Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 8 July 2013

Cucuk SATE dan goyang kaki

Masih cerita di rumah sewa tu lagi....

Selepas OKje ambik duit sewa tu, OKje singgah pulak kat rumah sebelah iaitu rumah pengasuh anak yang sulung dan Angry Bird dulu. Angry Bird hanya sempat diasuh dia sehingga berumur 9 bulan. Lepas tu kami pindah rumah teres . Yang membuat pindahnya tu sebab sewa rumah teres time tu ( sekitar tahun 1999 ) hanyalah RM500, beza RM100 je dengan rumah flat. Cuma jauh sikit daripada tempat kerjalah. Nak rumah bawah punya pasal, sanggup je redah hehe......

Masa OKje singgah tu kakak pengasuh ni tengah ambik upah CUCUK SATE. Dalam hati...... best jugak ni, boleh jadi modal entri untuk blog! Sambil berborak tu, jadilah mamarazzikannn  hehe.....

Gambar blurlah pulak yek...... maklum le empunya tangan Pencucuk sate tu
bergerak-gerak masa snap pic tu! hehe......
Nak tau berapa upah yang dia dapat untuk mencucuk sahaja? 2 sen untuk secucuk! Nak dapat RM10 ringgit kena cucuk 500 batang SATE! Pergh!!!....

Alahai...... bukan senang nak mencari duit! Rasa bersyukurlah sesangat bila melihat diri ini ...... walaupun tidak semewah mana, tapi cukuplah! Terima kasih bang bagi orang goyang kaki! .....    

Ini sebahagian yang telah disiapkan......


Sayangilah suami anda sepenuh hati kecuali ketika marah....... eh? TETIBA pulak!!!...... hehe......

49 comments:

  1. sungguh seksa nk cr duit dzaman ini..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie cara nak hantar tket..: buka nuffnang tgk bawak skali...tekan contact us...nanti keluar Submit Tiket..Then akak klik technical support.Bila keluar borang tu..akak isilah apa yang akak tak puas hati pasal nuffnang.Saya hantar dalam bahasa melayu jer..hihik...selamat mencuba..:)

      Delete
    2. TQ Cik Nor....lain kalai nak tanya cik Norlah...barulah cik Nor komen panjang sikit haha

      Delete
  2. dl arwah ma amik upah cucuk sate gak..jiran buka kedai sate...blehla dr dok saje kat umah...bleh borak2 ngan kawan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Cik Dah...masyuk jugakkan duit!

      Delete
  3. Okje..teringat dedulu mak sya pun ambil upah cucuk sate..mmg tgk mak bersusuah payah cucuk sate ni..sampai skit2 pinggang..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AS....kakak ni pun cakap dia sakit pinggang cucuk sate punya hal...huhu

      Delete
  4. Teringat masa jaman skolat dulu. Amik upah cucuk kerang utk jiran. Dia berniaga kat pasar malam. Seronok bila dpt duit. Biasalah...bebudak kan. Sapa yg tak suka dpt duit ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm betul tu Fiza...mencucuk jugakkan walaupun bendanya lain!

      Delete
  5. memang susah mencari rezeki yg halal....tapi ada barokahnya....

    ReplyDelete
  6. wah cucuk sate...yup bukan mudah untuk mencari rezeki yang halal kan? tapi bila rezeki tu halal kita rasa jer kepuasannya...

    *OKJe pasal tagline tu, of course ler sayang suami sepenuh hati... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Farah...untunglah Farah dapat mencari rezeki yg halal kat Office... nyaman lagi hehe...

      hehe... yelahkan.... mmg le sayangkan, time gaduh, cuti sayang hehe ...

      Delete
    2. ayat puitis dan geli geleman sikit ni... sayangku tidak mengenal cuti...wakakakaka.... *_^

      Delete
  7. erm...nampak mudah...tp x cuba x tau kan...

    suka ayat yg last tu...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka eh..... Okje pun suka jugak!...hihi

      Delete
  8. Bila tengok org duk cucuk sate baru tahu betapa beruntungnya dinda goyang kaki baca blog di rumah kan.. Cukup bulan ambik duit sewa - memang kena berterima kasih dgn en abe Arjuna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kanda, kadang kadang bila lupa, tak berterima kasih pun dengan cik abe hehe...

      Delete
  9. Tagline: "Sayangilah suami anda sepenuh hati kecuali ketika marah...", Fuhhhhhhhh mantop beb..

    ReplyDelete
  10. boleh jd leka kalau tengok orang dok cucuk2 sate sebenarnya kan OKje..
    kalau boleh nak ikut jejak OKje dok rumah goyang kaki heheh

    ReplyDelete
  11. kerja ni pun kena ade kesabaran yang tinggi. .hehe

    ReplyDelete
  12. First time dengar perkataan mamarazzi..haha
    Sikit jer upah dia bagi..

    ReplyDelete
  13. seronok dgn ayat terakhir tu..nak tambah sikit..berkata sayang ketika emosi stabil itu perkara biasa..menyatakan sayang ketika marah itu sgt luar biasa...tetibalah jugak...hehehehe

    ReplyDelete
  14. Syukur nya dgn rezeki yg allah bg kat kita.tgk org lain susah payah nak dpt rm10 huhu

    ReplyDelete
  15. Alahiii...2 sen ja? Rasa mcm tak berbaloikan tapi itulah pengorbanan namanya.

    ReplyDelete
  16. apa yg keliru tu..?

    hehehe..hari ni hari bersederhana duania...taknak ckp lebih2..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tulah pasal..... Takut ni ckp banyak! Hehe

      Delete
  17. aduhla nk cari rezeki yg halal kan kak.... bt keje apa je pun boleh
    tp kalu dh biasa mencucuk sate tuh kejap je dpt banyak... masing2 punya bahagian kn kak

    ReplyDelete
  18. tak pe lah...asalkan gaji tu dari sumber yang Halal ye tak sis...

    ReplyDelete
  19. Lama nyeee laaa x makan satee T_T

    ReplyDelete
  20. Okje, cikgu dtg bertendang ni, opssss bertandang hihi. Time mrh xleh syg suami eh kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe muncul jugak akhirnya....
      Yelahkan kalau tgh geramkan....menci tau! Hehe

      Delete
  21. Masa balik tu tk beli satenya skali ke. Mana tau amik sebakul. google terok la. Loro2 blog aku orak iso d bukak la

    ReplyDelete
  22. bukan senang nak buat duit tu...

    ReplyDelete
  23. hargai orang yg sayang dan jaga kita . bkn senang nak goyang kaki kan ! klu saya mau kaku tgn nih mencucuk 500 btg sate ...

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah rezeki cukup seadanya. yang pasti ramai kat luar sana yang bersusah payah untuk mendapatkan RM10 tu..

    ReplyDelete
  25. Untung juga dia tak keluar runah bekerja okje. Semua urusan di rumah. Kalau kat utara ni, ramai yg ambil pendapatan lebih dengan kopek bilis.

    ReplyDelete
  26. Ayat yg paling last tu buat saya senyum lebar...
    Tu la, bukan mudah nak cari duit... Insya Allah, rezeki halal tu berkatnya lebih....

    ReplyDelete
  27. salam akak..kita patut bersyukur yg kita masih bertuah dan mampu hidup mcm biasa. biarpun x kaya tp ada la duit utk beli keperluan harian. BTW, I follow your awesome blog. TQ.

    ReplyDelete
  28. Alhmdulillah....bersyukur dgn apa yg ada......

    ReplyDelete
  29. kt sini ada jiran amik upah cucuk satey.adoi letih tgok hee tpi rezeki berbaloi..sambil berckp kerja jalan heee

    ReplyDelete
  30. nak cari rezeki tu bukan satu kerja yg mudah kan !

    ReplyDelete
  31. kesiannya.. mcm murah sagt kan just 2sen Kak..
    erm.. bersyukur dgn apa yg kita ada.. bukan senang nak senang..

    ReplyDelete
  32. Allah.. murahnye upah cucuk sate.. sebatang da 70sen.. takkan upah cucuk 2 sen..

    ReplyDelete
  33. sateee...!!! 2 sen pun 2 sen la.. niat bkn nk untung semata.. in shaa Allah bertambah rezekinya..

    ReplyDelete
  34. terpaksa bekerja keras tuk tambah pendapatan...bersyukur sangat apa yg ada...walaupun kdg2 tak reti nk bersyukur..hehehe...statement akhir tu...mcm bes je bunyi nyer...hehehe

    ReplyDelete
  35. Alahai..2sen je..ish2..x ptt..bg la sepocen/20cen

    ReplyDelete