Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 8 June 2013

ANAK DARA menghidang

Macam nilah jadinya kalau ANAK DARA SUNTI menghidang ....... TLBD punya kerjalah ni.....
Elok je selera tu datang terus patah selera tengok meja cenggini...... hehe.....
Memang duk ginilah sampai sudah kalau tak cakap suruh lap.......

Sakit mata mak tengok kuah dan gelang getah tu tau!!
Tapi bila difikirkan balik, IBU dia pun tak pernah menghidang masa anak dara dulu, apatah lagi masa kecik! Nak makan, ambik terus dari periuk je.... haha..... lagi ganas! Dah kawen pandailah pulak ......

Tapi betul, start kawenlah baru OKje belajar makan berhidang ni, ...... belajar dari MIL! ..... hehe....

48 comments:

  1. Kanda dari kecik kena buat (utk makan malam) sebab bapak kan ajar mengaji so sebaik mak atau kakak kanda siap masak dah kena hidang. Senang sebab semua lauk dah tuang dalam dulang - so cuma angkat dulang aje memang tak tumpahlah. Kami makan satu dulang ramai-ramai. Angkat dulang senang aje kan...

    Dinda sebab anak bongsu jadi semua kerja kakak/abang yg buat, anak manja. SO jangan salahlan TLBD dia pun adik juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..... Tapikan kanda masa dinda kecik, kakak dgn abg dinda semuanya dah kawen dan abg pulak merantau jauh, so mmg tinggal okje dgn emak abah je... Tu yg ambik dlm periuk je hehe.... Emak jelah menghidang abah...

      Kanda, agaknya tu yg adik beradik mudah bersatu tu kanda....makan sedulang

      Delete
  2. waka...waka....kira anak dara tu kira ok lah kan....ahakz....seba dia dah try menghidang.....ahakz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dia tak sabar nak makan tu JB, sebab tu sanggup menghidang hehe

      Delete
  3. HARUS DI UCAP TERIMA KASIH...PD ANAKANDA TU...HEHEH

    ReplyDelete
  4. Takper okje.TLDB baru belajar2 tuh... bknnya dah nak kena sunting kan..lelamer nanti baru perfect..heheh
    Terbalik lak dok kat sini takder hidang2 ..terus makan cam nasi campur kat kedai letak dlm pinggan..dl dok m'sia semuanya nak kena idang2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.... Yelah lama lagikan TLBD disunting pun hehe,....
      Senang sebenarnya cenggitu UA, tp sebab Arjuna tu dah biasa, so Okje kena folo the flowlah hehe...

      Delete
  5. bukan salah anak bongsu tak tahu buat kerja rumah,..ehe kita pun anak bongsu kan sis,..ehe..biasalah..ajar pelan2 nnt dia pandai laa... anak bongsu kan gitu,..ehe... tak suka tau,..ada yg lebel anak bongsu manja,..sbb kita tak minta dilahirkan bongsu,..api,..apa boleh buat,..yg bongsu ada kelebihan xtra manja..tapi sangat baik hati kan..ehe.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ..... Suka gak okje dilahirkan bongsu.... Ada kakak ada abang boleh bergantung harap hehe.... La ni ada laki pulak.... Lagilah suka hehe...
      Tp mmg mengaku kurang reti buat keje, dah kawen baru belajar pelan pelan.... Oklah tu beb.... Boleh gak jaga anak orang hehe

      Delete
  6. ehe...tadi komen tanpa tgk gambar,..setelah ditelek gambar...ooo kuah dal makan roti canai semalam kan...eheehee/.... sebab getah tu mesti ikat kuah..kiiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho bocor rahsia sudah! Tekaan yg sangat tepat! Satu peristiwa boleh buat 2 entri hehe,...

      Delete
  7. getah tu membuktikan...makanan beli...kankankan...hohhoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg beliiiii.... Tak malu pun nak ngaku!!!!

      Delete
  8. Belum pandai berkemas lg tu Okje..x per..slow2..esok2 pandai la tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pun AS... Tgh ralit nk main je

      Delete
  9. dah ada skill menghidang..kena sharp lagi..hehehe

    ReplyDelete
  10. tak pe...tak pe...satu permulaan yang baik...good girl..kecik2 dah blajar,nanti beso dah biase lah tu tak payah di ajar...hehehhee

    ReplyDelete
  11. dah selama ni dimanja2kan TLBD, jgn le pulop nak salahkn dia, omaknya yg salah tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...salahkah ibu yg mengandungkan ini wahai UA....Alah dia ngan Alya tu apa kkurangnya huhu

      Delete
  12. dalam umah is tak jadi masalah bab meja nie sebab semua suka lap meja, hehehe kadang2 berebut kain sebab nak tunjuk saper lagi terror

    iskandarX Society

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hayo.....dahsyatnya family. yg rajin ni Is hehe....

      Delete
  13. haha, nnti lama2x pandai menghidangla pasnie...

    ReplyDelete
  14. Kak pun belajar mghidang bila kawen. Kami dulu adik beradik ramai, biasa buat " buffet style".. Maklum, 13 org campur orgtua. Bila masing2 dh de family, teruskan sebab bertambah ramai. Belah cik abe, keluarga kecil. Semua hidang termasuk air basuh tangan..so, bila kita pun family kecil, kenalah ikut tradisi sebelah sana..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita..... Lepas kawen baru belajar menghidang hehe... Mula mula tak suka sebab tak biasa tp dah lama lama jadi satu kemestian pulak... Tp kalau ayah dia tak. de, ada jugak sesekali tuan director suh ambik kat periuk hehe...

      Delete
  15. Sama kakak saya..mssa muda..pehhh melawa jer. Memadak emmmmmm...musuh ketat aku tu.
    Bila dah jawen...seksrang tokey kek...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.... Jangan under estimate...... Melawa nak dapatkan potential banker ...hehe
      Beyond the box tu Nep fikiran dia

      Delete
  16. Err, takut pulak bila sebut pasal anak dara nie, Teena dari dulu duk asrama, baru skang duk kt uma, dan masih 'berjinak2' dgn kerja dapur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah Teena....jinak jinakkan diri tu

      Delete
  17. anak dara akak yg besar panjang tu pun tak reti nak mnghidang..
    Tak pe dik, baru permulaan..lepas ni ok lah tu...

    ReplyDelete
  18. dah kawen auto pandai hainok okje....slow2 tegur kak..

    ReplyDelete
  19. betullah , ambik jer trus drp periuk pas tu dok depan tv mkn . mmg kena kawen nih baru ada protokol ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul...betul.... sila lagi atas sofa yang tak berapa nak sofa tu hehe

      Delete
  20. haha..saya pon sama mcm akak..ambik trus dr dalm periuk..mmg buruk perangailah. saya.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe samalah kita Cik Nor masa anak dara....dah kawen kalau dpt keluarga laki yg proper...kena berubah le...hehe

      Delete
  21. berbeza pulak kat rumah MIL kira. sebelum nie dorang makan sendiri2 ambik lauk nasik pun kat dapur sendiri sebab xselalu semua dpt mkn sekali. tp mai ktorang dah kawen, mama kira mmg dah biasa ajar makan satu family wlaupun x ckup korum akhirnya skang nie klu mkan kt umah MIL mesti berhidang jugak wlaupun x ckup korum hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emak Kiera mesti jenis yang properkan....bagus jugak tu satu pembaharuan kpd family MIL

      Delete
  22. I pulak terbalik, masa kecik2 dulu pandai tolong mak menghidang sebab kami sefamily wajib makan bersama, now dah kawen tok laki tak kisah, sukahati jer cedok dari periuk terus. Hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi senang MJ kalau boss tak kisah hehe...alah kita anak beranak je pun .... tapi sebenarnya bagis berhidang ni properkannnn...

      Delete
  23. TLBD budak baru belajar,
    kalau salah OKje tolong tunjukkan..
    hahaha ok tak pantun anak beranak? hehehe

    ReplyDelete
  24. lama2 sok...mesti expert dah TLBD menghidang dah OKJe...biasalah tu masa kecik2 dan memula ni..tu kira ok dia nak menghidang...dari x minat langsung duduk dapur...adehhh...sian mama, mummy, ummi dan sebagainya... he he he...

    ReplyDelete
  25. alaa... x sengaja la tu.. ok la kan nak jugak dia menghidang..dari mamanya tu masa kecik2 mana nk menghidang ni smua.. kohkohkoh...

    ReplyDelete
  26. Qaseh ~ bab2 proper setting arrangement ni mmg Qaseh dah mak ajar. Abah Qaseh mmg very straight n proper. Especially ada tetamu. Biar peralatan murah xde brand but mesti bersih, teratur n systematic. TQ mak abah yg didik kami adik beradik mcm tu.
    [Q : so bila berhadapan family yg so n so aje.... Qaseh rasa x selesa lah.......sorry!]

    ReplyDelete
  27. bab menhidang ni memang perlukan kepakaran juga tau....tak kira anak dara ke mak dara ke opah dara ke...

    ReplyDelete
  28. btl tu ok je,mse lum kawen dlu kalo nk mkn amik dlm periuk ngap dpn tv,xde nk hidang2 ni..pas kawen kne lah buat semua tu..huk3

    ReplyDelete