Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 31 January 2013

Bubur Lambuk 2013....

Pagi tadi OKje cakap nak masak BUBUR LAMBUKkan untuk tengahari..... so twingggg..... dah siap.............

Kenapa BUBUR LAMBUK 2013?
Sebab OKje pernah post entri pasal ni tahun lepas....ha...ha... Ulang tayang le kiranya.....

Jangan diidam makan benda lain eh malam ni........  makan inilah sampai ke sudah he..he...


Walaupun kelihatannya macam bubur biasa, tapi rasanya yang 'marbeles' ni ( bajet ni! ) memang macam BUBUR LAMBUK tau.... ha...ha...



( hanya TLBD dan Angry Bird jelah yang tahu rasa sebenarnya, entahkan sedap entahkan idak...... )



Rupanya BUBUR LAMBUK ni macam-macam versi..... itu pun OKje baru-baru tau ( ketinggalan zaman betul orang ni )......

OKje pernah makan BUBUR LAMBUK versi belah- belah Pantai Timur.....






Kalau tak silap OKje, diaorang punya BUBUR LAMBUK manis dan berwarna coklat, siap boleh potong-potong lagi macam kuih....

Macam nilah bentuknya......

 credit dari  shafiqolbu
Rasanya OKje lebih prefer yang macam bubur tu!....

Tetamu Malam...

Hari ni  OKje nak masak simple je......

Tak mo susah payah 2-3 kali kerja. Nak masak yang jenis 'sekali lebur' je dalam periuk terus siap. Twingggg...... terus jadi Bubur Lambuk..... he..he....

Lama dah OKje tak tengok 'KUPU-KUPU' atau 'RAMA-RAMA' atau 'Jaws' panggil 'BUTTERFLY' ha..ha.....

Eh!....... Betul ni, cuba kita fikir balik......... bila last sekali kita tengok 'benda' tu.......
Dah lama tak tengokkan...........

Dulu masa kecik-kecik, memanglah selalu tengok kupu-kupu, sebab suka sangat menyusur dalam semakkan! ha...ha....

Yang timbul cerita ni sebab masa kat kampung hari tu, tak semena-mena ada 'TETAMU MALAM' yang tidak diundang masuk rumah.....


Mengerikan jugak sebenarnya, sebab dahlah 'kupu-kupu gergasi', datang malam-malam pulak tu. So bila dia buat pit stop kat pintu rumah, terus je  OKje ambik pic ni.....
Lepas tu baru halau keluar rumah.......

Sori le kalau kurang jelas pic tu...... selain daripada menggunakan hp cap 'katak' ( asyik cap ayam je kan...he...he...),  warna dinding kayu yang cekelat tua tu pun menganggu pandangan jugak ek........

Sesat kot kupu-kupu ni...... maklum le rumah kampung OKje ni 'di pinggir hutan'......  banyaklah haiwan yang menyinggah.........hu..hu...


Wednesday, 30 January 2013

ala-ala AUNTIE ANNE's...

He...he..... belum cite lagi dah nak gelak dah ni OKje.....

Petang semalam punya cerita ni sebenarnya.......
Antara penyumbang utama terjadinya 'kejadian' ini adalah kerana OKje terliur dengan entri Izan Mama Mia ~ Donat Gebu Gebas dan Knor......

Mana boleh tahankan.... asyik makan Donat Mahal je ( macam ayat 'bajet berlagak' aje ni....... ) hehe....... 'asyik' tu tak bermaksud selalu, sesekali je ....

So......  nak jugak makan donat ala-ala bantat ( biasanya kalau buat sendiri mesti jadi macam ni.... nak kata lembut, taklah jugak..... tak le sama macam Big Apple ke, J-Co ke, tapi 'BOLEHLAH'........ bila makan panas-panas tu! ha..ha.... )

Oleh sebab tak tengok resepi, main belasah aje, inilah jadinya...... bukan ala-ala bantat lagi....... memang betul-betul bantat ha..ha....... harapkan bentuk je ala-ala AUNTIE ANNE's.......


Sebab dah tau 'doh' tu tak mo naik, terus je OKje buat bentuk cenggitu dan campak dalam oven.......
Nak buang terus macam sayangkan......so kasi bakar dulu.....manalah tau boleh ditelan !

Tapi sangkaan OKje memang meleset sama sekali.......  keras kebatun! he...he...


DAISO's glove

Nak gelakkan OKje le tu ?  ha..ha..... ( gelak .....gelak...... )

Sanggup tu orang ni,  tangan sebelah pegang stereng, sebelah lagi snap pic......... punyalah nak tunjuk glove pink yang baru beli kat DAISO.......

Psst.....  DAISO ni ( kedai jual semua barang RM5 tuuu.....). Baru je bukak kat AEON tempat OKje..... HARUSlah OKje kena site visit..... tempat barukan.....hehe

Tujuan utama beli ~ nak menjaga tangan youuu.....
 maklum le kerjaya sebagai 'SUPIR' nikan ..... muka, tangan memang selalu terdedah dek matahari....

Terbakar tangan I yang tak berapa nak gebus ni...hehe....  
Ingat nak pakai sekali yang yang tutup muka tu....  TAPI kang orang kata penyamun pulak!!! haha... 
So pakai glove aje le...

Kalau nak pakai glove yang orang buat sabit rumput tu OK jer sebenarnya.... 
TAPI.... kasi 'canlah'  OKje bergaya sikit ala-ala MUSIM SEJUK gitue!!! hehe


Tuesday, 29 January 2013

Orang ini....

Belek-belek album HP nampak gambau ni....... curi-curi ambik masa kat kampung hari tu....
( Boring ke lokong ( pinjam 'term' Dyshasahhir sat he..he.... ) duk rumah mak mertua? he..he... )

So nak cite pasal 'ORANG NI' lah pulak......

( Lain orang yang di mintak dek Furrasbubblynotes lain pulak orang yang OKje cerita he..he...  belasah ajelah Farah....)

Mau tau ka?..... Birthday ini olang ah sudah mau sampai ooo....... this coming February...... tapi manyak kesian ini orang sebab 'mini' dia sudah tarak keje ....... so confirm tarak hadiah punya....
Tak mau tunggu hadiah ah lokongggg.....


Dia punya Lopo  ( pinjam lagi Dyshasahhir .... ) hanya mampu kasi hadiah 'DOA' untuk dia punya lokong ...  Boleh ah lokong.... jangan marah ah..... Nanti kalau ada rezeki lain taun ah.... lopo kasi hadiah baik punya!!!

Gambar kasi kelam..... kasi cover perut lokong...he..he...  


PASTI Jenguk.... kalau balik kampung!

Biasalahkan..... kalau baru lepas balik kampung ni,........ entri pun masih berkisar pasal kampung.....  masih ada benda yang nak diceritakan.... he..he...

Tempat 'PASTI JENGUK' bila OKje balik kampung tentulah tempat ini..... Dusun yang tak seberapa nak dusun ni...he...he...


Walaupun hanya tanah 'sekangkang kera' pemberian orang tua ( terima kasih Mak dan Abah! ) tapi rasanya   dah lebih daripada cukup untuk anak-anak OKje menikmati hasilnya akan datang. Insyaallah.....

Kalau on the way balik KL pulak, tempat 'PASTI JENGUK' bila tekak Arjuna mengidam IKAN BAKAR  tentulah  SABAK AWOR kat Muar ataupun UMBAI kat Melaka .....  

Kali ni kitaorang pilih Umbai. Oleh kerana pernah tempek lauk pauk yang pernah kita makan kat tempat tu dulu-dulu,....... Sabak Awor  dan Memang berbaloi ~ Umbai, Melaka , so kali ni memang sengaja OKje malas nak letak pic tu semua...... cuma nak tempek bill aje....hu.....hu.....

RM89.15 untuk 5 orang makan....... Kerang Rebus, Udang Butter,
Sotong Goreng Tepung, Ikan Pari Bakar Sambal


Kali ni cuba Kedai Makan yang bahagian tengah pulak, sebab nampak tak ramai orang dengan harapan boleh dapat cepat  tapi rupanya lambat jugak sampai lauk........  Mungkin.....sebab tak ramai pekerja dan tak banyak dapur kot!!

 Layan ajelah...... walaupun makan tersangkut-sangkut ......    


Monday, 28 January 2013

Hanya ada kat MUAR aje!....

Wah.......  masih bermalas-malasan nampak hari ni!!!!  Seronok jugakkan bila cuti umum Thaipusam jatuh pada hari Ahad ni, dapat jugak 'mike' merasa cuti hari Isnin......... .

Tapi malangnya Arjuna keje hari ni! hu..hu... Biasalah kilangkan...... cuti-cuti umum yang terpilih akan dikumpulkan sekali dan ditambah dengan mana-mana cuti yang terpilih..... Biasanya mengikut cuti customer le... 'sadiskan' jadi vendor ni!......

Psssttt.....  akhirnya balik kampung jugaklah OKje minggu baru ni..... Dah terubatlah  nampaknya rindu mak dengan anak bongsu dia tu!!!  ( 'perahsantan' betullah OKje ni....he..he..)

Bila sampai je kat Muar ni, inilah yang OKje cari dulu....... Mee Bandung Muar!


Arjuna pulak, Nasi Ayam Berlada...... bagi OKje, 2 benda nilah yang susah nak jumpa yang sedap kat KL ni..... hanya ada kat MUAR aje! ha...ha... ( ni 'statement' orang Muo je!!!)

Sambil makan tu bolehlah menjamu mata meninjau keindahan Sungai Muar ( yelah sngat tu....he..he....)


Walaupun nampak sayup-sayup, tapi itulah Jambatan Sultan Ismail
 yang menghubungkan Tg. Agas dan Melaka
dengan Daerah Muar! 

Friday, 25 January 2013

Hairan bin Ajaib....

Salam Maulidurrasul untuk semua.......
pinjam ye blogtokwan...... macam tenang je tengok pic ni....

Teringat kata-kata Saudara Abil4fauziah, dalam salah satu entrinya, kalau kita menyanyangi Rasulullah....... berapa banyakkah sunnah baginda yang telah kita hafal....... itu pun baru nak menghafal, belum lagi mengamalkannya....... Tepuk dada tanyalah diri kita ini......

Terasa jugak OKje sebenarnya...... hu..hu....  



Semalam, OKje memang sangat-sangat bizi........ nak menjengah lappy pun tak sempat, apatah lagi nak berblogwalking  he.....he.....

Al-kisahnya my parent in law bermalam kat rumah semalam.....
My FIL dah keluar dari IJN dah........ dan akan buat bypass bulan June nanti...... so my FIL ada masa lebih kurang 4 bulan lagilah untuk menstabilkan darah atau apa-apa yang patut!....

OKje pun HAIRAN BIN AJAIB,........ kawen dah lama, tapi bila mereka bertandang kat rumah je, 'dotter in law' dia ni macam GABRA semacam aje ha...ha........ Tah papekan.......

Automatik ....... jadi hipokrit! ha..ha....  'Mak' terpaksa mengawal suara mak yang pitching tinggi ni nak he..he..... Jadi sopan santun gitue!  Memasak pulak terpaksa jadi rajin, no more terbongkang-bongkang depan TV...... pendik kata perlakuan semua terkawallah! Mak sendiri pun heran! hu....hu......

Agaknya itulah 'AURA' menjadi parent in law' kot....... he..he..

Arjuna ? Dia dah tak heran dahhhh....... dengan penipuan OKje ni...he..he...

Wednesday, 23 January 2013

Tiba-tiba rasa RINDU dengan mak pulak....

pinjam ye hatijiwafikiranwawa......
Balik je dari blog Atie Yusof berkenaan perjalanan dia ke kampung halamannya di Tawau, terus dapat idea nak buat entri ni ........ ( banggalah tue!!!.... he..he... )



Dah lama jugak OKje tak dapat menatap wajah MAK kat kampung tu.......  Walaupun masa perjalanan ke Muar tu lebih kurang sama dengan perjalanan dari Lahad Datu ke Tawau, dalam 2 jam 30 minit, tapi dengan anak-anak yang bersekolah sekarang ni, tak dapat jugak OKje nak balik selalu......

Walaupun duk tido kat dalam keta tu...... tapi  memang cukup memenatkan weyh!!

Kali terakhir OKje balik kampung masa cuti sekolah hari tu...... masa kakak-kakak OKje berjalan ke Jogjakarta awal December lepas.... Layankan ajelah kerenahnya.....

Selalunya sebulan sekali paling tidak mesti sampai ke daerah kelahiran OKje tu.....
Hanya telefon ajelah sebagai pengganti diri.......
Biasalah orang tuakan...... asyik menelefon aje, tanya tulah tanya nilah.... he..he... kesian...... rindu kat anak bongsu dia le tu kot!
 
Tapi....... dengan keadaan yang tak berapa nak mengizinkan sekarang ni, rasa macam tak sesuai pulakkan..... hu...hu....

Entahlah .......... tiba-tiba rasa rindu dengan MAK pulak!


CAP NI jugak yang di pilih!

Tak de mood le nak tekan keyboard banyak-banyak hari ni.......


Arjuna suka pakai minyak rambut ni tau.......
Banyak-banyak minyak rambut yang ada kat market sekarang ni, CAP NI jugak yang di pilih..........

Kalau ye pun umur tu dah menjangkau 'belasan tahun' pilihlahlah yang brand 'belia' sikit......  he..he

Brand apa yang menjadi pilihan zaman sekarang ni ek?
OKje manalah tau bab 'minyak rambut' ni..... tak pernah pakai pun!! ....he...he....


Tuesday, 22 January 2013

Ada LEMBUTnya....

Salam hari Selasa.....

Hari ni macam lambat pulakkan OKje duk depan lappy ni.....
Emm..... sebab melayan 'baby tua' ( mohon maaf ye bang! ) yang tak pegi kerja hari ni..... MC.... blood pressure naik  150/100.......Tinggi tu, memang patut rest pun! Patutlah semalam mengadu sakit tengkuk..... Kalau OKje ni pun di check HARUS ada jugak! ha..ha....... selalu check kat rumah nampak OK je..... kena tanya yang pakar ni..... boleh percaya tak Blood Pressure Equip. tu Pinky Cat ? 

Agaknya sapalah nak betulkan kepala paip yang tertanggal ni.....  ANGKARA siapakah ini?


Pulas punya pulas..... terpelanting masuk lubang bilik air!  Ni memang OKje mengaku...... OKje yang punya angkara! ha...ha...

Redho ajelah Arjunaaaaa...... dapat bini ganas! Betul..... antara OKje dan Arjuna memang OKje ni agak ganas dan kelam kabut sikit...... he..he.. ( ketawakan OKjelah tu!.... )

Tapi, dalam ganas-ganas tu ada LEMBUTNYA...... jangan tak tau! he...he...


Monday, 21 January 2013

Sahabat Lama... RINDU kau Na!....

Seronok jugak melayan 'Delima Wanita' ni...... Setiap pukul 3 petang, Astro Oasis.  Macam macam kisah yang dipaparkan. Semuanya berkaitan wanita..... Yang bestnya, Dato' Fadzilah Kamsah akan bagi pengajaran yang boleh diambik daripada setiap cerita yang ditayangkan!

Dahlah tu ........ Dari hari tu habis-habis pasal Dilema..... cite lain pulaklah OKje..... he..he....

Alkisahnya hari Sabtu lepas, masa OKje nak bersarapan dengan Arjuna, entah macamana boleh terserempak dengan SAHABAT LAMA OKje..... Puan Azlina Akil.....


Dia ni coursemate OKje masa kat UTM dulu....... dah 20 tahun jugaklah kami tak berjumpa.....  Tak sangka sangat boleh jumpa dia. OKje ada jugak mencari dia di FB....... tapi dia memang tak de account FB!

'Rindu kau Na'......

Sempatlah ambik no hp dia, cuma belum sempat borak panjang lagi. Sekarang ni dia cikgu dekat Kajang!......  Tulah...... lepas grad terus lost contact......maklum le, zaman OKje dulu-dulu manalah ada hp macam sekarang ni! Zaman batu katakan.... ( Nak ketawakanlah tu!! ha..ha )

Ramai betul geng-geng OKje ni jadi CIKGU, walaupun kitaorang ambik Engineering Course!
Kalau jadi CIKGU kan best! Ye ke???


Dilema tak habis lagi....

Dilema tak habis lagi ni.....



Bila dugaan itu datang kepada kita, sebagai hamba Allah kita hanya mampu berlapang dada dan menerimanya dengan redho. Betul....... disebalik buah yang pahit itu akan ada buah yang amat manis sedang menunggu....

Tapi bukan mudah untuk melalui kepahitan itu, sebelum dapat mengecapi manisnya....
Kadang tu ...... berkata-kata memang mudah, tapi hanya orang yang memikulnya sahaja yang mengetahui!

Lanjutan daripada kisah Dilema Wanita, my FIL nampaknya ambik keputusan untuk buat bypass.....
Bila? Mungkin selepas my MIL buat Katarak lusa....

Dan yang paling MERISAUKAN my Arjuna....... Siapakah agaknya nak menjaga mereka selepas tu? Kedua-duanya dalam keadaan kesihatan yang tidak baik. Ada sesiapa yang tahu macamana condition pesakit yang baru melalui bypass?  Penjagaannya?....

Dan sekarang, Arjuna sedang bergelut untuk mencari cara yang terbaik dalam mengelolakan kedua-dua emak ayahnya......

Tidak sesekali berniat untuk membuka pekung di dada.....

Cuma mengharapkan pandangan kalian je, manalah tau boleh membantu meleraikan kekusutan ini....
Mana pegi Kaunselor Bertauliah ni!!!!!  Sue Pelik oh Sue!!!!

Bagi OKjelah, setiap anak TAK BOLEH lepas tangan, WAJIB ambik bahagian dan BERGILIR-GILIR, tak kiralah sama ada dia bekerja pun!......Dalam hal ni ANAK kena lebih bertanggungjawab, menantu jatuh no 2! ( ye ke?)  Bukan mudah tau nak menjaga kedua-dua ibubapa yang sakit....... silap-silap haribulan
bukannya dapat pahala......

Macam SERIOUS je entri kali ni!!!!


Saturday, 19 January 2013

Dilema Wanita.....

Salam hujung minggu.....

Macam-macam benda yang nak dibuat bila hari-hari cuti macam ni........
Melawat Pak Mertualah, melawat Mak Mertualah, melawat Sudden Attacklah, pegi Pasar Tanilah......... sampai nak balik kampung pun tak tau bila lagi.

Oh ye..... my FIL kat IJN sekarang ni....... semalam doktor dah buat Angiogram!... Nak tau lebih lanjut pasal benda ni boleh refer ni Angiogram dan Angioplasti. My FIL ni memang pesakit jantung, diabetis dan Athma! Dah 70 tahun pun....

Keputusan dia semalam memang tak boleh buat Angioplasti..... kena buat BYPASS jugak......

Itulah kan...... macam-macam benda nak 'tolong' kena fikir, dengan my MIL yang sakit Parkinson lagi           ( sebelum ni memang FIL yang take care my MIL ni ).........  so kalau my FIL buat bypass ni macamana agaknya??? Tolong jawab soalan ni! he..he....

'MAK' yang kena? Sebab mak tak kerja?  Ohhhhh ....... padan muka ko 'MAK!'....hu..hu... meroyan mak macam ni! Tapi 'mak' OKjer....... janji bergilir, kalau sorang-sorang, 'mak' memang tak sanggup......

Tulahkan....... memang indah berumahtangga ni, tapi bila kita diuji dengan dugaan yang sebegini....... jadi DILEMA WANITA jugaklah! hu...hu.....


Terima kasih bang..... kerana memahami 'orang'.....

Nak mendapat pahala memang mudah....... tapi bukan senang nak senang!  

Friday, 18 January 2013

Apakah maknanya SEMUA ini?

On je lappy pagi ni......... terkejut tengok jadi macam ni......


Apakah itu?????
Macam tak cukup 'kaler' je...... Nape eh?.....  Bukan ke selalu biru.....nape jadi merah menyala macam tu? Siap ada lubang besar lagi kat tengah-tengah tu....

Dan lagi..... gambar dia pun jadi bercapuk-capuk,..... nasib masih mampu beroperasi seperti biasa ....... masih dapat menghasilkan entri ini, cuma keadaannya aje yang agak uzur.


Memang pun lappy ni lappy lama, Arjuna belikan untuk Sudden Attack dulu-dulu. Masuk klinik, jangan cakaplah....... apa taknya dibelasah main game tembak-tembak!

Sejak dia dah ada yang baru ni, lappy ni dah jadi hak milik OKje le...  ( Tulah........ jadi mak ni memang selalu mengalahkan........ terima seadanya....... second hand pun second handlah......)...

Apakah maknanya semua ini!!!!!!......

Thursday, 17 January 2013

Dahlah hitam, pekat pulak tu....

Baru balik daripada ambik duit RM100.00 untuk bantuan khas pelajaran 2013.......  3 orang anak, RM300.00 ....... Open table le malam ni! ha...ha...
Thank You PM!

Punyalah lama OKje ambik masa nak menggunakan rempah  Daging Masak Hitam yang Izan Mama Mia bagi. Sebab apa dan kenapa boleh tengok entri ni....... Dapat Surat Cinta.

Bukan apa, OKje memang jarang makan daging, bukan tak suka, tapi bila tengok daging sekilo dah mencecah RM 20++, rasa macam 'BAKHIL' dia sampai pulak! ha...ha... Ikan lagilah mahalkan...... RM30++ sekilo ( depand jenis ikan ) sekarang ni......

Lagi pun...... tak elok makan daging merah selalu ....ececeh.... he..he..

Dan akhirnya ........

Memang melotop! Dahlah hitam, pekat pulak tu he..he.......... Pergh!! Memang terbaiklah Rempah tu Izan!
 
'Daging Tetel' ( tak tau orang lain panggil apa ) beli kat Pasar Tani Sabtu lepas........ dapatlah dalam RM13.00 sekilo.....

OKje suka Daging Tetel ni sebab dia bukan 'solid daging' tau........ daging ni campuran daripada lebihan daging dengan otot dan lemak yang nipis.....

Bagi OKje, OK jerrr ......

Wednesday, 16 January 2013

TLBD tu apa?..

Ada orang tanya........ TLBD tu apa?

Memang le, bagi mereka yang baru menerjah BLOG OKje........ memang le tak tau apa ke bendanya tu TLBD, tapi bagi mereka yang dah biasa, memang dah dapat agak kot.......

Sebab selalu jugaklah OKje cite pasal dia ni...... yelah..... anak paling kecikkan....

TLBD ataupun Tahi Lalat Bawah Dagu adalah nama gelaran dalam blog yang OKje berikan kepada anak bongsu OKje...... Memang sejak start berblogging lagi, OKje dah SET kan nama-nama yang akan OKje gunakan sebagai ganti nama betul mereka tanpa atas sebab apa-apa pun ...... SUKA-SUKA je.....
Boleh? he..he..

Agaknya tau tak sebab apa OKje bagi nama tu? Sebab ni......he..he....


Dulu dia ni, tak suka betul dengan tahi lalat tu! Pernah sekali dia cungkil dengan pensil nak bagi hilang........... tapi tak menjadinya, semakin besau ada...... ha..ha...

Adik.....adik......

Mak teringin nak makan nak!...

Disebabkan terliur dengan entri Nur Bijen pasal benda ni, petang semalam jugak OKje pegi AEON cari bahan mentah! Mak teringin nak makan nakkkk! he..he...

Tekak mak ni kalau dah teringin, MESTI kena cari nak...... nanti mak kempunan!!! ha...ha...... Kalau anak-anak mak atau suami mak yang kempunan, mak tak kisah...... tapi kalau mak yang KEMPUNAN.... akan datang masalah sampai hujung tahun......he..he... ( Apa jenis MAK ni? )
Dah start meroyan dah tu! hu...hu...

So, malam tadi OKje anak beranak, mata bertukar biru.... makan LAMB CHOP campur 'Sayap Ayam', sepatah kata Atie......


Lamb yang telah di'merinate' tu OKje beli 5 ketul dengan harga RM14.00..... memang sangat berbaloi kalau buat sendiri!...... ( cuma malas je! he...he...)

Jangan tak tau..... ada komplen dari TLBD....... dia kata MASHED POTATO tu tak sedap, sebab tak hancur sangat.....

'Bertuah punya anak'.......

Tapi, memang pun.... sebab OKje pakai 'sudip berger' tu aje untuk bagi hancur..... OK ape!!! he..he..


Tuesday, 15 January 2013

Kasut Getah, 'pesen' orang tua....

Tak tau kenapa terpanggil nak cerita pasal ni.....

Sesekali mengimbau zaman kanak-kanak pun best jugakkan......
Al-maklum le ...... sejak dah nak menjangkau usia senja ni, he..he.... ( gelak....gelak....sukalah tu!!!..... )

Budak-budak zaman sekarang ni memang cukup beruntung.......... Selipar basahan mereka cantik-cantik walaupun tak branded, kalau yang branded, lagilah!.......

Masa zaman OKje kecik-kecik dulu, teringinnya nak pakai SELIPAR JEPUN untuk basahan......
SELIPAR JEPUN yang tapak putih tali biru tu je, bukan FLIPPER pun! Tapi, susah betul nak tercapai! Kesiankan......

Sebab apa tau......arwah abah suka sangat belikan 'KASUT GETAH'....... Dapat tak imaginekan..... OKje dah cuba google kasut tu.... tapi inilah yang lebih kurang sama........  Agaknya dah terlampau ketinggalan zaman kot...... he...he....

Rupa dia lebih kurang macam ni......

Selipar orang Asia   Hanya di Asia...
pinjam gambar ye  En. makanhati 
Tapi warna dia coklat kemerah-merahan.... Berat jangan cakaplah, getahkan..... Biasanya kasut 'pesen' ni, orang-orang tualah yang pakai....... tapi oleh kerana masa tu OKje budak kecik, versi budak keciklah arwah abah belikan.....    Mungkin dekat pekan-pekan kecik masih ada jual lagi kot.......

Time tu, harap sangat kasut tu cepat koyak, nanti ada 'can' ganti dengan SELIPAR JEPUN...... tapi arwah abah tetap belikan kasut yang sama.... Memang sangat tak suka!.... Tapi pakai ajelah, nak buat camne......

Yelah zaman dulukan...... selain nak berjimat mungkin tahan lama kot......

Satu Kepuasan...

Semalam hanya mampu keluar satu entri je.....

Kenapa ek?

Entahlah!............. Tak de idea pun ye jugak. Banyak kerja tertangguh bila mengadap lappy pun mungkin jugak...... Pendik kata macam-macam kemungkinanlah.... he..he..

Sejak kebelakangan ni pun mood nak berblogging pun macam dah merudum..... ( macam ekonomi negara je! he..he....) Tu yang malas nak join apa-apa segmen pun..... lebih-lebih lagi kalau banyak sangat syaratnya.... 2x gandalah malasnya! Sori ye kepada sesiapa yang mengetag OKje dan OKje tak join tu....
banyak-banyak SORI!

Emm..... seronok pulak bila tengok ada nama OKje tersenarai dalam 'PENGOMEN TOP 10' dalam blog-blog mereka!

Apa tah lagi kalau di tangga teratas, lagilah seronok! Macam rasa  'BEST' gitu...... he..he... ( bajet perasan dah ni...... ~ maklum le...... nama 'dia' dah tersenarai dalam carta beberapa blog sahabat-sahabat ) ....

Ni pulak mereka yangg berada di carta OKje, PENGOMEN SAMPAI LALOK.... ha...ha.... Nah sejambak 'MUNGE ROS' untuk kalian.....he..he.... Sori le tak de hadiah nak bagi, tapi anda semua tetap di hati OKje.......

                                                                              


Mereka memang PENGOMEN LALOK...


Walaupun nampak sebesar zarah ( bahasa ustaz nampak! he...he....) tapi SATU KEPUASAN bagi OKje..... Bukan senang nak mencapai tahap ' nama tersenarai ni' alah...... kalau retis macam tercalon ke peringkat akhir dalam apa-apa anugerah le.....he..he...
    
Tapi sekurang-kurangnya OKje dah berjaya menjadi seorang blogger Cap Ayam ( kalau tak de cap lagi kesian! he..he...) walaupun bukan sebaris dengan Blogger-Blogger yang femes tu....... tapi sekurang-kurangnya selalu dikunjungi oleh Pengomen-Pengomen yang setia pun dah cukup baik!

Monday, 14 January 2013

Bukan tangan OMAK EH!...

Barulah dapat duduk depan lappy ni ha....

Inilah ANGKARA BERSEMBANG! ...... ha..ha..... balik menghantar TLBD, terserempak dengan jiran yang kebetulan baru balik jugak menghantar anak dia..... Yang sorang lagi pulak, dah nak pegi keje pun, nampak kita tengah dok bersembang kat tepi jalan, dia stop pulak menumpang sekaki!  Apa lagi  bersembanglah sampai tak hengat dunia.......

Yelah........ nama je berjiran setaman, tapi memang jarang sangatlah kitaorang bersembang!

Tu yang rutin pun dah lari.....  kelam kabut jadinya OKje membereskan apa yang patut!
Dalam OKje duk mari duk mari, menjadi Alam Flora tu, mata ni, terpandang pulak dengan benda tuuu.....
Berani dia buang tisu kat pokok bunga akak yang 'hidup sendiri' tu! hee..he..


Cer ZOOM dekat sikit lagi........ haaa tu dia.....


Sapalah  punya tangan yang bertuah ni....... tangan ayah ke tangan anak agaknya ni?
Tapi yang pasti bukan tangan OMAK EH!! he..he...