Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 11 June 2013

Rezeki dari Langit

OKje tak delah suka sangat buah-buahan, macam yang biasa sebut sebelum ni, kalau ada, makanlah...... kalau tak de, tak kisah punnnn.......  macam ice cream jugaklah....

Tapi, sekali sekala ke PASAR TANI, bila berjalan ke deretan gerai menjual buah tu, ternampak JAMBU AIR yang besar-besar tu, ada kalanya menggoda nafsu mak jugaklah! hehe......Malas nak beli, bukan apa, kalau beli, mesti tak habis. Mesti ada tinggal sebijik dua atas meja sampai kering!

Fakta yang harus diterima...... OKje memang kurang suka KOPEK BUAH.....hehe....

Yang rajin makan buah dalam rumah ni, anak Pak Rahman....... lagi lagi PISANG, memang faveret dia   hehe.......

Al-kisahnya, hari Sabtu baru-baru ni dapat REZEKI DARI LANGIT....
Balik dari rumah PIL, tengok dekat bench tu ada seplastik buah-buahan. Psst..... ada sekali JAMBU AIR yang OKje 'usha' selama ni.....


Mak kawan si Angry Bird yang bagi...... Terima kasih PUAN KASMAWATI ......

Sebahagian telah diberikan kepada JIRAN melahai, sebahagiannya telah di kopek..... masih ada lagi tu dalam fridge!
Sendiri yang teringin, haruslah laju je memotongnya......hehe
Buah belimbing kesemuanya telah selamat dibuat juice! Sebab nampak semunya macam dah 'bonyok' je...... Malangnya pagi ni, jug tu duk atas meja dari malam tadi....... Ni yang start nak membebel ni....... Kalau bukan mak yang masukkan dalam fridge, memang jug tu duk situlah sampai lusa!!!

Minum dengan serat serat sekali, tak yah tapis hehe...... lagi banyak vitamin yang dapat!
Sebahagiannya masih bertapa dalam plastik..... ada yang dah lembik tu ....

Mula mula ingat buah apa sebab mcm keledek..... bukan ke ciku tu biasanya  permukaannya licin je?

Takkan CIKU ni pun nak buat juice jugak kot!!! haha...........
 

38 comments:

  1. murah rezki okje..bagaijenis lagi tuh.yg jambu air tuh makan cicah ngan cuka ngan kicaplah okje..pedas2 sket..kalau adee geng mmg sedap makan sambil bergosip gitu..hehe..jus belimbing tak msam ker..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jambu tu Okje makan gitu je UA...punyalah malas nak buat sambal kicap hehe...Betullah UA...dia kena ada geng baru sedap makan benda cengginikan...
      Tak masam, manis... agaknya sebab dah masak sangat kot!

      Delete
  2. wah..untungnya dapat buah-buahan..:)

    ReplyDelete
  3. jambu tu kot dapat kicap cili utk cicah sedap..letak plak petis..hooooo

    ReplyDelete
  4. Bestnya buah2an tempatan..
    feeling mcm best je kalau ada dusun buah sendiri hehhee

    ReplyDelete
  5. makanlah buah buahan tempatan..huhu..iany amat bagus untuk awet muda..

    ReplyDelete
  6. salam pg ok je..samalah m3h pun malas nk kopek buah..tunggu hubby kopek pastu tumpang sekaki..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada gak rupanya yang sespesis haha...

      Delete
  7. patut le OKje awet muda, minum juice segar rupanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hish...baru ni sekali buat juice Umialya oiii...

      Delete
  8. Buahan2 bagus utk kesihatan.Mencantikan kulit n anti-penuaan.

    ReplyDelete
  9. Kalau kanda baik makan buah dari makan kuih. Kopek no hal sebab guna aje pengopek timun/carot kat dapur tu. Baik betul mak kawan TLBD ye. Kanda suka ciku. Memang ada ciku yg jenis tak rata kulitnya macam juga honey dew, kalau yg menggerutu lagi manais daripada yg rata - ahaha... ini petua nak memilih jgn ingat yg licin itu baik:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh gitu rupanya cerita ciku ye kanda... baru tau!!!
      Tulah pasal kanda.... nak kena sental dengan berus periuk gamaknya penyakit malas dinda ni...

      Delete
  10. Sedapnya buah jambu air tu. Cubalah try buat juice ciku tu ☺☺

    ReplyDelete
  11. byknyeee buahhhh... deqla paling suka jambu air.. lama x mkn!

    ReplyDelete
  12. KY pun suka jambu tu, apa lagi cicah kicap eemmm...yam yammmm

    ReplyDelete
  13. alahamdulillah..

    ciku bila dah licin tu, setelah di cuci cik adik oi..!belum di cuci kasar le permukaannya..katanya proses masak tu cpt..di peram dalam tong beras..gitulah ceritanya.

    ReplyDelete
  14. Ciku sedap, jambu air pun sedap..febret!!!haha...

    ReplyDelete
  15. Sedapnya buah ciku..dah lama xmkn :P

    ReplyDelete
  16. sekarang musim buah-buahan....dah lama tak makan buah ciku..rasanya manis....

    ReplyDelete
  17. Kita pun suka jambu merah ni okje..kami panggil jambu mawar..manis sgtkan..tapi ciku memang tak makan..tak tau kenapa tak boleh layan..

    ReplyDelete
  18. Buah2an tempatan...lebih byk kasiatnya. Kenapa lah gambar di skrin ni xboleh keluar jadi realiti...nak juga merasa :)

    ReplyDelete
  19. Akak paling suka buah ciku tu OKjer... bak mai sebiji :D

    ReplyDelete
  20. jambu air tu kalau cicah serbuk asam boi, bertambah sedapppppppp! :)

    ReplyDelete
  21. pc suke mkn buah tp tak suke nk kopek buah...alangkah bgs ade org tolong kopekkan...btl tak okje...hihihi;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita PC.....Alangkah bestnya kalau tinggal makan je hehe

      Delete
  22. wuhuii garangnye mak nye!!

    rotan jer diorang.. muahahaha(gelak kejaam)
    maafkan saya.. saya bergurau..
    untungnye badan dapat jiran baik hati..^^

    ReplyDelete
  23. Ha...kalau orang tak buat lagi Jus Ciku apa kata OKJe invent? he he he... kalau OKJe buat mesti sedap punyalah...

    ReplyDelete
  24. Murah rezeki gitu.mkn buah bagus!kena mkn everyday tau hihi.sedapnya

    ReplyDelete
  25. Qaseh~ kita org 1 family mmg suka mkn buah. Hubby encourage kita org mkn buah everday. Klu anak2 teruna kecik suka buah anggur. Stok buah mmg sentiasa ada n paling xde seminggu 2x top up stok. Qaseh beli kat pasar mlm or @ Tesco je. X yah telan vitamin byk2. 1 more hubby Qaseh paling marah klu kami ber3 kurang minum plain water. Dia akan make sure berapa byk plain water yg kami minum#

    ReplyDelete
  26. I love fruits. .tp sama la...mls kopek...beli rajin...

    ReplyDelete
  27. kalau bagi aku rezeki dari langit.....air hujan la...

    ReplyDelete
  28. wah! rezeki kan Kak..
    lama dah tak makan jambu tu.. mana carik ni?? huhu:)

    ReplyDelete
  29. wahhh..rezeki tu...best nye ade jambu air..boleh makan dengan serbuk asam..

    ReplyDelete
  30. alhamdulillah... murah rezeki okje sefamily...

    ReplyDelete