Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 11 July 2013

Semalam BUKA POSE ape?

Salam 2 Ramadhan.....

Agak lambat OKje bersiaran hari ni ! Selalunya pukul 8 lebih dah ada satu ENTRI, tapi hari ni, dah tengahari baru keluar satu ENTRI huhu....... haus gamaknya! Astaghfirullahalazim.........

Faktor yang menyumbangkan kelambatan dah tentulah sebab anak Pak Rahman cuti lagi hari ni ......
COVER LINE beb!

Bila dia kata nak gi workshop kasi tengok itu Kuda Besi, laju je OKje duduk depan lappy menaip.

Semalam BUKA POSE apa?
OKje simple je, Kari Ayam, Ikan Sambal, Sayur Kobis Goreng dengan Serawa Durian.....
Menu beli, Murtabak sekeping belah empat, sorang seketul ( rasa macam kurang pulak, hari ni nak beli lagilah hehe.....Masyaallah nafsulah!....hehe....) . Ayaq, Air Tembikai.

Teringat masa OKje kerja dulu, tiap-tiap hari mesti tanya member pasal menu BUKA POSE semalam. So bila dah tak kerja lagi ni, nampaknya teman bloggerslah yang jadi mangsa hehe......
Macam tahun lepas, tiap-tiap hari OKje tempek menu buka pose kat blog tau, dah katanya MAKRUH...... tahun ni idaklah teman letak, takut kurang pahala pulak!

Yelah...... nak mengumpulkan pahala bukan main susah, ni senang-senang pulak kena tolakkan....
   

50 comments:

  1. cik nor bli lauk tunjuk jer..nasi je msk kat umah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau okje anak dara, harus jugak beli tu Cik Nor... Hehe

      Delete
  2. smlm lauknya ikan siakap 3 rasa (sonok tgok anak2 & hubby makan bertambah), ntuk UA sendiri, simple jer, sup petola, telur dadar, ikan kembung goreng & pastinya ada ikan gelama jeruk goreng (tabur dek cili padi giling & perah limau kasturi, pemanis mulut - ketupat sotong (OKje pernah makan tak? tp bg kami dipantai timur, femes tau..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah UA kan tak makan ikang besaq.... Hehe ....Haruslah ada ikang goreng sebagai lauk tambahan
      Petang ni pun okje mcm nk goreng gelama masin tulah UA.
      Sotong tu pernah dengar tp tak pernah makan! Sedap eh?

      Delete
  3. Menu simple jer berbuka semalam, makan berdua-duaan dgn isteri. Semuanya hasil masakan bersama, Nasi putih berlauk ayam goreng berempah, sambal ikan bilis, kentang goreng bercili. Air, teh O panas dan air cincau. Buah kurma...Tapi makan pinggan asing2 le :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple apa bendanya tu BM...sedap dah tu! Suka kentang goreng bercuti tu!
      Nape tak ambeng je? Kan senang basuh satu pinggan je Hehe

      Delete
  4. menu berbuka deqla semlm ayam percik, kuih tauhu sumbat, roti john, air jagung madu.. (beli kat bazar) hihi..

    masak pulak lauk ayam masak kicap, sayur buncis goreng+udang, ikan goreng.. biasanya 3 menu je ... bkn ada anak2 pun nk lauk byk2.. huhu..

    ReplyDelete
  5. ooooo makkk...banyak nye juadah....(padahal kat sini same je kohkohkoh)

    #semalam juadah buke pose cik sefamly,kuih kacang+kuih campiang..Lauk plak ayam masak kuning,sayur campur n ikan masak taucu..Alhamdulillah.semalam tak de plak kiteorg g bazar..setakat ne masih larat kut buat kuih...kohkohkoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni nk tanya ni Cik, kuih kacang ngan kuih campiang mcm mana ghupenya!
      Sapa masak tu Cik?

      Delete
  6. heheheh... rajin akak msk mcm2... dana msk sejenis je... spageti cabonara je pastu air teh o je, sume msk sndiri takde pg param pun

    ReplyDelete
  7. OKje..smlm sya bukak posa dengan nasik tomato bungkus dengan air mat kucing beli kat bazar..wuuu..sbb smlm sgt sbuk buat kuih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari ni start jual eh? Gud luck yeh!

      Delete
  8. banyak masak... nani sempat goreng koew teow je.. mr mama lak wat siakap sambal dengan sayor sawi sup.. lepas tu nani sempat pulak ke dapor skali lagi gorneg ikan masin terubuk... tak sempat lama2 kat dapor sebab fiyya tak sihat.. asyik merengek2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung Nani, hubby pandai masak...
      Alahai siannya Fiya..... Demam ke?

      Delete
  9. salam tgh hari ok je..semalam m3h berbuka kt rumah mak,menu rendang ayam,sambal sotong,ikan grg,sayur campur,kueh tapau je,ade karipap,pulut panggang&cara berlauk..hari ni kene la masak..bbuka umah sendiri lah pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah banyaknya M3H....Sapa yg masak tu? Mak ke? hehe

      Delete
  10. ehh...makruh ehh..alahh dah letak gambar kt blog..lin mee bandung udang jekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam dengar gitulah Lin.... Selagi tahan, block dulu hehe

      Delete
  11. simple pn sedap tuuu..
    hari ni saya masak sardin je..lg simple kan..hihi

    ReplyDelete
  12. Simple tapi sedap bunyinya...hehe
    Aku Buka dengan mee rebus johor jak, beli kat bazar ramadhan, orang johor yang jual, katanya sedap...ok jugalah rasa dia sebab 1st time makan mee rebus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak anak pun sama makan tu ke Mia? Tak makan nasi yeh?

      Delete
  13. Wah okje ada mertabak..inilah menu kesukaan kita setiap ramadhan. tak pernah miss punya...ingat nak makan satu last-last dua keping..addicted..makanan lain tolak tepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun suka jugak Raudzah... Tp kena tgk jugak, ada yg kurenggg rasa dia Raudzah

      Delete
  14. SA msk kangkung belacan dengan ikan bawal kicap..goreng ikan masin jugak...jd la sampai untuk sahur sekali...

    ReplyDelete
  15. noe plak buat nasi majerin jer...ayam dan salad esben beli kt luar..air teh bunga, buah anggur,kuih 2 jenis..itu je menu nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajinnya buat nasi margerin, kalau okje masak nasi putih je Noe

      Delete
  16. hahaha,,bagus tak tayang gambar mmg mahkruh,,,tapi baca pun dah terbayang,,acaner ???
    izan masak kerabu nagka n ikan goreng berbumbu,,,kikikiikik,,, tu pun makan bertambah,,, air jagung ngan air cincau specel,,,

    hiihhii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan bayangkanlah kejam mata hehe

      Delete
  17. Mkn kedai ajer....nasi beriani

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh!!!!! Nk kena try juga tu dok tunggu dah seminggu dua

      Delete
  18. semalam buat kofta..hang gugel le apa menatang tu. kak pun baru tau wujud nama tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha? KOFTA..... Mmg ceq nk kena google ni Anim...

      Delete
  19. Banyak tu kalau ikut kanda dah lebih dari cukup. Semalam Johor cuti jadi kanda adalah juga masak bagi pada jiranlah juga. Bila kerja biasa kanda memang membeli ajelah. Sahur baru masak sikit.

    ReplyDelete
  20. banyak juga tu Kak..
    saya beli kat bazar smlm dlm rm10 semua kak..lauk,sayur,kuih+ mee goreng ayam..:)

    ReplyDelete
  21. Kat office ni, kitorang dok bincang menu berbuka.. bertukar2 resepi lagi.. hahah.. macamlah nak masak.. last sekali singgah bazar jugak.. hihi.. Menu Ros berbuka semalam, ayam percik dengan sup campur. nasi masak kat rumah je.. Air pulak sampai dua.. hihi.. Air soya ngan tembikai susu..

    ReplyDelete
  22. sy kalau bulan pose menu ditentukan oleh en hubby. ikut je la apa yg dia beli. kalau kita beli kang dia tak makan pulak.

    ReplyDelete
  23. Aina...sob...sob...

    1st day posa hanya beli nasi kerabu sorg sebungkus, yg kecik makan laksa. Penangan tunggu bapak ambik balik kerja...sedih...sedih...

    ReplyDelete
  24. Sy hari pertama berbuka masak simple je...ayam masak kicap+sayur kubis masak lemak putih+ikan goreng n sambal ikan bilis

    ReplyDelete
  25. kami makan sup kambing dan sambal telur jer... tu pun dah rasa nikmat... desert sempat la buat bubur jagung sempoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap jugak tu Bijen....Budak budak makan kambing yeh Bijen...bagusnya!

      Delete
  26. anna smalam makan sambal tumis petai..hihihii

    ReplyDelete
  27. Kucing samo berbuke pose dengan sushi....jgn jeles......ahaks;p

    ReplyDelete
  28. Betullah, kat sekolah pun sama. Berkumpul bini2 orang ni then tanya masak apa utk buka puasa.. Syok macam tu ,kan?

    ReplyDelete
  29. smlm makan tembikai susu semata masa berbuka. mmg jarang dan kurang makan since puasa ni.

    ReplyDelete
  30. every time buka puasa menu Zaza mesti nasi.. lapo kata ko!! hehe
    tengok menu OKje tulis kat atas sana kemain meriah.. best best best ;)

    ReplyDelete