Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 11 October 2013

MACHO MAN menghidang

Salam Jumaat, penuh keberkatan sahabat........
Sure korang suka pergi kerja hari nikan!!! Sebab esok dah cuti. Hari Isnin pulak, sambung cuti Hari Raya EIDUL ADHA...... Wahhhh sakanlah yeh!

Apa yang korang, wahai sahabat mak, BEAUTIFUL LADIES di luar sana masak nanti di pagi Hari Raya Eidul Adha? Ketupat rendang bagai ke?

credit things4myspace
Ni yang buat mak start nak meroyan ni......
Wahai MACHO-MACHO MAN di luar rumah sana dan di dalam rumah ini, boleh tak bagi chance kat kita, Beautiful Ladies tak payah bersusah payah nak masak pagi raya? Kita tukar, kasi Macho man berpeluh peluh pulak! Bagi chance Beautiful Ladies nak pakai tantik-tantik sambil tangan tongkat dagu atas meja makan, tunggu Macho Man menghidang! .....

Emm...... tunggulah mimpi sampai ke bintang...... tak pun, tunggu koma dulu ( na'uzubillah ), barulah merasa cenggitu! hehe..... ....

Weyh....... ketawakan mak nampak, Izan mama Mia, mentang mentang le dia ada Master Chef!!
Boleh terus ngap je....

Sampai hari Raya je, macam biasa, mak sorang je yang agak 'M', mak lain semuanya rajin banget kok! .... hehe.... mesti pening kepala nak kena masak pepagi ( idaklah pening sangat sebenarnya, cuma M je lebih hehe ...).

Kalau kita tukar TRADISI, tak payah masak macam-macam PAGI RAYA, masak simple-simple je macam pancake rentung ke, jemput jemput ikan bilis ke, tak pun makan kerepek je ....  boleh tak?

TQ for the kerepek yang manis manis pedas ni Janna... 
Boleh ajekan, buat muka tembok,........ kita yang buat dia, bukan dia yang buat kita......

49 comments:

  1. Selamat pagi kak Anom..Salam pagi Jumaat…maaf tau intan baru nak singgah…erkk boleh ke macho man menghidang ..hehe

    kak anom cuti lama ya..bestnya…
    hope kak anom ceria selalu…:))

    ReplyDelete
  2. Salam OKje...klu kat umah mertua noe...macho2 man mmg tolong masak....tapi beautiful ladies ni kena la tolong jugak kan...nanti dikata plak...MENGEMPAP je keje nyer... hehehehe...

    mak pun x kisah ler klu setakat makan kerepek tu...lg sedap weh..dpd daging2 lembu tu...yg x boleh la mak makan...nanti mencanak2 naik tekanan darah ni...

    ReplyDelete
  3. kebiasaan emak nenek akan masak dipagi raya.. tp cikjah kata tak payah masak beriya lah tahun ni.. so decided nak masak mee kari.. so itu mak nenek punya kerja.. nak harap cikjah takut nnt mee kari bertukar jadi mee kari rentung plak nanti.. hahahahhaa

    ReplyDelete
  4. ..sila betolkan ayat..bkn ddk atas meja...duduk atas kerusi yer..kikiik...

    ReplyDelete
  5. biasanya raya haji masak juga, tapi tak adalah se-heavy aidilfitri... *_^...

    ReplyDelete
  6. Apa hal pulak ni, tiba2 merajuk. Hmmm... something going wrong somewhere?
    Janganlah memaksa MACHO MAN nanti Mak meroyan betul2 pula...hehe.
    Tapi kalau malas sangat nak masak2 di hari raya...Pergilah melancong di hari raya, best tak idea ni...hehiho!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak tak merajuk nakkkk cuma meroyan je !!! Hehe....
      Gud idea....best gak tu....mengelat memanjang hahah. ..

      Delete
  7. Alhamdulillah...sbb wife dia tak berapa pandai nak masak...tu sbb dikurniakan suami yg rajin n pandai masak...ehe...syukur Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  8. Raya haji ni ngan anak2 jelah suami gi melapah seawal pagi, adik balik kelantan beraya rumah mak mertua do umah pandang anak2 je. Menu entah leeee....

    ReplyDelete
  9. assalam okje..acik masak la juga nanti..tapi dah cakap awal2 dah..acik masak nasi je nanti he he

    ReplyDelete
  10. Hahaa.okje ni...kalau saya pun suka kalau beraya dengab benda yang simple je.. tapi kot tetamu datang rasa lain pulak..

    ReplyDelete
  11. Ok juga sesekali Raya tukar menu..Beli jea KFC buat hidangan raya nanti!! amacam??

    ReplyDelete
  12. sura pun dah terasa malasnya..rasa nak goreng bihon jer..tp En Hubby dah ckp nak makan rendang ayam..huhuhu..kena la jugak bersilat kat dapur..:)

    ReplyDelete
  13. tak pe... slow2 la buat.. lama2 jadi rajin hehehee :D

    ReplyDelete
  14. Ntah apa la nnti rupa yg jdi klau MACHO MAN yg buat rendangnya okje...hehehe...

    ReplyDelete
  15. Tk msk hari raya. Bazir. Sambil ziarah sedara-mara, kita mkn kt umah depa. Breakfast, lunch, dinner setel. Kekekeke.
    ~renzu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah untungnya Renzu....dapat sponsored sehari semalam!....kira anak anak memang betul betul menghayati istilah berkorban tu hehe,....

      Delete
  16. raya haji kita simple-simple je... :(

    ReplyDelete
  17. hehe selamat hari raya sis.. effa nak balik kampung dah nie... hehehe jangan jeles ^_^

    ReplyDelete
  18. Salam jumaat..

    cik tolong macho man jawab ek "amboiiii...amboiii...amboi....kalau nak tengok kuali belanga terbang hahhhhhh meh saya hidangkan...Nak sangat tengok sudu patah patploh kan" kuikuikui

    ReplyDelete
  19. hee..gelak saya kat sini okjer...kalau blik kg tak blh simple2..selalu umh mak meriah cam hari raya huaa.........kami adik beradik akan turun bersilat d dapor

    ReplyDelete
  20. hihiihhi...ala kak..masak je yg simpel... saya pun raya kt LD je tak balik Tawau sbb cuti raya sehari je... nampak nya makan nasi lauk ikan, ayam goreng je lah pagi raya...hahaa

    ReplyDelete
  21. Raya Haji tahun ni balik kg husben...selalunya saya tolong gitu2 aje..kakak ipar yang masak..alkisahnya saya tak pandai masak rendang...heheeeee...

    ReplyDelete
  22. hehehehe.. nak ngelat tak mo masak ler tuh. haahhaha
    zura setakat nih x pernah buat hidangan pagi raya lagi.
    selalu tolong2 jer lah. masa x balik raya korban 2011 pon x buat hidangan raya sebab ayam habes di pasaran. trus gi berkampung umah adik kat klang.. sana dh siap buat nasi himpit kuah kacang feberet zura.. hahahaha.

    owhh.. tak sabarnye nak bali kampung malam nih.. :P

    ReplyDelete
  23. Alamak, kalau dah koma pun tak dpt merasa, mcmana OKje? Kalau nak makan sedap mmg kita ni ler yg kena menghidang, kalau suruh bapak2 yg buat mungkin pagi raya kita disajikan dgn air kopi dan biskut Hup Seng aje. Kalau nasib baik sempatlah bapaknya siapkan ketupat sebelum gi masjid. Kalau nasib tak baik kita korek ajelah baki kuih raya yg lepas OKje ...

    ReplyDelete
  24. kat Bradford ni memang saya buat cenggitu jer.... simpan perut makan rumah open house... hahahha, boleh la mengelat lagi kali ni.... ekekkeke

    ReplyDelete
  25. thn ni pertama kali raya haji kt kerteh,... camne lah agaknyer

    ReplyDelete
  26. Kanda enjoy kalau dapat masak utk raya sebab masa itulah anak-anak rajin membantu. Kalau bukan raya mereka tak exited utk ke dapur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya kanda......tulah pasal kanda..... dinda sorang yg menyanyi kat dapur tu...back up singer tak de.......huhu tu yg 'M' tu...

      Delete
  27. salam jumaat kak, mama masak simple je, kami je bertiga makan.. hihi

    ReplyDelete
  28. Cubalah Okje buat menu simple tu...kalau takde yang meroyan, ok la tu maksudnya hahahaha

    ReplyDelete
  29. UA lagi le xder persediaan, lagipun cuti sehari cuma, kerja, kerja & kerja pastinya..

    ReplyDelete
  30. Huhu tahun ni rsya tak blk kg....sedeynya...menu simple jelah okje...tgk2 pepagi pas solat raya...kami dok kedai mamak haha

    ReplyDelete
  31. raya haji kali ni x blk kg
    sbb cuti tgh minggu


    mesti akak masak sedap hihi
    ;)

    ReplyDelete
  32. saya request kat kakak buat nasi ambeng . rindu sungguh nak makan ...

    ReplyDelete
  33. Bestnya hainom kalau betul kita hanya tunggu duduk , mancho man hidang makanan ;)

    ReplyDelete
  34. Salam Jumaat Okje...kita suka kerepek tu...

    ReplyDelete
  35. Boleh je akak okje..kita pakat2 but cekodok bawang cicah sos je..hehe

    ReplyDelete
  36. amboi3 okje , bernas sungguh cadangan itu , hahahaha ~

    ReplyDelete
  37. Anim kan okjer..tahun ni syahdu sangat. kami di kedah cuti raya selasa-khamis (jumaat & sabtu cuti hujung minggu). balik malam raya (isnin sekolah)..family ada di KL sebab adik bersalin. tapi kami dah plan nak buat korban di BP...so, tak boleh bayang situasi itu nanti. apa nak makan, apa nak masak...apa nak buat. silap2 tidur dalam kereta kat highway..so, ada peluang sambut raya kat rumah tu...dah kira ok tu okjer..heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu baru betul betul menghayati makna pengorbanan tu Anim....hehe...best jugak adventurers namanya ....yg paling best tak yah masak! Hehe

      Delete
  38. sy raya balik umah mertua..adik ipar n mak masak semua..sy goyang tukang makan je,haha

    ReplyDelete
  39. kul 10:39 masih nyepikan diri, sdg anyam ketupat k OKje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat kg UA....hp kita mana ada tenet.... harap wifi rumah je....ni pun ngendrng Arjuns punya tenet hehe ....

      Delete
  40. Boleh ajer, macam saya. Raya tak pernah nak beriya masak makan jer apa yang ada. Malas nak feeling raya lebih2 kang sentap. hehe

    ReplyDelete
  41. Tu la pasalkan...kita nak la juga pepagi raya memakai sutra dewangga sambil menongkat dagu di meja..tp nnti mr macho man kata...sian kat hangpa takdak pahala....hangpa pi la masak nooo....

    ReplyDelete
  42. Mia balik kg raya ni.....sure mesti tinggal makan lagi sebab mak yang rajin masak.....hehehe

    ReplyDelete
  43. alangkah bahagianya kalo macho man lak menghidang kan.. barulah terserlah kemachoan dia tu kan..kehkeh... semakin rajin akak kite ni masak ye... ;)

    ReplyDelete