Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 7 November 2013

Penangan AIR FREE

Salam Khamis.....

Gambar bawah tu ha sebenarnya di snap pada hari Ma'al Hijrah baru baru ni.
Kalau dah namanya kaki merayap! Rasa macam gatal je kaki tu kalau duk rumah hehe..... dapat ronda-ronda highway pun jadi le hehe....

Sebenarnya dah selalu nampak orang tadah air kat bawah bukit tepi highway ni...... Sampai bertong-tong le depa tadah. Selalunya kalau lalu highway ni, OKje tengok je dari dalam kereta, tapi hari tu rasa nak jadi wartawan pulak.

Sambil mintak izin nak ambik gambar, interview sekali mak adik hehe.... Kakak tu kata dah bertahun dia ambik air kat sini. Air ni kalau nak terus minum pun boleh! Kakak tu kata, kalau masak nasi guna air ni, nasi lambat basi! Air dia ni keluar bukan kecik kecik anak tau ...deras macam paip gitu.....mungkin sebab lepas hujan kot!  

Subhanallah.... hebatnya penangaan AIR FREE dari Allah ni! Apa nama air ni yeh? Air mata air ? Air Galian?....


  Rider Sejati awak mesti dah biasa tengok fenomena ni masa lalu SILK Highwaykan..... 


Jangan hairan yeh kalau OKje bukak payung tepi Highway ni, meniaga  Air Mineral hehe......

45 comments:

  1. Amboi nak buka gerai pulak okje? Haaa... penangan air free ya... sekali sekala saya lalu highway ni tk perasan pula ada tempt ni.. okje juga yang prihatin.. siap interview lagi tu.. ha... geng karamjit singh walia ni...

    ReplyDelete
  2. Kakcik selalu tengok orang tadah air di tepi jalan ke Hulu Yam...

    ReplyDelete
  3. Okje nak tempat air free .. kat hulu yam area air terjun tu.. memang boleh supply untuk bukak gerai,... hihihi.. jangan maraa aaaa... :D

    ReplyDelete
  4. haip..air free dia nk wat niaga lak....
    kat kg saya pun ada air mineral ni,....siap org jabatan kesihatan datang buat kajian n kata ia elok untuk diminum....n kalau nak wat kenduri mmg g ambil air free je....save budget..kat perak nun air kn bayo bkn cam selangor ada air free...syabas bagi..

    ReplyDelete
  5. Nak tggu penuh pun lama jugak tu kan...Hihihi...nak meniaga air ya Okje...

    ReplyDelete
  6. Wah sampai nak buka gerai ye OKje....hehe
    syukur kan, klu time darurat takde air paip, boleh je ambik air ni kan.. :-)

    ReplyDelete
  7. pernah dengar pasal air ni...ramai yang dok amik wat berubat..

    ReplyDelete
  8. Ha sh bkn sng nk dpt air yg brrsumber dr tanah ni...asli gitu...nk sebotol boleh okje tadahkn...haus skrg ni...

    ReplyDelete
  9. Salam okje..

    Di kuala kangsarpun ada satu tmpt org tadah air macam ni..kononnya air tu dh dikaji selidik,lebih baik dari air mineral yg dijual tu...walllaualam...rezeki dari bumi tu....

    ReplyDelete
  10. Air bukit tepi jalan di Hulu Yam itu sudah di kaji...ianya selamat di minum. Kandungannya lebih kurang sama macam air mineral dalam botol tu tapi ianya free... :) Tempat lain tak tahu la pulak...
    Opah nak niaga air...tak payahlah, duduk rumah berblogging aje la...

    ReplyDelete
  11. Jgn tadah air sebarangan sbb kita tak pasti apa yg ada atas bukit tu, bimbang dijangkiti virus kencing tikus atau leptospirosis yang semakin menular

    ReplyDelete
  12. leee…sekali pandang tajuk mcm Penang Air Free (hahah ingat DAP bg air free kat depa dok penang)…..oh air bukit ni dulu (masa awal2 buka puncak alam) ada jugak kat area sana & sama la mcm yg okje citer tu selamat & bagus utk minum. tapi pastu org dah stop amik sbb ada nasihat dr pihak berkuasa takut2 ada pencemaran (bukan dr sumber air mineral tu tapi in between maksudnya laluan air tu lalu smp le ke tempat org tadah). mana le tau dorg ckp kot2 babi hutan mati dlm lopak air tu kat atas nun, korang plak dok tadah kat bawah. huhu!!!! skrg ni dah xde dah org berhenti keta g tadah air kat situ. allahualam

    ReplyDelete
  13. dulu ibu kite pnh amek air cemni kat simpang pulai otw naik ke cameron
    air dia manis dan sejuk hoho

    ReplyDelete
  14. hehehehe.. air pon boleh jadik biz yer Okjer~
    kalo menjadi biznye.. jangan lupa buat on9 skali.
    senang orang jauh nak oder.
    muahahahaha

    ReplyDelete
  15. indahnya ciptaanNya..kalau kat sabah banyak dlm perjalanan ke kundasang pergi ranau tdk silap..

    ReplyDelete
  16. Hihi..air mata air bukit kot tu Kak..sllu juga tgk bila lalu hihgway.. mmg sejuk & jernih air tu...
    berniaga air pun skrg boleh senang kak...hehe

    ReplyDelete
  17. air bukit mcm ni memang best..cuma zaman skang ni agak bahaya kan..mcm2 terdedah nyer..

    ReplyDelete
  18. Klu okje bkk kdai,sya g bli eh..hehe..kt jln nk p cameron dr smpng pulai pun ada air cenggini okje :)

    ReplyDelete
  19. Air nie dari air hujan yg turun dr atas bukit ker okje sumbernya..nampak cam air terjun pun ade..tp mmg purelah kalau cam air mineral kan..takyah susah2 nak bayar bil..cuma kena rajin tadah jer..okje apa lg buat blklah dalam sebotol besar..hehe

    ReplyDelete
  20. sanggup eh nak tunggu tadah air free.. haha.. x jenuh ke menunggu tu kak?? bukak la payung.. kalo deqla lalu , boleh nmpk akak.. haha

    ReplyDelete
  21. mesti sejuk jer air tu kann...
    tapi tak bahaya..sebab sekarang bukan boleh minum yg sebarangan...kena masak dulu la kann air tu...

    ReplyDelete
  22. hebak la akak ni...siap interview bagai...hehehehe

    ReplyDelete
  23. hahaha layan Hainom niaga air tepi highway... :)

    ReplyDelete
  24. air bukit kan.. free mineral... tapi tulah.. ada bhya gak.. tak tahu dari mana punca dan apa ada kt blah atas bukit tu..

    ReplyDelete
  25. waaa bestnyer air mineral semulajadi ni...waa siap nak niaga tepi jalan tu hehe...seronokkan kalo dapat air cenggini sejuk dan rasa dia pun lain segor jek rasa...

    ReplyDelete
  26. ne air bukit name nye...yeahhhh betul kate mkcik tu..boleh minum cenggitu jae.air mcm ne banyak kat jalan kg cik..Ade jugak owang tadah ade jugak owg terus minum..Tp kene bebetul bersih yae..jangan pulak tadah air yang berdekatan dgn rumah orang..kang terminum air kencing orang...hihiiihihih

    ReplyDelete
  27. haha..amboii akak..siap nk bukak gerai jual air mineral lagikk..kalo nampak akak jual tu..compem saya xmo beli..hihi..

    ReplyDelete
  28. Kat kampong husben memang bekalan air dari Gunung Tahan katanya... sejuk je :)

    ReplyDelete
  29. Dlu slalu tgk kat ulu yam tu...x tau plak kt hiway silk ni ada gak air pre....

    ReplyDelete
  30. ohh ingatkan jalan yg nak ke ulu yam tu..
    eh cik bedah kalau meniaga air mineral, pasti laku.. kejap2 kena tadah kejap2 kena tadah.. hahaha
    ni air bukit jadian kot OKje hehehe

    ReplyDelete
  31. Hahahhaaa...selalu sangat2...terus ke depan lepas tol sikit jumpa le rumah saya. Jemput mai nooo...

    Air tu kalau ambik elok takung dulu baru guna memang le air dari tanah tapi mesti banyak bahan terapung kat dalam tukan...

    ReplyDelete
  32. huuhu...rajinnya menadah...tadah air kat umah je la..senang..hehe

    ReplyDelete
  33. tambah lagi satu job okje… wartawan… hahaha, bagus okjer terus tanya, tak de la berteka teki :)

    ReplyDelete
  34. byk mineralnya . klu dekat , saya pun nak tadah bergelen2 nih ...

    ReplyDelete
  35. Air mineral dari bukit kan Okje..on the way to Pahang ada jugak..famous air tu siap dia jadikan sumber untuk perubatan lagi..

    ReplyDelete
  36. Okje tak angkut sekali ker air tu? Yer la kan sumber mineral tanpa bahan tambahan, bersih suci bak Evian water. Haaa saper yg suka sangat evian perrier sumer tu, cer try mnum air gunung ni, tengok boleh market kan ker tak.

    ReplyDelete
  37. Dekat Batu Pahat pun ada juga air bukit yg selalu penduduk ambil macam ini dinda. Lagilah kalau tak ada air memang ke sinilah tumpuannya. Betul memang boleh terus minum dah jernih sangat. Tak pernah putus airnya. Ada makcik depan rumah kampung abang tu dia tiap hari ambil sebab dah tak boleh minum kosong yg dijerang guna air paip dia kata air paip bau klorin...

    ReplyDelete
  38. Aha, cepatlah buka payung nanti roger-roger biar MD jadi pembeli pertama. Murah rezeki bisnes OKje nanti tau...hehehe....

    Kalau dekat kat rumah MD, bolehlah MD gi bawa tong ke situ bila batang paip kat rumah tetiba aje mogok.

    ReplyDelete
  39. mmg beruntung dapat air camni,
    bersih dan free of charge.
    ehhe..

    ReplyDelete
  40. air bukit kot org panggil..masa sy kt johor dulu ada air bukit yg dh dipasang paip dlm kem tmpt sy kerja..airnya mmg sejuk..tak payah masak terus minum..kiteorg masa kt sana tak minum air paip yg dipanaskan..tak feel..rasa lain gila..air bukit ni sedap.bersih...yg paling best sejuk even dok dlm kereta ditengah panas..tu kelebihan air ciptaan Allah,semulajadi..:)

    ReplyDelete
  41. Air pe erk kak..air bukit kot...kemain akak nk jual air mineral kat tepi jln..nk join bleh? Hehehe

    ReplyDelete
  42. muakakakakakaka....OKje bukak payung...noe jadi assistant pun boleh...tukang tadah air...dah biasa sgt tengok kt situ....tp x pernah la teringin nk tadah lg...klu blk kampung esben...kat kuala klawang tu pun ada gak org menadah air...kdg2 tu...tengah2 malam pun ada weh...org menadah air...gigih beno deme menadah....ate..klu dah berdebo air tu turun..air mineral ke tu...

    ReplyDelete