Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 13 October 2013

AYAM BAKAR belasah

Entri auto published lagi ni....masih di kampung!!

Kadang-kadang tu menggigil jugak gegendangg telinga mak bila sesekali my darling Arjuna sindir-sindir manja kat bini dia....

'Ibu kau 'macam' tak pernahkan buat AYAM PANGGANG kat rumah......'
Memang le..... habis tu, PEMANGGANG AJAIB nan hado, macamana nak hado AYAM PANGGANG! haha.....

So bila OKje terbaca resepi dalam blog  Mama Aiyan pasal AYAM BAKAR MAYO ni datang pulak perasaan ingin nak mencuba.....

Macam biasalahkan.....
Tengok resepi lebih kurang ala-ala Masterchef, lepas tu BELASAH aje hehe....
OKje tak pakai Mayonis, sebab tak ada, so OKje ganti dengan coleslaw........
Kesian mak tau....sebab sebenarnya mak tak kenal daun Rosemary tu..... so memang OKje tak letak, letak Origano serbuk je...


OK jugak masak ni tau, sebab LEBUR sekali harungkan....... Bakar dengan suhu 210 dalam masa 1 jam 15 minit, kalau nak RENTUNG tambah 2 jam lagi hehe......

Walaupun rupa bentuk agak kelam kabut..... tapi macam Kenny Rogers tau... hehe
Kentang tu pun OKje tak rebus separuh masak, main hempuk je dalam loyang tu....hehe.... Agak agak dah 50 minit, OKje balik-balikkan ayam tu dan rendamkan kentang tu dalam air yang dikeluarkan oleh CIK YAM tu.... Nasib baik empuk nyah kentang tu! hehe......



30 comments:

  1. amboi2 OKje, xder pemanggang ajaib dijadikan alasan semata2, ahakkkkkkk..

    cam sedap jer ayam tu, nnt UA cuba (itupun jika tahap kerajinan cam OKje..)

    ReplyDelete
  2. belasah la sgt kan.. sedap jer hahahaaa :P

    ReplyDelete
  3. Sedapnya! Rosemary bleh beli yg kering juga. Mcm oregano pack dia

    ReplyDelete
  4. meh kasi sally belasah sekali ayam tu...nyum nyum...hahaha

    ReplyDelete
  5. KNOR NAK BUATLAH...HARI NI JUGA..

    NAMPAK ENAK BANGAT..LAUK RAYA HAJI PUN OK JUGA KAN OKJE

    ReplyDelete
  6. Main belasah pun, sedap juga Mia tengo OKje.....orang kata rupa tak penting hehe

    ReplyDelete
  7. Meleleh ayor lior teman... Nak jilat2 jer skrin ni...huhu

    ReplyDelete
  8. Walaupun hentam....

    Aiyakkkk...mmg nmpak sdp habak hang.hihi

    ReplyDelete
  9. sumpah tertelan liur nengok nie..apsal lah okje tak letak resepi lengkap..leh jgkmencubanya..
    aaahh telan liur lagi nie...hohohho

    ReplyDelete
  10. uishh ala kenny rogers tu, mantap la Okje.

    ReplyDelete
  11. Nak kena try jugak ni....resepi campak2 yang sedap nih!

    ReplyDelete
  12. Mesti En Suami tak terkomen.... tak pernah buat ayam panggang tetiba OKje buat ayam ala2 rosemary gitu.... hihihi

    ReplyDelete
  13. Nampak sedap tu!!apa lagi okje..beli satu pemanggang ajaib tu hihi

    ReplyDelete
  14. yippieeee!!! berjaya jg ayam bako cikbedah hehe..

    ReplyDelete
  15. bagi saya , masak ni lbh sedap klu campak2 jer . klu skima mcm leceh la pulak ... ngences dong !

    ReplyDelete
  16. terbaek la , memang rajen mencuba.. :) selamat menjamu selera ...

    ReplyDelete
  17. salam kenal. singgah sini terus follow. jom, kalu sudi singgah dan follow teratak kite jugak. maceh... >_<

    ReplyDelete
  18. kalau nak RENTUNG tambah 2 jam lagi hehe......
    kihkihkih.. kelakar ayat ni.. ;)

    ReplyDelete
  19. sedap dah tu kak okje... salam aidiladha ye... =)

    ReplyDelete
  20. nama resipi tak boleh blahkan.. rasa sedap yang penting...
    kenny roger gitu....

    ReplyDelete
  21. Sedap bah kak nampak ni...
    berani cuba tu dah cukup baik...hehe... sekurang2nya anak pak Rahman puas hati..makan pun msti berselera kan..kan? :)

    ReplyDelete
  22. Pandai Arjuna nak bagi dinda menunjukkan skill. Ha... nampak ini mesti dia jeling-jeling senyum pada anak-anak. Tahulah lain kali kalau nak dia kenen aje cakap pada anak mesti dapat punya:)

    Selamat Hari Raya Aidil Adha dinda...

    ReplyDelete
  23. serius sedapppppp , limau tu menambahkan lagi rasa :D

    ReplyDelete
  24. memang nampak sgt kebelasahannya..hehehe

    ReplyDelete
  25. wow..walau belasah tetap menggodalah ayam mayo tu..beb
    cayalah...len kali ajak laa sekali makan
    hihi

    ReplyDelete
  26. amboi sedap nmpk..memasak ni tak perlu sgt ikut resepi,kita main belasah je lagi sedap kan..Kenny rogers lagi,tak nak kalah.hehe

    ReplyDelete
  27. sedap kita nak juga main belasah pun asal masok perut kenyang gak

    ReplyDelete
  28. Walla...yummy-yummy...belasah pun nampak best..camne tu...

    ReplyDelete
  29. dlm entri akak selalu kata x pndai memsk ... tp deqla rasa akak ni terer giler masak... teringin pulak nak rasa masakan akak tau... tu dia.. 2x komen sini... hihi

    ReplyDelete