Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 31 July 2013

SEMPERIT Menyemperit

Salam 22 Ramadhan.....

Sejujurnya memang OKje tau yang OKje berhutang dengan korang semuakan.....
Hutang berkunjung balas...... huhu..... Insyaallah, dengan kudrat yang agak 'lemau' sekarang ni.....hehe.... mak akan cuba gagahkan..... ( lebih kurang je kita ni Umialya..... lemau memanjang! ).....

Dah katanya telur kuning berlebih semalamkan, OKje pun memulakan operasi MENYEMPERIT......
Resepi? Cedok je mana mana blog yang berkenan di hati...... tak ingat blog siapa, tapi yang pasti cari yang sukat pakai CAWAN je..... hehe.... No timbang timbang ...... leceh!  Tak suka mak tau! hehe...

Sebenarnya, ni first time OKje buat kerja SEMPERIT MENYEMPERIT tau.....
Mould dia pun baru je beli Ahad lepas kat Bagus Kajang hehe....

Tamak haloba, beli banyak sekali!.....
Mula-mula tu, mungkin adunan OKje terkeras kot...... so bila nak menyemperit tu.....Pergh! memang sepenuh tenaga OKje menekan, rasa macam nak terberanak pun ada....haha......
Lepas call kakakdan dia kata letak margerin untuk melembikkan dia ...... barulah laju je menyemperit .....hehe...

Yang tak bestnya, dapat 2 balang sederhana tinggi je.....  Jadilah kot..... janji dapat lepas bagi mak OKje dengan MIL, kalau rajin buat lagilah nanti  ....

Emm...... rupanya bosan jugak buat kuih raya sorang sorang ni kan......

Jangan dipandang pada rupa....... tapi pandanglah  pada RASA dia .......hehe
Macamanalah agaknya mereka yang memang ambik order buat kuih raya tu yeh! ...... Pergh!.....

**Psst.... teringin pulak nak buat kuih siput dengan kuih gunting macam Kanda dan Ummu Aidan..... letak bahan dalam tu banyak-banyak ikut citarasa kita...... mesti bestkan!......

Tuesday, 30 July 2013

TRAGEDI Pavlova

Salam 21 Ramadhan.......

Semalam OKje cakap yang TLBD ada request PAVLOVA kan.........
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le omak dia menerai buat benda yang tak pernah dibuatnya seumur hidup petang semalam.........
Dan hasilnya........

Tak habis habis dengan spek besar tanpa cermin......huhu.....
Kira menjadilah ni kan Bijen....... walaupun buruk 'ghupenya' hehe......... Bolehlah...... bagi menunaikan hajat Bezday Gurl!


Sebenarnya ....... ada cerita di sebalik semua foto yang kelihatannya sempurna tu........ huhu...... sedih mak tau!...... Betullah kata orangkan, 'pengalaman tu adalah guru yang terbaik'. Kalau kita tak mencuba kita tak akan tau!......

Tang resepi, OKje ikut je resepi Bijen..... disamping google jugak blog lain tengok experience diaorang. Tapi biasalahkan OKje ni....... bukan jenis yang 'tekun', kalau boleh nak cepat siap je ...... Tu yang timbul TRAGEDI PAVLOVA tu hehe..... 


Siap bereksperimen lagi....... nak confirmkan betul betul meringue tu dah BERTANDUK ...hehe......


Lupa nak beli parchment paper so pakai kertas A4 je...
Nak gelakkan OKjelah tu..... hahaha........ Inilah hasil first bake...... sob sob........sedih tau! 
Itu pun dah OKje tarah bahagian atas yang hangus dan legam tu hehe...... tu yang sopak jadinya ...... 
Untuk tidak menghampakan BEZDAY GURL, gigih le OKje buat sekali lagi.....   


Bila dah jadi ghupe gitu PAVLOVAnya, WAJIBlah buat 'post mortem'kan hehe .....

~ JANGAN panaskan oven terlalu lama sebelum membakar, boleh legam jadinya......
~ JANGAN putarkan whipping cream terlalu lama. rupanya boleh berketul-ketul, tak smooth ( baru tau! ) 
   Diaorang kata pakai brand 'RICH', just nice dan tak berair.... 
   ( Tapi, nak lagi senang pakai je yang dah siap tu..... cuma cetttttt....picit je ! hehe....) 
~ Kalau nak kurangkan manis, rasanya pakai 1/2 cawan gula pun OK kot....... Tapi kena tanya pakar dulu, 
   takut ada effect kat meringue tu pulak!

Harap-harap puas hatilah kepada mereka yang bertanya dan tak sabar nak tengok hasil PAVLOVA OKje hehe......    

Bila buat 'Ulang Tayang' memanjang ........ banyaklah jadinya telur kuning......  Nampak gayanya MENYEMPERIT le teman sat lagi ni.....hehe...



Monday, 29 July 2013

BABY nyanyi

Salam 20 Ramadhan....
Terasa lama pulak OKje tak bersiaran dan berblogwalking....... rindu kat kome semua!......

Hari ni, BEZDAY Tahi Lalat Bawah Dagu......


Dia punya promotion bezday dia ...... dari awal Julai lagi .......

Hari ni, kita kasi jiwang karat sikit buat BEZDAY GURL!....... hehe.....

Teristimewa buat anakanda EZRYN.....
Ibu dan ayah dengan rasa penuh kasih sayang mengucapkan  HEPY BEZDAY yang ke 10 buat adik....
Semoga dengan pertambahan umur adik ini, adik akan bertambah matang dalam kehidupan ini.


Keletah adik masa baby dulu masih lagi terbayang-bayang dimata ini...... Tak sedar rupanya adik dah besar dah! Tapi, walau besar mana pun adik...... adik masih tetap 'BABY NYANYI' pada ibu dan ayah.

Syukur Ya Allah.... kerana mengurniakan adik buat kami........ sesungguhnya adik adalah anugerah yang terindah! Semoga adik dikurniakan kesihatan yang baik dan menjadi muslimah yang solehah, berjaya dunia dan akhirat....

Bezday gurl request PAVLOVA hari ni ( tapi.....entahkan jadi entahkan tidak....hehe...), nah ...... jamu mata dulu dengan kek warna faveret adik!

credit pic abccakeshop

Saturday, 27 July 2013

Entri tak ada TAJUK...

Salam petang Ramadhan ke 18, sahabat alamaya!

Kalau korang tak tanya pun, tapi mak nak bagi tau ni hehe....

Pssttt..... OKje tengah duk menanti tetamu yang masih belum kunjung tiba ni....
Tak sabar youuu ..... huhu....

Nampaknya tak semua adik beradik Arjuna yang dapat dikumpulkan.... tak cukup 'korem' le gamaknya...

Tak pelah...... Yang penting hajat FIL nak berkumpul dapat ditunaikan......





Thursday, 25 July 2013

JOB dirumah

Salam 16 Ramadhan......
Semakin hari semakin ketandusan idea yang kronik pulak dah OKje ni nak buat entri.....huhu.....
Tak pelah, layan ajelah......... lama-lama nanti datanglah 'syeh' tu hehe.....

Sebenarnya dah lama dah OKje baca pasal Job dirumah melalui My blog santai aka Cik Puan Raudzah yang come lote tu. Tapi baru sekarang ada keinginan nak bertanya further dengan orang yang dah ada experienced pasal ni....

Biasalahkan....... bila dah Kilauan Emas ni ...... hehe...
Baca banyak kali kat website dia pun, belum tentu faham........  asyik BLUR memanjang.... hehe......

Kalau kerja dia tak menyerabutkan kepala, teringin jugak nak try....
Tu yang nak tanya ni....... mana-mana yang dah pernah try apply kerja ni, mungkin boleh share experienced dengan OKje.....

~  Macamana bentuk kerja dia....... tu yang nak tau tu, key in data aje ke...... menaip je ke....
    Kang kena buat research, analisis bagai...... ha sudah!!........huhu......
 
Baik-baik berhenti kerja nak lari dari stress...... buat Job dirumah terus high blood pressure hehe.....



Wednesday, 24 July 2013

Goyang Kaki

Salam 15 Ramadhan......

Semalam dan hari ini Arjuna buka hotel lagi.......
Kalau semalam OKje dah GOYANG KAKI, nampak gayanya hari ni lagi lajulah kaki OKje bergoyang, hehe......

Semalam dapur tak berasap, hari ni....... HARUS tak berasap sekali lagi ......

So Buku Resepi yang duk atas meja sepanjang Ramadhan ni, nampaknya WAYANG ajelah .......
Habis tu kalau memanjang GOYANG KAKI ........haha......


Dan lagi.......
Kalau menu asyik MASAK KICAP je...... hehe......

Boleh gituew?.....


Tuesday, 23 July 2013

KORANG macam tu tak?

Salam 14 Ramadhan......
Diam tak diam,  dah hampir setengah bulan kita berpuasa........

Kome dah buat persiapan HARI RAYA ke?
OKje satu apa pun tak siap lagi......

Masa balik kampung hari tu, singgah kat Melaka, seboklah Si Arjuna menyuruh kami mencari baju Raya....... tapi kalau carinya dekat AEON tu, manalah ada banyak pilihan baju kurung. Ada tu adalah tapi harga dia mahal ya Rabbi........  membazir je rasanya kalau beli pun, bukan nak beraya ke mana pun, setakat nak beraya kat KAMPUNG tu aje! hehe.....

Untuk mengelakkan Arjuna membebel panjang, sebab dia dah penat-penat berjalan tapi satu apa pun tak beli, sebatlah sepasang untuk TLBD, kalau ikutkan OKje, OKje memang tak mo beli, sebab kurang berkenan dengan harga dia yang mahal!

Bagi OKje, setakat budak kecik, pakai jelah BAJU KURUNG yang biasa-biasa tu...... ni nak jugak yang style PEPLUM tu...... geram mak tau!


Arjuna...... tau ajelah kalau dah anak yang mintak, memang ditunaikan ajelah....... dia kata, lagi pun bezday TLBD tu kan dah dekat!...... Emmm.....yelah tu...............

OKje pulak, sejak dah semakin KERTU ni, rasa kurang moodlah pulak nak beraya.....
KORANG macam tu tak?


Monday, 22 July 2013

Bila Si Bongsu dan Si Sulong bertembung

Salam 13 Ramadhan....

Alhamdulilah.......
Semalam, dapat jugak OKje memenuhi hajat seorang ibu untuk berbuka puasa dengan family anak bongsu dia ....... hehe......... Walaupun hanya sehari ( petang Sabtu ), sebab hari Ahad tu dah terpaksa bergegas balik KL semula untuk menghantar Sudden Attack balik hostel,.......tapi sekurang-kurangnya masa yang ada tu dapat diluangkan bersama bondakan.

Walau dimana kami berada, PARAM tetap menjadi pilihan .......hehe.....  Sampai rumah je, terus boleh hidang! Kan senang tu! Selain daripada menyenangkan kerja, harga makanan dia pun jauh lebih murah daripada KL. Tu yang best tu! Dan lagi, entahlah......., kalau balik kampung, semakin menjadi-jadi pulak penyakit 'rajin' OKje ni, ditambah pulak dengan kekurangan alatan kat rumah mak tu.....haha....

Yang bestnya balik kampung kali ni, terkena pulak time dengan Si Bongsu dan Si Sulong bertembung! ....... Ringanlah sikit kerja Si Bongsu! Faham ajelah Si Bongsu, lebih-lebih lagi bila ada Si Sulong,  walaupun umur Si Bongsu dah kilauan emas, perangai tetap macam budak-budak.... asyik nak mengelat memanjang, lebih lebih lagi bab memasak! hehe.....
 
Sebenarnya, OKje dengan kakak sulong berbeza usia dekat 25 tahun jugaklah. Walaupun jarak umur yang jauh tapi dah katanya adik beradik pompuankan...... kalau dapat peluang berjumpa, ada aje benda yang nak digossipkan ! haha....


Saturday, 20 July 2013

MATA Kilauan Emas....

Salam 11 Ramadhan.....

Selamat berhujung minggu Sahabat Alamaya!.....
Wah!!!.......  tidoq sampai siang nampaknya tu ! hehe .......

For sure buka pose hari ni menu MELETOP-LETOP........ Lepas geram katakan. Yelah, hari bekerja mana sempat nak tunjuk skill memasakkan...! haha....

Masa duk menyidai baju 2 hari sudah..... kebetulan jiran sebelah (Cina ) baru balik daripada mana tah..... makan rasanya! ( takkan nak tanya kot, busy bodylah sangat pulakkan.... hehe )

Jiran     :   You mau ini meja ka?
( Sambil tunjuk pada meja yang dia dah letak kat luar rumah! Tak nampak pun sebenarnya, sebab terlindung dengan tembok... hehe....  Tapi gigih jugaklah memanjangkan leher OKje nak menjenguk meja tu walaupun leher dah hampir tenggelam atas sebab 'gemuks' hehe.... )

OKje   :    Emm.....rumah saya sudah penuhlah....
Jiran     :    Ini ( sambil angkat )

Alamak! macam cantik je meja tu (dalam hati! ). Terus je cakap, BOLEHLAH...... hehe.... ( Mula-mula jual mahal yeh OKje hehe........ )

Ummu  Aidan sila kejam mata......  jangan tengok daun kuchai yang
tak terbela tu yeh! hehe..... 
Tak taulah mata korang tengok cantik ke tidak, tapi mata OKje SUKA lah.....
MATA Kilauan Emas kot! haha.....

psst..... Entri autopublish ni..... balik kampung!

Friday, 19 July 2013

Petua nak SEDANG-SEDANG aje

Minggu depan bezday TLBD dan Pak Mertua...... sama tarikh lagi......jangan marahhh..... hehe....

Sebelum puasa lagi Pak Mertua dah berura-ura nak panggil anak-anak dia berbuka pose sekali sambil menyambut BEZDAY dia, macam doa selamatlah lebih kurang.....

Dah katanya sama tarikh dengan TLBD, takkan 'mak' TLBD buat tak tau je.......ye dak!!.........
Nampak gayanya kena  ikhlaskan diri jugaklah jadi 'HOST' sempena bulan Ramadhan  yang mulia ini.........huhu

Kalau dah jadi HOST, tak reti-reti nak masak...... Katanya PERUNDING MENU! haha.......
Tak kisahlah menu tu...... tapi yang risaunya ni..... takut mak masak TAK SODAP nak! hoho.....
Al-maklumlah puasa katakan. Macamana nak rasa !

Kalau masak untuk anak beranak, no hallah, belasah aje...... letak garam, gula IKUT KATA HATI!. Kadang tu menepati jugak rasa dia, tapi time nasib tak baik, jadi tak sedap jugak.
Yang mak SERIAUnya, nak masak untuk tekak manusia lain ni...... Silap hari bulan TAWAR BEDO'OH...... hoho. ( Haruslah kena jaga status sebagai Kakak Ipar weyh!!! )


Korang ada petua ke nak tau lauk yang kita masak tu SEDANG-SEDANG aje atau sesedap rasa?
Google jugak petua-petua yang boleh membantu. Katanya begini.....

•  Merasa Makanan di Bulan Puasa 
  1. Ketika di bulan puasa agak sukar untuk kita menentukan rasa garam atau gula. Cara yang paling mudah ialah dengan meletakkan setitik kuah di atas kuku ibu jari tangan anda. Jika didapati bulatan itu berbentuk kecil dan kemas bermakna telah cukup rasanya.
  2. Letakkan setitik kuah di atas jari tangan anda. Jika kuah tersebut tidak meleleh, tandanya sudah cukup manis
Pernah test ke petua ni?
Ke ada PETUA lain? Mehlah SHARE dengan OKje........

Nak lagi senang POTLUCK aje le......hehe.... OKje masak NASI! Boleh gitu?

KAD RAYA istimewa buat orang yang ISTIMEWA

Salam 10 Ramadhan...

Lama dah OKje tak tulis KAD RAYA ni.....huhu....
'MENDAPAT' apa tah lagi ....... Kali terakhir dapat, mungkin 10 tahun lepas kot...... Lepas tu semangat 'orang tu' menghantar kat 'orang ni' kian pudar! hehe.... Jangan cinta semakin pudar SUDAH!....

Zaman belum MENETAS dulu hehe..... zaman anak daralah tu......., time time macam nilah duk bizi pilih KAD RAYA. Nak hantar pada orang tersayang katanya......   Mestilah cari 'kata-kata ucapan' yang paling syahdu dan jiwang, selagi belum berjumpa, selagi tulah shopping complex terus diredah! Maklumlah pengganti diri di pagi SYAWAL.......

Setem kad raya pulak dulu cuma RM0.20  - RM0.30 je harga dia. ABANG POSMEN jangan cakaplah .... orang paling glemer dan terpentinglah time puasa ni........sangat dirindui! hehe

Cerita pasal KAD RAYA ni bukan apa, teringin nak bagi KAD RAYA pada Sudden Attack kat hostel tu!
Beli sudah, tapi pak ngan adik-adik dia belum tulis lagi, mak dia sorang je yang OVER hehe..... Kalau cam ni bilalah nak posnya!


Banyak pesanan dan semangat yang dititipkan tu......... hehe... Separuh kad je 
dah tulisan mak dia....memang 'over' betul!..
    

Anak-anakku, ini tidak bermakna Sudden Attack aje yang istimewa, Angry Bird, TLBD 
juga sama ISTIMEWAnya di hati ibu..... 


Thursday, 18 July 2013

Perunding MENU

Anda BUNTU?

Pening kepala nak mencari menu yang sesuai untuk berbuka pose petang ni?
Mai sini PERUNDING MENU nak bagi cadangan .... hehe.........

Sebenarnya entri ni nak menjawab pertanyaan Umialya.....


OKje bukan sekarang je 'MULA RASA' jemu memasak, dah dari dulu lagi wahai Cik Umialya....... hehe
Hari tu jadi tak buat LAKSA?

Tapi memang betul pun, rasa nak pecah kepala tau ( kasi gempak je...hehe......) jadi pompuan ni bila pikir pasal menu nak masak, lainlah Kanda Zakiepurvit dah ada Master Chef tolong masakkan....hehe......

Apa kata hari ini cari Fish Fillet, Umialya...... kita masak Sweet Sour. Menu ni baru semalam OKje masak.
Hari ni, tak tentu lagi OKje masak sebab Intan Payung OKje kan tak de......hehe ( over ni..... harus kena perli dengan Bin Muhammad!!....haha )

Dalam tu ada 3 ketul  @ RM10. Semalam guna seketul je ..... cukup utk satu hidangan....
Pernah masak tak? Potong kecik- kecik, celup telur, goreng dengan tepung KFC..... lepas tu Sos Sweet Sour tu masak macam biasalah.

Amacam? Ada setuju? hehe.....
Boring jugakkan.... asyik asyik ayam kari, ayam sambal, masak lemak........sesekali cuba ni pun SODAP tau Umialya!

credit pic jintan-manis

Makan kat RUMAH jelah dikk.....

Salam 9 Ramadhan.....

Siapa tengok TANYALAH USTAZ hari ini? Tajuk dia untuk 2 hari ni menarik tau...... KISAH SUAMI ISTERI....... Siapa yang berkesempatan bolehlah bukak TV 9 pukul 7.00 pagi yeh!

Hari ni Arjuna buka pose HOTEL, company dia belanja client, kita orang buka pose BAZAR RAMADAN jerrrr...... ( Sedih je bunyi tu! hehe...... ).

Sedih kena tinggal....... credit pic iluvislam.com
Teringat masa OKje kerja dulu, time-time nilah Kontraktor berebut nak belanja buka pose kat hotel...... Hari ni Equotorial, esok Golden Horses Palace, lusa PJ Hilton.......minggu depan IOI Resort..... Memang puaslah OKje merasa tangan Master Chef ....... hehe.....  

Bukan staff aje tau, siap angkut anak dengan suami sekali hehe...... ( TQ Mr. Kontraktor! )

Yang paling seronoknya tentulah TLBD........ Tahun lepas masih lagi dapat invitation, walaupun tak banyak. Sebab masa tu OKje baru je berhenti. Nampaknya tahun ni janganlah VERANGANlah !!..... haha....

Yang bestnya BUKA POSE kat hotel ni, sebab menu dia banyak........ jangankan budak-budak, mak budak pun suka! Tapi bagi OKje kalau kita sefamily nak makan, rasa macam tak berbaloi pulak. Tengok ajelah.......price per person pun dah cecah RM100 ++ .  Lainlah orang belanjakannnn........

Hish! sayanglah.....

Makan kat RUMAH jelah dikkkk....... KENYANG JUGAK!  hehe.....


Wednesday, 17 July 2013

Memanglah SEMPAT bang oiii....

Arjuna cakap PIL darah tinggi dia dah tinggal sebiji.......
Siap pesan lagi.......  kalau 'SEMPAT', nanti pergilah klinik ambik ubat abang........

Macam perli mak jer cakap beralas tu hehe......... Memanglah SEMPAT bang oiii.......
Kerja mudah je tu!
Sebagai bini yang 'TO'AT' berani nak engkar perintah suami? haha.......

Bawak ubat lama sebagai contoh......


RM36.00 untuk 30 biji....... ambik untuk sebulan terus, senang kerja mak!!....


Bini dia tu pulak PERAHSAN bebas darah tinggi tu .......... hehe.... cek Blood Pressure kaloo!!!......

Cukup-cukup sudahlah berdebar-debar time weekly check up masa mengandung dulu, Nurse tu selalu tulis pakai pen merah sebab tekanan darah OKje selalu boarder.  Sedihh!.....

Mak dah semakin KEREPOT nak....

Salam 8 Ramadhan.....

Idea memang betul-betul kering dah ni!
Layan ajelah Gambar Kenangan Mengusik Jiwa........  Yang sorang lagi ...... tak payah!! sebab dia dah selalu sangat interframe kat blog ni hehe....

Dulu......


Sekarang.... 


Apakah maksudnya?......  Mak dah semakin KEREPOT nak!!!....... huhu......

Tuesday, 16 July 2013

Masih BERBAKI

Berbuka semalam, OKje rasa memang sangat-sangat membazir.....
Apa taknya...... sampai tengahari hari ini, MASIH BERBAKI atas meja tu ha.......

Tengok pic ni sambil kejam mata boleh? huhu....

Masa membeli kat PARAM tak mengingat.......hehe.....
Balik mengambil TLBD, bukan main lagi OKje membeli kuih keria, 5 ketul tuuuu!!!..... Sebab......  hari sebelumya beli 3 ketul je tapi dapat seketul free ( sebab yang jual tu kawan Angry Bird ), macam tak cukuplah pulak!

Murtabak pulak beli 2 ketul..... Dua hari semalam beli seketul, habis licin, bila beli 2 ketul semalam dah tak habis pulak! Macamana tu ? Beli seketul setengah boleh?......

Mee tu OKje goreng bukan apa, anak Pak Rahmanlah yang mengidamnya..... dua hari sudah kononnya sebok mencari mee goreng kat Param...... Teringin le gamaknya tu.......
Padahal buat separuh je, tapi bila dah campur tauge, campur kobis dah jadi banyak pulak...... Nasi lagi......

Huh..... yang pasti petang ni OKje jadi mangsa, menghabiskan mee goreng semalam ! huhu.......

Nak anak mudah SOLAT?

Salam 7 Ramadhan.....

Baru sat ni pegi ke blog Mialiana. Tertarik dengan satu entri yang dia kongsikan so OKje tempekkanlah kat sini sebagai rujukan dikemudian hari.....

Kalau nak tau apa cerita disebalik ayat ni, kenalah  baca  entri Mia ni. OKje hanya mampu ringkaskan aje....... tak laratlah nak cerita panjang-panjang..... haus beb! hehe.....


Adalah menjadi kewajipan ke atas kita, sebagai ibu bapa untuk menyuruh anak-anak kita berSOLAT ! Betul tak? Bagi mereka yang mempunyai anak yang mudah bersolat tu, memang sangat-sangatlah bersyukur. Tapi yang sebaliknya, boleh jadi STRESS tau nak menjaga solat depa!

SOLAT ni kalau diikutkan memang mudah, bukan lama pun kita bersolat ni, tapi nak mengerjakannya..... Masyaallah...... memang berat! Apatah lagi anak-anak kita...... Tu dari kecik kita dah latih tu!

Kadang tu, nak terkeluar anak tekak mak tau, nak mengejutkan anak SOLAT Subuh terutamanya hehe....... walaupun dah besar panjang!  ( Apa taknya....... panggil mereka dari tingkat bawah je nak kejutkan mereka macam TARZAN! hehe....... Tak berhemah langsung omak eh ni! hehe......)

So mengikut experience orang yang dah pernah mengamalkan doa tu dengan izin Allah, anak mereka jadi mudah untuk solat tanpa disuruh dan dipaksa....... Kan jadi mudah kerja kita tu! Ringan sikit beban !

Anak tekak pun dah tak keluar lagi! hehe......

Monday, 15 July 2013

Angkara ANAK SAPAlah agaknya ni

Angkara anak sapalah agaknya ni.......
duk sangkut kopiah atas bunga mak!
Dahlah bunga mak tu OLD FASHION....hehe.......
Bunga ni tak bertukar dari zaman OKje pindah rumah dulu....
Dah 9 tahun jugaklah.....

Teringin gak nak tukar bunga lain.....
Itupun kalau Financial Controller bagi budget raya ni.....
Tak request lagi pun ....haha.....
Nak request pun takut tak relevan pulak......
Cuma duk bermonologg sendiri......
Trend bunga apa yeh sekarang ni?
Tak mo kalah nak ikut TREND jugak .....hehe......
Haruslahkan...... atenya nak GHAYA.... hehe...
 
Dahlah OKje.... Tak usah nak berangan.....

Berbalik kisah kopiah tu.....
Nasiblah syurga di bawah tapak kaki dia hehe.......
Sabar aje le.....




CAT WALK kat Pasar Ramadhan

Salam 6 Ramadhan SAHABAT.....

Dah berapa kali gi PARAM sejak berpuasa ni? hehe...... pinjam istilah sat yeh Umi Alya!....... Sebenarnya tak pernah dengar istilah ni sehinggalah baca entri Umi Alya.......   OKje panggil Bazar atau pun Pasar Ramadhan je......

credit pic applehotels
OKje memang tiap-tiap harilah CAT WALK kat Pasar Ramadhan tu ...... ( hoho..... selamba je mengaku! ). Ada sehari tu je tak dapat pergi, FRUST BETUL!!..... Sebab masa tu HUJAN LEBAT banget dan berangin! Bukan apa, OKje nak membantu ekonomi sahabat-sahabat Islam kita! .......
( haha...... padahal malas lew tu! hehe..... ).

So far beli KUIH je pun, tak pernah lagi beli lauk. Lauk memang masak! Atenya temankan tak kejeee.....
Itu pun masih malas nak buat kuih! Bukan apa tau...... kalau beli boleh rasa macam-macam kuih, kalau buat sendiri haruslah buat sejenis..... nak suruh OKje buat macam-macam ??? Dah tau jawapan diakan ......  hihi..

Macam OKje sekeluarga  memang NASI jadi menu utama bila berbuka pose ni dan bukan dari adik beradik MEE! .......

Kalau makan MEE nanti dah nak kena masak nasi pulak masa bersahurkan.......
Ohhh! PANTANG MAK tu!  Masak pagi-pagi .....haha

Maklum le.....

Saturday, 13 July 2013

Syurgamu Ramadhan

Salam 4 Ramadhan......

Pagi ni dimulai dengan AIR MATA!...... huk...huk.....

Sebenarnya tengok SYURGAMU RAMADHAN ( Sabtu & Ahad ~ TV 3,  8.00 - 9.00 pagi )..... Siapa pernah tengok? Cerita ni cerita lama sebenarnya ........ cerita berepisod bulan Ramadhan tahun bila tak ingat....... Sekarang diulang tayang semula.

Cerita dia mengisahkan seorang nenek  ( Elly Suriati ) yang membuang anak perempuannya ( Eira Syazira ) kerana tak mo kawen dengan pilihannya. Oleh kerana frust, dia kawen lari dengan driver emaknya dan dapat 4 anak. Walaupun putus hubungan dengan emaknya dia masih berhubung dengan adik dia ( Ungku ). Entah macamana, masa nak jumpa tu, Eira Syazira kena langgar dan meninggal dunia. Bertitik tolak dari situlah adik dia mengambil alih menjaga anak-anak Eira Syazira.

Walaupun serumah, tapi nenek dia mengelak nak jumpa dengan cucu dia ni....... Dendam dengan anak perempuan dia tak habis lagi!


Nak tau cerita seterusnya kena tengoklah weyh ! Hauslah mak nak bercerita panjang-panjang bulan-bulan pose ni.....hehe............Memang tak rugi kalau tengok sebab BEST! Yang tak bestnya sebab dia bersambung-sambung!......

MENCI mak tau!