Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 12 April 2013

WAS - WAS....

Hari ni pagi-pagi lagi dah on LAPPY sebab HP dah habis bateri........

Biasalahkan routine dipagi hari, buka BLOG sendiri dulu, intai-intai kalau ada komen baru masuk.......
Memang ada pun....... nuuu ha sahabat yang duduk di Bandar Muadzam, Aimrizal78.
Ambik peluang baca entri terbaru dia berkenaan sifat pelupanya.

Hehe.... kalau dah kelam kelibut pagi-pagi macam tu Aimrizal78, jangankan awak, OKje pun boleh LUPA jadinya....

OKje pulak, selalu WAS-WAS....... lebih kurang adik beradik pelupa jugaklah tu hehe......
credit pic google

Biasanya tang gosok bajulah, lebih-lebih lagi kalau lepas tu keluar rumah........ balik kampung ke berjalan ke, sampai rasa nak terkencing bila mengingatkan balik dah tutup suis ke belum.......

Adoiii...... kalau bukak mulut memang free-free le kena marah dengan Arjuna hehe......

Paling malu kalau  'LUPA RAKA'AT'  ( nampak sangat tak khusyu' solat )........

Masa menggoogle tadi, jumpa pulak dalam blog hidupbiarbest tentang doa nak menghilangkan penyakit ni.

Tapi pernah dengar Ustaz kata, ubat dia kena banyakkan BERZIKIR....... sebab bila jiwa kita dipenuhi dengan ZIKIR ALLAH ,  syaitan susah nak berjimba kat dalam tu.


In sha allah  akan ada perubahan!


52 comments:

  1. sayapn sering lupa, mgkn dek proses penuaan kot...

    psstt: xder maknanya K.Lipis nak berbulan purnama, diselubungi dek kebiru2an adalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... Tak pe lupa tu natural process UA....
      hehe...tak berkempen ke?

      Delete
  2. perasaan was2 ni kalau betul serius mmg kena amik rawatan...tp kalau mcm OKje ni kira normal lagilah..hihi

    PC pernah jumpe pesakit yang mengalami was was melampau sampai kerja pun tak boleh buat dgn baik tau...itu lagi payah...mintak di jauhkan lah kita dari kena penyakit mcm tu kan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor dah datanggg....
      Bagus jugak ada sahabat blogger seorang doktorrr..senang nak rujuk!
      Tak gitu? Meowww...hehe

      Delete
  3. betoitu .. syaitan memang suka sesangat me'was-waskan kita... Insyaallah banyakkan berzikir .. mesti bolehkan...

    ReplyDelete
  4. Hehehe..sifat was2 tuh samalah kita okje..kdg bila dah kuar umah jauh2 baru teringat dah off switch iron ker..dah tutup gas ker..itu ini..sdgkan dah buat daaa..bab solat tuh kena concentrate tul2 lah kan agar tak lupa rakaat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rupanya UA pun pernah mengalami yeh...nasib ada kawan! Haha....

      Delete
  5. aduh.. memang selalu was-was/lupa.. end up, everytime tutup switch iron, saya sentuh iron dlm hati (ok dah tutup).. baru la hilang was-was tu.. bila letak handphone kat mana-mana (dlm hati kata hphone kat atas almari ni).. then baru ingat.. kalau tak asik lost je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah Elly...mmg kena cakap cam tukan....baru tak was was...

      Delete
    2. Okje pun buat gitu jugak...

      Delete
  6. Cik penah lupe Rakaat solat..memang syaitan time tu berdisko berdansa bagai nak rak kat keliling cik.So terpaksa solat balik...

    sis cik nak tanye sikit....nyanyuk dengan pelupa tu same ke?kan nyanyuk tu pelupa juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'akan cik rasanya sepupu sepapat je...cuma nyanyuk tu biasanya tuk org tua...

      Delete
  7. Samalah kita okje...lupa nak tutup suis iron....free2 kena marah hubby...
    psstt yg solat tu pernah lupa juga....eehh dah rakaat ke berapa aku ni ? huhu

    ReplyDelete
  8. uitt jgn tua sebelum usia yer OKje..
    buang jauh2 penyakit lupa & was2 tu hehehe

    ReplyDelete
  9. dulu sll gak was was.... sampai kena tegur sbb sk buat perkara yg sama berulang kali..Alhamdulillah sekarang penyakit tu dah makin kurang sebab sekali penyakit tu nak dtg semula,,,, izan ketap ketap bibir....yakinkan dalam hati dan baca2 sikit mg syaitan iblis yg mengacau tu lari jauh2....mmg ssh kalau sll ber was was...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer cite...buat perkara apa yg berulang ulang tu...hehe...okje tau....bingka epal!

      Delete
  10. kebanyakan org ada penyakit tu..dh cm lumrah..baik muda & tua..kena sentiasa berzikir eh..insyaallah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita cuba usaha ajelah...dgn berkat keizinan Allah....in sha allah

      Delete
  11. petua orang tua2....kena selalu membaca Alquran.....baru tak ada sifat pelupa nie.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah dengau jugak tu...elakkan nysnyuk!

      Delete
  12. Salam, Was-was bila kita tidak yakin dgn sesuatu barangan itu bagus tanda kita berhati2, tapi was-was krn kurang keyakinan diri...itu tidak baik, kerana ia membawa kpd was-was dalam keyakinan kita dalam beramal. Untuk itu...kita perlu bersihkan hati utk meningkatkan keyakinan diri. Berpuasa dan berzikir adalah rawatan yg mujarab...disamping berdoa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu BM....terima kasih atas peekongsian itu

      Delete
  13. Kak.. Sy pun sllu lupa, tapi takde lah kronik sgt..hehe.. klu bab sholat kekadang lupa jg rakaat..huhuhu..mmg teruk! so, cara nya sy suka sholat di tempat sunyi (menyorok).hehe..
    kena rajin berzikir lepas ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....lagi sunyi lagi kuat berangannya Atie haha....

      Delete
  14. he he he...suka ayat tu... "syaitan berjimba..."

    ReplyDelete
  15. Sifat was-was memang yg paling syaitan suka sebab itulah adanya suroh An-Nas. Khonnas yg menggoda kita ada rasa was-was. Tapi kita usaha perbaiki diri kan. Apa lagi kakak yg dipanjat usia ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu KZ...usaha utk menghindarikan..
      Sajalah tu KZ....usia kita ni lebih kurang je rasanya...

      Delete
  16. Terima kasih atas perkongsian :-)
    jom berzikir

    ReplyDelete
  17. Bagus juga ada was2. Setidaknya lebih kesempurnaan, tnpa was2, kite rasa sume betul dan sempurna belaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada benarnya jugak pendapat riko tu aby!

      Delete
  18. jangan tak tau okje, was-was ni pun satu penyakit jugak tau. kena lawan okje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu Anim....kena kuat melawan!

      Delete
  19. sblum solat baca 3 kul..dan zikir

    ReplyDelete
  20. Lgpun wanita selalu buat byk keja dlm satu masa...multi tasking tu yg ada yg terlupa.byk sgt dlm fikiran yg kita nak buatkan hihi..mkn kismis dan kurma baik utk minda...jom kita sesama amalkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul tu TJ...multi tasking...patutlahkan...hehe
      Ada kurma tu dlm bekas atas meja cuma makannya jarang!...

      Delete
  21. jangan biarkan penyakit was-was ni....seelok-eloknya kena pastikan betul-betul dan yakin...sebelum keluar dari rumah aq akan semak semua perkara....lepas tu baca ayat kursi....kunci rumah, masuk dalam kereta, baca doa naik kenderaan dan jalan...semoga selamat yang di rumah dan selamat sampai ke destinasi....jangan jadi kalut tak bertempat sudahhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...kena ada checklist sebelum meninggalkan rumah

      Delete
  22. Betul tu. sy pun selalu was was. Especially tang gosok baju tu la. Dah cabut plug ke belum ek lepas guna. Selalu camtu.

    ReplyDelete
  23. tutup suis iron, tutup api masak air (sebab masak air dalam periuk so tak da bunyi) pernah sampai kering air, lupa tutup kipas (sokmo2), nombor dalam solat jangan nak menafikannya, :)

    Mungkin disebabkan pandangan mata ni yang sering tengok "dosa kering" menyumbang sedikit sebanyak sifat pelupa tu.. mana taknya, duk layan korea kan.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tang lupa tutup kipas mmg selalu berlaku...iron kerap berlaku...tp kan MFm sekarang ni lepas guna okje terus cabut plug...

      Yg bwh tu mmg tak suka layan...eh buat apa diaorang dlm tu?...nk cuba tengoklah hehe...

      Delete
  24. Sama je kita OKje..kdg-kdg bila sibuk sgt bnyak yang dibuat di bawah sedar..so bila dah ingat sure gelabh punya..especially part on/off suis ni

    ReplyDelete
  25. Yelahkan Raudzah.....adakah kita tak fokus? Buat sambil berangan? Haha...

    ReplyDelete
  26. Dulu masa first time MFM cerita pasal dia bawa sampah jln2, guling2 saya ketawa... kali ni bila dia cerita lagi... saya geleng kepala... sambil cakap "kesian MFM" :(

    ReplyDelete
  27. sy pun selalu juga lupa... kena perbanyakkan berzikir ni...

    ReplyDelete
  28. bese la tu akk ok je..m3h pun sama mcm gitu gak..hee..dlu masa lum kawen xde penyakit mcm ni,sejak da kawen ade ank2 baru dtg..agaknye pasal byk sangat benda nk difikir and nak dibuat..
    penyakit was2 ni ade yg sampai ketahap yg serius tau..ritu ade kuar kt tibi pasal kes penyakit ni..h3..

    ReplyDelete
  29. saya pon sama pelupa..kadang2 lupa nak ttp aircond ofis..huhu

    ReplyDelete
  30. Pelupa ni sebab byk sangat nak ingat..hihihihu.

    ReplyDelete