Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 31 May 2013

Daun KUCAI

Jangan salah sangka..... OKje bukan nak cerita cara menanam DAUN KUCAI.... hehe.....
Pokok bunga yang ada pun tak semenggah hidupnya, inikan lagi nak menanam sayur........ LUPAKAN ajelah..... Lainlah Ummu Aidan tu......

Kata pun teringin jemput-jemputkan....... so, lepas je tinggalkan BLOG pagi tadi, terus gunting DAUN KUCAI depan rumah......( bukan OKje yang tanam pun..... ehsan daripada abang ipar, Abang Ramli yang rajin berkebun macam Ummu Aidan ). 2 biji pasu sekali dihadiahkan buat adik ipar dia..... hehe...



Gigih potong DAUN KUCAI ....... Carrot, kentang yang tinggal sebijik pun habis OKje sagat masuk dalam tepung .......... Mana tepungnya? hehe...... Menyorok bawah sayur mayur yang ada tulah.......


Ada orang, tak suka DAUN KUCAIkan....... Rugilah kepada mereka yang tak suka tu, sebab DAUN KUCAI ni banyak khasitnya tau! Cuba baca ni 'Pelbagai Khasiat Daun Kucai'

Akhirnya...........


..... NGAPP........ hehe.....

KEMAHUAN mengatasi KEINGINAN

Salam Jumaat.......

Sejak cuti sekolah ni, Arjuna lambat sikit pergi kerja dari biasa........ kurang jammed katanya.......
Tapi, tulah ...... walaupun lambat, breakfast dia, tetap kat office hehe........
( Hei!.... OKje dah tanya dia.... nak minum tak?  Dia kata tak nak!...... So?..... Ayaq Kosong aje le mak bagi!!! hehe.....   )

Dari semalam petang lagi teringin nak makan JEMPUT-JEMPUT .......... letak ikan bilis banyak-banyak... mesti sedapkan!.....

credit pic Enakenakrasa

Kalau KEMAHUAN dah mengatasi KEINGINAN, tak boleh tangguh lagi dah ni, kena masuk dapur SEKARANG jugak!......... bye!!

Thursday, 30 May 2013

Posing depan Restoren ajelah Dik!

Anak Pak Rahmankan kerja........
Memanglah ditinggalkan duit untuk kami anak beranak berjimba sakan....... tapi patut-patutlahkannnnn........ hehe...

Kenalah dibudgetkan duit tu betul-betul!.....
Jangan haraplah nak mintak benda yang bukan-bukan dengan 'Pemangku BANKER' ni........
Harus diREJECT mentah-mentah ......hehe.....

Si TLBD mengajak makan kat JOHNNY lagi semalam...........Hish! Bukan kita baru makan ke Dik hari tu!.....Tak jemu-jemulah budak ni.....

Untuk semalam....... NO! ( Sesekali kena jugak reject kemahuannya..... bukannya tak sayang, tapi sebagai salah satu cara nak mendidik nafsu! Yelah sangat tu hehe..... )

Posing depan Restoren ajelah Dik.... hehe




Tengok Wayang

Oleh kerana Anak Pak Rahman asyik bizi memanjang, CUTI, jauh sekali....... so kitaorang anak beranak buat exercise mata.......... TENGOK WAYANG ( rasa macam gaya bahasa orang dulu-dulu pulak.... bila sebut 'tengok wayang' ni! hehe ...)

Orang kata Hari Rabu tiket wayang murah! Ye ke?

Jom pi riki.......


Murahlah jugak.......  RM10 henggit tak kira kanak-kanak ke dewasa..... kalau hari lain RM 15 henggit katanya.  Belasah ajelah, dah nak nengok sangatkan....... hehe

Tak tau nak tengok cerita apa......

 
Lastly...... tengok BIKERS KENTAL hehe...... Zizan Razak, Awie..... Layan ajelah......
Tengok cerita ni teringat ABY....... sebab, cerita ni pasal MOTOR BERKUASA TINGGI.......


Wednesday, 29 May 2013

Anak Pak Rahman .....

Oleh kerana anak-anak dah kenyang makan KFC lepas shopping IKANG kat TESCO petang semalam, so OKje  masak ni jelah untuk Anak Pak Rahman malam tadi....... hehe....

Ikang yang baru beli...... Bawal Cermin rebus je ( bukan malas masak tau!!!
 Atenya jaga kesihatan laki! hehe )
Sambal nama apa pun tak tau! Janji ada rasa pedas! hehe....
Jangan pandang sebelah mata tau!!!.....

Nampak je simple, tapi sungguh berselera Anak Pak Rahman makan! ( tak taulah pulak kalau nak ambik hati bini! hehe .......)

Tak susah nak bagi makan Anak Pak Rahman ni....... apa-apa lauk pun boleh aje, makan tanpa banyak soal!

TERIMA KASIH bang....

Kaum kerabat PENGANTIN

Malas nak cakap banyak hari Rabu ni.......... ayaq liuq kering ( hehe, padahal tak de idea lew tue!.....)
Layan jelah gambau ni.....

Mak bapak Pengantin dengan nenek Pengantin....
Dua-dua ni bapak sedara pengantin.....
yang janggut lebat tu abang OKje...


Ni pulak sepupu pengantin yang kuat berangan.....
Sepupu dia yg sebaya ngan TLBD demam.... so layan ajelah adik dia......


Ni pulak...... Pengantin lama,..... tak tahulah dari planet mana datangnya....hehe..

Pengantin ngan nenek
Nenek pengantin balik dari melawat
 kawasan......hehe
Anak sapa tah ni!!!!.....



   

Tuesday, 28 May 2013

Kreatif le SANGATTT.....

Oleh kerana minggu lepas dan minggu sebelumnya tukang karut bizi balik kampung, so bahan mentah dalam fridge pun dah habis licin.....

Yang tinggal hanya daging burger, karipap segera dan meatball........
Tengok pun..... tak bernafsu OKje! hehe........

Tapi mengenangkan ada 3 anak orang dalam rumah ni yang harus dilayan seleranya, emak orang terpaksa kreatif mencari idea untuk memenuhi kehendak mereka!

Akhirnya, lahirlah.........
NASI GORENG KAMPUNG jeeeee ( kreatif le SANGATTTT........haha.....)


Jemput makan bebbbb.....

Sat lagi nak shopping ikan kat TESCO!...... Jomlah kalau nak ikut!

Alahai terharunya.....

Berkira-kira nak tinggal kat kampung sehari dua masa balik kampung baru-baru ni dan telah diapprovekan pun .......

Tapi perbualan santai malam tadi antara King dan Queen......

King          :      Nasib ada orang teman masa jammed malam semalam, kalau tak sorang-soranglah
                        orang tu mengharung jammed!........
                        ( padahal anak beranak membuta sepanjang jalan hehe .......)
                     
Queen       :      Yeh...... ( sambil blogwalking dengan HP, macam layan tak layan je
                        gayanya..... hehe....  )

King          :      Kalau tak, hari ni pun sorang-soranglah orang tu kat rumah, dahlah
                        kenyang jammed ( semalam, balik keje pun dia mengadap jammed jugak,
                        sampai rumah,  pukul 8.45 pm padahal keluar office pukul 6.30 pm.....
                        bayangkan ajelah, mana tak kenyang jammednya hehe....... )

membuatkan Queen terfikir balik..........

'Ohhh............ walaupun mulut dia mengizinkan kami anak beranak duduk kampung, rupanya jauh disudut hati dia, masih mengharapkan kami mengikut dia balik KL........'

Mesti dia tak sanggup merindui keletah nakal mereka yang berada dipic bawah ni hehe....( perasan lew tue)


ALAHAI TERHARUNYA mak!!!! ........



Monday, 27 May 2013

'BERKAT' semalam.....

Pagi tadi kitaorang breakfast 'BERKAT' semalam'.....

Nasi briyani

Kalau dah ada Nasi Briyani, lawannya dah tentu Daging Briyani.......
Ayam panggang.... .. rugi rasanya tak meratah ayam panggang panas-panas semalam! huhu  
Oleh kerana 'rajin' sangat membungkus...... itu ajelah dapatnya! haha.....
Yang paling best semalam, tentunya UBI REBUS...... Untuk mengelakkan kempunan, kena rasa jugak, padahal perut memang dah kenyang! huhu.....

Ikan talapia masak pecal!
Penuh satu pinggan, OKje belasah ...... hehe 

 

Selamat Pengantin Baru

Selamat ber'Monday' Blues semua!........

OKje baru sampai malam tadi dari kampung! Bertolak lepas maghrib! Pergh! Tak sangka, jammed sungguh lepas RnR Ayer Keroh...... Sian jugak tengok Arjmna, dahlah esoknya kerja, tapi nak buat camne...... hanya mampu kesian je...... hehe.......

Bini kat sebelah tak mampu bukak mata dah! Tidur sepanjang jalan haha..... maklum le REWANG!!!! Penattt...... ( yelah sangat tu.....)

Layan ajelah kisah OKje semalam!.....

                             
                                         Orang kawen zaman sekarang ni mesti ada banner cengginikan....!!
                                    Bapak pengantin pun nampaknya  nak interframe......hehe,
                                   Macam adik dia jugak! Suka sangat interframe! huhu...... 

Mempelai Raja sehari...... 
SELAMAT PENGANTIN BARU buat mereka berdua ! Moga kekal bahagia hingga ke syurga...... 
Pengantin ni berhoneymoon di Langkawi hari ni katanya....  
Kalau cenggitu, Selamat berseronoklah yeh! hehe......

Emmm...... teringat pulak zaman OKje dulu-dulu......... Tak honeymoon mana pun, honeymoon kat rumah je...... hoho...      

Ini ajelah yg dapat tolong..... bukan buat gubahan tu..... tapi tolong  'potong carot' je hehe!
Anak-anak sedara OKje..... bergaya sakan depan pelamin!.
Gambar OKje?...... Tak yah le...... nanti ada yang loya! Asyik interframe je......hehe....


Sunday, 26 May 2013

Dah jadi 'W' gamaknya

Cerita hari Khamis lagi.......

Lepas melalak, rasa macam nak 'melayer' rambut dak TLBD .......
Pandang rambut dia, macam dah tak senonoh je gayanya........ KUSUT MASAI toksah cakaplah.......
Apa taknya........ tak rajin nak menyikat rambut sendiri........ tapi berangan nak simpan rambut panjang!



Konon nak buat bentuk 'V'.........
Sudahnya, bukan 'V' dah jadi 'W' gamaknya hehe..... Rambut dia pulak jenis kasar dan tak mengikut!

Meniru rambut sapalah agaknya ni hehe...... Arjuna lew tu!



* Autopublished lagi..... balik kampung daaa.....

Saturday, 25 May 2013

Adik.... HEPY BEZDAY

Adik....... HEPY BEZDAY.....
( teristimewa buat Angry Bird aka Nur Iman Balqis Ibrahim )
yang ke


Jangan ada yang loya yeh......hehe..... sebab tukang karut terpaksa interframe!! hehe
Latest pic dia sorang-sorang adanya, tapi bila transfer dalam entri, jadi kembang.... tak tau nape! huhu  
Tiada sesuatu yang dapat ibu berikan kecuali DOA semoga ADIK sentiasa diberkati Ilahi dalam setiap denyut nafas ....... Semoga ADIK dikurniakan kesihatan yang baik, menjadi anak yang solehah yang berjaya dunia dan akhirat.

Allah, Syukur alhamdulilah kerana mengurniakan ADIK buat kami...... 
Sesungguhnya ADIK adalah anugerah yang tidak ternilai! 

Angry Bird setahun.....   

Angry Bird 6 tahun


Friday, 24 May 2013

LUPA DIRI sejam!

ESOK....confirm mengukur jalan........
TAK CAYA?

Yeeee....... percayalah kata-kata OKje ni...... Arjuna  mana boleh tak melawat kawasan! Kang Shopping Mall ada yang rindu kat kitaorang! hehe.....

Semalam, lepas ambik Sudden Attack, singgah GIANT Batu 9, mamam......
Lepas mamam melalak anak beranak dalam MUSIC STAR.........  First time masuk tempat gini sebenarnya.......

Pelik OKje, sebab RM13 henggit je..... bukan mahal ke selalunya? Pernah tanya GREEN BOX dedulu..... rasanya dalam RM30an....... Masa tu terus cancelled! hehe......




Jangan ditiru perangai yang tak senonoh OKje ni yeh........ Lupa diri sejam! Astaghfirullahalazim..........

* Entri Autopublished ni tau!

Thursday, 23 May 2013

Ohhh....MAK terima seadanya je....

Malam tadi masa melayan dia DINNER, dia tanya......

Arjuna    :      Nak balik kampung bila?
                     (Minggu nikan majlis kawen rumah abang OKje, rumah dia ni belakang rumah mak OKje je)
                     
Dalam hati OKje......
Konon-konon tanyalah lah tu......... padahal dalam hati dia, TAK MO balik esok lew tu........ nak balik lusa! hehe ...... elehhhh..... macamlah OKje tak tau!

OKje     :      Balik Sabtulah..... ( Mesti dalam hati dia melompat lompat suka bila OKje jawab 
                     cenggitu! haha..... )

OKje pun tau .......  dahlah weekday, dia penat pergi balik kerja.....   hari-hari keluar rumah pukul 6.10 am dan sampai rumah pulak pukul 9 pm...... masa bilalah dia nak rehat kalau bukan weekend dan public holiday!......
(Bagi chancelah kat dia....... OKje pun suka jugak sebenarnya, dah lama tak mengukur jalan ni! hehe...... TLBD pun complaint, dah lama tak makan Johnny!)

Alahhhh.....  OKje pun faham jugak, ( bercakap pasal  diri sendiri ni! ) kalau balik belah dia.......  kalau diberi pilihan, kalau boleh didelay-delaykan sikit, lagi best .......haha!!!  Boleh gitu?.......

Ha ....esok-esok kalau bini Sudden Attack buat cenggitu......jangan nak meroyan pulak ye OKje! ....
Ohhhh..... MAK terima seadanya je...... hehe.....


Tunggu dan lihat ajelah....

Bila baca entri Kerabu Mangga Kanda, petang hari yang sama jugak jolok mangga depan rumah.....
hehe....... Terliur bebbbb bila tengok pic dia.....


Itulah susahnya bila ada tekak yang cepat mengidam ni....... mengalahkan Mak Buyung Fiji  dan  Mak Buyung Bubbly........ sabau aje le......

Lastly tersadai kat bench depan rumah........ sampai pagi ni duk situ lagi........ ( Sabau ajelah dapat tukang jolok yang 'rajin' cenggitu! )......


Tunggu dan lihat ajelah....... bila agaknya nak transform jadi Kerabu Mangga....... haha.....