Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 31 December 2012

Colmar de Tropicale,....... NO KOMEN!

Kadang tu walaupun tak bercuti mana..... Tapi bila ditolak, dicampur, dikali, dibahagi, expenses yang dikeluarkan setiap minggu, dah macam pegi bercuti ke Langkawi.....

Betul......... SERIOUS.......... Arjuna katalah.... He...he... Sebab dia TUKANG BAYAU kan!..... Kitaorang tukang jugak..... Tapi TUKANG IKUT..... hu...hu...

Memang pun...... walaupun OKje tau, tapi buat-buat macam tak tau...... he...he... bolehkan!!!......
Nanti kalau buat-buat tau, TAK DAPAT JALAN !...... siapa yang rugi? AKAK jugakkk! ......

Pernah gi BUKIT TINGGI tak?

Inilah dia Colmar de Tropicale tu.....
Tulah....... masa pegi Genting hari tu, on the way balik, singgah pulak BUKIT TINGGI....... Macam biasalahkan....... semua ni atas KEINGINAN Arjuna! OKje anak beranak ikut je!!!

Apa yang ada kat BUKIT TINGGI ek?   Emmm...... macam tak de pape je.... Ada pun bangunan-bangunan ala-ala kat oversea kot! Teman tak pernah sampai oversea, manalah teman tau!......he...he...
Nak berehat, ambik gambar, bolehlah kot!....

Jalan dia punyalah sempit dan bengkang bengkok..... memang kena berhati-hati!...... Selain daripada Colmar de Tropicale yang macam kat gambar tu, boleh juga pegi ke Japanese Tea House, OKje tak pegi sini  so tak dapatlah nak komen, Animal Park ( banyaknya arnab je!!!...... kancil adalah 2 ekor, keldai 3 ekor....ha...ha...)

Ticket masuk ke Colmar de Tropical sahaja,  DEWASA ~ RM12.00, KANAK-KANAK ~ RM8.00  

Malam mungkin happening kot!
Jangan ketawakan OKje tau..... depan semak pun
kitaorang masih nak bergambar!

Apa pun, kalau kita tak pegi, kita tak tau kan......... so layan ajelah......

Sunday, 30 December 2012

Strawberi CINTA....

Baru je dapat mengadap lappy malam ni........
 
Dah 48 jam jugak OKje sepi tanpa entrikan..... kalau hilang dah kena report ni......he...he...

Biasalahkan...... kalau cuti-cuti macam ni, acara mingguan OKje sefamily....... MENGUKUR JALAN!   Bukan apa, OKje nak memudahkan kerja Jabatan Ukur ..... tak yahlah 'mike' nak susah-susah mengumpul data jalan-jalan kat Lembah Klang ni! he...he...

Pernah tak petik STRAWBERI CINTA?...... ( padahal buah strawberi je.... saja bikin gempak!!!! )

                                                                               

Tulah pasal..... OKje gi Genting Highland sebenarnya hari Sabtu baru-baru ni, tapi memandangkan nak save budget..... he..he.... kitaorang tak main pun.......... cuma-jalan-jalan hirup udara sejuk! Lawakkan!

Balik tu singgah sini.... ( apalah punya banner ni!.... 'Bidang Strawberi ??' ..... )

Si tahi Lalat Bawah Dagulah yang sebok beno nak merasa memetik buat Strawberi Cinta ni!!!


Nampak tu....  2 bulan cuti sekolah..... bukan main 'buncit' lagi pipi dia!

Untuk Strawberi yang dipetik sendiri oleh pelanggan ..... harga dia per kilo dalam RM60 iaitu RM10 lebih mahal daripada strawberi yang telah sedia dijual!

Tapi banyak manalah nak petikkan!!!... Tak larat pun.... yang dah siap petik lagi best, merah-merah dan besau-besau!
Hasil petikan....... tak banyak mana pun....
Bukan Strawberi aje yang ada, 'munga' Rose pun ada......he..he...
Cendawan ada.....
'Turun' pun ada jugak!
Dan yang CONFIRM ADA,......... mestilah ini dia..... he...he...... jangan ada yang termuntah sudah!!!

Mana nak dapat? Gambau tepi munga Rose Pink!!! he...he..

Friday, 28 December 2012

Ice Room....tak menyesal pegi!

Dah lama tak makan Tutti Frutti.......
'Menyebut' ni bukan bermaksud OKje teringin ye Arjuna ...... he...he... sebab nak kaitkan dengan entri! ha..ha...

Ingat tak hari tu OKje makan steak, alah dalam entri ni Grill tukau selera pulak,  so sebelum pekena benda  ni sebenarnya, OKje makan Ais Krim.....

Memang tak pernah makan Ais Krim kat sini, walaupun selalulah jugak pegi Bangi ni.....

Entah kenapa hari tu agaknya Arjuna nak makan Ais krim kat sini. Tahi Lalat Bawah Dagu le yang pandai mengecek ayah dia...

Kalau dibandingkan dengan Tutti Frutti memang Ais Krim kat sini jauh lebih murah! Rasa dia? OK jerrrr!!! he...he......




OKje order 3 mangkuk je.....

Ais Krim Sirap Bandung pilihan anak bujang OKje

Macam biasalah...... walaupun OKje ngan Arjuna tak order, tapi kitaorang paling untung sebab dapat rasa diaorang punya Ais Krim... he..he...

Semangkuk Ais Krim tu berharga RM7.90...

Murahkan daripada Tutti Frutti....
Kalau Tutti Frutti tu, mau lebih RM10.00.....




Ais Krim Durian dan Mangga (yang ada chochlate rice tu)


Kat sini bukan saja jual Ais Krim, tapi ada jual makanan lain jugak..... macam Laksa, Mee dan macam-macam lagilah .....

Tempat pun selesa....









Wifi pun ada!.....
Sempat jugak OKje blogwalking hari tu!



Macam biasalah...... Tukang Bayau dengan Tukang Karut pun nak menyebok jugak! he...he...


Sejak tu, terus jatuh CINTA....

Sambil menangkap-nangkap terjunan kacang yang datang ke mulut...... macam pernah buat je dulu-dulu! he..he.. ( ada percaya ke OKje makan kacang cam tu sekarang ni? he..he...) laju je jari jemari yang montel ni menaip-naip keyboard!!!

Kacang ni...... nama dia apa tah!

Dalam dia kacang tanah...... luar dia disaluti tepung perasa kari dan sedikit bijan.....

Pertama kali makan, masa dekat Restoran Chineese Muslim di entri  Chineese Food pulaklah...
Kacang ni, dia bagi macam ala-ala starter le...

Sejak tu terus jatuh cinta!

Esoknya ...... terus cari  kat Tesco.... Nasib ada! 2 packet sekali OKje sebat! ha...ha.... Muat-muat dalam bekas kuih raya tu ha....

Orang lain dalam rumah tu macam tak berminat je dengan kacang ni.....  Untung le OKje ...... boleh makan kacang sorang-sorang!!! Syok sendiri! he..he...

Ada ke patut si Angry Bird makan kulit je....... Ceh!!!.... Kalau macam tu baik tak yah makan........Siapa yang nak makan kacang je.... Yang jadi sedap tu bila makan kacang dan tepung luar dia sekali, ada rasa pedas-pedas, manis-manis, kari-kari sikit.....  barulah sedap!!

Tulah kan...... samalah dengan BLOG jugak kalau buat entri, baca sendiri pun tak bestkan..... perlu jugak ada sahabat-sahabat yang datang untuk mengomen ..... barulah MERIAH!! TQ Frens!

Oklah...... OKje nak potong kain sekolah anak yang labuh meleweh tu!!! Bye!


Thursday, 27 December 2012

Surat untuk Mawar......

Baru je balik dari meneroka blog Mawarnafastari ...... habis semua entri OKje geledah, sehinggalah beberapa bulan sebelum pemergian suami tersayang dan bagaimana bermulanya bibit percintaan mereka pun OKje terjah!.......


Maaf ye Mawar.......................... sebab meneroka tanpa izin, tapi OKje percaya, di Bloglah Mawar mencurahkan perasaan dan berkongsi rasa dengan teman-teman yang sudi membaca dan mendengar! 

OKje pernah tulis entri serba ringkas siapakah dia Mawarnafastari dalam entri ni  Bilamana dia telah tiada disisi

Tulisan-tulisan Mawar cukup menyentuh perasaan halus OKje yang bergelar perempuan, isteri dan ibu.....


Bagaimana tabahnya wanita ini membesarkan 2 orang permata hati tanpa insan yang bergelar suami! Bagaimana kosongnya jiwa bilamana saat dia memerlukan suami, tetapi suami tiada disisi untuk menghulurkan bantuan.

Dikala suami dijemput Ilahi, usia perkahwinan mereka boleh dikatakan masih tempoh berbulan madu, masih belum puas bermanja dan bersenda apatah lagi anak yang bongsu baru berusia beberapa bulan..... dan dibeberapa saat sebelum kematian, Nafastari masih sempat menggengam tangan Mawar sebagai ucapan selamat tinggal agaknya!....

Allahu Akbar....

Mawar cukup beruntung kerana terlebih dahulu mengenali dunia Blog! Bukan macam OKje......
Sekurang-kurangnya Nafastari ada meninggalkan tulisan-tulisan yang boleh dibaca dan dijadikan kenangan sebagai pengubat rindu! Sekurang-kurangnya Mawar boleh menjadikan Blog sebagai diari perjalanan hidup Mawar untuk tatapan Embun dan Kekwa!  
(.... dah macam Novellah pulak ni....he...he.. )

Dan semoga Blog hainom OKje juga boleh menjadi tatapan suami dan anak-anak bilamana merindui OKje ketika OKje telah tiada disisi nanti.....  hu...hu...

Sedihnya....

Serba serbi FREE.....

Semalam, masa OKje anak beranak merayau kat AEON, ternampak banner yang hari ni ada J Card Member Day....

J Card ni cukup popular bagi mereka yang menjadi card holder Jaya Jusco atau sekarang dikenali sebagai AEON!

Macam-macam barang terpilih dioffer sehingga 70%.... Betul-betul murah ke tidak,..... hanya orang yang biasa dengan barang tu aje boleh buat comparison!

Kalau ikutkan HATI ORANG POMPUAN OKje ni,...... nak jugak melawat kawasan....... he...he...

Best jugak tu cuci mata, tengok barang yang murah! Walaupun tak plan nak beli apa, manalah tau ada barang yang murah dan 'agak perlu' walaupun tak tau bila nak menggunakannya...... bolehlah sebat sebiji dua! ha.....ha......

Tapi kalau ikut PERTIMBANGAN AKAL OKje YANG WARAS ni....... cukup, cukuplah tu OKje, nak cari apa lagi ?  Semalam dah habis RM150.00, kalau hari ni berjalan lagi, mau lebih! ha...ha... ( sure tepuk tangan Arjuna ni!... dalam hati dia..... kalau guna duit sendiri, tak pe le jugak! hu...hu..... )

Lainlah kalau musim Hari Raya ke apa....... bolehlah memborong sakan! Barang sekolah pun semua dah beli... Daripada membazir masa kat sana tu OKje, baik jahit lencana kat rumah lagi bagus!!!! ha...ha...

Duk rumah, serba serbi FREE!!!..... 'tenaga wa' je kena guna! hu..hu.....

Wednesday, 26 December 2012

Adoi!...Nak masak apa petang ni?

Barulah dapat buat entri petang-petang ni, sambil menyambil BW ! Nak kata busy ..... tak jugak, cuma melayan perasaan yang malas ni..... he...he....

Alhamdulillah...... dapat jugak melepasi 60 pages buku biografi Syed Mokhtar tu....

OKje tak masak lagi ni....... Pagi tadi habis masa duk menghantar Sudden Attack ambik buku teks. Lepas tu apa lagi, anak beranak merayau kat Aeon! ha..ha.....

Nak masak apa petang ni ek?

Adoi..... nilah masalah orang pompuan, tiap-tiap hari kena pikir nak masak apa? .....  Lelaki ada nak fikir ni semua ? Tak dekan..... pening tau! Boleh tak bagi menu! Senang keje OKje! Tapi dengan syarat, jangan mintak yang bukan-bukan.
( OKje.... OKje...... awak tu dahlah tak keje..... tender, project semua dah tak payah nak fikir, nak fikir menu pun merungut? Itulah manusiakan, dah senang pun nak lagi senang!!! hu...hu.....)

Tapi, OKje amat bersyukur sebab Arjuna bukan orang yang cerewet...... bagi ajelah apa-apa.... Dia bedal je! he..he...
Tapi takkanlah, mentang-mentang tak cerewet, kita hidang ikan goreng tiap-tiap hari...... bukan dia aje yang jemu, tukang masak pun boleh jemu kalau macam ni! ha...ha....

 

@ GRILL.... tukau selera pulak!!

Semalam OKje gi Bangi cari KURMA. Entahlah....... sang Arjuna tu, tiba-tiba dia mengidam kurma pulak... tapi yang pasti bukan mengidam yang 'tu' he...he...

Biasanya kalau nak mencari benda-benda macam ni, OKje akan cari kat WARTA BANGI! Walaupun bukan macam Shopping Mall yang gah, tapi SEMUA ada! Memang senang 'banget'lah orang BANGI nak bershopping! he...he...

Bangi jugak terkenal dengan penempatan orang Melayu.... macam semalam, OKje singgah makan malam kat  sini.... Bukan OKje yang teringin eh..... Arjuna yang teringin!!! OKje, OKjerrrrr.....he...he....


Rasanya, kalau tak salah, Yanty  pernah makan kat sini ( baru malam tadi OKje jumpa Ty! ), sebenarnya tak plan pun, pusing punya pusing, ternampak! Jarang nak tengok Restoran macam ni yang owner dia Melayukan.... so OKje dah jumpa !!!

Arjuna pilih ni......

SIRLOIN STEAK.... RM 23.00

Dia makan paling mahal ko...... sebab dia yang bayau kan.... ( tak pe, kita bagi can!!! he...he...)









OKje 3 beranak makan CHICKEN CHOP.....

Murah sikitlah daripada boss.... he..he... RM 19.00
Mula-mula tu OKje rasa macam nak makan daging, tapi tak sampai hati pulak.... hu...hu

Biasalah.... kalau makan Western ni, bukan kenyang sangat.... ala-ala mengalas perut je!!!ha..ha..







Angry Bird pulak pilih Spaghetti OLIGO...... tah apa ke namanya... OKje tak fokus! he...he...


Dia kata sedap.....

Nak rasa, takut dia tak cukup pulak, maklum le..... kalau OKje rasa, mau setengah pinggan! ha...ha...








Ni pulak suasana kat Restoran tu malam tadi..... ( ambik curi-curi..... kang orang kata jakun pulak! )


Memang penuh!.....
Penuh dengan orang Melayu! Seronok tengok......

OKje sangat berpuashati! Makanan, memang dia serve cepat tak payah tunggu lama!
Presentation dia pun OK, sesuai le dengan harga dia!  

So, boleh CUBAlah makan kat sini!


 

Tuesday, 25 December 2012

Bestnya jadi orang kaya ek!.......

Salam Cuti........
Jangan terlanjur pulak bercuti esok yeh........, jangan ingat hari ni hari Sabtu! Esok hari Rabu tau, satu hari cuti je! ha...ha.....

Dalam mencari-cari idea nak menulis...... ( cehceh..... gaya macam wartawan cari bahan....he...he.... ) OKje terpandang pada buku yang dibeli oleh Arjuna beberapa minggu lepas..... Pelik pun ada OKje, sebab dia tak tulis tarikh bila dia beli buku ni.....

Selalunya, dialah yang mengingatkan anak-anak dia untuk tulis tarikh pembelian..... ( anak cikgu katakan!!! he...he... ) Anak penoreh getah ni, tak de rule langsung! ha...ha..... Tak pernah beli buku gamaknya! .......

OKje mengaku, memang OKje kurang suka membaca ........ baca URTV sukalah! Baca gossip artis! ha...ha....  Contras pulak dengan Arjuna yang memang suka membaca, walaupun belum s ampai tahap ulat buku tapi memang dia suka membaca!

Kalau dia baca paper tu, sakit hati tengok!

Khusyuk dan tawadhuk........ kalau OKje cakap, dia tak layan langsung.....hu...hu...... ( memang macam tu ke lelaki baca paper??? )


Berbalik pada buku ni, siapalah tak kenal dengan SYED MOKTAR ALBUKHARI, antara hartawan yang terkenal kat Malaysia ni. Bestnya jadi orang kaya ek!!!
Buku ni berharga RM19.90 kat MPH.

So, jangan kacau OKje nak baca buku ni yeh! ha...ha.... tengok berapa hari OKje boleh habiskan! he...he...  

Monday, 24 December 2012

Blogger Cap Ayam.....

Hish........  itulah kalau cuaca mendung macam ni, mata pun asyik nampak bantal je.....  last-last terlelap jugaklah atas sofa buruk OKje tu......   Konon sombong cakap tak mo tidur siang, akhirnya tewas! hu...hu....

Dah hilang pulak idea ni.......

Biasalahkan kehidupan sebagai seorang BLOGGER CAP AYAM macam OKje ni....... bila time tak menulis tu macam-macam  idea datang, tapi bila dah duk depan lappy semua kabur!!! he...he... bukan HP dan Camera je ada Cap Ayam tau!


Yelah kan OKje ni menulis tah pape je....... tiada informasi, tiada pengetahuan, tiada isu-isu semasa  dan macam-macam lagi 'tiada'nya!  Yang ada  hanya cerita-cerita biasa...... tentang kehidupan seorang surirumah, tentang makanan, tentang perasaan, tentang membaiki mesin basuh rosak........ ha..ha... apa-apalah OKje nikan???

Sebenarnya apa yang READERS nak yek? Apa yang mereka cari?

Credit gambar daripada sh4m
Bagi OKje sendiri, OKje, OKjerrrrr apa pun yang blogger tu hidangkan dalam blog mereka, kalau rasa tak mo baca, tak yahlah baca..... sebagai contoh kalau entri berbentuk Novel, OKje memang kurang berminat sebab faktor usia kot!  ha...ha....

Malas dah nak layan novel-novel ni, kalau masa kecik dulu, yelah....... suka baca kisah penyiasatan Enid Bulton versi Bahasa Melayu ...... Rasa macam nak jadi penyiasat je time tu! Maklum le budak kampung! Omputeh memang buta sungguh!hu...hu...

Sangat suka baca kisah perjalanan hidup seseorang...... sebab tulah blog OKje macam tu kot!



Never give up....

Rentetan daripada entri Bibikku merajuk lagi , keadaan bibik OKje, so far so good!..... My BIBIK still boleh digunakan seperti biasa!...... Legaaa mak!!!

Suggestion suruh OKje tukau bibik tu, memang tak boleh dipertimbangkan langsung!!! he..he....
Tapi, bukan 'mike' aje berfikiran gitu, OKje dan Arjuna pun sama, pada setiap kali bibik buat hal. Tapi sejak OKje 'terer' memujuk bibik, tang 'bab bila air tak mo bertakung' sejak tu OKje akan baiki sendiri!

So, kepada sesiapa yang bibiknya bermasalah atas sebab atas tu sahaja,  OKje recommend untuk cubalah baiki sendiri, sebab senang dan mudah yang teramat sangat! Kalau hantar kedai sure RM50.00 melayang, dahlah tu, mau dia simpan 2-3 hari kat kedai dia kan!...

Merajuk bibik kali ni agak lain sikit, dahlah air tak mo bertakung, lepas tu  dia tak boleh spin, bila tekan spin lampu dia pindah ke rinse!!!  OKje dah ngeri sebenarnya tau........ malas nak dengar Arjuna membebel kalau OKje mengadu 'bibik' buat hal lagi. Kesian pun ada, sebab dia kena keluarkan duit!

Dalam hati memang berdoa, moga tidak sekali-kali menyusahkan Arjuna.....

Tapi...... alhamdulilah syukur, Allah masih lagi memberi nikmat akal fikiran ini untuk OKje berfikir, bersabar dan mencuba membaiki semula! Rupanya OKje salah pasang ada part dalam mesin basuh tu!

Pergh!!! Barulah OK....... Memang sangat-sangat lega, sebab duit tak melayang, kalau tukar baru dah confirm RM800 melayang!

Moral of the story yang OKje dapat....

Jangan cepat putus asa, bersabar dan terus mencuba disamping tawakkal kepadanya dengan penuh yakin...... Insyaallah Dia akan membantu!
Dan lagi, pengalaman tu memang menjadi guru yang paling baik buat kita!


Sunday, 23 December 2012

'Bloglist Setahun Dari ciklaili.com'


 

Barulah dapat duduk depan lappy ........   biasalahkan, hari-hari Ahad macam ni........

Yang best tu tentulah dapat menikmati breakfast berdua di luar!..... ulang sekali lagi ye....  BREAKFAST BERDUA, dengan sapa lagi kalau bukan dengan Arjuna!.... Hish payah nak dapat peluang ni tau! Kalau tak, pantang OKje keluar, 'mike-mike' mesti nak mengekor! he...he....

Pagi ni, rasa teringin pulak nak join segmen dari Blog Cik Laili ...... OKje bukan sombong, tapi bila kemalasan melanda sanubari, ditambah pulak dengan requirement yang macan-macam untuk dipenuhi, tu yang jadi sesak dada nak join segmen tu! ha...ha...

Tapi kenapa kali ni OKje nak join eh????    Entahlah........ sebab OKje rasa sangat SIMPLE kot segmen  ni.....

Syarat pertama kita hanya perlu buat entri, macam yang OKje buat ni dan pilih salah satu entri yang kita suka dari blog Cik Laili, macam OKje, OKje suka dengan entri ni    Rahsia trafik blog yang tinggi....
banyak tip-tip yang Cik Laili kongsikan kat sini..... best!

Syarat ke dua LIKE Fanpage dia! Itu aje...... mudahkan!

Kalau rasa berminat, joinlah ye..... kalau tak minat ( baik sikit bahasa dari 'malas' he...he...) tak mengapa DEAR..... OKje kan OK jerrrr!!!


Saturday, 22 December 2012

'Bibik' OKje merajuk lagi....



Nasib baik dah tak merajuk lagi.......

Siapa yang merajuk?........ Haaaa.... ni lah OKje nak habak mai....... Rasanya tahun ni aje, dah beberapa kali 'bibik' OKje merajuk!

Jangan salah sangka pulak..... OKje manalah ada bibik..., OKjelah merangkap BIBIKnya...hu...hu...

'BIBIK' yang OKje maksudkan tu adalah
MESIN BASUH ......

Yelah .... tak ke macam 'bibik' tu, punyalah beria dia goyang sana, goyang sini, membilas, buang air, masuk air, pas tu tau-tau berhenti dah siap perah lagi! OKje tinggal jemur !
Memang besar jasa 'bibik' ni..... Kalau 'bibik' tak de, mau OKje dah keluar otot macam Nicol David! ha..ha... ( Tahniah ye Nicol.... menjadi Juara Dunia sekali lagi! )

Kalau 'bibik' OKje merajuk, memang OKjelah yang jadi tukang pujuk!.... Sebenarnya OKje dah banyak kali cite pasal benda ni kat entri Mesin basuh oh mesin basuh dan Meragamlah pulak dia ni...... Kat entri ni OKje cite luar dalam macamana OKje berhempas pulas 'membaiki labu'...he...he....

Maklum ajelah...... dia merajuk mesti waktu pagi, time tu memang sah-sah Arjuna kat office....  kalau nak menunggu dia balik, tak berbasuhlah kain baju OKje hari tu!

Betullah sepatah kata Kak Zan ~ Semanis Coklat kalau mesin basuh meragam.... memang satu mimpi ngeri bagi mak-mak orang ni!! he..he...

Friday, 21 December 2012

Modus Operandi ~ Opss Kemas

Sepetang tanpa entri......    walau mungkin tiada siapa yang perasan!!!!  hu.....hu..... Tak mengapa......... itu semua asam garam dalam berblogging! he..he....

Sepanjang petang melayan Lagenda Budak Setan ~ Katerina.
Bolehlah...... walaupun jalan cerita dia agak lembab.... banyak jugak adegan berpeluk!!! Untunglah Farid Kamil! hu..hu....

Sambil tu, mengatur 'Modus Operandi - opss Kemas'...he...he....mengemaskini rak buku, buku lama yang terkumpul tu nampaknya akan menjadi rezekilah kepada pengutip 'surat khabar lama' esok....... Nak mengharap anak dara pingitan tu....... kalau tak 'omak'nya yang mulakan..... bukak sekolah pun tak tentu lagi, rak buku tu berganti tuan! anak....anak....

Nilah sebahagian sampah yang berjaya dikumpul.....

Macam-macam harta karun ada..... Yang dah buruk, tapi masih boleh digunakan, nak buang sayang...... Masalahnya tempat tak de!

Last sekali terpaksa rela dalam paksa, tong sampah jugak jadi tempat dia!








Ni pulak sebahagian buku yang telah disusun....
Tunjuk bahagian yang kemas je..... bahagian rak atas..... berterabur! he..he...

Mesin basuh OKje, meragam lagi!...... hish!!!



Masjid Sultan Ibrahim..... kat Muar le apa lagi!

Oleh kerana hari ini hari Jumaat,...... so entri pagi ni pun, macam ala-ala kearah kebaikan gitu ...ha...ha...  'yo'lah tu OKje!

Sebenarnya pic ni OKje ambik betul-betul masa hari nak balik ke KL, alah...... masa OKje duk kampung seminggu hari tu....     Biasalahkan, sebelum meninggalkan MUAR, tanah tumpah darah ku, ( Jangan tak tau! Muar dah jadi Bandar Diraja! ) kenalah pekena Cendol Muo, kalau tak, nanti kempunan he...he.......

Tapi bukan gambar Cendol yang nak dipaparkan.... he..he... tapi gambar MASJID SULTAN IBRAHIM

Sebeb tulah si Arjuna beria sangat nak menyinggah setiap kali balik Muar, dia kata ambik berkat.....   sebab masjid tu nama dia! Ceh!.....

Bersebelahan dengan masjid ni, banglow persinggahan Sultan Johor!...
,

Jarang nak jumpa 'Jam Matahari' ni......
OKje pun baru perasan, walaupun selalu jugak
menyinggah  masjid ni.

Kalau tak de jam, HARUS berguna jam ni!







Untuk pelancong yang datang kot!

Mana pegi  dak Tahi Lalat Bawah Dagu eh?....
Masjid ni betul-betul terletak di tepi Sungai Muar, kat seberang tu pulak, ada sebuah lagi Masjid yang baru.


Thursday, 20 December 2012

Sedap Aje!....

Entahlah.... sejak berlangsungnya cuti sekolah ni, jadual makan dah berubah......

Masak pun tak tentu masa! Ada ke 'Goreng Meehoon' tengahari-tengahari buta ni! ha...ha... kan ke lari dari biasa tu!!! Belasah ajelah!


Dahlah tu..... macam tak sedap je...... 'mace tawa hebeh' betul ke dialek OKje ni, wahai Orang Kelantan?  ha..ha..... Rasanya masak tu dengan penuh kasih sayang lagi, tapi rasa macam hampas!.....

Yang bestnya....... masak banyak pulak tu, memang dah niat nak bagi jiran melahai pun! Siap masak je, terus OKje pack-pack  masuk 2 bekas!!!


Tawakkal ajelah......  kadang-kadang, walaupun kita rasa tak sedap, tapi orang yang menerimanya pasti rasa SEDAP AJE!! Betul tak?