Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 5 December 2013

Nasi Ayam dengan SEGENGGAM PULUT

Salam Khamis....

Rasa malas je hari ni..... Lepas mengiringi Arjuna pergi kerja, terus terbongkang depan TV sambil blogwalking, tak sedar pulak bila tidurnya hehe...... Beberapa kali jugak tersedar tetapi tertidur balik..... Silih berganti le rancangan TV, daripada Muqaddimah, Tanyalah Ustaz, Tanah Kubur dan sudahnya, start telemovie  Jangan Bakar Anakku yang dah ke seratus kali keluar kat Astro Oasis kot, barulah OKje gagahkan jugak bangun.......

Takkan nak diikutkan malas tu, ye tak?

Semalam buat nasi ayam ......
Kes terliur tengok Atikah dan Azalia makan Nasi Ayam kat Plaza Low Yatt...... Macam dap je hehe....
So, buat pertama kalinya OKje buat nasi ayam buh dengan SEGENGGAM PULUT ........ Sebab pertama kalikan, tak beranai nak letak banyak-banyak pulut tu, kang daripada nak makan Nasi Ayam jadi makan LEMANG pulak hehe .....

Ini semua hasil rujukan resepi resepi geng WA mak orang le. Dan hasilnya OKje sukalah!....... Ada kelainan pada nasi tu! Sedap!


Nilah orang malas punya Nasi Ayam..... Nasi Ayam Short Cut namanya....
Ayam tu, OKje terus goreng berlado, macam Nasi Ayam kat Muo tu.... kan Ryn..... jarang jumpa Nasi Ayam Berlado kat KL ni. Nak kicap?  Haih...... buh aje le Kicap Kipas Cap Udang tu hehe......

Sedap jugak weyh!!
Tak de yang tak sedap Mama Zir ni, semuanya SODAP! hehe....

47 comments:

  1. so sedap... pandai ambil gambar..cam menarik je... asal dapat mkn mmg sedap la...kan..
    first time tau nasi ayam letak beras pulut nih...nak try juga laa nanti..harap tak jd lemang..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...tp kita pernah makan nasi ayam mcm melekit lekit gitu...tak terfikir pulak dia buh pulut...Tapi mmg sedap beb!

      Delete
  2. nak komen lg sekali boleh..hihi pandai deko nasi tuu..
    tu yg buat cam terliuq ni..
    err napa ekss... dah xnaik nama kat 'pengomen lalok' tuu..hahahaha
    fifi dok carta paling atas tuu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deko apanya tu main buh je...hehe....
      Tulah 'RAJIN' sangat komen kat sini sebab tulah tak naik dah.... dia dah merajuk lew tu hehe...
      Fifi kadangkadang suka komen entri lelama tu!!! hehe

      Delete
    2. Wah..nampaknya ramai yang berebut nak masuk carts pengomen lalok di blog Okje ni.. memanng mabeles nampaknya.. alhamdulillah ni tanda2 femes blog Okje ni.

      Saya sambung komen kat sini jelah.. tak nak berebut takhta.. haha,
      Bagus juga baca entry Okje ni . Terus saya teringat yang tak beli lagi beras pulut. Selalunya ada bawa sikit beras pulut kalau balik ke kampung. Beras siam...
      Lain kali bolehla cuba campurkan beras pulut utk dapat hasil yang melekit sikit.

      Okje, cuba beli kicap Jalen ..kicap manis jalen yang label merah tu kini dah jadi pujaan hati kami.. sedap lagi dan harga lebih murah daripada kipas udang. Sekejap je habis sebotol.. kicapnya sikit kurang pekat kalau nak banding dengan kicap kipas udang..

      Delete
  3. sedap bah nampak tu Kak walaupun nasi ayam short cut je..haha.... kira rajin lah tu nak masak nasi ayam bagai..hehe...:)

    ReplyDelete
  4. festime tahu nie okje..mcm daging daging terengganu kot sket buh beras pulut..heheh

    ReplyDelete
  5. sib bek baru pas makan, jadi tak kisah le OKje nak tempek gmbar makanan byk2, sekadar tengok jerlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiba2 teringin nasi dagang lak bila tgok nasi ayam + pulut..

      Delete
  6. sedapnyer... tgh lapor nih... kirim sini skit okje

    ReplyDelete
  7. alamak...dah le sejuk2 nie perut cepat terangsang...teliur gak le lieya tgk hah.....

    ReplyDelete
  8. sedap nampaknyer tuh kak oi.... tak kisah la camne rupe pun jnji kite mkn rasa sedap kan

    ReplyDelete
  9. nmpk sedapnya...
    lapar dh nie..hehe

    ReplyDelete
  10. Hahaha...yalah OKje....memang mcm yg kat Muo tu? Eh, kita dah berapa lama tak sampai Muo ler, nanti kalau kita gi kita singgah rumah mak OKje walaupun sedara mara melambak kat Muo tu :D

    Eh, OKje napa takda trademark 'rentung by OKje' hari ni?

    ReplyDelete
  11. Jeleslah kanda macam ni. Kanda bawa bekal nasi putih dgn sayur kangkung aje hari ini tau.. ikan pun ikan goreng aje (tak puasalah hari ini). Tengok nasi lemak dinda yg special ni terus macam nak buat juga... tunggulah kanda balik petang ini kalau bahan ada...

    ReplyDelete
  12. tengah hari sudah..pi blogwalking kat sini tengok lak entry nasi ayam segenggam pulut OKje tak sedar tertelan aerliuq ..walau pon first time dengar n tengok,tu belum rase lagi haha..

    ReplyDelete
  13. terus nyanyi lagu keroncong perut zura nih..
    baru plan x makan lunch haini.
    tetiba menyanyi2 plak perut nih~

    ini semua nasi ayam Okjer punye pasal.
    larikkkkkkk~

    ReplyDelete
  14. Wahh ada yer nasi ayam dok letak beras pulut.. 1st time nih.. dlm malas2 pun nampak sedap gak nasi ayam tuh.. :)

    ReplyDelete
  15. Malas2 pun terhasil juga nasi ayam yang sedap......:D

    ReplyDelete
  16. amboi kak sdapnya....mtk spinggan..nak lunch nie..:)

    ReplyDelete
  17. amboi sedapnya nasi ayam tu...!tu bukan malas tu..rajin dah tu hehehe

    ReplyDelete
  18. wah macam sedap nye.. macam enak je.. maacm best je...

    ReplyDelete
  19. as-salam.
    sedap je tgk ayam.pestime tau ni. nasi ayam cmpur pulut

    ReplyDelete
  20. errr... nasi ayam campor pulut.. sejak 2 menjak ni rgk akk rajin cuba resepi eh... rajin la tu...mana de malas..

    pssttt.. deqla mmg pendiam la kat opis.. sbb x ngam sgt ngan org2 sini... phm2 je la eh kenapa.. haha.. better daku buat hal sendiri... drpd dpt dosa kering..betul x kak ? =)

    ReplyDelete
  21. ehemmm..ehem....semenjak dua menjak ne mcm rajin je menTEST resepi baru..
    mcm nak test jugak..tengok nasi tu panjang2 je terliuq cik...tengok ayam tu mcm nak meleleh je liuq

    ReplyDelete
  22. tidur,bangun balik,..tidur,bangun balik,...tapi hidangan okje tetap mantap..
    knor ni smpat goreng telur dadar je...tak tidur2 juga..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu kisah semalam tu Knor....hari ni terus tak masak haha...suh bebudak tu bantai apa yang ada je.... masak petang sekalilah hehe....

      Delete
  23. assalam okje..acik memang belum pernah cuba buat letak pulut pulak sikit..yang acik tau nasi dagang je letak beras pulut sikit kan..kalau sedap boleh cuba tu okje

    ReplyDelete
  24. wahh amazing...tak pernah dengar pon dan tak pernah try pon :)

    salam kenal :)

    cuba cek harga thistle tu kat agoda murah skit ;-)

    ReplyDelete
  25. amboi nasi ayam segenggam pulut gitu.. kalau jadi lemangpun sedap gaktu.. tapi tak kenaler pulak ngan ayamtu..

    ReplyDelete
  26. tak kisahlah yg penting tokak kita boleh terima yer ok je hehehe

    ReplyDelete
  27. Nak booking untuk 3 kepala, boleh?

    ReplyDelete
  28. asal nasi dan ayam tu ada rasa . sedap ler kan ... aish dah terliur lak ...

    ReplyDelete
  29. Wah mama zir bestnya..ayam dia so moist...itu dalam mood malas tu..kalau mood rajin mesti lebih vogue ayam tu...

    ReplyDelete
  30. tgok simple cmni pun dah mendididh perut tengah2 malam ni..mmg sedapla mama zir..chek terliur betul tgok..boh pulut ye..tak pernah cuba lagi..sumur idup tak pernah beli pulut.hehe

    ReplyDelete
  31. kelmarin baru lpas buat nasi ayam... lpas tu smlmnya terus dicutikan memasak oleh hubby sbb sedap sepriuk dia hbiskn.. hehe

    ReplyDelete
  32. Kalau singgah blog mak cik2 ni...asyik cite makan dan gambar makanan jer...bikin perut ku menggelupor! :)

    ReplyDelete
  33. letak pulut? 1st time tau...teruja nak rasa

    ReplyDelete
  34. Asyik sedap je okje ni..shortcutpun sodap je...sodap di dengar juga...hehehe

    ReplyDelete
  35. nasi makan dengan puluta apa rasanya okjer hee..tawar ke tak sb tengok ada ayam situ heee

    ReplyDelete
  36. Okje..ummi pun suka menonton saluran Oasis, banyak rancangan bercorak agama.
    Ummi pun terliur tengok nasi ayam tu Okje.

    ReplyDelete
  37. sedapnyer mama zir...terlior nengok ni....

    ReplyDelete
  38. Bikin org terliur je tengok ayam berlado yang meroh menyalo tu hoiiii..
    kasi share lah recipe sikit :))

    ReplyDelete