Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 30 November 2012

Antara SUAMI dan MAK!...





Ni nak bagi tau awal-awal ni, ( walaupun tak tanya, tapi OKje peramah nak bagi tau he...he....) esok atau lusa OKje akan balik kampung...... Mungkin lama sikit kot..... seminggu ke! Kakak-kakak OKje semuanya bercuti ke Indon! ( Dapat tiket tambang murah masa awal tahun kot! ). So adik bongsu dialah pulak ambik giliran meneman MAK! Padahal anak lelaki ramai kat tepi rumah tu ha.....he..he...

Biasalah.....  kalau dah namanya kampung, memang tak de can le nak BERBLOGGING macam selalu, kalau Arjuna baik hati nanti dia belikanlah 'Broadband Prepaid' macam kat Kuantan hari tu! Harap-haraplah.... ( kena bodek lebih ni! ) he..he...



Kalau ikutkan hati sebenarnya, OKje tak sanggup nak tinggalkan Arjuna sorang-sorang kat rumah, yelah kesian pulak dia balik keje nanti, kosong je rumah....... anak bini tak de! Mesti dia sunyikan! ( ke dalam hati dia tu, dia suka! jadi orang bujang ! kalau 'ye' memang sampai hati! hu....hu.... ) Bukan ke tempat seorang isteri tu disamping suami ( ececeh...)
                                                                                            
Dalam masa yang sama  pulak, emak OKje tiap-tiap hari mengecek suruh anak bongsu dia ni balik kampung minggu depan! Pening kepala kadang tu tau! Sini, SUAMI, sana, EMAK.....! Yelah kan.... kasih ibu
pulak sampai ke syurga!

Tapi OKje tau, Arjuna amat memahami dalam hal ni. OKje tau, dia OK jer! ( macam bini dia jugaklah!!! he..he...). Tapi keizinan dari dia, tu yang penting!    

Apa pun, tolong tengok-tengokkan blog OKje yeh!.....

Boros.... tapi kena beringat!




Sempat lagi menjeling-jeling Nasi Lemak Kopi O, TV9 yang sedang mempromote sebuah buku berkenaan pengurusan kewangan..... tulisan Hajah Rohani ( tak sure sapa dia ni! ).

OKje mengaku OKje ni bukan orang yang sistematik,........ lagi lagi dalam pengurusan kewangan! Rasanya perlukan khidmat buku ni kot! ha....ha...... ( Dah terlambat OKje! Duit apa nak diurus ? Nak tolong urus duit Arjuna! ha...ha...)


Masa OKje bekerja dulu, OKje ni tergolong orang yang boros jugak tau! Boros, in term of suka menghabiskan duit dengan beli barang yang tah pape je, makan-makan, jalan-jalan dan bukan jenis yang suka menyimpan! Sebab tulah tak kaya-kaya! ha...ha....

Yelah..... bila dah keje penat-penat, dapat gaji, takkan nak menyimpan je, nak jugak enjoy! Enjoy pun bukan sorang-sorang ma!!! Dengan family jugak!

Dalam pada boros tu, apa yang penting, tak menyusahkan Arjuna, tak menyusahkan kawan, tak menyusahkan mak bapak!  'Ukur Baju Dibadan Sendiri'......

Bukanlah tak menyimpan langsung, ASB dan Tabung Haji dah siap-siap 'AUTO DEBIT', kalau tak, 'mike' tak sempat duk account OKje, kejap je dah transfer kat account Shopping Mall! Itu masa OKje kejelah!!!
Sekarang ni duk 'kerjakan' account Arjuna pulak! hu....hu.....

Yang penting, kena belajar simpan duit, biar sedikit, tapi tetap tiap-tiap bulan! Nanti senang kalau ada emergency! Tak yah menyusahkan ORANG!




Thursday, 29 November 2012

Jiran Melahai.....


  

Hish..... nak masak ni..... tapi MALAS!  Ada sesiapa yang rajin nak tolong tak??? hu...hu....

Pagi tadi, 'Jiran Melahai' OKje,.... Cik Ina, ajak breakfast sama-sama kat kedai mamak depan rumah tu ha! Yang sorang lagi Cik Iza, tak join sebab laki dia masih belum pegi keje! he...he..

Cik Ina ni bukan jiran sebelah rumah, tapi jiran setaman, sebelah rumah OKje Chinese family, tak de bini
pulak tu...hu...hu...

Yang sebelah pulak, kosong! Tuan rumah buat rumah persinggahan aje! So, OKje memang concurred
parking le he..he...

Kalau sesiapa yang teringin nak kenal dengan jiran OKje boleh tengok entri  Melahai datang lagi dan Bila mak orang melahai petang petang ni.

OKje makan 'TOSE' je.... ( konon-konon nak jaga kolestrol ! hu..hu...). Dia makan telur separuh masak 2 biji ( Wah...wah... Cik Ina jaga kesihatan dalaman nampak! he..he...)  Budak-budak kat rumah, OKje bungkuskan ROTI TELUR...... tu yang tak masak ke sampai petang ni! he...he...

Alah.... OKje jumpa pun, sebab dah lama tak sembang, tapi yang tak bestnya, dalam masa beberapa bulan lagi, dia dah nak pindah, balik IPOH...... Tak bestlah macam ni, hilang dah sorang jiran yang boleh diajak melahai dan sekepala!

DURIAN CREPE, dia pun nak buat jugak!.....

Emm.... dah hari Khamiskan....... Alahaiiii......sekejapnya!

Siapa yang tak pernah dengar DURIAN CREPE memang TAK PATUT!  Sebab apa tau, sana sini orang duk cakap pasai ni...... Klik je benda tu .... cepat je Google tolong carikan, gambar dan resepi sekali pun ada!

Semalam, masa OKje gi TESCO nampaklah 'doyan'.... Anak-anak OKje sibuk suruh try buat! ( Dia orang ingat mak dia ni terror ke nak membuatnya! hish...hish....) Tapi untuk tidak menghampakan..... belilah jugak 2 packet .... RM20... Tapi durian dia tebal ya amat! Memang puas hati!

Balik rumah je, faham-fahamlah ajelah Si Tahi Lalat Bawah Dagu.... tak habis habis memaksa OKje selagi tak dibuatkan! Naik rimas dibuatnya....

Last sekali...... inilah hasilnya....... DURIAN CREPE VERSI OKje.... ha..ha.... ( Ketawakan OKjelah tuuuuu!! )


Kesimpulan yang OKje boleh katakan.......

Rupanya dia ni, macam makan lempeng ngan doyan mentah je.... cuma doyan tu tambah whipping creme bagi lemak sikit....  Cuma semalam lempeng OKje agak tebal sikit..... ( maklum le baru pertama kali buat crepe ....... selalu buat lempeng! ha...ha....)

Mencabar jugaklah masa nak menggulungnya tu, takut koyak!.......

Jangan berani-berani nak potong tu..... he..he... nampak doyan je banyak, creme dia kurang! Apa pun, yang penting dah mencubakan!!!!


Wednesday, 28 November 2012

Makan Tanggung, dot..dot.. Cangkung.

Dalam entri  'The End',   Na Hensem Girl mempersoalkan 'kespecialan' SOTONG CELUP TEPUNG GANU sehingga OKje recommend habis-habisan......

Bagi OKjekan Na....., sotong dan kaedah menggorengnya dah tentu sama, cuma yang bezanya adalah TEPUNG.....kat sana tepung yang digunakan macam tepung rangup je.... memang OKje tak pernah jumpa   kat sini! Dan lagi, bila makan dengan ditemani hembusan angin pantai sepoi-sepoi bahasa...... Pergh!! memang 2x sedap! he...he...

Betul kata Cinta Zulaikha, mengikut pengalaman dia yang pernah menetap di Jertih, orang GANU memang suka makan bercelup-celup ni.... he..he.... tapi orang MUO pun suka jugak !! Apa kes ni CZ? he..he...

Cukup, cukup sudah........ pasal SOTONG, pasal CELOP, pasal SATA....... pendik kata pasal makananlah....nanti  Kiera Sakura jeles tak habis-habis ngan OKje!.... Tambah bingung pulak dia nak masak lauk untuk suami tersayang! Baru tau dia, bila berlaki.... pening pasal menu! ha..ha...

Memang sedap bila berjalankan....... dapat tengok negeri orang, dapat makan luar, dapat cuti masak, ni memang betul-betul 'MAKAN TANGGUNG, dot...dot  CANGKUNG' ni...he..he.... Nilah ghupenya orang yang 'Makan Tanggung.......' tu.....  yang sorang lagi, buat-buat terlupa nak letak! he...he...
Terima kasih banyak-banyak Arjuna!


Apa pun, OKje baru balik dari TESCO ni, beli 'ikang' ........  kasi semangat nak masak sikit! ha...ha....

BYE!.......


The End!........

Wordless Wednesday?
OKje masih belum join lagi sebab masih banyak lagi idea nak bercerita ni! he...he.....

Sambung perjalanan OKje hari tu yeh...... sesiapa yg masih belum baca dan teringin nak baca 'perjalanan sebelumnya' boleh tengok entri ni.....

Dah dekat nak maghrib jugaklah OKje meninggalkan Kuala Terengganu, nasib baiklah, sepanjang jalan pantai menghala ke Kuantan ada peniaga duk membakar SATA..... tak mahu terlepas peluang,  beberapa kali jugak berhenti dan beli benda tu!

Sebelum meneruskan jalan yang masih jauh dan panjang tu, dan untuk mengelakkan berhenti -henti di pertengahan jalan, OKje berhenti makan dulu kat Pantai Kelulut.....    Udang memang besar-besar beb!!!... Puas makan!  OKje tak makan nasi, sebab dah kenyang belasah SATA dalam kereta! he..he... 



Dan pastinya........paling tak mo lepaskan peluang bila kat negeri ni......  mencuba
 'SOTONG GORENG TEPUNG 'GANU' 


Perghhh!!!! Memang sedap AKAKKKK makan DIKKKK....... jarang dapat kat KL ni!! Walaupun dah kenyang, bagi jolok masuk jugak......  he..he... takut rugi! ha..ha...

Dan.......  berakhirlah sudah cerita perjalanan OKje ke Pantai Timur........ walaupun hanya 2 hari tetapi cukup menyeronokkan dan menyumbangkan banyak entri dalam BLOG kesayangan OKje ni!!!!  Sukalah tuuuu...... dah habis, tak yah nak baca cite OKje lagikan!!! he..he...

THE END.....

Tuesday, 27 November 2012

Pasar Payang, Batik KT dan Penyu Teloq!

Baru balik blogwalking Segmen Mialiana........ huh...... penat ni.... tak habis lagi tu..... nanti sambung  blogwalking balik!

Nak sambung cite perjalanan OKje hari tu.....
Oleh kerana 'GANU' tu bukannya dekat, ambik masa 3 jam jugaklah dari Kuantan, dengan bantuan Google Map,  OKje terus bertolak ke Marang, Kg. Padang Mengkuang, lepas breakfast pagi tu!

Kematu jugaklah punggung ni...... he..he...

Sampai je terus jumpa pengantin dan makan!........  Nampaknya hajat nak makan nasi minyak, sepatah kata  Aby !...... Tidak kesampaian! Sebab yang ada hanya nasi putih! Apa pun belasah ajelah, perut pun tengah lapar masa tu.......

Baru sempat upload gambar dr hp hubby.... Merakamkan kenangan dengan pasangan pengantin, Kamarul dan isteri! 
Sempat lagi ke PASAR PAYANG cari KAIN BATIK KUALA TERENGGNU, my MIL kirim! Oleh sebab niat asal pun bukan nak bercuti, so lepas je dapat Kain Batik, Keropok Keping bukan Lekor ye ( tak mampu nak menjamah Kopok Lekor sebab perut masih kenyang! ) dan Sata, terus balik semula ke Kuantan!




Bila memikirkan perjalanan yang masih jauh, terbayang beberapa buah daerah yang harus ditempuhi sekali lagi, niat untuk bermalam di Terengganu terpaksalah dibatalkan!!!





Hanya gambar PENYU TELOQ, ( itu pun sayup-sayup...... macam nampak, macam tidak )..... yang dapat  dijadikan kenangan! ha...ha.....


 

Segmen Follow Dan Blogwalking Oleh Mialiana.com


 

Salam 1 Blogger!

Rasa nak join Segmen Mia lah pagi ni! Rata-rata blog yang OKje ziarah, entri dia mesti segmen ni..... so macam berjangkitlah pulak! he....he....



Tak yah cerita banyak, jom tengok syarat-syarat yang Mia kenakan! Untuk lebih detail boleh klik bawah ni :



Syarat pertama,  ..... dah lama dah FOLLOW blog Mia dan LIKE fanpage Mialiana.com
Syarat ke 2 dan 3, Banner Segmen dah ditempek, Entri Khas dah dibuat dan URL Segmen pun dah ada! 
Syarat ke 4, Follower OKje masih tak ramai, baru 380 je,  maklumlah tak glemer macam Mia ..he.. he.. 
Syarat ke 5, Tagline Mia, rasanya itulah yang habis kreatif OKje dapat buat...he..he.....
Syarat ke 6,  apa yang OKje suka pasal blog Mia eh....... OKje suka dengan 
orangnyalah.... rajin blogwalking, rajin mengomen, rajin join segmen, tapi 
yang ni ngeri sikit.... cukup detail orangnya! he..he.. Make sure
ikut sebijik syarat-syarat yang Mia tetapkan! He...he...
Syarat ke 7, letakkan link entri kita ke entri
segmen Mia! Alhamdulilah.....
Selesai!


Moh! Join Segmen Mia!... ( berdebar-debar ni .... tunggu komen Mia! he...he...)

Monday, 26 November 2012

M.S Garden dan KUIH AKOK....

Hujan lebat sekarang ni....... nasib baju sempat kering! Alhamdulilah........

Masa OKje bertolak ke Kuantan malam Jumaat hari tu, hujan lebat sepanjang jalan...... Tak tenteram jugaklah jiwa raga ni. Takut jugak bila musafir diwaktu malam ni rupanya!.....

Sampai je Kuantan, OKje terus menuju ke HOTEL M.S GARDEN,  sponsor sepenuhnya oleh kawan Arjuna.....  ( Terima Kasih ye Encik Kawan Arjunaa......) Tak sangka pulak dia bookingkan  2 buah bilik yang best tu!  Memang macam orang kaya malam tu....he..he....


Tukang  rasmikan bilik ni dah tentu budak 2 orang ni..... he...he....
Bilik dia memang luas dan puas hati!
Biasalah kan kalau dah tidoq hotel, sok pagi mesti breakfast kat situ punya sebab, kan dapat free breakfast he...he.... Banyak-banyak makanan ini yang menjadi pilihan OKje.....he..he.... ROTI CANAI......kedai mamak pun banyak! 


KUIH AKOK dan Pulut
Susah nak jumpa KUIH AKOK ni kalau tak ye...ye...... Memang sedap ! ( OKje ni semuanya sedap he...he...) tapi tak dapat nak makan banyak sebab dah kenyang!

Ni dah bukan mengalas perut lagi ni...... ni memang isi perut penuh-penuh! he...he.... Nak berjalan jauh katakan.....  Tunggu kedatangan OKje 'GANU KITE' !............

'Mak' dah balik nakkk.....

'Mak' dah balik nakkk........ ( baca ala-ala Mak Neng...... he...he.... )

Alhamdulilah..... OKje  dah selamat sampai ke 'Rumahku Syurgaku' malam tadi........  Sepatutnya dah boleh sampai pukul 6.30 petang, tapi delay sampai  pukul 9.30...... ini semua gara-gara jammed kat Highway Karak!......... rupanya ada lori terbalik!!!

Biasalah kalau dah balik berjalan ....... basuh baju mesti 5-6 kali round...... sampai tak cukuplah ampaian tu!!! Harap-harap panas lah sampai ke petang!

Tak sabar OKje nak blogwalking ....... nak baca update terkini geng bloggers semua, insyaallah ........ slow-slow OKje akan sampai nanti...... Jangan lupa tabur beras kunyit dan karpet merah ye! ha...ha........

Macamana nak mula bercerita ni yek.....
Cite pasal semalam dululah yek, sebab masih panas lagikan!!!

Rasanya tak sah kalau tak makan PATIN MASAK TEMPOYAK bila dah sampai negeri Pahang nikan.... he..he... walaupun bukan di Temerloh, tapi di Kuantan, home made pulak tu...... memang MELETOP!

Biasalah OKje...... makan apa aje....... TEMPOYAK pun sebat! he...he...
Sesetengah orang mungkin tak suka, tapi kalau sesekali mencuba apa salahnya!
Cubalah! Memang sedap ! Percayalah......

Buat  Na Hensem Gurl kena belajar-belajar masak tempoyak walaupun tak makan 'doyan'  ...... kang dapat laki orang Temerloh, tak ke naya! he...he...




Yang ni versi dah masak!.... atas tu mentah lagi!

Terima Kasih daun keladi buat anak sedara
OKje ..... 'OGIB dan ZURINA' kerana sponsor HOTEL 5 STAR sehari semalam sepanjang OKje di Kuantan, termasuk breakfast dan lunch semalam yeh!!!!  Jangan serik menerima kunjungan kami!

Hanya Allah sahaja yang dapat membalas budi baik kalian berdua! Pergh!! jiwang beb!!! he..he.....


Tuan rumah..... Ogib dan Zurina!

Okaylah....... jumpa lagi dengan cerita-cerita merapu tentang perjalanan OKje ye!..... BYE!

Friday, 23 November 2012

Sorry ! CLOSED!...



Rasa macam tak de mood nak menulis pulak hari ni!.....

Arjuna kata nak gi kenduri kawen officemate dia kat Marang, Ganu..... tengok map....... jauh dari Setiu rupanya .... kalau tak, boleh geletek Dedeq ! he..he...

Wah! Nampaknya boleh le pulun SATA dan KOPOK LEKO sampai lalok! ha...ha...

So, kalau Arjuna boleh balik awal, nampaknya, petang ni, OKje bertolak ke Kuantan, kebetulan anak saudara OKje ada kat sana dan esok, pagi-pagi boleh le bertolak ke Marang ....

Hish, nampaknya SUNYI TANPA ENTRI le 2 hari nanti........ Sukalah tu!!!..... Tak payah nak datang blog OKje kan......

Buat Sue PelikCik Sensei dan Cheryna yang seakan-akan bersara dari dunia blogging ni ( he...he..... sebab dah lama tak datang melawat OKje, ni nak pesan ni, kalau blogwalking kat blog OKje nanti, tak yah le  konon-konon nak mencari entri baru, gi baca entri lama sampai habis dulu, hu...hu.... ).

Dan kepada 'MEREKA' yang sentiasa berkunjung memeriahkan BLOG OKje tu, ..........
" Tunggu nanti 'MAK' balik ya nak!!!" baca ala-ala mak Neng! he...he...

Alamak!!!! Arjuna dah balik..... okaylah BYE, nak packing ni, kang kena bebel ngan ORANG tuuu!!!

                   

Rebutlah peluang ini!......

Assalamualaikum.....
Salam Jumaat untuk Geng Bloggers dan Readers yang dikasihi.......

Ambik peluang hari Jumaat yang penuh berkat ini untuk share hadis ni ..........

عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ اَنَّ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
ذَكَرَ يَوْمَ الْجُمْعَةِ فَقَالَ فِيْهِ سَاعَةٌ لا يُوَا فِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ
وَهُوَ يُصَلِّى يَسْألُ اللهَ شَيْئًا اِلا أَعْطَاهُ اِيَّاهُ

Dari Abu Hurairah r.a. katanya :
Bahawasanya Rasulullah s.a.w. menyebut tentang hari Jumaat, baginda bersabda
"Di hari Jumaat ada satu saat (waktu) kalau bertepatan dengan muslim
yang mengerjakan solat, dia memohon sesuatu kepada Allah
melainkan dipenuhi permintaanya
Hadis sahih riwayat Muslim
Credit Hadith sahih

Walaupun ramai yang dah tahu, tapi OKje tak kira, OKje nak share jugak sebab manusia ni memang mudah lupa termasuk diri yang bercakap ni......

Bersolat dan kemudian banyakkanlah berdoa pada hari ini terutamanya....... sementara kita masih diberi peluang untuk menghirup udara Allah !

Rebutlah peluang ini!

Thursday, 22 November 2012

Geragau Goreng!...

Pergh!!! 3 entri nampak hari ni!!!! he..he..... nak menyahut cabaran Hanif Idrus le sangat!....

Ingat tak hari tu OKje nak masak GERAGAU GORENG, tapi tergendala.....   so hari ni, baru OKje berkesempatan membuatnya......
Tapi kalau kat Giant, dia panggil Udang Kepal!



Tak susah mana pun, ....... terlampau simple, kejam mata pun boleh buat, he...he...

Goreng sampai garing, angkat!
Pastu goreng pulak cili padi, cili besar, bawang merah, bawang putih, gula dan garam secukup rasa dengan minyak yang mencukupi!
Akhir sekali masukkan Geragau yang telah di goreng tadi! Siap.......

Makan panas-panas dengan nasi panas! he..he..    Makan benda ni masa tak de lauk lain, barulah rasa kenikmatannya!!

Cubalah......


'MEREKA' dalam bloglistku!...


 
OKje ucapkan KHAS buat mereka yang meletakkan 'URL OKje' dalam bloglist mereka!  Hanya itu je yang termampu  untuk menghargai 'MEREKA'.

'Apa barang air liur aje OKje!!'  he..he.....

Bis tu nak apa pulak, dahlah OKje seorang surirumah yang tak bergaji, makan pakai semua ditanggung oleh si Jantung Hati, Arjuna, lagi mau gift! he...he.....

Ucapan TERIMA KASIH pun dah cukup berharga tau!!!  Okaylah...... OKje akan melawat blog korang sambil KLIK-KLIK!  Puas hati?  Insyaallah!

Alhamdulilah,..... bila blogwalking, nampak URL OKje dalam bloglist mereka, seronok rasanya.....  terasa diri macam dihargai...... Jangan tak tau, balik-balik je OKje terus masukkan URL kalian dalam Bloglist OKje!

Bukan apa tau, bagi OKje 'MEREKA' ni SPECIAL sebab mereka SANGAT IKHLAS untuk menjadikan BLOG OKje sebahagian daripada blog mereka! TQ sekali lagi untuk 'MEREKA'!

Mana Blogger yang dah masukkan OKje dalam bloglist mereka tapi OKje macam buat DEKKKK aje....... tolong inform ye......... tu sebenarnya OKje tak perasan!

Dan OKje masih ingat bahawa INTAN squirlsnscribbles adalah antara blogger pertama yang exchange URL semasa diawal-awal penubuhan HAINOM OKje! TQ Intan..... sesiapa yang masih tak kenal Intan, bolehlah terjah blog dia. Bahasa Inggeri koooo blog dia..... he..he.... maklum le cikgu!!! ......

                   Intan Norhaida's Squirls n Scribbles

Oklah BYE ...... nak masak ni....  


Word Verification.... bikin pusing!..

Rasanya OKje pernah mention dalam entri yang lepas-lepas, kalau rasa rajin  bolehlah belek entri ni

                     Hish! buang ajelah Word Verification tu !

Bukan apa, kadang tu bila OKje blogwalking, bila pergi satu-satu blog tu, OKje tengok entri dia tak ramai orang komen dan ada yang tak de komen langsung, so bila OKje try KOMEN rupanya ada WORD VERIFICATION!  Sesiapa yang tak tahu lagi tu...... terutamanya blogger baru, rupa dia cam ni....
                    

Bukan apa, SUSAH TAU NAK KOMEN kalau ada WORD VERIFICATION tu!

OKje ni memang rajin mengomen ( cheewah!! bajet bagus! ) blog rakan bloggers sekalian tapi kalau ada benda tu, jadi terencat!  Apatah agi bila pernah berlaku 'peristiwa hitam' satu masa dulu,  terus tak berjaya meneka walau betul sekali pun!

OKje, masa mula-mula berblogging dulu, pun sama jugak. Patut pun tak de orang komen, sebab 'mike' semua malas nak meneka perkataan berhantu tu ye!

Apa pun, cuba buang ikut arahan kat bawah ni ( macam terer! hu..hu..... satu ni ajelah!!! ) . Pegi BLOG kita tu, pilih......

Design ~ Setting ~ Post and Comment ~ Word Verification ~ No

Selamat mencuba!!!

 

Wednesday, 21 November 2012

Ketupat Palas.... bertuah punya KAWAN!

Boleh tolong OKje tak??? OKje malas nak masak.......  nak buat macam mana ni?
Makan ni aje boleh tak?


Hish! gambar dia tak sharp macam HP lamalah!..... 

Orang Pantai Timur mesti tau benda nikan...... KETUPAT PALAS ! Kalau salah, tolong betulkan! Benda ni dibuat daripada pulut dan inti dia serunding ikan. OKje memang kurang suka pulut, tapi bila makan benda ni, jadi jatuh cinta pulak!  Memang sedap!

Benda ni kawan OKje, Nat yang bagi, dia order dari kawan office tuk Hari Raya Haji hari tu, lepas tu dah tak habis sebab anak-anak dia kurang suka makan, dia bagi OKje...... BERTUAH PUNYA KAWAN! ha..ha...

Tapi OKjekan, 'OK jer'..... yang penting masih boleh makan, sedap dan free pulak tu.... TQ Nat!!!
 
Yang ni macam ala-ala segeralah..... nak makan cuma panaskan aje !

Bila dah jumpa ex-OFFICEMATE......

Terima Kasih buat  Pengantin Baru ~ dak Kiera Sakura yang jelajah habis entri OKje yang lepas-lepas  semalam!!!  Maklumlah ....   PENGANTIN kan....... busy dan penat basuh periuk belanga  (  betul ke busy pasal ni Kiera?  he..he..  ) sampai tak sempat buka blog. Suka ni mengusik pengantin baru!

Sepetang OKje tak blogwalking.....  terlanjur mengambil keropok yang OKje kirim dengan BFF (Natjalina) yang bercuti ke Terengganu  ( yelah kan.... nak harap Dedeq tolong pos kopok ikan Ganu...... tak taulah bila! Tunggu OKje tumbuh janggut kot! ha..ha.... 2x statement ni keluar ( jangan rasa bersalah ye Deq, nak recordkan kat blog aje! he..he.....)

Dapatlah melepas rindu dengan OFFICEMATE yang telah lama ditinggalkan...... OKje pernah buat entri  pasal benda ni dulu. Kalau rasa nak baca, boleh belek kat  Aku Rindu Kamu !

Dari kiri, Natjalina dan tukang karut...he...he..

Dari kiri, Lela, Nat, Niza dan...... tak yah nak sebut le....
Faham-faham ajelah, bila dah jumpa ex-OFFICEMATE, macam-macamlah cerita keluar. Ada yang dah nak beranak, ada yang tak beranak-beranak.... he...he.... RINDU dengan gurauan korang macam dulu-dulu!   

Alahhh.......... sebahagian officemate sahaja yang dapat OKje snap pix, selebihnya  hanya dapat berjumpa, tapi tak dapat merakamkan kenangan...... ruginya! Nantilah OKje datang lagi!..... Tapi sebenarnya bukan TAK MO datang, takut mengacau korang je!  

Yelahkannnnnn...... korangkan BUSY!!!   



Tuesday, 20 November 2012

UPSR dulu dan sekarang.....

Oit..... semalam hanya mampu keluar satu entri je.......  Entahlah, semalam mood kurang ada, malas nak menulis, malas nak masak, malas nak bercakap dan macam-macam malas lagi......   Semalam cukup negatif bagi OKje! Harapkan nama je 'OKje' tapi ada kalanya jadi 'TAK OK'  hu...hu.......

TAHNIAH buat mereka yang mempunyai adik yang berjaya mendapat 5A dalam UPSR!

Sebagai ibu, OKje dapat merasakan kegembiraan mak-mak yang anaknya berjaya! Mau tak...... anak berjaya tuuu! Bangga beb!!!  he...he.... Nasib OKje tak ada anak yang ambik tahun ni, 2 orang anak OKje dah lepas, cuma sorang je tak lepas lagi, yang bongsu! itupun 3 tahun lagi! Lega!!!!

Masa zaman OKje dulu UPSR ni dipanggil Penilaian Darjah 5, masa tu gred tertinggi pun 5A jugak, BM, BI, Matematik, Sains, lagi satu tak ingat subjek apa...... BM 2 kot! Masa tu  Darjah 5 dah ambik perekse besar tau! ( tak banyak beza pun antara darjah 6 dan darjah 5 kan!)  Entahlah..... masa tu macam tah pape je, mana ada tuition bagai tu semua, belajar pun tidak!

Perkara yang OKje tak boleh lupa sampai sekarang.....   bila buku latihan yang akak OKje belikan ( mak dan abah OKje manalah tau tu semua, orang kampungkan!!!) OKje boleh simpan dan bungkus! ha.....ha.....

Masa tu, tak terbuka langsung minda nak belajar ke apa ke, yang tau nak main je! Nampak sangat, ceteknya fikiran budak-budakkan! Budak-budak sekarang memang beruntung, macam-macam tuition ada, motivasi yang memberikan kesedaran dan tak kurang mak ayah yang boleh membimbing!

Mereka cuma pilih antara MAU dan TIDAK aje !


Monday, 19 November 2012

SATA dan Pasar Malam......

ANNIVERSARY sudah!  HADIAH sudah! MAKAN sudah! ......GOSOK BAJU sekarang !! ha...ha.....
Nasib tak dapat 'LAKI' yang macam ni! Kalau dapat??? Tak ke naya namanya!
Oleh itu bersyukurlah dengan SUAMI yang dikurniakan kepada kita wahai isteri-isteri sekalian! .....

Rasa macam panjang pulak weekend ni...... agaknya sebab lepak aje kat rumah kot!!! he...he....

Tapi semalam, sempat jugak pegi PASAR MALAM......  Bukan nak cari apa pun, saja jalan-jalan!.......   Sebenarnya, jalan tanpa tujuan macam nilah yang tak bagus! Membazir masa dan membazir duit!
Tapi masalahnya benda macam nilah yang best! CUCI MATA! ha..ha....

Macam-macam jugaklah membelinya...... Apam Balik, Yong Tau Fu, Kuih Dram, Sate dan yang bestnya benda ni SATA!...... Hish! dah lama mengidam benda ni!


Mula-mula beli RM2 (5 biji ), rasa dulu, macam SEDAP je....... tambah RM2 lagi...he..he... TAMAK!.... Last-last, SEMUA apa yang beli tu tak makan pun, pagi ni buat sarapan!!!