Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 30 November 2013

BEGUK, hang datang!....

Salam Sabtu ......

Minggu lepas masa menjenguk Sudden Attack sebelum balik kampung, dia ada cakap yang kawan kawan dia ada yang kena BEGUK.  Dalam hati, ah, sudah...... risau mak! Ada 2 paper lagi tau minggu depan!

Ingatkan zaman moden sekarang ni dah tak ada penyakit BEGUK lagi.
Bukan ke anak anak zaman sekarang ni kebanyakkannya dah ada immunisasi BEGUK?
Zaman OKje dulu, yelah.... zaman batu katanya, Zirafah pun kena BEGUK! hehe.....Ingat lagi dedulu, bila kena BEGUK, mak mesti buh nila macam ni..... Pinjam gambar yeh syafiqahhashimxoxo.

syafiqahhashimxoxo
Tak ingat dah sakit dia macamana, tapi yang pasti budak budak kampung zaman tu PASTI kena!.....
Tup tup semalam si Sudden Attack bagi tau dia dah kena BEGUK.....Syukur dia tak demam, tapi OKje risau jugak takut dia tak selesa untuk jawab paper hari Isnin dan Selasa minggu depan ni! 
Ajak jugak pergi klinik, tak maulah pulak..... katanya kawan kawan dia pun tak pergi klinik!

nurulimankehidupan
Moga cepat baiklah bang....
Kalau nak tau lebih lanjut pasal beguk boleh refer sebandile dan nurulimankehidupan.

Friday, 29 November 2013

6D CINEMA ~ Seram beb

Salam Jumaat.....

Sebelum balik KL hari Isnin hari tu, OKje singgah AEON Melaka kat Dataran Pahlawan. Selain nak mencuci mata, memang targert utama nak mencuba 6D CINEMAlah! Sebenarnya sejak dari bulan puasa hari tu lagi si TLBD request nak cuba! Cuma baru hari tulah kiranya permintaan dia tertunai!
Yang lain apa lagi, tumpang dua kaki le hehe.....

OKje ambik package untuk FAMILY (4 orang), RM40 henggit. Tayangan tu lebih kurang 10 minit je. Ada banyak movie, cerita seram pun ada, tapi macam biasalah..... Papa Zir mana suka tengok cerita seram.... Eleh takut lew tu! hehe..... So kalau cenggitu, kita pilih movie ROLLER COASTER je lah....

Macam rugi je yek, bayau RM40 henggit cuma dapat tengok 10 minit je.
Orang tu bagi tau, rupanya tak boleh lelama nanti pening kepala! Oooo.......

picstopin.com
    
Pergh!!!..... memang SERAM weyh, walaupun mak kejam mata! Betul ni tau!! Serammm.....
Dah 3 minit akhir tu baru OKje berani bukak mata hehe........
Rupanya Arjuna pun sama, kejam mata jugak......hehe.....  Laki bini penakut rupanya!!!


Thursday, 28 November 2013

TIRAMISU ke CHEESEKUT

Salam Khamis....

Sejak cuti sekolah ni nampaknya Si TLBD dah kena SAWAN JALAN......... asyik mengajak OKje berjalan je tak habis habis, nasib omak eh TEGAR mengawal nafsu! hehe....

Semalam pergi AEON area rumah, nak try buat TIRAMISU ke CHEESEKUTlah kononnya. Orang dah makan lama dah, tapi OKje sorang baru nak try .... biasalahkan.....  duk zaman purba katanya! hoho........ Ni semua pasal geng WA duk layur benda ni dalam WAlah ni..... mak pun dah terliur jadinya!

Yang malasnya bila keluar rumah tu, mesti habis paling sikit pun RM50 henggit. Semalam terbang RM100, padahal bukan beli apa pun, bahan nak buat CHEESEKUT, pas tu sayur mayur sikit.... Tu belum makan makan....

Macam semalam, nampak benda ni, dah teringin nak cuba...... beli pulak. Nama apa tak tau, alah adik beradik TORIYAKI tu... sedap gak makan bersulamkan ABC special permintaan TLBD!


Balik rumah terus gigih buat CHEESEKUT.....
Selain daripada rujuk resepi geng x-TIKL, mak FATHI, OKje google le jugak resepi mudah sebagai panduan, macam resepi dari blog mylovelyfamily. Maklum le first trykan ....

Layannnn.....

~ Kasi Mix sampai sebati itu barang 200g Cream Cheese + 250g Whipping Cream +
   1/2 cawan gula + lebih kurang 1 sudu makan perasa Vanila, pas tu ketepikan.....
~ Rendam biskut sekejap dalam air Nescafe tanpa gula ( OKje pakai cream cracker je )
   pas tu susun dalam bekas.
~ Buh Cream Cheese yang dah mix tu atas biskut....


  ~ Taburkan serbuk koko, milo pun boleh, tapi kalau serbuk yang pahit lagi bagus untuk mengelakkan muak      ( sila guna penapis ) atas mix Cream Cheese dan ulang langkah langkah tadi sampai habis....


Masukkan dalam esbok dulu barang 3 jam......


Lepas tu bolehlah NGAP SAYOT haha.....


Betul kata awak Zee..... memang sangat senang dan mudah nak membuatnya....... sedap pulak tu.

Wednesday, 27 November 2013

TERSTOP pulak kat Melaka!

Salam Rabu.....
Cantik cuaca hari ni....... panas!.....

Lepas Mama Zir bertungkus lumus merewang 2 hari 2 malam ( yelah sangat merewang tu, yang lebihnya menyibuk ), petang Ahad tu jugak Mama Zir balik KL. Tapi terstop pulak kat Melaka..... hehe....
Nasib baiklah hotel masih ada yang kosong, kalau tidak, memang Villa Fifi atau Villa Asyifamustaffalah yang jadi sasaran! hehe....   

Budak yang paling seronok dah tentulah TLBD, sebab dia nak sangat test baju barukan.
Tengoklah..... bukan main lagi tiga beranak ni dah ready nak buat pelbagai aksi dalam air......


Yang bestnya kitaorang empat beranak je yang duk mandi kat sini ...... memang concurred habislah Papa Zir's family time ni!


Mana gambau Mama Zir?....... Hish..... tak payah le Mama Zir interframe ....... Kang terkejut ZIRAFAH pulak korang tengok haha.....

Tuesday, 26 November 2013

Selamat Pengantin Baru

Salam Selasa......

Yuhuuuuuuuuu....... mak dah ke udara dah ni!!!!!.....
Apa khabar sahabat sekalian? Sihat ke ?.....  Macam biasalahkannnn...... kalau balik dari kampung atau balik dari mana mana pun, kalau tak MENDOBI SEBUKIT memang tak sah!..... Moga tak hujanlah hari ni hendaknya ....

Layan gambar kenduri jelah yek.....
Tak de idealah nak bercerita bagai..... haus dan ngantukss.... huhu....

Selamat Pengantin Baru buat Ajib dan Kila.....
Moga bahagia hingga ke syurga 
                                     
                                                  Mempelai memohon restu nenek.....


Bersanding rumah pengantin pompuan....  Papa dan Mama Zir
tak lepaskan peluang nak ambik aura Pengantin Baru huhu...
Kawan sekolah rendah! .....Mak sedara Pengantin Pompuan
 bertemu dengan Mak sedara Pengantin Lelaki hehe...

Gambar tak menahan ........ JANGAN MARE!!!
Pengantin sebok bersanding dia pulak sebok berposing  hehe....



Saturday, 23 November 2013

Dimanakah HALIM ?

Salam Sabtu......
Macam yang OKje bagi tau semalam, OKje masih berada di Afrika ni, so entri ni adalah autopublishedlah yeh....

Dimanakah kau HALIM?
Tetiba dapat idea nak berjejak kasih bagi pihak Arjuna pulak..... HALIM ni kawan dia, bukan ex pakwe mak ye.... jangan salah sangka......

Ingat lagi ghupe Pengapit Papa Zir hari tu? Tak ingatlah tu...... Meh OKje tempek sekali lagi.....
Dah katanya Pengapit tentulah yang pakai baju hitam tu...... yang pakai baju kuning tu LAKI ai..... hoho..


Sebenarnya Papa Zir dah lama mencari sahabat dia ni. Mereka ni sama U, sama course dan sama tempat kerja di Matshushita National sekitar tahun 1996. Bila kawan dia ni berhenti kerja dan balik Johor Bahru terus terputus hubungan mereka.

Dedulu bukan macam sekarang, merata HP. Zaman tu yang mampu pakai HP, BERUA,NG je kot...... setakat kanggaro, tenuk memang tak mampu, apa tah lagi zirafah...... so nak contact memanglah susah, bukan macam sekarang, budak sekolah tadika pun ada yang dah pakai HPkan....

Meh OKje tolong tempekkan gambau dia.... Nama dia ni Encik Abdul Halim, asal Johor Bahru....


So sesiapa yang kenal, atau mungkin sedara kome, atau manalah tau, rupanya husband rakan blogger sendiri.....senanglah kerja OKje kalau cenggitu. Mau melompat zirafah si Papa Zir dapat jumpa kawan dia balik!hehe ...

Friday, 22 November 2013

Renang berirama

Salam Jumaat.....

Ni nak inform awal-awal...... Mama Zir tak de tau sampai hari Ahad ni, .... Mama Zir masuk hutan Afrika, balik kampung atenya hehe.....

Balik kampung tu dah betul dah tu, tapi bukan kat Afrika le...... balik Muar je....  hehe
Atenya anak abang OKje nak kawen. Bulan Mei hari tu anak dia yang sulung kawen, Ahad ni anak yang no dua pulak, lelaki jugak.... pergh!! bikin berpoloh mokcik setahun 2 kali......

Tapi sebelum sampai Muar tu rasanya macam nak menyinggah mana manalah. Rasa nak pekena RENANG BERIRAMA dulu haha.....macam terer berenang..... sudahnya merangkak dalam air je!

Yang bestnya, bila Papa Zir cakap yang dia nak cuti hari ni, Si TLBD dah siap siap keluarkan swimming suit muslimah dia yang baru beli hari tu kat PKNS Bangi...... tak sabar nak berkuak lentanglah tu!!!


Yang lama punya dah tak muat, cepat betul membesarnya budak-budak nikan....... Ini pun OKje ambik saiz paling besar untuk remaja, harapnya boleh tahan lamalah....

Thursday, 21 November 2013

Sayang AWAK

Salam Khamis ......

Lama rasanya tak promote blog kengkawan....... Last promotion tak ingatlah bulan bila hehe....
Ohhh sedih betul dapat sahabat macam OKje ni yek!....
Weyh...... OKje ni belasah je, ikut suka diri sendiri je, tak denya tunggu cukup bulan ke apa..... So maafkan je le minah sorang ni.... Maklum le kedondong tua...hehe....

Ni yang dapat OKje snap lebih kurang pukul 9.05 pagi ni.....
Hei........ jangan ingat senang yeh menyandang gelaran PENGOMEN LALOK kat blog ni !......
Sila buat satu KRITIKAN kaw kaw punya khas buat mak!! Ini seroius!....... Saja je nak uji ketahanan mental mak! hoho.... Paling kuat pun kalau OKje kecik hati, OKje boikot je lah blog kome hehe....


Silalah berkunjung ke blog mereka...... Macam-macam cerita yang mereka kelentongkan hehe....

wirdaamir-world

aisy-nasiha

mimialya1

atieyusoffamily

shumie-dz

oursimplegarden

monsterglider

bsbloglist

zazaabdullatif

mummydearie
Sesungguhnya OKje sangat bertuah memiliki sahabat alamaya seperti awak, awak dan awak.......ye.... awak le.... awak yang sedang baca entri ni, kalau tidak sapa lagi....... awak kan selalu datang komen ke blog OKje ni.... walaupun tak tersenarai dalam Pengomen Lalok..... tapi awak tetap SAHABAT ZOO mak dunia akhirat!

Sayang AWAK!

Wednesday, 20 November 2013

Candy Crush! BERDONAT akhirnya....


Salam Rabu.....

Sebelum OKje merapu meraban tak tentu hala, doa sat buat anakanda yang sedang bergelut dengan paper Pendidikan Islam pagi ni....

Ya Allah, berilkanlah segala kemudahan kepada anakku, janganlah Engkau beri kesusahan kepadanya dan sempurnakanlah semua hajatnya dengan sebaik-baiknya. Aamin....
ensiklopediamuslim
TQ Kanda kerana berkongsi ilmu..... sebelum ni dinda tak berapa familiar dengan doa ni .....
See..... banyakkan kelebihan berblog!!

Lama dah teringin nak BERDONAT dan akhirnya semalam....... CANDY CRUSHED!!!...


Aisy Nasiha..... tetiba teringat komen OKje kat blog awak pasal Candy Crush..... baru baru ni je baru kenal game tu, walaupun benda ni dah berzaman hehe.... itupun anak yang tolong downloadkan.....
Baru sampai stage 23, dah berminggu ni tak lepas-lepas haha.....)

Semalam pagi OKje main google je cari resepi DONAT dan tetiba terhinggap kat blog edda-z.blogspot. Resepinya mudah dan tak payah nak bertimbang bagai......

Hep....hep..... jangan gelak.....I LOIKE yang Hitam Hitam si Tampuk Manggis tau!


Tuesday, 19 November 2013

Komen MUNGE MUNGE

Salam Selasa ......

Bizi melayan kerenah anak-anak sepanjang hari semalam. Mula-mula ke Tesco, lepas tu ke AEON layan tengok wayang....  Sapa pernah tengok INSIDIOUS? Cerita hantu atenya..... Arjuna bukan suka tengok cerita macam tu.....  so, elok sangatlah kitaorang layan 3 beranak bila dia bekerja.

Lagi pun Papa Zir ada dinner Produa malam tadi, so Mama Zir banyak free time le semalam, tak yah masak! hehe.... tu yang macam macam agenda keluar semalam. Ingatkan dapat bawak balik lucky draw Grand Prize Myvi sebijik ke sempena Anniversary.... Huh...... jangankan kereta, toaster pun tak dapat! haha....

Eleh..... kome pun sebenarnya nak bizi body jugakkan, nak tau apa Papa Zir bagi mak..... macamlah mak tak tau!!.... Mai sini, mak pun nak bizi body jugak nak bagi tau haha......  
Papa Zir balik malam tadi pun dah pukul 11 malam.....
Dia balik bawak benda ni........  


( Orang kepingin telekung Lycra warna hijolah bang, tak baca entry orang le tu...... telekung putih kan baru beli hari tu ..... huhu...... ).  Dia kata, kalau tak nak, bagi jelah mak. Ha..... mak mana? Dan dan tu mak terus nak hehe.... ( elehhh majuk lew tu....... ). TQ bang.....

OKlah......OKlah....... tapi sebelum tido jangan lupa komen entri semalam orang tau hehe.....



Wahhhhhh......... sukannya Mama Zir bila baca komen MUNGE MUNGE Papa Zir pagi ni .......
Confirm bermunge munge le Mama Zir sepanjang hari ni hehe.....

Dia kata account google dia buat hal malam tadi.... 2-3 kali dia try publish komen, tapi hilang!....
Sempat lagi tu menuduh OKje godeh godeh tukar account Hp dia ni  .....
O'o.... memang ada buat pun, sebab nak blogwalking hari minggu baru ni, Hp mak kan tak de tenet,
sowiiii bang.....

Nasib tak kena marah free ! hoho...

Monday, 18 November 2013

Salam ANNIVERSARY bang....

Salam Isnin, SALAM ANNIVERSARY buat kami.......
( Entri khas ni ditujukan khas buat insan tersayang dan teristimewa..... tentulah my Arjuna, my Papa Zir dan my Anak Pak Rahman ....sapa lagi kannnn)

Tiada hadiah yang dapat orang bagi pada abang di hari yang istimewa ini, cuma Nukilan Tanpa Suara buat kenang-kenangan kita berdua.

Abang, ingat tak......
Pada 18 November 1995 yang lalu.....
Tanpa kad yang memukau.....tanpa kad yang berdesign canggih...... tapi hanya sekadar sekeping ala ala manila kad pink yang sangat simple dihulurkan sebagai pengganti diri untuk menghebahkan berita gembira kita.....






Satu persatu orang belek gambar kita bang ...... Dari akad nikah, bersanding malam, bersanding siang hinggalah gambar potong kek......  Senyum zirafah je orang sesorang ....


Rasa macam baru semalam je kita disatukan....
Masih lagi segar dalam ingatan ini ketika abang menerima lafaz akad nikah daripada arwah abah malam tu. Saat itu jugaklah abang dengan rela hati bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai imam kepada orang!

Tengok tu...... meriahnya pelamin bahagia kita pada ketika itu bang.....  macam macam kaler ...... sure teman teman bloggers orang ketawakan ni...... Macam pelamin badut je gayanya hehe....
( Tapi, time ni, pelamin inilah paling canggih kat kawasan kampung mak tau hehe..... Terima kasih untuk Kak Ella aka kakak ipar OKje yang gigih menghasilkan pelamin yang canggih ini! )


Masa ni kat bilikkan, nak batalkan air sembahyang...... Amboi abang, bukan main suka lagi, ketawa sampai nampak gigi! Seronok le tu dapat bini hehe....


Bersanding timeeeee.....
Ohhh...... masa ni abanglah sorang yang paling hensem di dunia, walaupun Aaron Aziz jadi pengapit abang sekali pun, abang tetap menjadi pujaan hati ku.....oh my Arjuna..... ( macam geli je....macam geli je....hehe )

Walaupun acara potong kek kita sangat simple, tanpa kek bertingkat tingkat, tanpa gaun pengantin yang kebabom,  walaupun hanya berlatar belakangkan semak samun tapi orang rasa macam kita potong kek kat ballroom 5 STAR hotel je gayanya....

Just married katakan...... merah inai di jari mak hehe...
Moga perasaan kita, cinta kita tetap membara, sama macam perasan saat kita diijabkabulkan dulu.....  
Ohhh.... memori ni memang sangat indah untuk dikenang.....
Terima kasih bang kerana menjadi suami, teman dan ayah kepada anak anak orang....
Moga ikatan yang kita bina ini kekal bahagia dan dirahmati hingga ke Jannah hendaknya. Aamin....


Sunday, 17 November 2013

Enjoy ZIRAFAH

Salam Ahad....

Dah katanya Anniversary mak esok.....
So, hari ni, menjelang Anniversary, kasi chancelah mak layan lagu CINTA mak dedulu..... Yang tak menahannya siap tulis lagi tajuk lagu ni kat atas tie pengawas sekolah tuuu.... nak buat souvenir katanya.....
Dahsyat tak dahsyat memori daun pisang mak dedulu....hehe.... shhhh......


Semalam, sehari suntuk OKje duduk depan lappy bizi berblogwalking, sambil tu laju je membalas mereka yang datang komen entri semalam. Mereka tanya, OKje jawab, kira macam SIARAN LANGSUNG lah gayanya hehe...... Sangat sangat FREE semalam. bestnyaaaa...... Enjoy ZIRAFAH kata ko....

Si anak dara dua orang tu balik event Sek Agama semalam, bawak mee goreng tiga bungkus.  Lepaslah LUNCH untuk kami tiga beranak.


Walaupun agak sedih rupa meenya........ kosong tanpa ada spesis haiwan dalamnya, namun tetap bersyukur......... kerana itulah rezeki lunch kami namanya, syukur sekali lagi, sebab belum kena makan pasiaq lagi hehe .....