Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 28 June 2013

Si Nun TANAM MODAL

Mohon bagi laluan pada Tukang Karut nak mengimbau kenangan mengusik jiwa sat yeh!....... hehe.....
Macam ni cerita dia......

Kira-kira 20 tahun yang lalu, waktu tu SI DIA masih bergelar pelajar dan SI NUN pulak dah bekerja.....
maklum ajelah, seorang kat JB, seorang kat KL so, bila tiba cuti semester ajelah mereka tu dapat berdatingkan ( jangan tiru yeh! ). Kalau dah berdating tentulah nak mamam ye tak? Takkan nak berbual aje   hehe.....
 credit pic mashable
So setiap kali makan, of course le SI NUN yang jadi Tukan Bayaunya. Apalah nak diharapkan dalam wallet SI DIA pada masa tu, yang mungkin hanya ada IC dan Kad Matriks aje......hehe....
Ada jugak ketikanya terasa macam SI NUN dipergunakan gitu!.....

Tapi, nak buek camno...... redho ajelah den.... itu aje yang ado! hehe.....
Syukurlah...... akhirnya bersatulah jugak mereka tu....

Biasalahkan.... dah namanya pompuan, SI NUN pulak tu, bukan SI WAU, atau SI HA, hehe.... sesekali ada jugak terungkit cerita lama, pasal ni....... hehe....

Tapi apa jawab SI DIA......

Dulu tu TANAM MODAL namanya, eleh........ sekarang ni dia yang terlebih KETUK orang!....hehe.....
Terima kasih bang......


Menulis bukan kerana NAMA!

Tajuk kasi gempak aje......... tapi isi KOSONG! hehe....

Sebenarnya gini, tak de hujan, tak de ribut, tiba-tiba je BM~Relax Minda mintak maaf........
Mau mak tak terkejutkan...... Of course le TERKEZUTTT......  OKje ada buat salah ke ? Manalah tau,

"Marahkan anak, sindir menantu......"

OKje yang buat salah, nak bagi OKje sedar, konon-konon dia mintak maaf hehe........    ( maafkan 'kita'      ( pinjam word~ Myblogsantai)  kalau peribahasa tak berkaitan yeh! nak bagi sedap entri je...... hehe...)

Dalam hati, 'Awatlah pulak mamat sorang ni, mintak maaf bagai......demam ke apa......'
Cer tengok komen BM~Relax Minda ni........

beruang
Jenuh 'muhasabah diri' OKje semalam tau BM~Relax Minda,.... Mungkinkah pasal komen dia yang ini....... Dia kata OKje ganaz, takut mak kecik hati le tu, sebab tu dia MINTAK MAAF!......hehe....

Tangan yang menghayun buaian
Sejujurnya..... tak de benda yang nak disensitifkan pun BM, walaupun OKje ni pompuan tulen cuma agak ganas di situ, tapi OKje percaya, mak tetap ada kelembutannya ! hehe....

Biasalah tu kalau bergurau dan menyakat ketika melontarkan komen, tak jadi kudislah bagi OKje!...... Dah tentu, komen tu semua ada kaitan dengan entrikan....

'Kalau takut bermain ombak, jangan berumah di tepi pantai....'

Eh?.... apasal mak asyik berperibahasa bagai ni? Minggu Bahasa Malaysia ke apa ni? haha....    
Tapi tak salah pun meminta maaf, perkara baik, apa salahnyakan....... Nama pun manusia......
 OKje menulis pun bukan kerana NAMA! ......


Thursday, 27 June 2013

'BERUANG'

Itulahkan....... bila direnung-renungkan balik, bila dah tak de pendapatan sendiri, RM20 pun dah jadi besar nilainya dimata kita......Rentetan dari kisah TIKET PARKING hilang hari tu le..... Nasib baik tak kena bayar dendakan!......

Bukan apa, seboleh tidak OKje tak maulah membazirkan duit yang Arjuna bagi tu, terbuang macam tu aje. Dahlah makan tanggung, rasa TAK PATUT betul kalau nak dibazirkan duit tu kepada benda yang penyebabnya adalah kecuaian diri sendiri cenggitu!

Kalau dulu, masa kita bekerja ( sebab duit sendirikan...... rasanya bukan OKje je ni, korang pun samakan....... eleh tak mo mengakulah tu!....... ) setakat RM20, bayar aje le...... apa ada hal! Nampak tak kebongkakkan disitu!..... huhu.....

OKje bukan orang yang suka ambik kesempatan..... ( ehh.... tak de niat nak angkat bakul sendiri yeh.... cuma nak masuk bakul je hehe..... ).

Walaupun dengan laki sendiri!

Bukan tak suka mengepau, sukalah jugak kalau dapat peluang ....... hehe.... tapi tak sampai hati.....
Bukanlah tak pernah langsung pau dia, adalah jugak...... setakat blouse sehelai dua, apalah sangatkan....

Sebab tulah, sejak dah jadi Penanam Anggur yang berjaya ni, bab-bab yang melibatkan duit..... nak mengukur jalan ke, nak makan kat mana ke, OKje lebih suka dia yang buat decision.......... berbeza masa kita 'BERUANG' dulu.... hehe.....

Nampak tak macamana gayanya yang 'BERUANG'..... macam kome semua....hehe
 credit pic republika


TANGAN yang menghayun buaian

TANGAN ini ada kalanya bisa mematahkan besi......  ( tak sengaja beb.... hehe) 


Sehinggakan tingkap menjadi cacat....... hoho....


Ada kalanya jugak TANGAN ini dipersalahkan kerana kerosakan barang, atas alasan tiada 
sifat kelembutan tuan empunyanya...... 

Tak semestinya yang GANAS itu tak baik, dan yang LEMBUT itu baik..... 
( ececeh.... macam pernah baca je entri tajuk cenggitu.......hehe...)

So, redho ajelah Arjuna ...... dapat bini cenggini hehe......
Jangan sekali-kali dipersalahkan TANGAN yang menghayun buaian tu.....   




Wednesday, 26 June 2013

NASI AMBENG tak menjadi....

Teringin pulak nak makan 'NASI AMBANG' 
JAWS panggil 'AMBENG'..... hehe...

Selain Ayam, Ikan Masin, Mee Goreng dan Sambal Goreng, Nasi Ambeng WAJIB ada benda ni............


Kalau tak de SERUNDING KELAPA bukan Nasi Ambeng namanya...
Gigih tau OKje buat Serunding Kelapa sat ni...... teringin punya pasal!


Nak rasa 'FEEL' makan Serunding Kelapa ni, JANGAN makan berkuah!  

Malas pulak nak masak lauk geng dia tu........ esok esok aje le gamaknya makan Nasi Ambeng ni...... hari ni makan serunding dulu .... hehe.....

SELAMAT duit Arjuna!...

Pernah hilang TIKET PARKING tak?

Tak tau macamana tiket parking boleh hilang semalam........
Kalau ada LALING, selalunya dialah yang simpan. Bila sendiri yang kena simpan, tu yang jadi kelam kelibut sikit! Habis beg tangan, purse OKje geledah...... TAK JUMPA jugak! Pergi round sekali lagi tempat yang kita pergi tadi, manalah tau tercicir..... tak de jugak......

Nampak gayanya melayanglah DUIT Arjuna hari ni..... hoho....

Bila dah puas hati mencari dan memang pasti TAK ADA..... terus pergi dekat Information Counter cakap tiket hilang..... Habis tu, takkan nak duduk kat AEON sampai petang kot!....  

Pot pet......pot pet..... dengan budak lelaki yang jaga counter tu..... Buat muka selamba je merayu!

" Takkan baru first time hilang dah kena denda dik...... akak boleh dikatakan tiap-tiap hari datang AEON ni beli barang...bla...bla... "

( Mesti budak lelaki tu menyampah dengar OKje membebel kot!.... hehe... )
 Gasak ko lah dik, janji mak tak kena bayau denda!.....

" Sekarang ni bayar RM1 kak..... sepatutnya kena bayar RM20 ni kak, kat belakang tu pun ada tulis......"

Hoho......Terima kasihlah dik oiiii..... SELAMAT duit Arjuna!!......

Pic tak de kena mengena dengan entri punnnn.....



Tuesday, 25 June 2013

Janji BERUBAH....

Bila rasa dah boring tengok kedudukan yang sama, mulalah SAWAN Tukang Karut sampai haha ........

Hari Ahad baru ni, 'slow-slow MENGECEK' Arjuna suruh tolong OKje ubah kedudukan apa yang ada dalam master bedroom tu. Nak mengecek mintak tolong dengan anak Pak Rahman ni kena tengok waktu dan ketika yang sesuai. Barulah dia ada rasa 'TERINGIN' nak tolong bini, hehe......... kalau tidak, 'BO LAYAN' ajelah....

 credit pic hazlamanuar.com
Hasilnya........ memang tidak mengecewakan!!..... Walaupun bukanlah macam 'pic atas' tu  hehe...... tapi  'SUASANA YANG BARU' ni, dah macam pindah rumah barulah pulak rasanya.....hoho......

 Yelah....... TAK PERCAYA ? Cubalah.....

Bab-bab mengubah kedudukan sofa dan almari ni memang OKje suka..... Yang mana larat, OKje akan ubah dan tolak sendiri je....... ( Maklum ajelah, almari yang ada pun bukannya kayu jati yang mahal dan berat tu...... semuanya daripada kayu getah yang ringan .....hehe.....).

Seronok jugak, bila sesekali dapat surprisekan Arjuna balik kerja!

Tengah berkira-kira nak mengubah kedudukan isi perut kat HALL rumah ni pulak.......  Tak kiralah nampak luas ke tidak, lagi pun bukannya ada baby pun kat rumah ni yang nak diambil kira......

JANJI BERUBAH dari asal.... sudah!


Isteriku seorang BLOGGER....

Salam Selasa yang masih berjerebu .......

Effect jugak rupanya jerebu ni pada 'seorang blogger yang tak seberapa nak blogger' ni....... IDEA pun jadi berjerebus jugak! hoho.....

Idea nak tulis entri ni sebenarnya datang, bila OKje balik dari membaca entri CIK BUBBLYNOTES baru sat ni...... Nak tau apa cerita CIK BUBBLYNOTES sehingga terkeluar entri ni, kenalah baca sendiri entri dia! TQ bebeh..... hehe.....

Untungnya menjadi SUAMI ni......

Dia akan sentiasa disayangi dan dicintai oleh insan yang bernama isteri, selagi mereka menyayangi, mencintai dan memenuhi kehendak mereka. Kerana dunia seorang isteri ini hanyalah kepada suaminya setelah mereka diijabkabulkan..... Betul tak isteri-isteri sekalian? Ke ada yang tak setuju?....

Darling hepy bezday
Kita jarang lupakan, hari-hari penting suami kita. Tak kiralah Birthday ke, Anniversary ke, Father's day ke, nak exam ke..... Paling kurang pun kita akan 'WISH' walaupun tak de hadiah.... hehe.... ( macam OKje aje tu.... maklum le sejak dah tak bekerja ni hehe.....). Tapi yang pasti, SUAMI tak pernah sesekali akan dilupakan oleh insan yang bernama ISTERI....

Dan yang EXTRA untung menjadi SUAMI ni.....

Happy anniversary bang
Bila hari-hari bahagia mereka direkodkan. Setiap momen terindah tersimpan kemas bukan hanya dilingkungan minda sahaja, tetapi dipotretkan supaya boleh dikenang dan dibaca semula satu masa nanti........

Nampak tak ...... kan untung menjadi SUAMI tu bila 'Isteriku seorang BLOGGER? ...hehe........


Monday, 24 June 2013

LELAKI, SUAMI dan dot...dot.....

Sejak kebelakangan ni Arjuna rajin jugak mengeluh........

Serasa macam dia dah tak mampu nak menghadapi masalah di tempat kerja......  macam-macam hal!.....
Itulahkan...... semakin meningkatnya usia, semakin seniournya kita disesuatu tempat tu, semakin besarlah tanggungjawab yang harus dipikul!.....


Sebagai seorang isteri, apakah yang mampu kita lakukan?
Selain berdoa, moga dipermudahkan segala urusan pekerjaannya, hanya mampu mengucapkan perkataan SABAR.....
Habis tu ?.......

Di sana ada mulut-mulut yang mintak disuap....... di hadapan sana jugak masih ada tanggungjawab yang lebih besar menanti untuk disempurnakan.....

Kadang tu, bila niat nak berhijrah di tempat baru, diusia dia sekarang ni, macam-macam persoalan yang harus difikirkan!  Sesuaikah? Mampukah dia menggalas tugas baru yang sememangnya lebih mencabar,  mungkin lagi teruk dan mungkin juga lebih baik! Atau, sudah bersediakah dia menerima pendapatan yang  lebih rendah dengan tanggungjawab yang lebih mudah ?.....

Kesiannya bang....
Beratnya beban yang harus dipikul oleh insan yang bernama LELAKI, SUAMI dan dot...dot..... ni.

Bini? Hanya tau BLOGGING kat rumah......hoho.....

JEREBU jerebas...

Selamat bercuti buat semua pelajar dan guru bagi negeri Selangor dan Kuala Lumpur! ......
TLBDlah yang paling seronok malam tadi!....

Dah dapat cuti tu, jangan pulak nak merayap! hehe...... Kurangkan aktiviti luar!..... Indoor tidak mengapa..... Bercakap dengan diri sendiri ni sebenarnya...... maklum ajelah........ Road Surveyor hoho...

Tapi memang betul, teruk betul keadaannya semalam.......




Kalau kat sini pun dah macam ni keadaannya, apatah lagi di Muar..... ohhhh kesiannya kaum kerabat mak kat sana!.....

Harapnya cepatlah pulih JEREBU JEREBAS ni......

Sunday, 23 June 2013

Hong Thai...

Semalam petang pekena benda ni. Lama dah, tak makan dekat kedai ni. Kebetulan Sudden Attack balik so makan besarlah kitaorang....... hehe.....

Pernah makan HONG THAI tak?

Bila OKje google...... tak de satu pun image yang describe sama dengan benda apa yang OKje maksudkan...........

Bukanlah pertama kali OKje makan benda ni, tapi kalau makan dekat kedai ni memang selalulah order HONG THAI....



Kalau dari telekan OKje yang tak berapa nak Pakar Masakan ni, bahan utama HONG THAI adalah   Sotong dan Udang yang diracik halus dan digaul bersama sayur-sayuran macam Lobak dan Daun Ketumbar, manakala kulit luarnya pulak daripada Kulit Tauhu.....  

Alah.... setakat benda ni Ummu AidanRostina dan Yan cottage, kejam mata pun boleh buatttt!!! hehe....
Pakar-pakar masakan yang tidak disebut di entri ini, harap maaf yeh! Sebut next timeeee....
.
Nak kata sedap sangat tu tidaklah jugak ........ tapi anak-anak dan mak anak sukalah! hehe.....
Sesiapa yang belum pernah makan tu  RECOMMENDED TO TRY !

Moh cari di kedai ni......

Blurlah pulak...... tapi masih boleh bacakan?....
Orang area Kajang mesti tau kedai ni!.....

Saturday, 22 June 2013

UPAH ~ Limau Bali

CONFIRM esok OKje mesti bizi.....
Dengan Open Day TLBD, dengan melawat kawasan lagi, nak service kereta lagi ( Arjuna le, tapi Mini Mouse nak ikut! hehe.... kalau duk rumah kena masak maa!!! haha......mengelat!...... lagi pun dah kosonglah fridge kita! )

So, entri ni memanglah autopublish......

Nak share benda ni sebenarnya........ UPAH yang kita dapat bila jadi babysitter  Bukanlah upah pun.... macam buah tangan le.....

Ohhh...  ghupenya kome pegi Ipoh ye....hehe.....
Macam biasalah....... sebab Tukang Karut teringin nak makan LIMAU BALI tu, malas tak malas, paksakan jugak diri mengupasnya.... huhu.... Kalau tidak,  kempunan le nak makan LIMAU BALI! ...hehe


Memang sedap dan tersangatlah manisnya......

Friday, 21 June 2013

Kelam kelibut vs cool pun serasi jugak...

Salam Jumaat buat semua.....

Semalam punya cerita........
Melayang piring cawan ni jatuh ke lantai! Rupanya dia menyorok dibalik penutup periuk, bila OKje angkat je penutup tu,  terhempas terus ke lantai....


Apakah makna semua ini?.....
Tiba-tiba teringat pulak Drama Melayu...... petanda sesuatu yang buruk akan berlaku!.....

Emmm...... yelah tu, ini bukan petanda buruk ni, tapi petanda orang yang buat kerja tu KELAM KELIBUT   hehe......

Pernah dulu, masa tu dekat nak Raya, kononya OKje buat-buat bizi le kat dapur MILkan..... ( itu ajelah menantu yang ada pada masa tu..... haruslah buat-buat rajin! hehe.... ), entah macamana boleh penutup kaserol MIL tu terpelanting dari atas meja ke lantai! Nasib arcopal, yang tahan pecah tu hehe......

Pergh!...... Malu beb....dah le baru-baru kawen masa tu......

Lain pulak dengan Arjuna, dia memang jauh lebih COOL daripada OKje haha..........

Teringat kata-kata Dato' Fadzilah Kamsah, untuk menjadi SERASI, setiap pasangan ni harus ada sekurang-kurangnya 12 keserasian, maksudnya kedua-dua pasangan meminati benda yang sama, selebihnya, Allah jadikan perkara yang kontra antara pasangan tu, untuk saling melengkapi......

Hehe...... Bila dah lama hidup bersama ni, malas weyh........ nak menghitung berapa banyak perkara yang SERASI hehe........

Thursday, 20 June 2013

Babysitter pulok doh!

Mata ikan sudah....apa lagi nak cite ni? hehe.....
Kehabisan idea sudah dongggg.......

Hari ni kita jadi BABYSITTER youuuu.......
Cousin anak Pak Rahman tumpang seharian. Kebetulan memang setaman pun tapi lain seksyen. Cousin dia ni sorang sebaya dengan  TLBD, yang sorang lagi darjah 6. Kecik lagikan cousin dia ni hehe.......
Pak dia ni adik kepada my MIL. Mereka ada hal! Nasib 2 orang yang kecik tu dia bawak, kalau tidak fengsan mak!!! haha......

So, bila dah ada ANAK ANGKAT ni, nak tak nak kenalah masak beria jugak. Simple-simple je pun...
Sayur Bayam Masak Air, Sambal Tumis Ikan Bilis dan Ayam Terayaki beli kat AEON......
Bolehlah ..... untuk isi tekak budak-budak .....haha....

Haih..... tengok beg depa pun jadilah yeh sebagai bukti.........


Nampaknya sepanjang hari ni Tukang Karut kena menjelma jadi LEMAH GEMALAI le....... Takut terkejut pulak budak berdua tu bila tengok attitude mama TLBD yang lari jauh dengan mama dia ......

Atauuuu...... TLBD yang terkejut tengok Tukang Karut! Lain macam je pe'el ibu aku ni! haha.....

Atenya TEMAN SUKA...

Salam 1 Malaysia......
( Eh?.... apasal tiba-tiba merepek tak tentu pasal ni! hehe.......). Apa-apa pun REDHO ajelah dapat geng blogger cenggini! hoho.....

Kalau dah mukaddimah dia pun dah melalut...... confirm-confirm entri pun terus ke laut haha.......

Semalam, macam biasalah......... masa OKje menghabiskan lauk 2 hari sudah, Ikan Kerisi Sambal ( belah  kepala, belah ekor dah tentu-tentu jadi pilihan budak-budak )..... terus datang idea nak buat entri ni.

Memang tak de satu kabaikan pun bila digoogle. Orang lain mungkin tak suka, mungkin juga ada yang suka, mungkin ada yang geli geleman, mungkin seriau! Suka hati kome le,....... Atenya TEMAN SUKA, hehe..... lagi senang, tak de sapa yang mengacau! Untung le teman!.....

Haih.....banyak cerita pulak dah.... hehe..... Jom kita tengok pic pinjam ni....

credit pic Resepinannie
Gini kisahnya.... OKje suka makan mata ikan ..... itu pun nak kecoh yeh! Alah.... saja je berkongsi cerita. Lagi besar kepala ikan tu, lagilah terasa bestnya, banyak sikit isi dia........ Kalau nak tau mata ikan ni ada biji kecik dalam dia tau.....ala-ala kornea kot kalau mata kita ..... haha....... Yang tu tidaklah OKje telan sekali! Janji bukan mata dugong, sudah ! haha......


Geli eh?.....

Korang pulak macamana? Boleh makan ke tidak?      

Wednesday, 19 June 2013

MAHAL KENTANG ke murah?

Beb...... sejak kemaruk melayan Telemovie ni, mak dah ketandusan idea nak buat entri.......
Tolongggggggg........
Bila time cenggini,  best jugak kalau buat entri 'Cerita di sebalik gambar ' hehe..... ( tapi takut ada yang jemu  pulak, asyik-asyik baca entri 'mengimbau kenangan mengusik jiwa' OKje je hehe! )...

Tak taulah korang macamana, tapi bagi OKje kalau makan untuk 5 beranak dah melebihi RM150 henggit ke atas tu dah kira tahap MAHAL KENTANGlah ( teringin pulak nak try guna word 'kentang' hehe..... ).  Mungkin kena ambik kira jugak keadaan tempat makan dan lauk yang kita ambiklahkan....... (Tak delah best mana pun tempat dia...cuma tepi pantai jelah kot!)

Tapi memang tak puas hati sebab MAHAL.... Nampaknya pertama dan terakhirlah makan kat situ! Kira 10 x jauh lebih puas makan kat UMBAIlah....

Nak tanya pendapat korang, MAHAL ke MURAH apa yang OKje makan ni yeh...........
Masa tu OKje sefamily makan benda ni.......

Siakap 3 Rasa...... bolehlah.....

Sotong Goreng Tepung, Kailan Ikan masin, Udang Butter
( boleh tahan besar jugaklah) dan Kupang Sweet Sour
Sekali keluar bil RM185 henggit......Haa.... kau!! Terkejut kentang nengoknya.......hehe....
Bill tah mana hilangnya......lebih kurang ginilah detailnya.....

Kupang tu sepinggan         ~   RM18 ( memang fix, padahal baby kupang
                                              je pun, tak banyak mana...),
Sotong goreng tepung       ~    RM35 ( Taklah banyak mana pun.... mcm pic tu le)
Udang                              ~    RM45 ( kalau tak silap dalam 8 ekor )
Kailan Ikan masin             ~    RM15  ( untuk kami laki bini je.....)
Ikan Siakap 3 rasa           ~    RM50
Air buah 4 orang +           ~    RM14
1 air suam ( OKje
punya lew tu.....
jaga suara katakan hehe....)
Nasi                                 ~    RM8

TOTAL                           ~    RM185

Kat mana? Tak yah le bagi tahu....... kang ada pulak SURAT SAMAN yang sampai  hehe....
Apa pun...... OKje, kalau nak makan murah, masak sendiri ajelah hehe........


JIRAN SEBELAH

Bila Arjuna highlight pasal kereta JIRAN SEBELAH yang dah lama tak bergerak malam tadi, barulah datang tanda tanya dalam diri ni.......
credit pic mksyahir

Betul jugak...... lama dah tak nampak JIRAN SEBELAH......  Mana pergi agaknya.......

Idaklah TEMAN RINDU, tapi atenya TEMAN PERIHATIN ......hehe.......

Selalu dengar jugak dia start motor pergi kerja.....
Nak kata balik kampung,  bukan Gong Xi Fa Chai pun kan...........


Jiran sebelah kiri OKje ni Cina, duda ....... .
Dah bercucu pun. Dia duduk dengan anak lelaki bujang dia. Anak beranak tak berat mulut, maulah jugak berbual.

Jiran sebelah kanan pulak, Melayu tapi balik rumah, hujung minggu je....... itu pun jarang-jarang.....
So, kiranya OKje ni hidup orang-soranglah kat tengah-tengah ni ........ tak yah susah payah nak berPR bagai, layan BLOG ajelah! hehe....

Berbalik pada cerita tadi tu, risau jugak OKje....... kang tiba-tiba je FORENSIK sampai!
Makkkk jugak kena jadi saksi!!....

Tuesday, 18 June 2013

'SEGER' beb......

Slurppp....... slurppppp.......memang nikmat!!....

Makan pulak masa buka puasa semalam, ( puasa gantilah, bukan puasa sunat pun.......). Perghhh!!!.....ni kalau MIL lalu belakang pun buat donno je haha....

Al kisahnya, hari Ahad hari tu, teringin nak buat Agar-agar Santan Gula Melaka ( ye ke nama dia?....alahhh..... yang separuh santan separuh gula melaka tu....) tapi TAK MENJADI! Jadi gini..... haha....tak berlapis pun, ( hai santannnn...... ko pukul rata je gayanya....hehe).


Pakar-pakar masakan yang membaca entri ni, harus tengah gelakkan OKje ni hehe......
Pening mencari jalan nak menghabiskan yang masih berlebih kat fridge tu sebab tak laku....... ditambah pulak, kurang manis rasanya...... bertambah-tambahlah tak lakunya!

Tiba-tiba idea datang ! Twing! Twing!.......
Buat PUDING KASTARD dengan kuah dia mesti bestkan......  Tengok kabinet, tak de MIX FRUITlah pulak, yang ada cuma Rambutan sumbat ngan Nenas..... Belasah ajelah.... hehe..... So jadilah cenggini..........


Walaupun kelihatannya SURAMMM je.... tapi bak kata pepatah 'JAWS' memang 'SEGER' beb.... hehe....

Ketupat Kering dan YOUTUBE TV

Semalam, sepetang langsung tidak menjenguk BLOG!
Kemaruk melayan Telemovie kat HYPP TV YOUTUBE..........  Ini semua gara-gara tengok drama KETUPAT KERING dalam entri KESUMA ANGASANA baru-baru ni..... hehe....

KETUPAT KERING ni drama khas untuk Hari Raya, tahun bila pun OKje tak ingat, memang tak pernah tengok...... tapi yang pasti aktor-aktor hebat yang berlakon, macam Rosyam Nor, Fauziah Nawi dan Rusdi Ramli ....... Memang best dan sedih! Meleleh air mata mak tau!! huhu......
Tapi sayangnya, cerita ni tak boleh buka guna YOUTUBE kat TV....

OKje memang suka layan Drama Melayu ni........  Siapa lagilah nak support drama melayu kalau bukan orang Melayu? hehe.....Korang tak suka eh???    

Terima kasih KESUMA ANGASANA kerana buka jalan.

Sebenarnya, dah lama dah melanggan HYPP TV ni. Tau jugak yang HYPP TV ni boleh buka YOUTUBE, tapi, oleh kerana memegang status BUTA IT, baru minggu lepas belajar menggodeh TV dengan Arjuna.......haha....

Tu yang semalam mencuba 'SKILL' tu!.......
Tapi tak semua cerita boleh buka pun. Apa yang ada ajelah .........

Janji ada alternativekan....

Monday, 17 June 2013

Lambaian KA'ABAH...

Semalam, pukul 5 OKje dah bangun, nak menyiapkan SANDWICH punya pasal....
Sandwich Teloq dengan sandwich Sardin je pun...... ( bangun, punyalah pagi mengalahkan nak menggoreng  mee! hehe.....)

Nak bawak ke KLIA sebenarnya, kakak OKje diberi peluang menyahut LAMBAIAN KAABAH....
Memang nak jumpa dia sesangat, nak mintak dia tolong doa, apa lagi kalau bukan doa untuk kesejahteraan anak-anakkan.......Walaupun doa ibu itu lebih AFDHAL, tapi  berdoa di depan KA'ABAH, bukan ke satu kelebihan .......

Dapat snap dari jauh je.........
Dari kiri, anak saudara OKje dan isteri, kakak dan anak bongsunya
Budak TLBD ni memang dah sign kontrak dengan blog ni, jadi model hehe.....
Biasalahkan.... bila dah mengiringi orang ke Mekah ni, air mata memang tak dapat dibendung lagi, jatuh  tanpa dipaksa...... Tetiba sayu......

In sha Allah. sampai masanya nanti akan sampai jua aku sekeluarga ke rumahMu, Ya Allah...........