ! Dia ni jual dalam 8 batang RM10.00..... Tapi memang puas hatilah....  Tapi jangan terkejut orang JOHOL, NOGORI SEMBILAN yg buek! OKje kan penggemar keropok! Dapatkanlah di PASAR TANI SAUJANA IMPIAN! Pasti tak menyesal..... cuma OKje belum lagi jumpa keropok biasa yg sedap.....Kat ne ek cari keropok yg mantop ni?

Apa-apa pun OKje ENJOY dengan aktiviti kitaorang ni!

Friday, 13 July 2012

Komunikasi Yang Baik....

OKje rasa OKje dah jadi 'BLOG ADDICT' lah pulak....... Apa taknya ..... gatal je tangan ni nak bukak laptop.......  nak tengok follower lah.... nak blogwalking lah..... nak tambah entry lah... tak boleh jadi ni.... tak boleh dibiarkan....  nanti jadi macam Angry Bird dan Tahi Lalat Bawah Dagu..... asyik 'berfacebooking' tak habis-habis........ sampai sakit hati OKje dibuatnya... Nasiblah Si Abang tak de, kalau tidak 'menembak' dari pagi sampai malam....

Tapi OKje kena 'SMART' dalam pengurusan masa ni, kerja rumah kene beres,  bila Arjuna balik kena STOP!!  he..he... kasi layan FIRST CLASS barulah Arjuna tak bising !  Komunikasi diantara suami isteri kena tip top!

Sepatah kata Ustaz Badli Shah dalam Muqaddimah pagi tadi..... ( OKje memang suka dengar Ustaz Badli Shah ni bagi ceramah..... best tau....lawak! )

KOMUNIKSI

Adalah usaha untuk kesatuan maksud ( ni macam bahasa buku je.... he...he...). Maksudnya bila kita berkata-kata tu....... maksudnya kena sampai kepada pendengar/pasangan.

PRINSIP KOMUNIKASI pulak  :

Kita hendaklah menjadi pendengar dan pengucap yg baik. Berkata-kata dengan bahasa yg sopan, walaupun ketika marah. Bila bahasa yg digunakan sopan, orang yg mendengar senang untuk menerima.

CARA BERKOMUNIKASI  YG BAIK :

1) Kena ada IDEA untuk diucapkan
2) Cara Pengolahan IDEA itu sendiri.
     ~ Apa yang nak diucapkan itu sampai kepada kemampuan pemikiran pasangan
     ~ Tak boleh jugak under estimate
     ~ Panggilan manja hendaklah dikekalkan sehingga ke alam perkahwinan
3) Menyalurkan idea yg telah diolah kepada pasangan dengan cara yang betul.
     ~ Kesesuaian situasi semasa hendak menyalurkan idea itu juga kena ambil kira.
4) Bahasa yg digunakan hendaklah sopan terutama kepada pasangan

SEBAB itulah.....

" Isteri diciptakankan daripada rusuk Adam bukan dari kepalanya untuk dijunjung, bukan juga dari kakinya untuk dijadikan pengalas, tetapi dari sisinya untuk dijadikan teman hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi dan dekat dengan hatinya untuk dicintai..."

Mesin Basuh oh Mesin Basuh.....

OKje baru je lepas masukkan baju dalam mesin basuh...... ..... asingkan baju berwarna dengan baju putih.... check ada duit syiling atau tidak dalam poket seluar Arjuna,  pas tu dalam poket baju sekolah budak-budak pulak, letak sabun ....... letak ........pelembut kain........barulah tekan 'START' ! Barulah OKje boleh 'godeh' laptop ni.... he..he....

Bercakap pasal pelembut kain ni.....memanglah banyak brand yg dijual di pasaran sekarang ni...... Brand yg OKje selalu perasan...... SOFTLAN,  AVA,  DAIA,  DROWNY ........ Untuk packet refill....harganya lebih kurang sama  antara RM 4.50 - RM 5.50. ( untuk 2000 liter,.... kalau OKje tak silaplah ). Pelbagai pilihan bau..... kadang-kadang tu hidung OKje ni pun dah confuse nak pilih. OKje ni pulak, jenis 'belasah' je pakai apa brand pun janji 'MURAH'! he...he... lagi-lagi sejak jadi penganggur  laa ni........ so memang tak cerewetlah dalam bab-bab ni ( Sebab harapkan duit Arjuna kannnn!......)  Dalam tak cerewet tu, OKje perasan untuk pelembut kain 'AVA' ni walaupun harganya murah  tapi dia agak cair sikit....... so kalau dah tuang separuh gayung....he..he... memanglah cepat habis.... OKje recommended pakai 'DAIA' sebab selain baunya wangi dan tahan lama bau kat baju tu..... dia juga pekat...... pakai sikit je pun dah wangi !  he..he.......    ( harganya taklah jauh beza sangat dengan yg lain..... )

Korang punya mesin basuh selalu buat HAL tak?    Sejak OKje pakai mesin basuh automatik ni (dah lamalah jugak ( 7 - 8 tahunlah jugak! )........ rasanya dah 7-8 kali jugak le kena panggil technicion kasi betul........ kejap ayaq tak mau bertakung le, kejap tak mau spin le, kejap tak mau pusing le..... PEHHH...........  pening dibuatnya........

Bukan ape....kalau time mesin basuh rosak ni...... baju kotor pun menggunung...... TAK SUKE tengok!.........rimas!!!

Yang BESTnya OKje nak cite ni........ OKje nak BONGKARKAN rahsia ni..... kalau mesin basuh anda rosak sebab 'AYAQ TAK MAU BERTAKUNG je ye'........ tak yah le panggil technicion....   betulkan je sendiri... ..... Ni OKje cite dari pengalaman OKje ye..... Sebab tak mau kena marah ngan Arjuna sebab asyik rosak je..... OKje pun dah jadi specialist Technicion......he...he...

Apa yg OKje buat........

1) Tonggengkan mesin basuh tu.....
2) Bukak penutup tapak mesin basuh tu......
3) Kenal pasti tempat yg berkemungkinan ada duit syiling tersumbat ~ biasanya dekat joint tempat saluran
    air, tengok je kat bawah tu  ( OKje ingat nak ambik gambo.... tapi hp OKje, 2nd hand le..... Arjuna
    punya.... HTC tuu...heeee ) tak leh sambung ngan laptoplah pulak.....
4) Ambik screw driver yg bunga,  bukak screw dia ( mesin basuh OK je ada 2 screw )..... goyang-goyang
    sikit saluran air tu, nanti keluarlah duit syiling.
5) Pasang balik semua benda tu

dan INSYAALLAH....... mesin basuh tu boleh digunakan semula....

SELAMAT MENCUBA.......

Thursday, 12 July 2012

Kuih Bakar Pandan... Pasti Sodap!...

Breakfast untuk seorang surirumah yg serba dho'if macam OKje ni.....  cukuplah seadanya....( sedih ni.....huk...hukk.....) hanya sebiji PAU AYAM KARI yang tak habis .... yang  Arjuna beli semalam kat R n R Guthrie..... Ayaq? Ayaq sejuk je....  Bersyukurlah OKje oiiii .....cuba hang tengok orang lebih susah nu ha..... tak makan pun ada!!!!..... He..he....... OKje sebenonya tak berapa kisah pasal breakfast ni.... makan apa aje depan mata.... bagi habis benda yg ada kat fridge tu..... SAYANG nooo..... Kalau tak OKje yg makan ..... sapa lagi? Nilah jugak DBOKje.....ho...ho....

Cite pasal bab makan ni OKje suka nak cite dan share 1 resepi  yg OKje dapat daripada BLOG jugak... blog resepi... tapi memang confirm jadi! SEDAP pulak tu.... Tak caya? Buktinya ....Mak mertua OKje pun sampai mintak resepi. Bolehlah buat untuk berbuka puasa nanti ye...

Bukan apa OKje memang SUKA tahap gaban kuih ni..... jarang jumpa yg sedap.... tak pernah jumpa yang menepati citarasa tekak OKje. Tapi Abg Mat punya resepi memang MELOTOP!....

Apa yg penting kita kena ada OVEN le..... Kalau tak de beli...... Dulu OKje beli RM 99.00  kat Jusco... MAMPU BELI lagilah! Kalau tak de macamanalah nak membakonya.... Ye tak?

BAHAN-BAHANNYA  :
( OKje memang suka kalau buat kuih yang tak yah timbang-timbang ni...  cepat dan mudah )

1) 1 cawan    ~     Tepung gandum
2) 1 cawan    ~     Gula halus
3) 1 cawan    ~     Susu cair
4) 1 cawan    ~     Santan kelapa
5) 1 cawan    ~     Air pandan ( resepi asal le..... tapi OKje dah tukar jadi santan pandan!)
6) 3 Biji Telur
7) Pewarna hijau  ~ Kalau suka

CARA MEMBUAT :

Blendkan kesemua bahan di atas. Bakar dengan suhu 180 darjah selama lebih kurang 50 minit - 1 jam.
Biarkan sejuk, barulah potong. Strukturnya memang agak lembik semasa panas tapi percayalah bila sejuk ia tetap lembut dan cantik bila di potong!

Selamat mencuba ye!!!

Wednesday, 11 July 2012

Keluarga Iskandar yang BEST!

OKje ni kalau dah start menulis......asyik nak menulis je....   ada aje benda yg terlintas kat kepala nak diluahkan......  Bila cuaca kat luar basah....... Jiwa OKje pun ikut basahlah pulak..... aktiviti pun lembab je rasanya....  serba serbi malas....... Tahi Lalat bawah Dagu pulak asyik tengok cite 'HORE-HORE' tak habis-habis.....   rasanya dah 4 x  ulang tayang pagi ni .... dah naik bosan OKje .... OKje dah siap hafal jalan ceritanya!

OKje saja je  nak share satu cite TV ni...... OKje rasa bila tengok cite ni OKje rasa terhibur.... seronok!!! Terasa macam kita yg berlakon... tapi tak taulah kalau u all tengok........Cerita dia berkisarkan pasal sebuah keluarga Iskandar, seorang ibu tunggal ( Kismah Johari ke nama dia - dia ni selalu mengigau...mengilai macam pontianak...... anak-anak dia pulak, yang sulung, lelaki, ( biasa berlakon tapi tak tau nama), dah kematian isteri, yang ke 2, lelaki ( isteri dia Susan Lancaster) yang ke 3(macam ada sikit 'gay' ~ pelakon tak kenal      ( belum banyak cerita pasal dia) , yang ke 4, perempuan, seorang lawyer ( Anita Baharom dan  suaminya Azhar Sulaiman)  yang ke 5, lelaki ( pelakon tak kenal jugak - dia ni baru kawin dengan janda anak sorang.....masalahnya anak dia tak suka dengan dia ni!) dan yg bongsu perempuan....... macam-macam hal berlaku dalam keluarga ni........  BEST! Cerita dia dekat dengan reality kehidupan berkeluarga. Tak percaya,...... cubalah tengok mesti terhibur!

TAHNIAH untuk Astro Prima kerana menayangkan cerita ' KELUARGA ISKANDAR'. Sesiapa yg berhajat nak tengok, masa tayangannya setiap hari Selasa, pukul 10 malam. Kalau ter 'miss'...... tak yah nak risau...sebab biasalah Astro...ulangan kan banyak kali...he..he.... OKje mesti tertunggu-tunggu cite ni.



Ramadhan ....kedatanganmu ku nanti......

Tak beberapa hari lagi .... Ramadhan akan datang...... Bulan mulia yg penuh rahmat!! Bulan yg cukup dinanti-nantikan oleh budak-budak terutamanya........, sebab dapat DUIT RAYA!! Seronoklah diaorang...... Mak budak?       He..he..  kena bangun pagilah gamaknya, ..... kelat biji mata .......

Hish...hish........OKje...OKje....awak tu.... umur dah 'DEWASA COMEL'  ( tak mengaku dah banyak BEBB!!! )...ahaks.... banyak-banyakkanlah beribadat!!!

Dalam kita bergembira menyambut Ramadhan, ingatlah.......ada segelintir insan lain yg bersedih...... anak saudara OKje kehilangan anak, kakak OKje  kehilangan cucunya pada Ramadhan tahun lepas...... Allahyarhamah Dania Emelda  - 2 tahun. Kehilangan orang tersayang pada 21 Ramadhan (kalau tak silap!) cukup terkesan! Walaupun kesedihan orang yg memandang tidak sama dengan bahu orang yg memikul........ tapi kesayuan itu tetap ada! Walaupun dia meninggalkan kenangannya untuk insan-insan yg ditinggalkan.... tetapi dia telah menjadi Bidadari Syurga di sana! Al-Fatehah untuk Nia.... opah sentiasa merindui Nia....

Okaylah.... berbalik pada tujuan asal OKje menulis untuk me'refresh balik perkara-perkara basic sebelum kita menyambut Ramadhan. Rujukan ni  OKje ambik dari 'INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT' tulisan Dato' Ismail Kamus ( walaupun dah berzaman OKje beli.... tapi belum khatam-khatam sampai laaa... ni)...ahaks!!!

RUKUN PUASA :

1) Orang yg berpuasa
2) Berniat ~ Berniat dalam hati pada setiap malam. Tempohnya bermula sesudah tenggelam matahari
    hinggalah terbit fajar.
3) Menahan diri daripada perkara-perkara yg membatalkan puasa mulai terbit fajar hingga terbenam
    matahari

NIAT ~
Sahaja aku berpuasa pada esok hari dalam menunaikan fardu bulan Ramadhan pada tahun ini kerana Allah Taala

PERKARA-PERKARA YG MEMBTALKAN PUASA :

1) Makan dan minum dengan sengaja ( jika terlupa tidak batal! TAPI wajib berhenti sewaktu menyedari diri
    sedang berpuasa)
2) Memasukkan dengan sengaja sesuatu benda ke dalam rongga yg terbuka
3) Muntah dengan sengaja
4) Keluar haid dan nifas
5) Gila
6) Murtad (Keluar dpd Islam)
7) Mengeluarkan mani dengan sengaja
8) Bersetubuh pada siang hari

Kalau OKje nak tulis berkenaan puasa memang banyak..... tapi Okje ambik mana-mana yg OKje rasa penting dan basic! Semoga ada keberkatannya!!! Insyaallah.....

Bersihkan Jiwa Kita....

Lawaklah Ustaz Zamri ni......  biasalah peneman OKje pagi-pagi ni rancangan "Tanyalah Ustaz". Kasi bersih jiwa dulu! he..he.. Pas tu barulah berhempas pulas kasi bersih rumah......

Rutin OKje agak 'LONGGAR'  dua hari ni, tak yah nak menghantar Tahi Lalat Bawah Dagu gi sekolah.... demam........ sakit tekak, barulah dia tak mintak ice cream..... balik sekolah mesti 'tax' OKje ice cream kat kedai sebelah sekolah tu!   Tahu pulak tu........ ais kat fridge langsung tak sentuh.... Kalau tak, minum mesti letak ais! Anak...... anak.....

Lama dah tak menulis..... .... Jiwa OKje tak bersedia untuk menulis....... jiwa OKje Kosong.... Kosong.... Kini aku bangkit, Membuktikan ku tak sakit dengan segala........... (macam lagu Najwa Latif jek... he..he...)

Jiwa adalah roh yang berada di dalam jasad kita. Jiwa juga seperti jasad, memerlukan makanan, juga perlu dibentuk, dididik....... untuk mengelakkan jiwa kita dipengaruhi nafsu......

OKje cuba share dengan apa yg OKje dengar daripada pesanan Ustaz Zamri........

TANDA-TANDA jiwa yg kotor :

1) Peringkat pertama  ~  Tiada rasa bersalah langsung apabila melakukan sesuatu perkara yang salah
2) Peringkat ke 2  ~  Rasa dah jadi biasa dengan perkara itu
3) Peringkat ke 3  ~  Rasa dah jadi seronok pulak
4) Peringkat ke 4 ( peringkat yg teruk )  ~  Menjadi pembela dan berhujah untuk menegakkan perkara yg  
                                                                 salah.

Agak-agaknya jiwa kita di peringkat kotor yg mana ek???? Na'uzubillah.....


Kaedah nak MENGELAKKAN Jiwa Kotor pulak...... :

1) Kurang-kurangkanlah tidur. Banyakkan berjaga terutama di malam hari....  (emmm......)
2) Kurangkan makan ( 1/3 untuk air, 1/3 untuk makan selebihnya biarkan kosong..... ~ OKje asyik selera  
    je!)
3) Banyakkan berzikir

Bagaimana nak MEMBERSIHKAN Jiwa Kotor :

1) Memperbanyakkan membaca Al-Quraan
2) Jangan meninggalkan Solat
3) Mengingati Mati ( rajin-rajinkan diri berziarah ke kubur )
4) Kalau dah tak jalan jugak......  berdoalah dengan sepenuh hati untuk mendapatkan hati yg baru

Semoga apa yg OKje sharekan ini dapat dimanfaatkan bersama........ Sebagai manusia, kita kena saling ingat mengingati...... sebab manusia tu sifatnya memang PELUPA.....

' Ya ALLAH semoga kau kurniakan kepada kami, jiwa-jiwa yang bersih'.........

Monday, 9 July 2012

Pentaksiran Berasaskan Sekolah

Busy sungguh OKje sejak hari Jummat lalu...... nak menulis blog pun tak tersempat.....  Ambik report kad anak lagi, briefing pasal PBS untuk budak Tingkatan 1 2012, jemputan kahwin dan macam-macam hal!

Stok lauk mentah pulak dah habis........ Pagi-pagi lagi dah melawat 'Pak Sedara Tesco'  he...he... Melayang RM300.00 untuk lauk basah dan barang-barang kering.... tahanlah untuk seminggu dua. Harga ikan  masih reasonable .... tak mahal sangat! Kalau ikan merah yang 'potong'....... masih boleh dapat RM32.00/kg. Ikan pun nampak fresh! Jaya Jusco? Harga ikan dah mencecah RM40.00/kg...... Pasar awam? Tak dapat nak compare ..... sebabnya OKje amatlah jarang pergi pasar..... Gedung membeli belah bak cendawan tumbuh laa ni yang jauh lebih selesa menjadi pilihan. Cakap aje nak gi mana.... Tesco, Giant , Carrefour ..... semuanya dikejiranan Teratak OKje...   Sediakan saja ongkosnya dong!

Berbalik pasal PBS ( Pentaksiran Berasaskan Sekolah )....... Apa yg OKje faham daripada briefing tadi, OKje cuba rumuskan. Apakah objektif sebenarnya..... Selain daripada menghapuskan PMR, guru-guru diberi peluang untuk menyumbangkan point untuk pelajar! Dalam erti kata lain nasib pelajar 50% di tangan guru! ( Mungkin ini salah satu cara guru dapat mengawal disiplin pelajar! ) Dalam hal ni, pelajar hendaklah menjalinkan hubungan yg baik dengan guru.

PBS dibahagikan kepada dua bahagian, iaitu

1) Akademik  ~ Pelajar di nilai melalui exam, homework, kedatangan dan tugasan yg diberikan.  Siapa kata exam tak de! Masih seperti biasa mungkin bukan exam pertengahan tahun, akhir tahun macam dulu tetapi pelajar kena selalu bersiap sedia.

2) Bukan Akademik ~ Kegiatan kokurikulum, adab pelajar dengan guru dan aktiviti luar 


Kedua-dua perkara tersebut diambil kira dan seterusnya dinilai oleh guru. Dimanakah kedudukan anak anda?  Samaada  di BEND 1 - Tahu, atau BEND 2 - Tahu dan Faham atau BEND 3- Tahu, Faham dan Buat , atau BEND 4 - Tahu, Faham, Buat dan Praktik  atau BEND 5 - Tahu, Faham, Buat, Praktik dan Memberi Tunjuk Ajar atau anak anda di BEND 6 - Tahu, Faham, Buat, Praktik, Memberi Tunjuk Ajar dan mampu  Berinovasi. Complicatednya akademik zaman sekarang ni. Tak de lagi markah-markah ni.... Apa kata Survey?? Okay ke?


OKje rasa salah satu kebaikannya dapat mengawal kelakuan anak-anak kita untuk lebih berdisiplin dan menghormati guru. So, lahirlah generasi akan datang  yang selain educated, tinggi nilai-nilai murni dalam diri mereka. Mungkin......

Friday, 6 July 2012

Walit Gold Double Nest terbaikk...

Tiba-tiba aje OKje teringat pasal WALIT GOLD...... Bukan niat nak promote (tapi secara tak langsung saya dah promote ni!) tapi  yg pasti OKje bukan wakil jualan, ahli atau apa jua yg berkaitan dengannya, tapi OKje nak share kebaikannya. Sharing kan caring! betul tak?



Tahi Lalat Bawah Dagu, anak bongsu OKje (confirm bongsu!....he..he) ni memang kurang sikit antibodinya.......  Sejak kecik dia ni memang mudah nak kena selsema.....  Kalau dah selsema ..... confirm-confirm batuk, lepas tu....   bila dah batuk memang senanglah pulak nak kena LELAH. Lagi-lagi sebelah kerabat Arjuna pun memang ada penyakit tu.... Possibility nak kena penyakit tu lagilah tinggi.

Tapi yang bagusnya Tahi Lalat Bawah Dagu ni ... dia memang senang nak makan ubat.... tak de masalah besar, cuma kesian kat dia sebab seingat OKje dia ni memang paling banyak ambik antibiotik......   Kata orang, tak bagus ambik antibiotik selalu..... tapi dah sakit, nak buek camno?? Tahu ajelah bila ambik ANTIBIOTIK ni, kena betul2 ikut time....... kalau pukul 3 pagi masa makan ubat, kenalah jugak bangun.....  tu yang OKje malas sungguh tu!!!  Kena MENJAGA MASA! 


Sehinggalah penghujung tahun 2010, Tahi Lalat Bawah Dagu kena admitted sekali lagi kat KPJ Kajang sebab demam tak baik-baik because of  'Lung infection'. Sebelum tu ( around bulan Julai 2010 ) admitted jugak, kes yg sama cuma 'secondary infection' due to urine infection! masih ingat lagi OKje deal dengan Doktor ASMUNI, kool aje doktor ni, ......... Macam-macam sungguhlah Tahi Lalat Bawah dagu ni!...... Nasib baik masa tu OKje masih bekerja, jadi berkenaan bil hospital tak payahlahh pening, cuma kerja jelah....  banyak yang tergendala!


Mengeramlah OKje kat  hospital tuk beberapa hari .....


Satu perangai Tahi lalat bawah Dagu ni, dia kuat sungguh makan ice cream, air sejuk..... susah sungguh nak cakap JANGAN! Geram OKje.... Jadi selsema dan batuk dia memang kerap datang dan pergi. Boleh dikatakan tiap-tiap bulan memang kena ambik ubat. Masa tu tak pelah jugak, sebab 'medical' ditanggung sepenuhnya oleh company OKje.... Tapi la ni...... Arjuna's company lah yg kena tanggung...  he..he..


Jadi OKje pun cubalah Walit Gold Double Nest ni. Masa tu abah mertua OKje yg recommend dan belikan sebab, masa tu dia baru jadi ahli. Bila try guna, nampak kesannya cukup baik untuk si kecik tu. Batuk tu ada tapi tak payahlah nak kena gi klinik. Batuk dia pun cepat hilang.  


Walaupun harganya boleh tahan MAHAL.... RM 250.00 boleh kurang RM230.00 ( harga paling murah yg OKje boleh dapat setakat ni!) tapi keberkesanannya dengan izin ALLAH memang cukup menakjubkan! Senang jugak nak dapatkan produk ni, Selalunya OKje dapatkan kat kedai luar Giant Batu 9 tu....  
Satu sudu pagi dan satu sudu malam!

Semoga kebaikan WALIT GOLD DOUBLE NEST yg OKje share kan ni dapat dimanfaatkan bersama! 


INSYAALLAH..... 



Thursday, 5 July 2012

Berbakti Pada Tanah..

Kata pepatah berbudi pada tanah, ada juga faedahnya..... dapatlah merasa hasilnya, tanam rambutan dapatlah makan rambutan .......... tanam durian, dapatlah makan durian..... Baru-baru ni, masa OKje balik kampung, seplastik beso jugaklah OKje dapat bawak rambutan kuning. Walaupun bukan OKje yg tanam, tapi abg ipar OKje, KEPUASAN dapat memetik rambutan di atas tanah pemberian orang tua itu ada! Abg Ipar OKje dah pun meninggal dunia tapi hasil tanamannya dapat dirasai ....... Itulah yg dinamakan sedekah yg berpanjangan....... semoga pahalanya sampai kepada si mati.

Tengok jelah sempat lagi OKje dan Arjuna berposing bawah pokok rambutan dan durian. Jangan tak percaya durian OKje memang MELOTOP! Sedap beb..... pahit-pahit lemak gitu!
Nampak tu.........



Terima kasih  mak , terima kasih abah atas pemberian kebun ini, tanpa pemberian mak dan abah tak kan mampu OKje dan Arjuna nak memilikinya. Sekurang-kurangnya anak-anak OKje dapat jugak merasa makan buah dari kebun sendiri!

OKje pun nak ucapkan terima kasih dengan Kak Ros dan Abg Ramli yg menjadi mak dan ayah angkat kebun OKje. Memang betul respect dengan abg ipar OKje ( pencen cikgu! ) yg sorang ni.....begitu obses dengan KEBUN! Tengok jelah betapa bersihnya kebun yg dia kerjakan. Memang berbeza sungguh dengan dulu ( dulu macam hutan simpan! he...he... ).  Sebenarnya kebun dia (juga pemberian mak dan abah OKje!) sebelah ngan kebun OKje so.... dah jiran........ OKje pun mintak tolong dia kerjakan sekali. Nak harapkan Arjuna?  10 tahun lagi pun tak tentu....maklumlah tangan yg biasa dengan komputer jek!!!...   


Kadang-kadang OKje termenung sendiri.....  apa agaknya harta yang dapat OKje bagi pada anak-anak macam mak dan abah OKje bagi....... 


Entahlah..............