Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 31 October 2013

NASI MALAS

Salam Khamis sahabat yang dirindui.......
Rindu sebab tak semua blog yang dapat OKje terjah semalam, mak busy nak.......hehe..... Busy mengemas bilik anak bujang yang nak balik hujung minggu ni. Kasi dia selesa. kotnya dia nak study last  minit....huhu...
Sebelum ni, biasalah ..... macam macam ada dalam bilik tu, dah katanya, emaknya terlampau RAJIN ...... hoho....

Tapi OKje pelik tau, boleh pulak sekolah dia bagi cuti panjang untuk budak FORM 5 hujung minggu ni. Balik hostel je, esok dah SPM.... OKje lagi prefer kalau diaorang duk hostel je menjelang SPM ni....... apa apalah cikgu!

Yang tak beranak SPM tu tak yah nak pikir le, layan je NASI MALAS mak ni.....
Sebenarnya resepi ni dari kawan OKje, FATHIYAH, alah yang datang rumah hari tu..... sebok beno dia suruh OKje masuk dalam blog resepi dia tu, nak METER JARIAH dia jalan laju katanya...... ( eleh, saja  le tu.... nak glemer hik hik.....)

Lap peluh....... hehe, rumah makkan ala ala dalam sauna hehe
Sebeb dia tu orang Kedah, dia cakap nasi ni NASI MALEH.....
Yang jadi MALEH nya nasi ni sebab, nasi dan kasi ayam bergabung, bersatu, melotop!..... Dah macam lagu Stacy pulak....hehe....

Sebelum nak tempek resepi, Tukang Karut kenalah cuba dulukan..... barulah tau jadi ke, sedap ke tidak, kang marah pulak kawan-kawan alamaya mak, bagi resepi tak jadi hehe......

Beras basmathi, cuci dan biarkan dalam periuk.
 Letak daun pandan. 
Dalam masa yang sama, moh le kita masak KARI, tak kiralah kari ayam ke kari daging ...... mana mana pun boleh, pilihlah mana yang terasa nak makan...hehe. Si pemilik resepi kata dia guna rempah kari CAP O, memang sedap, dia katalah, banyak jual kat Tesco, OKje tak pernah dengar, apatah lagi beli so OKje guna cap ADABI je.....


Kuah kari ni tak payah pakai santan . Air semata je tau! Minyak untuk menumis OKje guna BUTTER.   Make sure kuah kari tu sukatan dia kena sama atau lebih daripada air sukatan untuk beras yeh..... Macam OKje, kalau guna beras Basmathi, OKje suka 1 : 1.5..... ( 1 pot beras : 1.5 air ) sebab OKje tak suka peroi sangat..... Agak-agak ayam dah masak, tuangkan je kari dalam beras yang dah tersedia tu. Masak nasi macam biasa.....

Bila nasi dah nak kering tu, kacau le nasi tu bagi mesra dengan kari...... OKje kacau ngan garfu!
Berhati hati tau,  takut beras ni patah, nanti tak come....
Ni tak de dalam resepi, tapi OKje nak melawan sifu hehe....( mana aci dia sorang dapat pahala hehe...)
Bila nasi tu dah masak, boleh le tabur kismis dan gajus...... atau apa saja yang ada dalam fridge tu!......Kalau ada bawang goreng, daun ketumbar pun boleh letak....


Dah....... boleh makan sekarang!

Macam makan NASI BRIYANI GAM gamaknya ko...... hehe.....
Nak lagi bombastic, lawankan nasi tu dengan benda yang masam masam manis gitu, macam ACAR BUAH ke, jelatah ke, tapi sebab malas weyh nak buat jelatah, dengan nenas, timun tak de, satu hal pulak nak kena membeli.... so OKje lawankan dengan benda yang ada dalam fridge, daging!
DAGING SWEET SOUR MALAS namanya hehe.....


Cubalah NASI MALAS tu, memang SODAPPP..... yang pasti kita tak jadi malas dah!...hehe

Wednesday, 30 October 2013

Kepala MAYUNG

Salam Rabu dengan kata-kata.....

Memang tak terkatalah bila dapat KEPALA MAYUNG asam pedas ...... Orang lain mungkin panggil ikan duri kot! OKje kerap jugak pekena ASAM PEDAS dekat Tanjung Mas kalau balik MUAR. Buat sendiri kaloo, mesti tak sama dengan asam pedas kat sini.

Si kepala MAYUNG ni tentulah didedikaskan buat TUKANG KARUT........Arjuna ambik isi je....
Sedap tau, kulit yang berjelly tu, mata for sure le, my faveretkan......hehe


TLBD kalau nak suruh dia makan ASAM PEDAS, kena bagi Si PARI-PARI ( ikan PARI sebenarnya...saja bagi glemer hehe...) kalau ikan lain, dia kurang sikit.


Seketul lagi tu ekor ikan merah........ Masa makan hari tu, ikan semua fresh-fresh. Sedap sangat!!......
Semua tu RM48 henggit. Mahal ke murah tak taulah OKje...... Bolehlah kot, sebab cuma perlu  suap masuk mulut jekan......

Tuesday, 29 October 2013

GRADUATION day

Salam Selasa......
Bumi Cheras lembab pagi ni, baru lepas hujan......... ku sangka hujan sampai ke tengahari, tapi rupanya sekejap je turunnya, tak sempat bermalas-malasan.....huhu

Sekarang ni, kebanyakan Sekolah Menengah ada buat GRADUATION DAY. Betul tak teacher?......
Bukan lagi budak-budak TADIKA je tau yang boleh bergaya dengan JUBAH KONVO hehe.......

Atenya, Sabtu baru-baru ni OKje meraikan anak bujang berkonvo.....


Ada calon menantu mak ke kat sini? huhu.....
Walaupun nak pergi dewan sekolah je pun, tapi feel tu dah macam nak pergi DEWAN UNIVERSITI je gayanya hehe..... Untung budak-budak sekarangkan, dapat merasai suasana ala-ala konvo siap diiringi dengan bunyi gamelan sekali! Mortar board je tak pakai.


'Walaupun bukan penerima Anugerah Tertinggi atau Anugerah Khas, tapi ibu dan ayah tetap berbangga dengan abang...' Hanya doa dan restu dari ibu dan ayah buat abang semoga  abang berjaya dengan cemerlangnya dalam SPM yang akan datang. Moga Allah  memakbulkannya....


Tak lepaskan peluang Sudden Attack berposing dengan Ferari......manalah tau satu hari nanti dapat memilikinya.....    Haiiii...... nampaknya bini dia jugaklah yang untung!!! huhu...... 
Ibu ngan ayah tumpang duk kat bonet je le hehe....


Last sekali makan kat Dewan Makan. Nostalgia sungguh mak dengan Arjuna rasa....... ( tetiba FEEL masa first time bertentang mata kat Dewan ni dua puluh pat tahun lepas hehe..... gatai!! ). Akhirnya dapat jugak kembali menikmati makan tengahari di dewan yang satu masa dulu kami pernah makan bersama di sini! Ini bukan Cinta Antara Benua yeh ...... ini Cinta Pandang Pertama dalam Dewan Makan Sekolah jerrr  hehe.....

Monday, 28 October 2013

Gullain-Barre Syndrome

Salam Isnin........

Syukur alhamdulilah kepada YA RABBI yang masih memberikan peluang kepada kita untuk bersua di alamaya ini dan pastinya dengan nikmat kesihatan yang diberikan ini, mak dapat menambahkan amalan mak yang masih sedikit ini .... huhu.... ( insaf beb.... )


Sabtu baru ni OKje balik kampung. Emergency sebenarnya....... Pak Saudara meninggal. Arwah adalah suami kepada Mak Saudara ( adik bongsu mak ). Kebetulan hari tu adalah Graduation Day Sudden Attack so terpaksalah kitaorang balik lepas event tu.

Sebenarnya yang OKje nak ceritakan kat sini bukan pasal arwah tapi pasal penyakit yang menyerang arwah sebelum arwah dimasukkan ke hospital selepas Hari Raya Korban sehinggalah berakhirnya hayat arwah hari Sabtu baru-baru ni.

Menurut Mak Saudara OKje, kaki arwah tetiba lemah, tak boleh bergerak, berjalan apa tah lagi sebaik bangun dari tidur. Masa tu bangun nak bersolat Subuhlah. Terpaksalah berpapah ke bilik air. Itulah permulaannya arwah masuk hospital. Tulah....bila dah masuk hospital, macam macam penyakitlah yang datang. Dengan kegagalan buah pinggangnya dengan sesak nafasnya lagi. Mula-mula doktor bagi bantuan pernafasan dan bagi tak sedar diri tapi akhirnya terus koma.    

Pernah tak dengar penyakit GBS  atau GULLAIN-BARRE SYNDROME?

Sure tak pernahkan...... GBS ni sebenarnya berkaitan dengan saraf yang diserang virus! Penyakit ni memang kes terpencil dan OKje tahu pun sebab sebelum ni my office mate pernah kena. Tapi alhamdulilah, my office mate masih sihat sampai sekarang ni. Mungkin faktor usia. My office mate baru je 30an, Pak Saudara OKje ni dah 81 tahun. Penyakit ni memang lambat untuk recover dan antibiotik untuk merawatnya memang sangat sangat mahal.
( Time time sakit yang ubat mahal macam nilah, terasa sangat sangat beruntung kalau kita kerja kerajaankan!! Dan dan tu OKje nak suruh Angry Bird atau TLBD jadi cikgu! huhu...... )
 
Kalau rasa-rasa nak tau lebih lanjut pasal GBS boleh rujuk website Dr Zubaidi. ni.

Sebenarnya, itu semua penyebabkan......
Al-Fatehah....

Friday, 25 October 2013

Ya AHLIL JANNAH

Salam Jumaat Ya AHLIL JANNAH........
Sudahkah  anda bersarapan????.......
Kalau belum, mari kita bersarapan duluuuuuu.........


Hari ini kasi perut breakfast MEWAH sikit......hehe......
Sian perut mak.......selalunya breakfast 'apa yang ada kat rumah je' tak pun, makan makanan lebih semalam, tak pun sarapan mangga je, hehe.....so hari ni, kasi chance kat perut mak untuk berMEWAH-MEWAHAN.....

MEWAH, walaupun perkataannya sama tapi membawa erti yang berlainan bagi setiap orang......

Bagi orang yang setiap hari berbreakfastkan Nasi Lemak Paru ( ni kes Tukang Karut kepingin PARU ni sebab tulah dia bagi contoh pun Nasi Lemak Paru hehe....) tidak akan merasa MEWAH bila dapat makan kuih je....

Teringin pulak nak meratah Paru Sambal pagi ni, so beli je ....RM3.00, ratah sampai pitam...
Walau apa pun, nikmatilah KEMEWAHAN tu dengan apa yang kita ada dan setakat apa yang kita mampu, tak payah nak tunggu dapat makan yang sedap-sedap atau makan di tempat yang best best baru kita terasa MEWAH.....

Kalau cenggitu, sampai sudah pun kita tak akan merasa mewah nanti...... hehe...
Ceriakan harimu wahai sahabatku, YA AHLIL JANNAH......

Thursday, 24 October 2013

Simpul BIAWAK

Salam Khamis buat teman alamaya yang dirindui.......

Ni berblogging sambil menikmati Spaghettios Aglio Olio ( sebab spaghetti dah jadi putus-putus hehe....) lebih tengahari semalam yang tah pape rasanya..... tawar hambar je gamaknya, belasah aje le, sebab nak bagi habis daripada membazir, ye tak!......


Jangan tiru aksi ini! Makan depan lappy.... Tak senonoh punya MAK! hehe..... Kalau ANAK yang buat dah lama marah ni!

Baru nak menyuap spaghetti putus masuk mulut, my pren, blogger yang dah lama menyepi pulak call.... Tanya sarapan apa, OKje memang sengaja tak nak bagi tahu dia, biar dia baca entri ni hehe.... 
Cer kasi ZOOM sikit....

Weyh La, ni le sarapan aku pagi ni, Spaghetti putus Aglios Olios....hehe
Nak cerita pasal malam tadi .........jangan perasan yeh,  bukan 18 SX hehe....
Lebih kurang pukul 4 pagi gitu, my Arjuna kena SIMPUL BIAWAK.... Melompat mak! ( nampak sangat menipukan! hehe... Tidak lah sampai melompat, terkejut je sebenarnya.... dalam pada mak tengah mamai tu, terus gigih tolak tapak kaki laki, nasib betul tapak kaki dia, kalau tapak kaki sendiri? Tak ke haru....
Dan dan tu teringat nak buat entri pasal ni, bini seorang blogger katakan hehe....)

Kenapa panggil SIMPUL BIAWAK yeh? Nak kata biawak tu bersimpul, tidak jugak.... Baik bagi nama Simpul Badak Air ke........ kasi happy sikit Aaron Aziz, guna maskot blog dia haha.....)

Sakit dia macamana? Serious, OKje tak pernah kena even masa pregnant pun!

Wednesday, 23 October 2013

Zaman BATU

ONAR betul bila kegersangan idea ni.....
Layan ajelah picto zaman batu ni.....

Ini zirafah ye anak-anak...hehe....
Ini pulak mak zirafah dengan anak zirafah berangan depan kamera..... hehe....

Tuesday, 22 October 2013

BERGEDIL~ Fiona yang kepingin banget

STRESS sungguh jadi guru Matematik tak bertauliah ni.....bikin DARE mak naik je...... Hilang sabo mak 45 minit.....


Dahlah weyh..... meh, mak nak cite pasal BERGEDIL pulak..... kasi cool hati mak yang menggelegak ni ....

Itulahkan dah NASIB jadi MAK, kalau teringin nak makan apa-apa kena masak sendiri, kalau malas masak, kena le beli sendiri, siapa nak diharapkan lagi. Ya Habibi ? Ya Habibi kerjalah pulak huhu...sedih!.....

Akhirnya....dalam pada kemalasan mak yang tahap klimax ni, semalam, gigih le jugak OKje menumbuk Cik Kentang semata mata nak memenuhi hasrat tekak Fiona ( bini Shrek ) yang kepingin banget tu! haha......

Sedap weyh hasilnya...... ( perasan ni .....hehe )


Hajat nak makan SOTO akhirnya tertunai sudah.... walaupun bukan soto sebenar tapi lebih kepada Sup Daging dan BERGEDIL....hehe....

Tiada satu pun yang beli siap dalam mangkuk ni yeh.......hehe.....
Nasi himpit tu pun mak buat tau....punyalah malas nak gi kedai! 

psst.... ni bukan mengidam yeh..... Zaman mengidam mak dah lama berlalulah weyh!!


Monday, 21 October 2013

NIKMAT makan..

Salam Isnin yang penuh berkat.....
Hujan renyai pagi ni.....

Minggu ni minggu EXAM kan..... Tapi anak-anak mak macam tak exam gayanya. huhu......
Hari ni nak exam, malam tadi baru nak buat latihan..... Matematik Paper 2 pulak tu haha..... BAGUS nak!!
Selawat banyak-banyak ajelah yeh ....... hehe...

Sebenarnya tekak ni teringin sangat nak makan SOTO ...... Buh BERGEDIL banyak-banyak, lepas tu buh sambal kicap kasi pedas...... Ya Allah sedapnya weyh!!......

Tapi, kat rumah ni, nasi himpit, taugeh semua tu tak delah pulak.....
Kentang ada tu, tapi malaslah pulak nak membergedil..... Acane tu?? Huh..... kalau dah malas gitu, beli ajelah Mak...hehe..
Apa pun, kasi telan ayaq liuq dululah........


Macam macam betul keinginan mak ni..... hari tu masa call mak OKje, dia cakap dia makan ikan keli...... Dah OKje teringin, hehe.....  Nasib dapat beli ikan keli kat Pasar Tani hari Sabtu baru-baru ni, terus goreng garing garing pagi semalam, makan dengan nasi lemak! Nikmat weyh!...

Nape? Macam pelik eh makan ikan keli dengan nasi lemak? OKje kan OK jer........   so belasah ajelah... hehe

Alhamdulilah, syukur padaMu ya Allah kerana masih lagi berpeluang merasai NIKMAT MAKAN.....

Sunday, 20 October 2013

Senaman KAKI

Serious BUSY!..... Busy merayap! Haha....
Tadi gi Midvalley, Giant dan Tesco..... Pukul 9 malam baru jejak kaki kat rumah! Window shopping je pun....

Ohhhh  mak memang sangat sangat teruja!
Sebab..... rasanya sepanjang tahun ni, baru hari Rabu lepaslah ( Arjuna cuti ) OKje dapat buat senaman kaki, kononnya.....!
Nak tau kitaorang pergi mana?

Alkisahnya kitaorang berdating kat tepi tasik! Jeleslah tu mike kan...... mak dapat berdating! Hehe.... Si TLBD tidur lagi time ni, sebab tulah dapat lepas berdua-duaan tu....


Penat weyh kaki mak pusing TASIK.....boleh tahan jauh jugak tau! Rasanya 2 km ada tu! Terbakolah lemak degil mak 4 kilo hehe.....
Sambil tengok rumah orang orang kaya kat keliling tu, FEELINGlah jugak ferasan macam muda
remaja hehe......


Lepas ni, tak taulah bila pulak nak buat senaman kaki lagi.... Dua ribu pat belas kot.....hehe


Saturday, 19 October 2013

Panggang memanggang

Hari ni nak tempek picto menu OKje lately....
Mak kan tengah kemaruk PANGGANG MEMANGGANG.....hehe..... Apa aje benda lalu depan mata memang rentung le jawabnya kena panggang dengan OKje !

Tulah tu......jangan sesekali mencabar mak suruh memanggang, sampai hujung tahunlah
nampaknya menu AYAM PANGGANG selagi tak jemu! haha....
Jangan salah sangka pulak yang OKje dah ada PEMANGGANG AJAIB..... Idak lagi weyh.....Senyap  je gayaya anak Pak Rahman tu, tak de pun cerita nak belikan .....huhu....
Hadiah anniversary bulan November ni pun OK gak bang hehe....

My trade mark...... Rentung dan OKje mana boleh dipisahkan.....hehe
Ayam Percik limited edition menu tengahari semalam...... 
Semua kerja-kerja memanggang adalah menggunakan OVEN je....
Itu ajelah cerita teman untuk hari ini....
Sekian terima kasih....




Friday, 18 October 2013

PUSING Kepala

Salam Jumaat penuh keberkatan buat Sahabat Alamaya dan Alamnyata......
Duk termenung mengadap lappy sambil tongkat dagu...... tak tau nak mengarut apa dah ni weyh!!......

OKje ada cakapkan dalam Entri ni  yang kepala OKje PUSING, bukan pening tau, bukan juga sakit kepala tapi PUSING KEPALA!!! Loya dan berpeluh-peluh mak tau! Ini bukan pertama kali OKje kena macam ni, adalah jugak beberapa kali. Seingat OKje, masa kecik pun dah pernah kena.

Nasiblah lepas pekena GREEN TEA bercawan cawan, kepala mak dah tak PUSING lagi! Syukur.....

Gigih menggoogle berkenaan PUSING KEPALA dan OKje jumpa ini, Vertigo dalam bahasa perubatan. Memang sama dengan simptom simptom yang mak alami. Bacalah sendiri yeh.... Malas weyh mak nak terangkan..... Kang jadi merapu meraban kang mak explain! haha....

Mungkin tu satu, BLOOD PRESSURE mak pun ada sikit naiklah dey...... Maklum le dah kertus! hehe...... OKje check sendiri je kat rumah, nak jumpa doktor, SERAM!......

Apa taknya tak naik DARE, on the way balik KL malam Ahad baru ni, OKje belasah makan seafood kat Umbai. Semua jenis seafood diorder! Memang sangat murah dan berbaloi!




Sebelum tu pulak, kat kampung, OKje meratah hati ayam goreng dengan kakak dan anak sedara OKje ..... makan panas-panas pulak tu..... memang makan tak hengat KOLESTROL le time tu hehe.....

livewithloutenvy
Tulah tu....
 

Thursday, 17 October 2013

MERAJUK sampai pengsan

Salam Khamis ........

Kata orang MERAJUK pada yang kasih, MERINDU pada yang sayang, MERAYU pada yang sudi, tapi janganlah harap sangat kekasih nak datang memujuk.....huk...huk....
Kalau mak yang merajuk, dua ribu patbelas pun belum tentu kekasih mak datang memujuk, tunggu mak baik sendiri aje le..... hehe.....

alisitihajar

Alkisahnya, ada seorang pompuan ni tetiba merajuk di pagi hari, kenapa dan mengapa, biarlah rahsia....hehe alah.....  macam tak biasa, biasalah pompuan, memanjang emosi tak stabil, benda kecik pun jadi besar ...... lebihnya, ngengada dengan kekasih hati ... hehe.....

Pompuan pulak bila merajuk, mulalah diam seribu bahasa, kalau tidak, bukan main lagi pot pet, pot petnya.... ada je modal nak bercakap. Yang pastinya, kalau tak merajuk, pantang nampak suami dia keluar rumah, sure dia nak mengekor hehe.......

Jangan disangka tidak ada satu kebaikan pun disebalik MERAJUK ni  tau!!!
Sebab, dalam diam melayan rajuk tu, banyak kerja rumah yang dapat disiapkan, kalau tidak, memang bertangguh le kerja rumah, lebih lebih lagi bila kekasih hati depan mata atau pun pompuan tu dah start melayan BLOG!......
 
Moral of the story, kalau nak kerja rumah cepat siap, MERAJUK le sampai pengsan time suami ada kat rumah hehe.......

Wednesday, 16 October 2013

SALMON cekik darah...

Salam Rabu sahabat.......
Walaupun Rabu tanpa kata kata..... tapi hari ni mak nak berkata-kata......hehe
SERIOUS....... mak ketagih nak membebel kat blog !....

Curi masa sikit sementara anak Pak Rahman not around, pergi hantar Angry Bird dan ambik TLBD..... so bolehlah OKje mengarang entri dan yang bestnya dapat rest jadi supir hari ni! Hoho....

Siapa suka Salmon?.....

Psst.....sos tu OKje buat ala ala Carrabean sos Secret Recipe tau
walaupun tak serupa dan tak sama rasa...jangan jeles! Hehe...

Kitaorang ( merujuk kepada mak dan laki mak ) sukalah jugak tapi idaklah sampai tahap TEGAR pun.....

Selalunya kitaorang makan kat gerai WESTERN je...... jarang sangatlah beli. ltupun Arjuna seorang yang order, OKje ngendeng sepotong je....hehe..... So, baru baru ni kitaorang ternampak ikan ni ada jual kat AEON. Tetiba pulak mengidam....hehe.....Arjunalah, OKje undercontrol.....
Kitaorang nampaknya tanda harga kat ikan tu..... ada yang RM65, ada yang RM57 per 100 gram......

Maklum le tamak haloba, ambik tak maunya seketul hehe.....OKje ambik dua ketul, Arjuna suruh ambik tiga ketul.  
Bila timbang, HA KAU.........RM45....hehe... nak letak balik dah MALU! .....
Taklah sangka sampai gitu harganya..... ingatkan baru RM20 han untuk 3 ketul ikan tu.....Bukan apa, macam tak berbaloilah pulak untuk sejenis ikan.


Malam tu jugak OKje kerjakan........
Masak apa? Hish  ....... sekarang nikan mak tengah kemaruk MEMANGGANG....... kalau boleh semua benda nak dipanggang!

Puaslah makan .....sampai tak terhabis sepotong lagi kat fridge! Hehe...