Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 30 April 2013

BALDU MERAH .....Mak sedara? Hampeh....

Masa OKje balik kampung 2 minggu sudah, Anak Sedara OKje bagi BALDU MERAH aka RED VELVET......

Patut pun namanya BALDU MERAH ek.......  rupanya warna kek dia sebijik macam warna kain baldu yang mak OKje jahit labuci untuk bantal pengantin zaman kakak OKje kawen dulu-dulu! ......


Budak sorang ni, memang minat betul buat benda-benda gini........ bukan kek saja, biskut raya pun diborongnya....... Almond Snack ni memang BEST SELLING time raya ( macam promote je ni hehe...... )


Anak sedara bukan main rajin lagi...........  MAK SEDARA dia ni? Hampeh!!! hehe.......


PELIK yeh???.....

Dah lama tak masak BAWAL MASAK ASAM PEDAS....... hehe.....
PELIK yeh ???......

Teringat masa kerja dulu, member-member suka gelakkan bila OKje masak tu! ( Biasalahkan kat office....... nak nak lagi bulan puasa, selalu je tanya menu iftar semalam! ). Diaorang selalu cakap OKje suka sangat masak ikan yang tak sesuai haha...... Diaorang cakap, Ikan Bawal tu kalau masak sweet sour, sedaplah.......

Hoho..... setakat lingkungan family OKje, OKje belasah aje, habis tu, tengok Arjuna makan sedappppp je! hehe...........


Lainlah....... kalau ada tetamu, mungkin kena fikir 150 juta kali kot nak masak cenggitu, takut depa tak makan pulak benda-benda luar biasa tu.

Kome pernah ke MASAK BENDA YANG TAK MASUK DEK AKAL KEBIASAAN MANUSIA???
Macam Bingka Epal ke, jemput-jemput Brokoli ke........ hehe.......( teringin jugak nak merasa ni!... )

Mungkin, ANEH bagi orang lain, tapi MABELES di tekak kitakan.......


Monday, 29 April 2013

Terima kasih yeh Nuffnang!.....

Masa bertenggek blog Izan Mama Mia dan Mama3heroo tadi, terbacalah entri pasal CPUV Nuffnang ni, balik-balik terus je check.......... ( selalu check jugak, tapi tak de!!!! haha...)

Tak sangka mak tau!!!!
( Sebelum ni, duk terliur jelah tengok CPUV dekat blog Umialya dan blog sahabat lain )...... Tapi oleh kerana belum ada rezeki, SABAU aje le ....... hehe ......



Agaknya...... berkat kesabaran mak selama ini ( yo yo'o ), ......... merasalah jugak bonus dari Nuffnang.......

Terima kasih yeh Nuffnang!

Kome ADA?.......

Baru je lepas bertenggek kat blog Miss Mirror.........
Dia dah siap 5 pasang baru  untuk raya....... Kome ADA??? haha......

OKje memang TAK ADA..........hehe........ Sebenarnya bagus jugak tau buat persiapan awal-awal ni, TAILOR pun masih banyak yang free! Confirm boleh pakai masa RAYA!.......

Dulu-dulu.......  OKje rajin jugaklah menempah, sekali tempah, ha kau..... sedondon satu family....... haha...... ( nak gelakkan OKjelah tu! ). Baju anak dara pulak kalau tak sepesen dengan emaknya, memang tak sah.......  hehe ......... lawak pulak bila tengok balik gambar lama ni......

Abaikan aje muka OKje yang berkilat tak sempat nak touch up tu.......
Faham-faham aje le, kalau dah pagi raya di rumah mertua.....hehe ....
jenuh menolong masak you, takkan nak bermalas-malas pulakkan....
Yang ni, terlebih merahlah pulak........ hehe.....rumah mak sendirikan.....
boleh le mengelat !!! hehe
Sekarang ni dah banyak sangat pilihan........ macam-macam fesyen ada, keluar duit, PILIH ajelah.....





Sunday, 28 April 2013

Mengopeng.....

Itulah pasal....... terer sangat MENGOPENG! hehe......

Layan ajelah pic ni walau tak de kena mengena ngan entri ......
credit pic ataphijau.com
Sebelum nak cerita kenapa statement atas tu wujud, ni nak tanya kome semua, tau tak maksud MENGOPENG tu? Tak pasti samada ini istilah antarabangsa atau pun tidak, tapi istilah ni memang  OKje dan Arjuna biasa pakai. Lebih kepada istilah kitaorang je kot ....

MENGOPENG tu lebih kurang curi-curi dengarlah....hehe.......

Mati-matilah OKje ingat kenduri doa selamat ( entri ini ) tu semalam..... Sebab macam malas nak pergikan so malaslah nak tanya kat Arjuna,.... 'petang ni kita nak pergi pukul berapa ? ' ....hehe...... tunggu dia bukak mulut mengajak kita! Untung sabut, timbul........ kotnya dia pun malas nak pergi sebab dari semalam dia duk risau ada urgent keje office yang dia nak kena settlekan...... so kalau cam tu, selamatlah OKjekan,  hehe.....

Patut pun sampai ke sudah dia tak bukak cerita pasal tu...... rupanya kenduri tu 11 Mei, lama lagi ..... huhu.....

Tulah........, kalau telinga tu suka sangat MENGOPENG laki duk sembang dengan MIL ....... hehe
Tak tau hujung pangkal dah buat kesimpulan.......
 
Psst....... Hari ni rasa macam nak ulang tayang 'PENGAT KELONGSONG SUTERA' tu je....... nak bawak semasa  mencemar sembah PIL nanti..... ( kalau rajin le! ) hehe....

~ autopublished ~

COMBO GIVE AWAY BY INTAN

Akhirnya mak tewas dengan pujuk rayu  Kekanda Zakiepurvit yang mengetag mak dalam segmen ni.......

Mintak ampun dan maaf kepada teman bloggers yang buat segmen dan menjemput join tapi OKje tak join..... terutamanya Cik Furrasbubblynotes........ hoho.....

So untuk menyempurnakan hajat kekanda yang dihormati...... layan ajelah yeh.....

( Sorry Intan tak tau nak buat backlink hehe.....)

Nak tau lebih lanjut boleh klik-klik ...

Syarat-syaratnya......

1) Wajib follow blog Koleksi tantintun
2) Jika ada FB boleh LIKE fan page  INI ( Tidak wajib )
3) Buat Entry mengenai GA ini dan copy banner serta buat backlink yer pada banner tersebut.
4) Sila tinggalkan Link Entry di bahagian Komen
5) Tag 2 sahabat  ~ OKje tag semua yang baca yeh!

Tu aje.....

Tarikh Tutup : 2 JUNE 2013 ( 12.00 tengahari )
~ Keputusan adalah muktamad
~ Seorang sahaja pemenang bertuah akan di pilih!

Saturday, 27 April 2013

Pokok durianku BERBUNGA....

Ingat lagi tak dengan dusun durian OKje yang tak berapa nak dusun tu ( hehe...... ). Pokoknya dah belajar   berbunga. Seronok!!!


Arjunalah yang paling seronok....... OKje biasa-biasa je........haha...... OKje dah biasa tengok pokok durian berbunga ni sedari kecik lagi....... Maklum le...... orang kampungkan..... huhu....

Sebok dia suruh OKje turun dari kereta ambik gambau...... Untuk tidak menghampakan dia, OKje ambiklah jugak..... ( kenalah ikut cakap suamikan! )

Tahun lepas, sepokok je yang berbunga...... tapi tahun ni nampaknya kelima-lima pokok berbunga.
Harap-harap bunga tu jadilah buah......

Insyaallah...... kalau semuanya ok, dapatlah merasa pokok durian dari kebun sendiri tahun ni.

Terima kasih MAK.........

Kalau tak kerana mak yang sebok suruh upah orang tanam durian, tak mungkin 'orang' dapat melihat hasilnya sekarang!.......

  

Friday, 26 April 2013

Bukan mudah Pipit nak terbang bersama Enggang....

Kasi 'PANAS' sikit petang menjelang CUTI ni haha.........

Maghrib esok ada kenduri doa selamat.......  MIL yang inform kat anak dia. Kenduri tu sempena Bezday NENEK Arjuna katanya. ( sama dengan bezday blog mak nampak!!! ).  Yang ke 84 tahun kalau tak silap!  ( agak-agak aje ni, sebab nenek dia lebih kurang sebaya dengan bonda OKje.....)

Nenek dia ni tinggal dengan pakcik Arjuna yang boleh dikatakan dalam golongan berpangkat dan beradalah......

So, yang menjadi masalahnya OKjelah! hoho....... Bercintanya nak pergi! ( 'bercinta' kat sini sama maksud dengan 'kurang rajin nak pergi' ) hehe....... boleh tak mengelat agaknya?

Sedihnya muka kome wahai monyet.... hehe
credit pic thelymatwo
Bab makan memang bestlah kot...... dah kata pun orang kaya, yang tak bestnya nak kena bercampur gaul tu sebenarnya. Nak kena berPR bagai dengan mak-mak sedara hehe....... Boleh ? Duk diam membatu kat penjuru rumah! Haha.......        

Itulahkan ...... susahnya kalau tak 'SEKUFU' ni, rasa rendah diri, padahal diaorang OK jerr..... cuma diri sendiri je yang tak selesa.....


Patutlahkan...... kalau nak berkawen pun, seboleh-bolehnya cari pasangan yang sama padan ataupun sekurang-kurangnya tidak terlalu jauh jurang perbezaan,  untuk mengelakkan masalah di kemudian hari.

Bukan mudah rupanya Pipit nak terbang bersama Enggang!!


PINK PANTHER vs KATAK HIJO...

Hoho.......... anda memang berada di BLOG HAINOM OKje....... bukan salah, betullllll....... hehe
Pertukaran warna kulit bukan sebab PRU 13 yeh....... tak de kaitan langsung tau........

Dulu PINK PANTHER......


Sekarang........ KATAK HIJO..... haha....


Apa-apalah LABUUUU............  ( suka hati deme le nak letak warna apa pun ....... teman bukannya kisah!..... )

Jeles pulak bila tengok blog member-member bertukar kulit....... hehe.......

Kebetulan esok, 27 April 2013 genap setahun OKje berblogging, so ambik peluang sekali le........
Kelakar pulak bila tengok tulisan pertama mak....... tulisan SYOK sendiri, sebab diri sendiri yang baca ! haha....    


Apa pun terima kasih kepada SAHABAT ALAMAYA yang sudi  menerima OKje menjadi sebahagian daripada anda!

Thursday, 25 April 2013

Pengat KELONGSONG SUTERA

Dek tengok Syani masak Pengat KELONSONG SUTERA ( sepatah kata Chef Jo ) dalam Master Chef  semasa Ujian Penyingkiran....... tekak dah mintak nak makan benda ni pulak dah......  

OKje panggil masa kecik-kecik dulu, BUBUR CANDIL ...... orang pantai timur panggil BUTIR NANGKA deh!....



Gigihlah petang semalam OKje menggentel benda ni sorang-sorang di kala hujan tengah lebat ....... hoho...
Tak mo kalah tu, nak buat 2 warna jugak ........... Cari warna hijau ....... TAK DAK!!!
Ingat nak tambah biji sagu, jenuhlah bukak tutup drawer dapur mencari,  TAK DAK jugak....... sudahnya apa yang 'ADAK' ajelah hehe......

Teringat jugak nak balas bekas kosong jiran tu, tapi bila tengok laju je TLBD menghirup pengat tu masa balik sekolah agama, terus cancel......   takut tak puas pulak depa makan.....

Bekas kosong tu, bisa diaturlah nanti...... hehe....


Tak semestinya OK jerr....

Kalau lidah lagi tergigit inikan pulak suami isteri  ........

Pssst..... Ini tak bermakna OKje bergaduh semalam, mungkin pengalaman dulu-dulu......hehe..... saja je bukak topik ni.......... nak tengok pengalaman sahabat-sahabat.....

Pernah tak SAKIT HATI/GADUH dengan 'CINTA HATI' ( haha.... amboi bahasa mak!!!   )?.....
Kalau tak ada memang nampak sangat penipu. Kalau yang 'JUST MARRIED' tu, mungkin belum lagilah, time ni semua tengah wangikan...... hehe...

Credit pic mrdean91
Macam OKjekan, salah satu yang boleh menjadikan mood tu 'TAK OK' ( tak semestinya OK jer tau!    hehe..... ) ialah bila 'CINTA HATI' kita ( geli geleman pulak dengonya.... haha.....) membela anak time kita tengah marah mereka....... Boleh MAJUK 2-3 hari ni.......

Bagi OKje anak tidak harus dibela depan mereka. Lainlah pujiankan.....  Kalaupun perbuatan kita ni salah    ( tapi jarang ibu ayah ni marah anak tanpa sebabkan.....),  nasihatkanlah pasangan yang tengah naik angin ni   ( macam certita pasal mak aje ni ...... haha.... ) bukan di hadapan mereka. Dalam bilik ke, sambil pegang tangan.....haha.... barulah cool je hati yang panas tu ye tak?

Sebab diri sendiri pun tak suka cenggitu so bila Cik Abe marah anak dia, OKje lagi suka duk diam-diam je.... tengok drama mereka dulu hehe......, biar dia settlekan marah dengan anak-anak, kecualilah terlebih sudah, barulah masuk campur.

Gitulah adanya........


Wednesday, 24 April 2013

MEE KARI jiran....

Semalam tengahari, my JIRAN MELAHAI bagi Mee Kari ......


Disebabkan OKje JARANG-JARANG buat Mee Kari ni, so sangat excited le OKje nak makan........ hehe....... Kenapa JARANG-JARANG buat ek? Entahlah....... ( ngaku aje le OKje......... awak tu kurang reti buat KARI....haha....... ). Yelahkan......sebab bukan orang Utara......haruslah kurang pakar! hehe....


Terbayang KERANG dah.......tapi tak jumpa.......
Rasanya ni Mee Kari ala-ala Nyonya...... sebab ada daun kesum, ada bunga kantan......


Walaupun tak de kerang, tapi tetap 'MABELES'......  TQ beb........

 

Kisah KUDA HITAM lagi...

Oooo....... nak update sini..... my KUDA HITAM dah selamat balik rumah...... PUMP FUEL dia rosak!

Al kisahnya........ masa mengambil Si KUDA HITAM hari tu, perancangan asalnya, Arjuna akan turunkan OKje kat Workshop dan bawak KUDA HITAM balik. Arjuna pulak akan terus pergi kerja.

Kebetulan hari tu dia kurang sedap perut, CERI BERI hehe..... ( maklum le, semalam tu baru je lepas makan kupang ngan kerang kat Umbai! ). Tapi masih tetap nak bekerja ( berlakon aje kot!! haha...... )
 
Lastly Ajuna nak cuti, so dialah yang bawak KUDA HITAM balik dan ingat nak terus hantar buat cermin pulak.

Nak dijadikan cerita, masa dekat area rumah tu, dia terperasan TEMPRETURE HIGH .......... ( kalau OKje yang bawak HARUS tak perasan...huhu.....).  Masa tu OKje dah tunggu kat kedai cermin dah, Arjuna call....... so terpaksalah balik rumah dulu.

Dalam kepala dah ngeri dah ni...... apalah pulak masalahnya lepas ni......  

Petang baru Arjuna tengok..... salah satu tempat AIR dah kosong, patut pun bukan main HIGH naiknya....... rupanya hose dia bocor ......    Oit? Workshop tu tak tengok ke masa dia buat! ........
Lepas Arjuna sambung hose tu, Alhamdulilah OK dah....... LEGA.....

Walaupun macam-macam  ragam dan kerenah Si KUDA HITAM ni, tapi dia tetap ada SENTIMENTAL VALUEnya yang tersendiri.

TQ ALLAH..... sesungguhnya perancangan MU itu maha hebat!  

psst..... Harap tak boring baca kisah KUDA HITAM lagi!......


Tuesday, 23 April 2013

Bukan RAHSIA Lagi....

Tengah slow-slow blogwalking.......

Yang mana OKje belum sampai tu, harap bersabar ye.......  Sepagi jugaklah OKje bertenggek dari satu blog ke satu blog.......... berhenti sat untuk masak dan mandi je........

La ni dah sambung buat entri pulak....... bizi mengalahkan orang bekerja.......

Ramai yang dah terima 'SESUATU' tu kan...... Nak gelakkan OKjelah tu.....hehe......

Yang pasti BUKAN RAHSIA LAGI........

Bila OKje tengok balik benda ni, teringat pulak zaman sekolah dulu-dulu, tak sangka bila umur dah tak berapa nak muda ni, boleh buat balik benda tu........ Entahlah, apa ke bendanya tu....... yang pasti TANDA PERSAHABATAN!

Gigih tau OKje menggunting, menampal, menulis bagai tu ........ penat jari jemari mak yang gemuk ni, semata-mata nak buat kenangan untuk PENGOMEN LALOK haha....... ( ni bukan statement mengungkit yeh! haha......)

Moga 'KOME YANG DAPAT' sukalah dengan kerja tangan OKje yang standard budak sekolah rendah ni yeh hehe.........



PESTA BENDERA...

Assalamualaikum.......

Lama rasanya tak bertenggek kat blog sahabat semua......... mesti dah banyak cerita-cerita sahabat yang OKje tertinggal!!!........

Tak sempatlah berblogwalking 2-3 hari lepas, biasalah kalau balik dari kampung ni, macam-macam benda nak kena settlekan, dengan mendobi, menggosok baju dan macam-macam benda  ......... ohhhh..... tidak terdaya rasanya........ haha.....

Masa nak balik kampung Sabtu lepas, kecoh betul Arjuna suruh OKje berkemas cepat-cepat, takut nanti jalan jammed katanya......, PENAMAAN CALON katakan..........

Emmm.......tak jammed pun, dari highway sampai ke MUAR, smooth and steady, clear je......
Penat mak tau...... tergopoh gapah.... hehe........

Wah....... balik kali ni, memang meriah sungguh bandar MUAR, PESTA BENDERA! hehe..... penuh dengan bendera-bendera parti, biru ada, hijau ada, putih merah semua ada......


Yang tak tahan, replika kereta kebal dan roket pun ada...... haha.....



Lantak komelah ......... yang penting, walaupun  berlainan fahaman politik, ukhwah sesama Islam jangan diputuskan....


Sunday, 21 April 2013

Sungguh bagai dikata!

Balik dari menghantar KUDA HITAM, melawat kawasan sat ........ hehe....

Memang SUNGGUH BAGAI DIKATA pada entri Adoiyai AEON......... beberapa buah kedai telah selamat menamatkan kontraknya.......

Dulu belakang tu kedai makan  
Ni pulak kedai Hinode Shoppe....
Rasanya ada 4 buah kedai lagi yang OKje malas nak snap......... SEDIH mak! huhu......
Sesiapa yang berminat nak bukak bussiness tu bolehlah apply kat AEON area rumah OKje ni......
Boleh le kita sembang selalu! haha..........


** Entri ni AUTOPUBLISH jugak tau!

Saturday, 20 April 2013

Bye...bye.... KUDA HITAM

Bye..... Bye ....... KUDA HITAM.......

Akhirnya, terpaksa juga menghantar Kuda Hitam ke Specialist......
Habis usaha doktor tak bertauliah mengembalikan semangat Kuda Hitam yang kian hilang......  tapi tetap hampa........ langsung tiada perubahan......

KUDA HITAM masih lagi koma.........

Meskipun telah menjalani BYPASS dan diganti dengan JANTUNG baru, tapi KUDA HITAM masih tidak mampu berdegup seperti dulu......




Doa OKje moga kau akan sembuh seperti sedia kala KUDA HITAM........

psst  ~    Entri ni autopublish.......
              Sori geng.........  tak dapat nak blogwalking........

Friday, 19 April 2013

Ustaz PESAN.....

Jarang nak dapat makan dengan 'LAKI' aka suami tercinta tengahari-tengahari JUMAAT macam ni........

Rupanya dia apply cuti semalam, tapi bila ada meeting PROTON hari ini, terpaksalah memenuhi kehendak client......... nama pun KULIkan....... huhu.........

Sambil bergather-gather lunch tadi, dia pun mulalah berceramah........ ( dah start dahhhhhh.....hehe.......)
Macam biasalah, on the way pergi kerja tu, sambil melayan jammed, sambil tu dia pun melayan ceramah agama, dia kata  USTAZ PESAN........

Sebelum masuk ke dalam rumah, amalkan membaca 3 perkara berikut untuk menghalau jin/syaitan yang berada di dalam rumah. Amalan ini jugak boleh mengelakkan kefakiran penghuni rumah, meluaskan rezeki dan menyembuhkan penyakit dengan izinNya.....
 

1) Berilah salam dengan penuh

2) Membaca surah Al-Ikhlas

3) Langkah dengan kaki kanan

Bila OKje duk google-google sebab tak berapa nak ingat fakta-fakta yang Arjuna cakap .....  terjumpa pulak entri Miorbiz.com yang lebih kurang gitu maksudnya....

psst..... Selamat berhujung minggu ye..... Esok 'KITE' nak balik kampung!

* LAKI tu mungkin nampak kasar bagi sesetengah orang........ tapi biasa kot bagi orang Muo ni.......


'Mak anak' punya FAVERET...

Masih tak de idea nak menulis.....

Nampaknya, gambar ni ajelah sebagai penyelamat dikala OKje KETANDUSAN IDEA ni ....... hehe .....
Siapa suka kuih ni....


TEPUNG PELITA.......

My biras yang buat ......... ( suami kepada kakak Arjuna ). Rupanya dia meniaga dan bersedia menerima tempahan. ( TOLONG PROMOTE ni ! hehe....... ).
Kisahnya masa melawat PIL hari tulah, ( kebetulan PIL datang rumah dia ) so, dia bagi sebekas untuk OKje bawak balik......

Bagai mengantuk disorongkan bantal, sambar aje le.......

Dah tentu memang 'mak anak' dan anak-anak punya 'FAVERET'......... Pedulikanlah SELERA 'ayah anak' yang lebih suka kuih PAU GORENG tu ...hehe....


Thursday, 18 April 2013

Semuanya ANGKARA ROTI

Hari ni, masak simple simple je...... SUP AYAM ngan SAMBAL KICAP. Sebab rasa teringin nak makan nasi banjir....... alah macam makan SOTO!!!  haha.....( macam tak puas  makan SOTO hari tu je! hehe.......)

Malam tadi OKje makan berger buat sendiri........ ingatkan nak buat berger special, bungkus berger dengan telur, tapi tak jadi...... kang high kolestrol kang.... acamne hehe....


Nampak macam sedapkan!  ( mood perasan nampaknya ni..... haha...... )

Bukan apa......... SEMUANYA ANGKARA ROTI yang masih banyak dalam sangkar hehe.....


Tulah.... TAK HENGAT DUNIA masa membeli roti hari tu, roti biasa ada, wholemeal ada, punyalah nak melaram dengan tempat baru hehe........ sudahnya tak habis......

Nampak gayanya, OKje kena pulun makan roti sepanjang hari ni..... sebelum kena perli free free je dengan Arjuna ! hoho...