Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 30 September 2012

Cite biasa-biasa aje.....

Assalamualaikum SAHABAT.......

Jumpa lagi malam ni...... OKje tengah melayan Anugerah Skrin 'Ku Petik Dosa' ........ rasanya macam pernah tengok je cite ni tapi part yang hujung-hujung....... Alah..... kisah haruan makan anak...... Fasha Sanda berlakon..... nampak macam best jugak jalan cite dia.....

Hari ni planned nak visit mak ngan ayah mertua lepas tengok Sudden Attack, tapi Arjuna tak larat, PENAT katanya......  maklumlah pagi tadi ada gotong royong membersihkan belakang rumah kawasan taman.... tapi bukan belakang rumah OKje lah...... rumah depan taman nu ha.....  Diaorang pernah ternampak Ular Sawa ...... anak ular jangan citelah, pernah terjumpa mati belakang mesin basuh...... telur ular pulak terjumpa bawah pokok tebu tepi rumah cina. Hii.... seramnya!!! Meremang bulu roma!!!

So, macam biasalah..... on the way balik tu 2 orang anak beranak ni pekena aiskrim dulu.....

WAH....... makan ais krim tak ingat BINI nampakkk!!!!

Nampaknya esok dan lusa OKje relaxlah ...... tak yah nak menghantar Tahi lalat Bawah Dagu sekolah agama pagi-pagi.... rupanya esok start UPKK          ( Ujian Penilaian Kelas KAFA ) untuk Tahun 5.... Sejak tak de anak yang ambik pereksa besar-besar ni...... OKje kurang ambik tau langsung ....... he...he.....

Apa pun SELAMAT BERJUANG ye anak-anak semua!!!.....


Lempeng je....

Salam pagi AHAD........

Eh.... ada orang cari breakfast pagi ni rupanya.....  silaklah menjamu mata...... LEMPENG ngan SAMBAL CILI PADI IKAN BILIS..... lawan dia TEH O panas    Pergh!!!.... berapi lidah!!! he...he....



Malam tadi jiran setaman OKje jemput Majlis Hari Jadi anak dia kat 'd' MUAR Restoran'...... terletak di jalan lama ke Kajang..... sambil tengok slide gambar masa Majlis Hari Raya hari tu.....

Biasalah..... namanya pun d'MUAR....... makanan dia tentulah makanan orang Muar...... Mee Bandong, Rojak Petis, Chicken Chop, Kerang Rebus, Kentang Goreng, Sate, Air Tembikai...... pendik kata memang 'MENGAH' le ...... sebab banyak sangat makan......he...he...

Antara gambar yang OKje sempat snap...



Ni dia BIRTHDAY GURL ngan mak dia.......

Orang yang pakai baju hitam ni........ entah le OKje pun  tak taulah BOYFREN sapa! he...he...

Antara jiran setaman yang memeriahkan majlis!

OKje ....... kalau jemput makan.... OK jer....he...he... jangan jemput 'rewang' ...... fikir 10x.....

Apa pun terima kasih ye kepada jiran yang MEMBELANJA ni....



Saturday, 29 September 2012

Barulah boleh ambik nafas.......

Alhamdulilah....... baru aje dapat meregangkan urat-urat yang tegang selepas bertungkus lumus menyudahkan macam-macam kerja! he..he.....

Yelah.... balik je Pasar Tani, terus jemur baju.... pas tu vakum rumah kasi bersih, pas tu bersihkan pulak BENDA ALAH yang OKje beli tu......... pas tu masak.....pas tu makan..... Laa ni baru boleh mengadap laptop buat entri....

Nak tengok apa yang OKje beli tadi....

Tu dia......Ikan Duri atau Ikan Mayong ada, Ikan Bawal Cermin ada, Ayam ada......ayam memang kena beli.....  biasalah budak-budak ni memang ayam jadi pilihan!......











Ohhhh Sue Pelik.... mai OKje nak tunjuk....nak kawen kan...he...he... ha yang kiri  tu Ikan Pari nama dia..... yang kanan tu Ikan Tenggiri.......
he..he..... ( marah lah tu.....OKje 'budget bagus' )









Cukuplah bekalan untuk 2 minggu lebih ....... dengan cost  sebanyak RM150.00....... Average cost sehari lebih kurang RM10.00  untuk 4 orang makan....Okaylah tu kan...... kalau makan luar hari-hari mau ARJUNA bengkok poketnya... he...he...









Oleh kerana 'konon-kononnya' busy tadi.....so tengahari ni OKje masak ni ajelah.... malas nak masak macam-macam.... BELASAH ajelah!!! janji kenyang! heee....



JUMPA LAGI nanti ye!.....bye...

Friday, 28 September 2012

Tutti Frutti.....

Salam petang SAHABAT!...

Wah..... masing-masing dah senyum sampai ke telinga nampak........sebab esok cutikan.... Yes!...Yes!....tak yah bangun pagi-pagi sesangat!...

Tadi anak sedara OKje datang dengan kawan dia ....... diaorang ni fresh graduate from USM, course Polymer Eng.....  Lepas INTERVIEW kat Rawang, diaorang singgahlah kat rumah OKje ..... Susah jugak mencari keje sekarang ni..... Kita tak boleh mencari keje yg sesuai dengan kita TAPI kita kena menyesuaikan diri dengan keje! Rasanya itu yang lebih tepat kot! Dah banyak resume yang dihantar tapi tak banyak yang dipanggil interview! Ke..... course ni yang tak banyak vacancy!


Oleh kerana budak-budak ni baru nak hidup.... he..he... OKje belanjalah makan TUTTI FRUTTI...... kasi tiup SEMANGAT sikit!!!! he...he....



 

Ni kalau Tahi Lalat Bawah Dagu TAUUU..... confirm-confirm kena pegi sekali lagi malam ni!!

Dan akhirnya OKje akur bagi pihak diaorang...........

Rupanya..... BUKAN MUDAH UNTUK MENCARI SESUAP NASI! Bersyukurlah....... kepada sesiapa yang dah ada keje !






Macam-macam ADA!......

Salam pagi JUMAAT.........

Esok ada PASAR TANI..... Seronok pergi Pasar Tani ni....... kalau tiap-tiap minggu pergi pun tak pe....  SEBAB...... macam-macam ADA! he...he...

Yang bestnya, banyak pilihan! Terutamanya ikan...... macam-macam jenis ikan kita boleh jumpa.... fresh-fresh pun ye jugak! Yang bestnya  ada TUDUNG !....he..he......... banyak pulak pilihan dan harganya pulak berpatutan daripada yang dijual kat Shopping Complex....

'KAFTAN' atau 'BAJU KELAWAR' pun ada........ Pilih je nak yang mahal atau murah... YANG BESTnya baju ni, jenis kainnya .....tak panas dan selesa! Tapi yang TAK BESTnya harga dia......he...he... kalau yang kain baik tu mencecah RM35.00 jugaklah......

Semasa OKje nak beli ayam, OKje ternampak BUDAK LELAKI ni..... Dalam hati terdetik....... kecik-kecik dah pandai tolong mak ayah potong ayam! Anak lelaki OKje ? Emmm.... potong bawang pun tak tentu lagi...!!

                                     
                                                                                                                                                                              Pernah tau tak ni ayam ape? AYAM TELUR..... kerjanya asyik bertelur je.... he...he.....  Ye.... betul!!!!!  Dagingnya pejal, tak mudah hancur macam ayam biasa...... BEST kalau buat RENDANG..... kata oranglah..... OKje tak pernah beli pun, apatah lagi MASAK!.....  he...he...




Dan.......... kalau gi Pasar Tani, OKje PASTI beli benda ni ROTI BOOM

Makan panas-panas .......... MEMANG SODAP!








Thursday, 27 September 2012

'Seseorang' itu.......

Salam Geng.....

Esok dah hari JUMAAT kan....  mesti SERONOK!  Jangankan orang yang bekerja atau pun orang yang tengah belajar  ......  OKje yang 'tak berapa nak kerja'  ni pun rasa seronok bila menjelang weekend!!! he...he....

Tadi OKje masak ni aje....... simple, mimple, dimple MEE HOON MEATBALL SUP.... he..he.... APA BARANG pun tarak!  Dah makan baru teringat 'kalau letak taugeh sedap jugak ek!'  TAPI taugeh masih kat Jusco lagi! Camne...   Lain tahun aje le.... he..he...

Tadi OKje rasa sebak ..... sehinggalah bergenang air mata OKje bila baca entri dia............ ( biasalah OKje ni memang mudah 'tangkap leleh' .... hu...hu.... SEBAB?

'SESEORANG' ni dah buat OKje rasa amat-amat dihargai...    ( selain daripada Arjuna le )...walaupun baru bebrapa bulan 'kita' menjalinkan perhubungan 'alam maya' tapi pemilik nama ini

'NURSURIANI OTHMAN' sudah bikin hati OKje


'GONCANG'  ( hish.... nape lak jadi ROCK KAPAK pulak ni...he..he...)......'Goncang' dari segi keikhlasan dia secara tak langsung mempromosikan blog OKje........,  rajin tanpa pernah jemu datang mengomen ke blog OKje ni  (bloggers lain pun ramai jugak tidak dinafikan..........) Terima kasih Sue Pelik..... hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya....

Inilah BLOG pemilik nama itu,   http://nurputribatrisyasuri.blogspot.com . Kadang-kadang tu.... OKje ketawa sambil 'manjat' baca entri dia..... TAK CAYA? cubalah......

"Kisah Hati Sue Pelik"


TERIMA KASIH SUE PELIK..........



Are you at RISK?.....

Salam pagi KHAMIS........

Seharian semalam OKje tak dapat berblogging....... yelah kan kalau dah sang ARJUNA tu ada kat rumah takkan nak mengadap laptop pulak..... so kena faham-faham sendiri le.... SUAMI kena respect lebih dari yang lain......( hai...OKje budget baik nampak!!!  he...he...)...

Malam masa OKje hantar Arjuna ke klinik...sempat jugak snap benda ni tuk bahan..... ( dah jadi macam wartawan sekarang ni........ maklum le blogger.....he..he... ( geli dengonya!)

Ni confirm-confirm OKje termasuk ni..... apa yang disenaraikan semua  'berkenaan'..... hu...hu....

Umuq? Emm.....  memang le lebih daripada  30 tahun....... Berapa? ish... tak yah le tahu....... Atenya.... umuq teman ni... sedang-sedang le.... tua pun idak le sangat..... muda....pun idak le
juga, pendek kata..... 'come-come gitew!!!' he..he.. ( dah start dah! )
 
Jantina? Memang le pompuan takkan 'tut' pulak..... dah berjaya mengeluarkan anak 3 orang!!!

BMI....... Peh!!!  yang ni malas je nak cakap .....
tak pernah rasa pun kurang dari 19kg/m2......he..he...




Senam?  Ni lagilah jarang..... MOP MENGEMOP kira ke??? Kadang-kadang main badminton... boleh kira jugak kot.....

Diet?.....  Lagi le memang jarang minum susu... 1 gelas pun tak tentu inikan 3......  dulu OKje tak suka SUSU tau.... masa zaman mengandung budak-budak ni....rasa menyesal pulak tak minum.......  tapi sekarang nasib tekak ni  dah boleh terima!!.......

Apa pun...... OKje... YOU are at RISK!






Wednesday, 26 September 2012

Bakat Terpendam rupanya!!

Salam pagi RABU......

Hujan-hujan cam ni .... tido pun SODAP ......he..he...... kalau masa anak dara dulu, tanggungjawab hanya belajau, confirm tido sampai tengahari ni....... Sekarang ni kalau buat cam tu alamat ada anak orang yang tak gi sekolah, ada anak orang yang kebulur lapo!!!! he...he..... itulah namanya TANGGUNGJAWAB yang harus dipikul oleh orang yang bergelar IBU....

Hari ni Arjuna MC.....  sakit kepala, high blood....... Pressure keje pun ye campur sekali dengan makan seafood  2 hari berturut-turut kot!!!.....

Ha...... malam tadi sambil melayan KELUARGA ISKANDAR, Angry Bird mintak tolong lukiskan pemandangan ikut dalam buku Seni Visiul ( betul ke eja ni.... belasah aje le) dia..... inilah hasilnya.....



Peh!!!   Tak sangka OKje ada bakat terpendam rupanya ( dah start perasan ni......he..he...) Well..... see the leg la....he...he...

Okaylah OKje nak masak ni.... dah terlambat....bye!



Tuesday, 25 September 2012

Say 'NO' to......

Sepetang hari ni OKje memang betul-betul " SAY NO TO 'THE BLOG' "...... nampaknya berjaya!!!  he..he....

Hasilnya........ MEMANG BERBALOI..... seminggu punya baju!!! Esok boleh blogwalking kaw-kaw !!

Sempat jugak OKje analyse berapa minit masa untuk menggosok satu baju ........ Bukan calang-calang Home Manager ni....he...he

Rupanya ....lama jugak menggosok baju kemeja nikan...... ambik masa lebih kurang 15 minit....... tengok jenis kain jugak.....kalau yang 'easy care' mungkin lagi cepat.....  sebelum ni tak pernah pun ambik tau.... he...he....

Tu tak termasuk curi-curi jenguk FB .....he...he... kalau termasuk ...mau setengah jam baru siap 1 baju!!!
Sebagai bukti......he..he...


             

Cite banyak tak de........ Jom layan lauk OKje malam ni......


SEMBILANG MASAK CILI API...... podeh ni......terbakar lidah !!! he...he....
Apo raso eh...... OKje pun tak tau!!!


Sodapnya......Aiskrim !!

Sebeno-benonya OKje nak memasak ni....... tu lah pasal .... bila dah duduk depan laptop ni..... memang payah nak bangun! Nanti tau... tau... dah pukul 10.00.............. MELOMPAT  OKje! Nasi tak masak lagi....... he..he...

Sori le tak banyak information yang OKje sharekan....... tak habis-habis makanan......( takut ada yang boring! ) tapi mungkin satu kepuasan bagi OKje....... dah nama pun manusia kan.... makan adalah sebahagian daripada kehidupan kita......... rasanya tak salahkan!!!

Jom layan benda ni dulu........ PEH!!! memang SODAP !!!  Jangankan budak...  OKje pun suka jugak!!!


Ni kira package balik kampung hari tu le.... On the way balik Muar singgah sat kat RnR Ayer Keroh..... 

Beli 3 aje.... Biasalah ......... OMAK eh mesti terkecuali..... OKje colet sikit sorang dapat rasa banyak!!! he..he..... untung ape!



Budak-budak sekarang memang beruntung........ Sebut aje le..... 'AYAH' dia mesti tunaikan hasrat............... ( selagi reasonable dan mampu le...... kalau permintaan yang mengarut... tak jugak!)  Kalau dulu..... Aiskrim Malaysia ajelah yang ada...... Cornetto? Tak yah mimpi le...... rasa macam mahal je zaman tu.......sian ek!

Apa pun tanggungjawab ayah ibu membesarkan anak supaya mereka membesar dengan BERILMU, BERAGAMA dan BAHAGIA dunia akhirat.....

 Insyaallah......


Monday, 24 September 2012

Memang Berbaloi!.....

Peh!!! Panas teriknya hari ni ......... kalau tak ye-ye memang rasa nak mengeram je kat rumah ....... nasiblah kena jadi SUPIR! he..he..

OKje dapat lelapkan mata sekejap tadi...... rasa macam keta dah kena isi minyak...... baru ada tenaga!! he..he... biasalah kan,  kalau balik dari kampung..... memang banyak benda nak kena settle..... nak lipat baju lagi, nak gosok baju lagi... KEJE memang tak pernah habis!

Mak OKje , alhamdulilah.... memang dah banyak perubahannya....... daripada pakai wheelchair, kena bersorong dah boleh jalan pakai tongkat, kiranya dah boleh berdikari..... SYUKUR....

On the way ke KL....... tiba-tiba Tahi Lalat Bawah Dagu mengadu lapar!...... Emmm...  berita baik le untuk OKje, dapat tumpang sekaki! he..he..... Rasanya macam tak puas lagi makan SEAFOOD semalam..... he..he...

Simpang ke Sabak Awor belum lepas lagi ni Arjuna!!!

Tapi, TUKANG BAYAU tak mau ..... dia kata kat situ tak de NASI LEMAK!...... kalau nak cari nasi lemak, jawapan dia kat UMBAI le....... he..he...

So, balik tu singgah kat Umbai pulak, buat comparison harga..... agak-agaknya mana yang paling MURAH?




Kali ni OKje cuba pegi gerai yang hujung pulak!..... Selalu makan dekat gerai depan-depan je.....

Cantik jugak scenerynya!..... Tepi gerai tu memang air .....emmm.....

Dalam sedap-sedap makan tu.... teringat jugak kat Sudden Attack...... !!

Tak pelah.....lain kali bawak dia pulak!





Nilah scenery tepi restaurant (rasanya lagi sesuai) tu.... cantikkan!


Banyak pilihan Seafood kat sini.....cuma tunjuk aje! Nak ambik ketam, takut MAHAL! 

No booking OKje!!!


OKje order sama aje lauk macam semalam, Kupang Sweet Sour, Kerang Rebus!!! he..he.... ULANG TAYANG!  cuma yang bezanya, ini aje.......




Semalam Ikan siakap..... hari ni IKAN CARU BAKAR BERSAMBAL ( murah sikit! he...he ) dan tambah UDANG BESAU 6 ekor, JELI KELAPA 2 cawan dan OTAK-OTAK 5 batang! Nak tau harga dia BERAPA?

Hanya RM65.00.....Memang berbaloi!!..... Terima Kasih Arjuna!

Nanti BELANJA LAGI eh!!! he...he...