Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 5 September 2013

Kucing, Keldai dan Kuda

Macam hari-hari biasa, bila hari TLBD sekolah, lebih kurang pukul 6.10 pagi gitu, selepas babye Arjuna kerja ( mithalilah sangat! hehe.... ). Yelah.... takkan nak terbongkang lagi kot laki dah nak pergi kerja hehe.....

Ambikkan setokin dan sapu tangan je punnnn, ( breakfast tak dak ye..... office mali! hehe ), biasanya OKje akan masak air dan buatlah apa apa yang patut... masuk baju dalam washing machine ke, buat breakfast untuk TLBD ke .... buat apa apalah ajelah untuk mengelakkan mata ni daripada terpejam semula. Takut terbabas!

Tapi bila si TLBD direhatkan sampai minggu depan kerana UPSR, nampaknya mak boleh bermalas-malasan sambil melayan mata le ........hehe...... tidur-tidur ayam gitu sambil mengadap TV! Ustaz pun cakap sorang-sorang! Telinga ni pun dengar antara dengar tak dengar je .... hehe


Tapi jangan underestimate mak yeh! hehe...... telinga ni mengalahkan musang tau! hehe....

Ustaz tu cakap....
Manusia ni kalau merajuk perangai dia kadang tu boleh disamakan macam binatang. Oleh sebab biasanya kan isteri yang suka sangat merajuk so isterilah jadi mangsa kat sini!

Macam perangai KUCING
Kucing bila nak menjinakkan dia, bukan ke kita kena bagi benda yang dia suka macam ikan, barulah dia akan dekat dengan kita! Macam tu jugaklah pompuan kalau yang mengikut perangai kucing, bila isteri merajuk kenalah bagi barang apa yang dia suka, tak kiralah apa pun..... macam pemanggang ajaib ke hehe..... itu contoh! hehe......

Perangai KELDAI
Keldai pulak kalau dipukul dia akan terus duduk tak mo berjalan dah...... nak memujuk dia bagi sambung angkat barang, kenalah belai muka dia, badan dia, barulah dia akan berjalan semula. Gitulah jugak perangai isteri yang mengikut perangai keldai, kalau merajuk, amatlah berharap suaminya membelai apa yang patut hehe... barulah coooool hati yang tengah panas tu!
.
Kalau perangai KUDA
Kuda ni pulak, dia akan sihat kalau kita bawak dia keluar berlari atau keluar daripada kandang....
So kalau isteri yang berperangai kuda ni, dia suka makan angin. Kerja nak mengukur jalan je ....hehe.....

Mak ai?......
Takkanlah mak macam perangai combined ketiga tiga binatang tu pulak! hehe...... Korang?

Apapun, jangan meminta sesuatu yang suami tidak mampu. Cukuplah dengan apa yang ada. Kalau rasa teringin sangat guna duit sendiri je! hehe......

57 comments:

  1. Alahai..tak tengok tadi..terlepasla nampaknya saya.. Macam best je tanyalah ustaz pagi ni...ilmu baru ni.. Thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. wah2... ketiga2 di atas tu ada gak wat... kadang2 je la..kalo rasa dah lama tak majuk...haha... kami laki bini memang suka ukur jalan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pun sama Mieza...suka ngukur jalan hehe

      Delete
  3. terima kasih berkongsi ilmu.... saya jenis kuda kot.. dapat ukur jalan, terus sejuk..... hhahahahaha
    window shopping pun dah ok... janji dpt keluar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Bijen....janji dapat sedut udara luar sekejap pun dah ok kan...

      Delete
  4. owh..cik nor tak der tempat nak bermanja lagi..kna manjakan diri sendiri la...hihik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...alahai siannya cik Nor...nasibbbb....

      Delete
  5. Ilmu berguna dipagi hari okje.....saya mungkin kombinasi kot....hahaha
    tp betullah okje, jgn nak minta yg lebih2 klu suami x mampu kan....terima sajalah seadanya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm sama je kita Mia hehe...mcm nak bolot semua!

      Delete
  6. hurmm bila cik Jah baca ni, terasa mcm tengah tengok Uztazoh Nurbayam tengah bagi motivasi kat tibi pulek.. hehehehe

    btw gud sharing & great info OKje, bagi cik Jah yang tak sempat tengok tibi pagi tadi, at least info berguna tu OKje dapat jg sharekan kat blog hijau lumut ni.. trimer kaceh Bedahhhhhh heheh :)

    pssttt.. saya rawk.. tak ada kena mengena dgn ketiga2 binatang itu.. hahaha buelkkkk ;P

    ReplyDelete
  7. kalau bukan tiga binatang kat atas tu haruslah lebih kepada dinasor tu hehe

    ReplyDelete
  8. salam Hainom........

    ada tegok tadi......rasa geli hati pon ada......kalau no 3 macam Hainom ok lagi.....buatnya no 1 nak pula barang kemas memang lemaslah si suami he heee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'akan Yan ...habis koleksi kedai habib tu nanti hehe

      Delete
  9. Salma,
    ai saya ida
    newbies blogger
    baru follow blog ni
    jemput ye follow blog saya
    umielman.blogspot.com

    p/s:tdi xsempat tengok tanyalah ustaz
    kua cepat g keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah singgah tadi PI...
      Selamat datang ke dunia blogger yeh

      Delete
  10. Sura setuju sangat ngan ayat yg akhir tu..guna duit sendiri kalau teringin sangat...*memang slalu guna duit sendirik pun..huhuhu*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...biasalah kalau isteri ada pendapatan sendiri Sura... Kita ni malas nak mintak2kan sebenarnya...

      Delete
  11. Sekolah anak kanda yg tahun 1-3 aje yg dicutikan kalau UPSR.

    Kesiannya perempuan dibandingkan macam kucing, keldai dah kuda....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah kanda bukan perempuan yg disamakan tapi perangai manusia tu

      Delete
  12. Hmm..rsnya UA tak termasuk sangat kot diantara 3 tu..sebabnyer kalo merajuk pun bukannya laki pandai pujuk..kenalah tabahkan diri,lembutkan hati untuk pulihkan keadaan..buang egolah katorang...huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhhh lebih kurang jugak dengan OKje, UA...hehe tak de sapa rajin nak pujuk...
      Kita je mengharap, kalau kalau dia boleh pujuk dengan apa yg dibincangkan kat atas tu....hehe... sure cepat baiknya...




      Delete
  13. Saya kebanyakan masa jenis kucing, kadang-kadang jadi kuda, sesekali je jadi rimau...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...lawaklah awak LM.... keldai tak de ke? hehe

      Delete
  14. bersyukur ajelah dengan apa yang ada kan okje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu paling tepat Raudzah...bersyukur ajelah dengan apa yg ada.... dapat alhamdulilah, tak dapat diam diam jelah hehe

      Delete
  15. singa ada tak..huhuhu...gurau jer..

    ReplyDelete
  16. Kalau suami pulak...agak2 apalah perumpamaan sifat binatang yg sesuai, harimau? tikus? ular? buaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg ada..... ulat bulu dengan buaya mmg sesuai sangatlah haha....

      Delete
  17. masib baik yang lelaki tak kena. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa pulak tak kenanya Syuk....lelaki kena memujuk le!

      Delete
  18. Suka baca N3 akak yg ini... bagus..sbb kekadag sy ni kuat mejok Kak..haha..
    tapi klu mmg dibagi pemanggang ajaib tu hilang terus rajuk sy kak..hehe
    Kena tgk lah rancangan ni nti...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....senang je nk pujuk pompuan ni kan Atie sebenarnya..... cuma kena rajin le...hehe

      Delete
  19. hehehe...xtaw plak nk kategorikan rietta dalam mana stu nie...hmm...jap nk p tnya yang berkenaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah.... senang cerita tiga tiga kategori je Rietta sama cam okje hehe

      Delete
  20. hahahaha... deqla nak kucing je..sbb suka kucing.. yg lain2 xnk la..hahahaha.. ;p

    ReplyDelete
  21. Owhh I tak tau I haiwan yang mana, perangai ikut peredaran bulan. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. MJ....sound sopanlah kalau sebut haiwan instead of binatang hehe....
      Emmm betul jugak tu, ai pun kekadang ikut bulan hehe

      Delete
  22. I x suker merajuk yee he
    Ada dgr ustaz tu ckp apapun info yg bagus kan
    Jd isteri2 jgn buat gitu ye tak

    ReplyDelete
  23. jalan2 sini and follow sini sekali..

    ReplyDelete
  24. setuju cakap kak hainom..perempuan jgn la mintak apa yang laki tak mampu..sian laki tu kena mencari2 benda yang tak tercari..hehee :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalau sesekali mintak apa salahnya kan Akmal hehe

      Delete
  25. pandai ustaz bg perumpamaan..org pmpuan mmg suka merajuk n dipujuk..:)

    kite tak pernah meminta2,nk beli ape2 pakai duit sendiri pun mintak izin en suami dulu..misali tak kite?hakhak.

    ReplyDelete
  26. hahahaaa ... lum jadi isteri ...

    ReplyDelete
  27. tp jika dpt suami yg EGO tinggi melangit, jgn harap le nak pujuk memujuk, iya dok??

    ReplyDelete
  28. erk..pasni xnak merajuk lg lah..dah same cm menatang pulak..keh3

    ReplyDelete
  29. selalu jugak merajuk...tapi tak pernah dipujuk..huhuhu...

    terima kasih atas pskongsian yg menarik tu ya...

    ReplyDelete
  30. Bab statement klu teringin sgt beli dgn duit sendiri tu sgt2 lah setuju...... tp klu ada org nk top up ok jugak.
    Mcm Nomei 7475.

    ReplyDelete
  31. ishhhhhhhhhhhhh takkan le UA berperangai KELDAI, mudah tersentap.. kalau ajak ke mana2 tiba2 'angin' tak elok, rela UA bersalin baju basahan n tak AKAN ikut daa, kalu kena gayanya barulah 'angin' tu bertiup kembali ala2 sempoi2 bahasa, ahakkkkkkk..

    ReplyDelete
  32. manusia pun ada macam2 perangai ikut haiwan ke.. baru lah tahu. hihi
    kawin nanti entah la dpt suami mcm mana.

    ReplyDelete
  33. sama mcm ok jea la. ada ketiga2 ciri tu. ikut mood..kikiki

    ReplyDelete
  34. erm.. sikap ppuan dah disamakan macam tu pula ye..

    ReplyDelete