Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 30 September 2013

FIESTA seluar!

Salam Isnin SAHABAT!.....
Say 'NO' to Monday Blues yeh!.......

Jumaat baru baru ni AEON depan taman OKje ni ada buat AEON Member Day Fiesta ....... Sebagaimana korang sedia maklum, AEON kat sini bukanlah besar sangat pun, so buatlah Fiesta macamana pun, barang yang ditawarkan itu ajelah......... idak banyak mana pun! Bolehlah....... untuk cuci mata mak yang kelabu asap ni hehe.....

My Arjuna ni, pe'el dia memang tak suka shopping baju atau seluar, so bila dia request OKje carikan seluar kerja dia, apa lagi mak! Nampaknya boleh tumpang dua belah kakilah mak hehe.....
Kitaorang ni pulak bukan jenis yang pilih brand, belasah je apa brand pun, CAP AYAM pun OK jerrr! Janji murah hehe.....  

Seluar ni, on top of RM29.00 dapat lagi additional discount 20%, apa lagi OKje, terus je rembat 4 helai sementara banker kerja hehe...... kalau dia ada mesti dia suh ambik 2 helai je..... Memang betul-betul FIESTA seluarlah Arjuna tu! Hari ni, pakai seluar baru le kawan tu! hehe....


Sebelum OKje nak tumpang sekaki, TLBD dah hulur kaki dia dulu! Cit!...... Lama dah dia mengidam comforter ni sebenarnya, cuma OKje je yang tak approved, tapi kali ni kasi chancelah sama dia! Kalau dah TLBD beli, sure kakak pun nak jugak tu....... Tau dah! Kalau tak, ada yang muncung kang!

Uiks....? Semua barang mike ni..... mak, angkat barang jelah....huhu....  


Yolah tu discount 70%....... YO kan ajelah hehe..... 


Yang untungnya untuk pembelian RM100 ke atas AEON bagi balik voucher RM5.....
Dapat RM20..... lepaslah Ayam PanggangTeriyaki seekor hehe.......   

Sunday, 29 September 2013

SIPUT SEDUT, sempat lagi kome bercinta

Salam Ahad .......
Sarapan apa korang pagi ni? Mak, pisang goreng ngan jemput-jemput ikan bilis je.....Walaupun sarapan mak ala-ala minum petang, tapi serious weyh, SEDAP ( semuanya sedap OKje ni kan......)

Siapa suka MENYEDUT? Sila angkat tangan!!!!
OKje angkat dulu! hehe.....

Alkisahnya, semalam OKje beli SIPUT SEDUT...... Teringin pulak nak masak bila nampak kat Pasar Tani. Selalunya pandang sebelah mata pun tidak, memanjang BELI siap je, SENANG dan MUDAH, tinggal ngap je hehe.........


Memang jarang masak sendiri SIPUT SEDUT ni sebab tak kose nak mengapit! 
Tapi semalam kenalah mengapitkan, dah beli...... Pilih aje alat yang mana berkenan dihati, 2 options alatan mengapit..... Kata orang pakai 'playar' lebih senang nak mengapit muncung siput tu! Memang betul! Sekejap je siap OKje sunatkan muncung dia tu hehe.... 


Oh.... ada yang hidup rupanya..... Nampak tu! Orang yang tak makan siput, mesti tak sampai hati nak makan kan! hehe..... Gelilah tue! 


Amboi Cik Siput ...... sempat lagi kome bercinta ye!...... hehe.. Nilah yang OKje malas ni, suka betul mereka berjalan merata..... geli gelemanlah jugak mak nengoknya, tapi bab makan mak bedal je! hehe...


Akhirnya..... seperiuk jadinya,  memang puaslah kami 4 beranak MENYEDUT , sruttt...sruttt..... semalam walaupun masak lemak kurang cili padi dan tanpa batang keladi, hehe......



Saturday, 28 September 2013

KELEDEK bakaq

Salam Sabtu yang bizi ke pasar.....hehe....
Baru je balik dari Pasar Tani! Beli ayam ngan ikang untuk stok seminggu!.....

Ni ha ceq nak habaq mai........ Selalu nampaknya benda ni kat AEON tu, cuma tak pernah try je....
Bendanya KELEDEK je pun ..... Agaknya dah puas makan KELEDEK REBUS sejak kecik! Dah jemu! hehe....  


Tapi, semalam TLBD teringin, maknya pulak semedang anak teringin dia pun teringin sama hehe....... ). Tak kiralah sapa yang masak, Mamat Bangla ke....... ( biasalah kat AEON tu semuanya bangla! ) kalau tekak dah teringin berdosa tak penuhi haha......


Sedap rupanya...... manis! Yelahkan...... dah namanya pun "SWEET POTATO" ! Memanglah manis!
Yang jadi sedapnya tu, keledek dia kering, sebab dia bakarkan......


Semalam sebatang ni cuma RM2.30 je....

Friday, 27 September 2013

MIENG KHAM Wawa

Salam Jumaat sahabat.......

Macam biasa, pagi ni nak buat housekeeping siap-siap sebab esok sure kitaorang merayapkan..... So pagi ni perut kena upah makan berat sikit ( alasan ni! hehe...... )
Jiran setaman kata nasi lemak kakak ni sedap, masing masing mengorder masa Raya baru-baru untuk Open House mike...... Yeh??? Cer sini mak try..... sedap sangat ke?


Nasi Lemak Paru! Teloq goreng pun beli!....... hehe.... Karipap tu wayang je seketui! 2 ketui dah OKje ngap!.... Inti dia mengena selera!  Nasi Lemak?..... Bolehlah jugak, daripada kena masak sendirikan! haha.....

Sebenarnya nak cerita pasal makanan ni. OKje pun baru pertama kali makan masa mini reunion kat ruamh Kak Tek baru baru ni dalam  Entri Semalam. Yang macam daun sireh tu DAUN KADOK ye kengkawan.....  Hilang akal ke? Takkan mak nak menyentel pulak hehe......


Mula-mula tu rasa SERAM jugak nak makan...... sebab terbayang makan DAUN SIREH dengan pinang. Tapi kenalah jaga REPUTASI mak depan kengkawan makkan, hehe...... Bila NGAP je, memang SEDAP nyah!


Kalau sekali tengok inti dia, memang tak akan terkecurlah! Inti dia tu ada halia muda, kacang goreng, udang kering, cili padi, limau nipis, kelapa sangai, bawang dan petis. OKje tanya apa nama dia, Tukang Buat pun tak ingat, jenuhlah mak menggoogle nak masuk blog punya pasal! Rupanya nama dia MIENG KHAM @ SIREH KADOK....

Creditlah buat geng OKje yang tudung pink tu, Wawa nama dia, bukan Najwa Latiff yeh! hehe....... Dia kata, selalunya dekat Restoren Thai adalah benda ni....... Patutlah OKje tak pernah jumpa, OKje selalu makan kat Gerai Tom Yam bawah pokok je hehe.....



Thursday, 26 September 2013

Kak TEK, mak datang....

Salam Khamis .......

Kisah petang semalam.......
Memanglah tak de yang tanya kemana mak menghilang petang semalam, tapi saja, peramah nak bagi tau hehe.....boleh gitu?

Kome pernah tak gi blog Kak TEK ? Kak TEK ni 3 tahun lepas tinggal di over the sea! Now, dah 2 bulan dia balik Malaysia. Kak TEK ni sebenarnya adalah schoolmate OKje di TIKL. Setelah berpuluh tahun tak jumpa, dan bermula diblog beberapa tahun kebelakangan ini, kemudian di WA dan akhirnya semalam dapat berjumpa orangnya.

Dahsyat ko  Kak TEK masih maintain macam dulu! hehe .....

Sori Kak TEK, samada Kak Tek suka ke tak suka,  mak tetap nak share gambar hepi-hepi kita semalam !

Cer teka korang mana satu KAK TEK?
Walaupun kami ni ada yang bukan sekelas, dan bukan juga sedorm, tapi bila dah sehostel, hubungan yang kurang rapat tu menjadi akrab! Masing-masing dah beranak pinak, tapi serious GENG, korang masih macam dulu, come come belako!....

Pendik kata macam-macamlah tuan rumah masak, bubur kacang ada, pau goreng inti red bean ada, ketupat segera ada, ayam rendang ada, 'lembu' masak kari ada, sambal sotong ada, sayur je tak de! ( KAK TEK tak makan sayuq kot!! ) hehe ......

Tapi DONAT Kak TEK ni yang OKje suka ! DONAT yeh bukan kuih keria hehe..... Standard BIG APPLE you! Luaran je nampak macam keras kebatun kan..... tapi bila masuk mulut...... Pergh!!!!.....


Rugi semalam tak rasa Blueberry Cheese tu..... ( sebab dah kenyang makan donut weyh!......)


OKje bawak apa? Huh..... bawak perut je le! hehe...... Datang pun dengan geng yang pakai baju hijo tu....
Macam boss semalam, berambik beranto. Dia tak tau jalan so mak 'LAKU' lah semalam jadi dia punya CO PILOT!


Apa pun sangat BEST semalam dapat jumpa korang, GENG, dapat makan free kat rumah Kak TEK dan last but not least, BIG THANKS jugak to my Arjuna sebab bagi permission mak berjimba dengan kengkawan......

Tak sabar nak tunggu 5 Oktober ni!......

Wednesday, 25 September 2013

PIL vs SYRUP

Salam Rabu tanpa kata sahabat.......
Tanpa kata apanya ni...... berekor ekor jugak ayat kat bawah tu hehe.....


Pertama kali TLBD ambik ubat dalam bentuk 'pil'. Jenuh dia letak pil nun jauh dekat dengan anak tekak..... hehe..... Kelakar nengoknya. Dah tak sesuai dah makan ubat versi syrup, doktor kata! Umur dah 10 tahun. Berat pun dah macam anak dara hehe......

Dalam 3 orang anak ni, TLBD memang paling senang makan ubat sejak kecil. Tak yah nak bergaduh sangat! Yang lain subhanallah.... nak kena kepit lain, nak kena tutup hidung lain......hehe....

2 hari dapat MC, hari ni tak sabar nak pergi sekolah, bukan sebab nak belajar tapi sebab ada latihan Perbarisan untuk sukan.... hurmmmm....

Tuesday, 24 September 2013

Cerita disebalik REZEKI mangga

Salam Selasa yang indah.......

Sepagi OKje bizi menunaikan permintaan keinginan anakanda TLBD yang kurang sihat sejak semalam. Mula tu selsema je, semalam dah start batuk, lelah dan demam. Dah namanya tak sihat, macam macam keinginan, nak mushroom soup bagai..... huhu.....

Dan SYUKUR, pagi-pagi lagi rezeki dah masuk hari ini......
Sebenarnya dah lama jugak mengidam nak makan mangga ni, lebih lebih lagi, setiap kali nampak mangga bila merayap kat AEON atau Pasar Tani, hehe...... cuma tangan ni tak terbeli je! Nak yang percuma kot! haha...... Tup tup pagi ni dapat free daripada jiran setaman.....


Tulah nak share cerita disebalik rezeki yang Allah bagi pagi ni.....

Semalam dengan kerajinan yang tetiba datang, disamping ada agar agar mentah masih berbaki....... OKje buatlah sekali lagi Agar-agar Orea, cuma kali ni bukan edisi melepas geram hehe......  Permintaan Angry Bird pun ye jugaklah! Buat punyalah tamak, rasa macam sepacket @ 12mg tu sikit, rebuslah 2 packet.....
Hasilnya bukan 2 kali bekas ni aje.......  

 
Siap boleh dapat lagi agar-agar bertingkek-tingkek seloyang ..... Kalau dah banyak gitu, siapalah nak menghabiskan kat rumah ni?

 
So, petang semalam OKje pun bagilah sebekas Agar-agar Oreo pada jiran melahai.
Agaknya itulah cerita disebalik rezeki Mangga pagi ni.

Sekejap je balasan Allah jika Allah mengkhendaki......... Allahu Akbar......

Monday, 23 September 2013

Apa kata SURVEY?

Salam Isnin SAHABAT......
Ada ke yang tak bersemangat hari ni nak bekerja? hehe...... Kalau OKje dedulu masa zaman bekerja, asal hari Isnin je, malas..... hehe .....
Tapi mulut je pun kata malas, tangan tetap jugak bekerja, dah kata tanggungjawabkan.....

Hari ni nak tanya sikit pendapat koranglah, boleh? ......  APA KATA SURVEY?
Kisah ni dah tentu ada kena mengena dengan yang hidupkan hehe.....

Intro dia.....
Betul..... tanggungjawab SETIAP anak-anak, bukan hanya seorang anak je tau, adalah menjaga kedua ibu bapanya, tiada siapa yang menyangkal, malah memang besar ganjarannya pun.

Setiap manusia yang beragama Islam haruslah ada keinginan nak mengerjakan Umrah atau Haji betul tak? Macam satu peluang keemasanlah, kalau kita dapat menjejakkan kaki ke sana, surelah tak mau tinggal solat 5 waktu berjemaah  kat Masjidil Haram..... Tak caya? Tanyalah kepada mereka yang dah pernah pergi....
OKje, dengar cerita je hehe.........

themuslimtimes
Yang menjadi persoalannya, bila mak ayah pun nak ikut sekali jugak huhu ......
Faham ajelah orang tuakan, kalau mereka sihat, boleh menguruskan diri sendiri, mungkin tak jadi masalah kot, tapi masalahnya, sebaliknya. Betul, kalau Allah menghendaki, yang sakit pun boleh jadi sihatkan, tapi kes ni kita tengok pada logik akallah, kalau kat sini keadaannya pun sakit  ...... Pergh!! Macam lawyer tuuuu hehe...

Nak kata JANGAN, tak sampai hati...... huhu dilema sungguh!
Sebagai ibu bapa pun, seharusnya faham kot, mereka pun bukannya tak pernah ke sana. Rasanya kalau mereka bagi chance pada anak-anak untuk anak anak buat ibadah mereka tanpa ada sebarang tanggungjawab lain pun bagus jugak kan......

Ada ke maid sepenuh masa yang boleh kita sewa jaga orang tua kat Mekah tu? Tak pernah dengarkan.... selalunya upah tolak wheelchair adalah kot....

Itulahkan.....  bukan mudah nak mendapat gelaran anak yang soleh dan solehah ni.....
 

Saturday, 21 September 2013

Jangan lupa baca Bismillah....

Salam HUJUNG MINGGU Sahabat.......
Tengah makan ke?.....

OKje dok lagi..... tapi tengah standby je ni nak makan, Arjuna kata ON.....
kitaorang pun terus berdezup melompat kat meja makan hehe.....
Hari ni kira bertuahlah Arjuna, sebab tak keluar duit utk lunch.... tapi DINNER kaloo...macam biasalah yeh bang.....hehe....

Lauk ni je yang masaknya pun....... Sotong GUNTING TEPI, bukan gunting habis, sebab teringin nak tiru macam Yan's cottage masak....


Dan dan tu teringat Ustaz Badlishah cakap dalam HALAQAH malam tadi, pasal tajuk BERDAKWAH, .....orang sekarang goreng telur sebijik pun  nak ambik gambar masuk FB, itu bukan brdakwah namanya....hehe....kira sama je konsepnya ngan  OKje ni, lauk tu pun nak masuk dalam Blogkan....

So, supaya ada kebaikan di situ, OKje tambahlah sikit ye.....
 " Jangan lupa baca Bismilla hirroh ma nirrohim sebelum makan  tau!....


Yang tak bestnya...... setiap kali makan, mesti nasi berbaki macam ni......



Friday, 20 September 2013

SILENT READERS

Salam Jumaat sahabat!......
Lambat bersiaran hari ni, semuanya gara-gara melayan WHATSAPP......
Tau ajelah kalau emak-emak orang bersembang, lebih lebih lagi dengan schoolmate X TIKL 89, sure banyak cerita yang disembangkan. Lebih 20 tahun punya cerita, just imagine!!

Nasib baik anak Pak Rahman kerja, kalau tidak, mak dah kena SOUND ni hehe......

Agaknya ada tak SILENT READERS blog OKje ni yeh ( bajet perasan! macamlah ada ! hehe )..... Sila jelmakan diri anda!.....  Tapi yang pasti, ada seorang SILENR READER yang OKje tau! Itu pun x office mate dedulu, kalau bukan kerana kawan, agaknya tak de sapa yang sudi baca blog mak ni! Dahlah tak berinformasi, cerita ngarut ngarut pulak tu! huhu....... Apa pun thanks buat QASEH EZARITH......( senyum nampakkk!!!! hehe )  kerana sudi membaca dan mengikuti cerita OKje yang tah pape ni!  

annssnapeditscrap
Persoalannya, kenapa nak kena jadi SILENT READERS?

Sebab terhinggap ke sini yeh? Ke malas nak komen?
Janganlah macam tu, meh le jelmakan diri kome! Boleh kita menyimpulkan silaturrahim ( boleh memanjangkan umur dengan izinNya tau! ). Meh le komen, tok sahlah malu-malu.....
Tau ajelah, hobi mak ni.....hehe .....suka  sangat baca komen dan balas komen korang sebenarnya, komen yang panjang-panjang lagi best. Barulah nampak macam bersembang gayanya....

Admire dengan Cikgu Glemer SP yang mempunya ramai SILENT READERS sampai beremail-email lagi.

OKje? Huh.......apa pun tara!...... hoho


Thursday, 19 September 2013

PETANG sebelum malam JUMAAT



blackberry

Correction.......  penambahan perkataan, PETANG sebelum malam Jumaat yeh, tak de kena mengena langsung pasal MALAM JUMAAT........ hehe.....

Jangan ganggu MAKHLUK ALLAH ini, kerja kerja mengGB sedang giat dijalankan........


Selamat membaca Yaasin malam ni frenz....


'SAING Ambe'

Salam Khamis ........

Projek GB OKje semalam memang tak SUCCESS..... huhu....
Planning nak berGB lepas hantar TLBD sekolah, tapi sampai maghrib cuma 3 helai je hasilnya...... Nampak tak betapa 'LAGHO' nya mak! ( pinjam word Wirda Amir sat ) hehe.....

Tulah kan..... akibat syok berblogwalking dan berWHATSAPP .......

droidbeans
Yelah, sejak dah diinvite masuk dalam geng 'SAING AMBE' dan 'TIKL89 LADIES' ni HP mak asyik berbunyi je, kejap bunyi cengkeriklah  kejap bunyi burung bersiullah. Pendik kata seboklah HP mak berbunyi sejak kebelakangan ini berbanding dulu yang sunyi sepi haha....

Padahal bukan orang penting pun...... hehe... cuma menyampuk nyampuk apa yang diaorang sembang je.

'SAING AMBE' ni kalau korang nak tau, geng blogger tau.....  Kepala dia  Kak Long Klang hehe.......         ( jangan mare beb..... tak ROCK le mare, hehe !! ). Tak cukup sembang kat blog, kami sembang kat whatsapp pulak hehe....  Nampak sangat pompuan ni suka bercakapkan hehe.... ( Anak lelaki Hj Muhammad setujulah tue!!!! )

Kanda tak mo join dinda ke? Nanti kita buat group lain yeh ..... 'SAING AMBE' tu group bebudak hingusan kanda hehe, OKje je yang tak sedar diri join group tu hehe ...... Nanti kita ajaklah sekali Cikgu Glemer SP,  VIP LipisRider Shah Alam join group kita sekali....... Nak Kanda ? hehe...

Psst.... komplen pulak bebudak hingusan tu....... hingusan tu bukan budak yang selekeh hingus tak terurus tu tau..... hehe...hingusan tu maksudnya group yang masih muda bergetah yew kecuali OKjelah hehe.....

Apa pun, moral of the story, tak salah ambik bahagian berwhatsapp jangan sampai laki terabai sudah! ......
Boleh gitu? hehe...


Wednesday, 18 September 2013

Projek GB....

Sebenarnya sat lagi ni OKje nak memulakan Projek GB....... hehe...
Cer teka projek apa? .....
Haih........ kome ni, ada ke Projek Geng Belasah pulak........ ingat OKje ni bekas gengster ke apa hehe......
Atenya teman nak MENGGOSOK BAJU lah weyh.....

Balik dari hantar TLBD sekolah agama tadi, atas permintaan tekak, belilah benda ni...... Ingat nak makan dalam plastik je, tapi tak sampai hati pulak nengoknya.... huhu....


Masuklah dalam piring, nampak le senonoh sikit hehe....


Jemput makan!...
Tak best pulak makan sorang-sorang, tak de geng nak berebut!......

Woody Woodpecker jadi Babysitter

Salam Rabu .....
Walaupun tanpa kata-kata , tapi hari ni mak tengah ada idea, so mak nak jugak berkata-kata hehe..........
Kalau mike rasa malas nak baca, terus komen pun OK jerrr......hehe...

Masa Hari Raya baru-baru ni, mak kepada kawan Angry Bird ada tanya OKje, sama ada OKje berminat nak jaga budak ke tidak. Ceritanya, dia ni tengah mengandung ( dah bersalin pun baru-baru ni, baby boy! ) nak mencari babysitterlah, yelah kalau boleh dia tak mau hantar ke Nursery atau Babysitter yang menjaga ramai budak budak. Fahamnya OKje, ibu manalah tak bimbang dengan keadaan sekarang yang macam-macam kes.

newbornbabyzone
Mak kawan Angry Bird ni, pasangan anggota polis, apa pangkatnya tak taulah, pernah jugak beberapa kali terserempak dan yang paling latest jumpa, masa mereka datang beraya baru baru ni. Peramah orangnya, sama naik dengan Tukang Karut! hehe.... umur pun lebih kurang sebaya, memang kecoh jadinya masa berjumpa hari tu, sebab masing-masing berebut nak bercerita haha......

Tapi tulah..... tau jelah kalau Woody Woodpecker jadi Babysitter.... hehe..... kang baby ke mana, Tukang Karut ke mana!
Untuk jadi Babysitter rasanya bukan bidang OKje......
Cukup-cukup sudahlah jaga anak yang 3 orang tu, tu tak termasuk tanggungjawab menjaga baby tua hehe...... Naik semput jadinya! haha

OKje ni kurang penyabar orangnya, takut salah didikan anak orang nanti! hehe..... Baik baik anak orang tu lemah lembut, kasar jadinya haha......
Maklum ajelah mak ni bukan spesis 'Perempuan Melayu Terakhir' yang lemah gemalai, dahlah mak ni kelam kelibut, nanti ada jugak baby yang tersangkut kat jemuran!....  

Lagi pun dengan profession OKje sebagai SUPIR dan NAZIR tetap AEON taman mak sekarang ni, bertambahlah membataskan OKje nak berkarier sebagai Babysitter yang berjaya.... huhu....
     

Tuesday, 17 September 2013

Selamat Tinggal NENEK....

Cerita semalam ......
Selamat Selamat Tinggal NENEK...... bulan depan kami datang lagi yeh! 


Wajah tua ini akan menunggu-nunggu di tempat ini dan tersenyum gembira bila kami anak beranak sampai di muka pintu, pada setiap bulan kami balik menjenguknya.

Bukan mudah untuk melayan kehendak seorang ibu, apa tah lagi dengan dirinya yang semakin uzur. Macam-macam kehendaknya yang harus dituruti. Memang patut pun besar ganjaran pahalanya di sisi Allah.


Dan ketika kemaafan dipohonkan, ketika kedua belah pipi kedutnya OKje kucup tatkala OKje mahu meninggalkan rumah usang yang didiami oleh wajah tua itu, setiap kali itu jugaklah air mata ini akan menitis, kadangkala jadi deras jatuhnya di dalam kereta. Sayu mengenangkan diri ini yang kadangkalanya kurang sabar melayan kerenah ibu, insan yang paling mulia di sisi Allah.

Ya Allah, kau kasihanilah ibuku ini sebagaimana ibu ku mengasihani aku semasa aku kecil dulu......