Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 31 December 2013

Seharian tanpa INTERNET....

Salam malam menjelang tahun baru 2014 geng!.....

Seharian tanpa internet......
Dah jadi kebiasaan setiap malam sebelum tidur memang OKje off Wifi ...... bukan apa, kang asyik  berbunyi je Whatsapp mak kang...... sapa nak jawab?? Terganggu pulak lena Papa Zir tu nanti  hehe.....

So pagi tadi macam biasalah, lepas babai Papa Zir,  laju jelah OKje on balik Wifi......
Yang sadisnya tak de line tenet.....  bukan main lagi OKje pomenkan box Wifi tu, godeh godeh wire, off suis, on suis.... Tak de jugak line weyh.....

Rupanya Papa Zir lupa nak bayo bil.....hoho.... Itulah pasal...... malam ni baru boleh OKje bersiaran, lepas bayo atenya....

Vrooommmmm....vroommmmm.... kasi jeles kat Pakcik Moto....haha


Selamat Tahun Baru 2014 buat semua!

Monday, 30 December 2013

Cerita UDANG MENTEGA di Restoran SINGGAH SELALU

Salam Isnin.....
Lama dah sampai rumah ........ Hari Sabtu lagi. Macam biasalah kalau balik dari berjalan, baju kotor memang berpikul-pikul hoho.....

Ni cerita masa OKje kat Johor Bahru hari tu. Katanya kat JB kan, wajiblah terjah Restoran SINGGAH SELALU! Lokasinya kat tepi jalan jer, bertentangan dan berhampiran dengan Danga Bay. Senang nampak dan senang nak pergi.  


Apa  istimewanya? Tanyalah Kanda Zakie, tak pun tanya Syuk ......
Masa OKje pergi makan tengahari hari tu, memang banyaklah pilihan lauk pauk yang ada, BELANGKAS berlada pun ada, macam nak try belangkas tu tapi takut mahal pulak, terus cancelled hehe.....
Memang rambang matalah dibuatnya.Yang tu teringin, yang ni pun teringin, lastly, ini pilihan mak nakkk....haha.....

  
Yang bestnya, disamping lauk pauk makan tengahari, boleh jugak order goreng-goreng! Pilihan Mama Zir sekeluarga tentulah UDANG MENTEGA hehe......Tu pekerja dia cakaplah, senyum simpul Mama Zir anak beranak mendengarnya. Jarang dengar weyh!!

Betullah tu........ UDANG BUTTER kan UDANG MENTEGA!!! ahaks!!



Saturday, 28 December 2013

DESTINASI terakhir....

Salam Sabtu....
Semalam lagi OKje dah tinggalkan JB dan menuju satu destinasi terakhir sebelum balik KL.......

Nampak tak mike pat beranak tu..... menikmati samudera yang terbentang luas sebelum merangkak! Hehe...


Petang ni start le mak anak beranak duduk diam diam kat rumah SORU ikan masin dengan teluq goreng.....hoho......


Friday, 27 December 2013

BEST banget

Masyaallah.....macam siput kena strokelah ini tenet.....hehe....tu perumpamaan Cik Azliejah lew....

OKje masih berada di Selatan tanahair ni, masih menumpang belas ehsan anak sedara di Pontian untuk berteduh....huhu..... Ingat nak tido rumah anak sedara yang kat Taman U tu, tapi tulah....salah diri sendiri jugak tak inform awal,  telefon tak berangkat.....sudahnya Pontian lagilah gamaknya hehe...

Tempek sikit muka cucu Mama Zir...


Round jugak Legoland semalam ambik aura katanya..... masuknya masih dalam pertimbangan lagi.... Kena fikir banyak kali tu nak keluarkan RM600 untuk OKje lima beranak! Takut missed soru sebulan Pulak nanti! Haha....

Apa pun jalan jalan AEON Bukit Indah dan AEON Tebrau semalam, pun dah BEST BANGETlah Papa Zir! Hehe...




Thursday, 26 December 2013

Selatan pulak dah....

Salam Khamis dari kejauhan.....

Cer teka mak kat mana ? Hehe.....
Ni baru betul Mama Zir nun jauh di Selatan Izan oiii..... Tetiba teringat pada Kanda Zakie.....jangan tak angkat phone pulak yeh kanda kalau dinda call nanti !! ...... Kanda dah serem lew tu ! Hehe...

Kat sini anak sedare melambak...... sana sinun ada 3 orang, mak sedara anak Pak Rahman pulak ada sorang, tu tak termasuk lagi geng bloggers yang boleh diterjah.......hehe so, memang boleh save le budget Papa Zir......

Nak pergi Legoland macam mahallah pulak rasanya...
Sampai malam tadi terus pergi JPO aka Johor Premium Outlet....... Papa Zirlah yang teringinnya, Mama Zir ikut jerr...

Mak ai!!! Butik butik semuanya....
Ni bukan standard mak ni.... standard mak Nilai 3 jer....  Mahal seyh!!!


Bila stay kat Taman Sri Pantai ni teringatlah pulak pada Roha.....


Wednesday, 25 December 2013

Bungkusan POSLAJU tu daripada AISY NASIHA

Salam Rabu......

Balik dari ambik IC semalam, OKje terus pergi POSLAJU Balakong, atenya tak menyabar nak tunggu hari Khamis. Semalam call POSLAJU, dia kata, diaorang hanya boleh hantar lepas Krismas. Mak ai!!!! Lamanya.....
Mana tahan mak kalau cenggitu........ tau ajelah Mama Zir punya perangai, jenis tak menyabor..... hehe...

Si TLBDlah yang lebihnya, perangai anak dengan emak sama aje, dalam kereta lagi dia dah bukak. Satu persatu dia bagitau OKje apa ada dalam bungkusan tu, masa tukan Mama Zir tengah fokus driving tapi bizi body nak tau jugak...... telinga wajib mengopeng haha.......

Bajulah buuu......ada Keychain dengan Pen Korea...... lagi ada kad.....
Terima kasih Aisy Nasiha. OKje pun seronok jugak kenal awak.....


Jom kita berkenal kenalan dengan Aisy Nasiha ni?....... Seorang guru, masih muda orangnya, baru beranak dua, lembut raut mukanya, tetap manis tanpa secalit mekap pun tambah lagi kulitnya yang putih melepak tu.... Untung le Papa N tak yah keluar modal beli bedak hehe.....  Meh OKje tempek header blog dia kasi kome lebih perasan........



Inilah dia isi dalam bungkusan POSLAJU tu..... OKje memang suka baju kelawar ni sebab sejuk dan berangin haha......Terima kasih daun keladi Aisy Nasiha. Budi baik awak hanya Allah sajalah yang dapat membalasnya.


Malam semalam jugak OKje pakai......nasib muat !.....hehe...

Tuesday, 24 December 2013

IC, 24 jam di JPN, Putrajaya

Salam Selasa.....

Sat lagi nak pergi ambik IC Sudden Attack........  Buat IC hari tu kat Putrajaya, ingatkan boleh dapat hari tu jugak, rupanya 24 jam! So, hari Sabtulah jadinya..... sebab masa buat hari tu kan, hari Jumaat. Ingat nak ambik IC semalam, si Sudden Attack pulak malas ( bukan main lagikan anak zaman sekarang ni, bukan dia yang kena drive pun, malas ). Sudahnya ambik hari ni le, esok dah cuti Krismaskan..... Dah ada IC, boleh le booking Ujian Undang Undang pulak!

First time OKje drive sendiri sampai ke Jabatan Pendaftaran Negara, Putrajaya ni tau......tanpa GPS bagai..... bangga sekejap hehe.... Selalu pergi Alamanda, itu pun dengan Papa Zir!
Banyak tempat parking kosong....... jangan risau, senang je nak parking hehe....
 
Aras 2, bangunan JPN
Buat IC kat Putrajaya ni cepat jer rupanya...... Sebab banyak kaunter! Tengoklah sampai 15 kaunter, mau tak cepat!






Ambik nombor, bayar RM10 henggit, bergambar, dah boleh balik...... tu kalau CHIP rosak le.... kes lain tak tau pulak.....lebih kurang sama je kot! Tahun depan, umur masuk 18 tahun pun kena buat lagi tau! Jangan lupa pulak OKje oiii...

Solat Jumaat, hantar SA kat masjid Bangi, sambil tu Mama Zir cuci mata tengok tudung kat Warta Bangi ..... betapa nikmatnya hidupppp.....hoho...

Monday, 23 December 2013

Sorry POSLAJU, mak balik kampung!

Salam Isnin.....
Apa khabar beb? Sihat ke? OKje, alhamdulilah sihat-sihat aje...... makan masih berselera, jalan masih laju, masih boleh lagi tergedik gedik berangan dalam kereta .....tu kira sihatlahkan hehe....

Tak delah busy mana pun Roha ........  monthly routine, balik kampung..... tu yang tak dapat nak bersiaran tu.... Tempek sekeping gambar gedik, kasi Roha percaya! haha....
Abaikan muka TLBD buat aksi terlampau ..... suka sangat buat lawak, spoil mak punya gambar betul!!....


Balik je malam tadi, dapat surat daripada POSLAJU.....   Rugi weyh mak tak de kat rumah! Rasa macam dah dapat agak je siapa pengirimnya. Awakkah Mama N ???  Atau awakkah sahabat yang sudah lama menyepi ?


Nak kena ambik sendiri yeh barang tu. Dahlah mak ni buta jalan walaupun Balakong je  .....
Kalau kita mintak dia hantar balik, boleh ke ? Nak call sat....


Friday, 20 December 2013

My SYILING machine ~ BUTANG biji mata mak!

Salam Jumaat.......
Nak pergi buat IC Sudden Attack ........ Chip dia rosak pulak dah...... boleh siap sehari tak yek?
Nak sambung cite cuti Langkawi hari tu, sure kome boringkan..... so kita layan cite ni dululah....

Pernah masuk duit syiling dalam mesin ni tak? Lama dah nampak mesin ni kat AEON sebenarnya. Terus teringat syiling yang bersepah sepah kat rumah tu. Idoknya banyak mana tapi adalah jugak ......
Orang lelaki mana suka simpan duit syilingkan, Papa Zir suka betul letak syiling merata rata tau.....  atas kabinet TV lah, atas rak bukulah, kadang tu, terlepas masuk mesin basuh...... hish.... semak mata mak tau.....

So, minggu lepas Papa Zir suggestlah bawak duit syiling kat AEON Balakong . Wow!!! Bila besi bertukar jadi voucher tu yang jadi BUTANG biji mata mak tu hehe......



Dapatlah RM160.00 henggit...... sapa nak bagi???  Besar sangat dah nilainya bagi Penanam Anggur macam Mama Zir ni hehe.....




Thursday, 19 December 2013

Nasi MANDY dengan sekilo KAMBING

Salam Khamis.......
Leka jugak bila blogwalking nikan....... Apa kerja pun boleh terbengkalai hehe......
Kalau ada orang tu kat rumah, jangan berangan nak dapat blogwalking cenggini!

Semalam anak Pak Rahman cuti, sebab hantar Pak Rahman pi routine check up kat Putrajaya.
Si Sudden Attack pulak pagi-pagi dah pergi Kursus Wajib satu hari sebelum boleh ambik Ujian Undang-Undang. So Mama Zir apa lagi......mengelat le tak payah masak....haha.....
Makan lempeng apam cicah sambal sardin semalam le sampai ke tengahari......

Balik Si Papa Zir dalam pukul 3.00 gitu, dan dan tu jugak TLBD mengadu lapar! Sajalah TLBD tu..... serampang dua mata, nak mengadu mak dia malas masak dengan nak ajak ayah dia makan luar!

Lepas ambik SA kat IMKEDA, kitaorang terus cari makan...... Cari makan dekat dekat rumah je.....malas nak pi jauh-jauh......

Papa Zir nak mengembek gamaknya.....hehe......
Combo, sekilo DAGING KAMBING dengan nasi Mandy, katanya promotion dapat separuh harga RM 48 henggit.... yelah tu Pak Pakisan oiiii.....Layannnn.....


Nikmat pulak makan semalam....... Nasi dia macam tak cukup pulak kenduri berlima satu pinggan besar tu......Daging kambing dia lembut! Nasi Arab manalah ada lauk lainkan..... Kuah ala ala kari yang sangat cair dengan sambal masam tomato tu aje.....

Lapo agaknya......tu yang sedap tu hehe......









Wednesday, 18 December 2013

NAZA TALYYA

Salam Rabu dengan kata kata....

Mood Penang masih mari...... jangan boring yeh hehe....
Masa pergi Penang hari tu kan OKje main terjah je......tapi dalam terjah terjah tu, ushar jugak mana mana hotel yang kosong..... nak titun maaa......

Pilihan utama tentulah nak yang MURAH hehe...... lepas tu nak yang ada swimming pool dan pantai.....Si TLBD tulah, faveret diakan merangkak dalam air......hoho....

Akhirnya kitaorang pilih NAZA TALYYA, malas dah nak cari yang lain.......
Boleh tahan jugak hotel dia, pantai pun bersih dan pemandangan pun cantik.....


Yang tak bestnya, tengah musim menatang ni!! Orang hotel tu katalah....... Berani nak merangkak dalam air?....
Obor-obor ni Mama Zir snap kat pantai tu....
Kebetulan pulak masa ni ada budak nangis dah kena sengat kot.....
macam kena gali gata tu......lagilah serem mama Zir nak merangkak!!!

Kang badan Mama Zir gatal-gatal kang....... ha... sapa nak jawab???? Papa Zir jugak yang susah ..... kena tolong garu ... hehe.......

So, jalan jalan tepi pantai je lew.......dapat posing tepi batu pun jadiklah.....Tu yang sudahnya sampai ke Langkawi tu...sebab TLBD tak puas hati tak dapat mandi pantai! Alang-alang dah sampai Penang ......naik teruih le ke Kuala Kedah....

Tak gitu bangggg???   kih...kih.....




Tuesday, 17 December 2013

BUKIT BENDERA, Penang

Salam Selasa .......
Hari ni macam macam benda nak kena settle....
Nak beli buku tulis budak-budak, nak daftar belajar kereta si SA, nak beli beg sekolah..... Kena gegar budak bertiga tu kasi bangun pagi hari ni, kalau dibiarkan, confirm maghrib mak baru sampai kedai buku! hoho......

Lepas kenyang pekena Nasi Kandaq yang tak line tak berapa nak clear tu, OKje terus pergi BUKIT BENDERA. Dah katanya tempat ni trade mark Pulau Pinangkan, so wajiblah pergi dan posing tak hengat dunia kat sana ..... Tu yang memalam pun bermata lalat tu hehe....

 
Lepas beli tiket yang berharga RM17 henggit satu family, bersesak sesak le OKje anak beranak dalam train yang macam sardin tu naik BUKIT BENDERA.Tak sabaq nak tengok apa ada kat atas tu! Nasib sejuk dalam train!!.......

Apa ada kat atas tu?.....
Yang paling BEST tentulah ada dinasour hehe...... maklum le jumpa sedara .....haha......


Nak tengok bandaq Pulau Pinang guna teropong ni kena bayaq RM 1 henggit!


Ada jugak gerai makanan dan cenderahati. Masjid pun ada yeh kalau nak solat cuma larat tak larat je le nak mendaki bukit. Yang tak mengingatnya Papa Zir dapat berposing dengan hilux ni. Jarang dapat kat KL ni hehe....

Gambaq sekadar hiasan yeh...... tiada kena mengena dengan
 fahaman politik seseorang....


Monday, 16 December 2013

Penang dan LINE CLEAR

Salam tengahari .......

Mood lemau lew hari ni.....
Lengan mak ni ha..... lenguh dua dua belah, separuh botol Yoko Yoko dah selet dah ni..... Dah kertu katanya, buat kerja lebih sikit mesti lenguh weyh!.... Hari ni boleh le Mama Zir layan sembang dengan kome, psst..... Papa Zir dah keje, tetamu pun dah balik!  Apa lagi, blogwalking sampai lebam le gamaknya....

Mai nak cite pasal cuti cuti pi PENANG hari tu....
OKje anak beranak memang tak pernah pi PENANG ...... Tu yang nak rasa tu, duk Penang lagu mana. Tapi baru sehari duk sana, dah rasa macam boring jer! Mungkin OKje ni bukan adventurer punya kaki macam Timetravelafif kottt....

Dah katanya sampai PENANG, mestilah nak try NASI KANDAR, ye dak....
Kawan SA kata nasi kandar LINE CLEAR paling top kat Penang ni! Dengan penuh semangat kami bergoogle map cari lokasi LINE CLEAR.

Tu diaaaa.......
Terkejut mak tau!! Dalam kepala terbayang macam restoren mamak kat KL ni tapi sungguh melencong 360 darjah dari sangkaan. Rupanya kat celah bangunan je! Bukan kedai Nasi Kandar tulisan hijau tu tau!


Sungguh pun macam ni je kedainya tapi ramai yang beratur panjang! Yang tak bestnya, masa nak ke meja makan tu, nampak le mamu tengah basuh udang galahlah, basuh pinggan kat tepi tulah huhu...... Kejam mata aje lew....


Walaupun macam macam pemandangan dapat dinikmati, tapi KARI KEPALA IKAN wajib pekena juga.... hehe....  Bab makan tetap licin walau apa keadaan sekali pun...... tawakkal ala Allah aje le.... hehe......


Alangkah bagusnya kalau LINE CLEAR diupgradekan kepada restoren yang lebih komersial lagi....

Saturday, 14 December 2013

Kalut

Salam.......
Yuhuuuuuuuuuu......... Lamanya rasa OKje tak bersiaran.......Rindulah pada orang yang merindui  mak.....

Syukur, alhamdulilah........ ceri beri OKje dah tukar jadi kedondong....... Haha.......
Lama dah sampai KL sebenarnya, tengah malam Khamis, hajat dihati nak singgah Cameron Highland, jeles weyh tengok Umi Alya asyik turun naik hirup teh cameron jer...... Mak pun nak jugak ! Tapi apakan daya...... poket Papa Zir dah semakin nipis! Keh..keh.....

Slow slow nanti Mama Zir blogwalking yeh..... La ni pun, tak boleh jugak Mama Zir nak sakan blogwalking sebab.......... mai sini cuping hangpa OKje nak bisik.....
Nenek ngan tok Zir ada ni, baru sampai tengahari tadi, so Mama Zir tengah duk berlakon kalut! Hehe...

Oklah.....tempek gambaq sekeping kasi korang menyampah! Haha....



Wednesday, 11 December 2013

CERI beri noq!

Salam dari kejauhan......hehe.....

La ni.....OKje bukan di Penang lagi tapi di negeri Lagenda Mahsuri.....
Tapi yang tak bestnya..... Mama Zir CERI BERI ni sejak tinggaikan Penang hari tu.... Yang peliknya King of CERI BERI tak pulak kena.... adusssss.....

Sakit perut tu idaklah.....tapi yang tak bestnya banyak kali dan cayoooo...huhu.... Potong stim betul Mama Zir nak shopping coklat!...

Seingat OKje..... Kami berdua makan benda yang sama sebelum tinggalkan Penang hari tu.....bezanya dia ambik Coconut Shake  dan OKje ambik air suam je.... Takkan air suam kot punca dia.....

Sampai la ni.....tengok gambaq ni pun OKje tak boleh...... Sorry na orang Penang !...


Cer teka mee apakah yang OKje pekena?

Monday, 9 December 2013

Peace No War

Salam.....
Macam ceria je bunyi salam mak tu hehe........
Of course lew...... makkan tengah makan angin keluar asap ni........ Sorry tak dapat nak
berblogwalking.....Bizi atenya! ...... Masih dalam musafir lagi ni..... Tenet pun tenggelam timbul! Nantilah kita sembang yeh....



Abaikan ajelah gambar makcik jakun atas tu.......
Tak mengingat .......berpeace no warlah sangattttt..... siap bermata lalat memalam !!! Tak pernah jumpa spek gamaknya...

.

Saturday, 7 December 2013

Berakhirnya sebuah LEGASI....

Adalah kita geng......baru balik dari ngekor laki TAWAF bayar hutang bank hehe.....
Hujan renyai sini beb.......

Berakhir sudah sebuah LEGASI di TIKL 2013.....
Jangan salah sangka, ni bukan bakal menantu Mama Zir......hehe..... Atenya yang pompuan tu anak my senior batch 87/88. OKjekan batch 88/89.....Manis jugak senyuman budak ni....hehe....


Dapat pulak my senior tu tangkap my Sudden Attack yang kebetulan lalu masa dia ambik anak dia last day hari tu. Tengah malam tadi pulak, kami ambik Sudden Attack yang balik dari lawatan sekolah kat Melaka.


Jammed katanya sepanjang jalan..... Yelah ..... semalamkan ada accident kat Senawang yang melibatkan multi jenis kenderaan tu.....

Sayu pulak tengok sekolah yang akan ditinggalkan..... Lepas ni tiada lagilah kunjungan hujung minggu macam selalu....... Rindulah dengan teh ais pakcik kantin yang selalu jadi pembasah
tekak kami.......



Terima kasih TIKL, terima kasih sekolahku kerana telah menaburkan bakti buat aku, suami dan anakku...