Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 5 March 2014

KASIH ayah

Salam Rabu .....
Tak de ertinya bagi  seekor Zirafah kalau Rabu tanpa kata..... mih...mih...mih...

Gini ceritanya....... semalam petang, seluruh keluarga zirafah menerima sebiji warga baru ( Cikgu! tolong betulkan penjodoh bilangan yang sesuai tu yeh!... maklum le Zirafah mana le pernah pergi sekolah hehe......). Kehadirannya memang dinanti nantikan sejak minggu lepas lagi, terutama dak TLBD le.


Dia kata kalau dah ada vroom vroom ni bolehlah dia cari Wak Sendur yang dah berminggu hilang.

Tapi belum apa apa lagi motor ni dah buat hal...... hehe maklum le secondhand! Masa Papa Zir nak bawak balik petang semalam, tetiba enjin mati tengah jalan! Nasib on the way balik rumah tu ada workshop motor. Foreman tu kata valve engine dia rosak, tapi bila dia dah longgarkan valve tu, boleh hidup pulak engine tu.
Naik risau jugak OKje semalam, lama benar 2 beranak ni nak sampai rumah. Ingatkan singgah solat Maghrib kat Bandar Tun Hussein Onn hehe...... rupanya rosak tengah jalan.


Papa Zir dah lama tak bawak vroom vroom tu sebenarnya! Cuak jugaklah dia kata dia bawak motor tu! Dahlah mati engine! Lainlah sahabat kita nan sorang tu, kejam mata pun boleh sampai Hua Hin hehe....

Malam tadi jugak kami berganti ganti anak beranak pusing taman hehe..... Terutama Mama Zir le ! hehe Jakun katanya!

Memang lama dah tak pegang motor ni. Rasanya last kami ada motor ni 12 tahun sudah kot......
Dan semalam, syukur kami memilikinya sekali lagi. Semuanya adalah kerana KASIH AYAH.......  Sudden Attackkan nak ambil lesen motor. Tapi jangan kata bawak, pegang pun jarang hehe..... Tu yang Papa Zir bukan main lagi beriya nak beli tu.


Demi KASIH AYAH yang tiada tolok bandingnya, dibelikan jugak sebiji motor untuk anakanda membiasakan diri .

Abang.....
Moga abang tak akan pernah lupa dengan pengorbanan ayah, bukan balasan yang ayah pinta........
tapi sekurang kurangnya, kalau abang tak mampu nak membahagiakan ayah, cubalah jangan buat ayah derita!

57 comments:

  1. waa tahniah abang dapat motor..
    kira akak teror la jugak boleh bawak..zee ni usahkan lesen, bawak pon tak pernah motor..rasa takut nak try..hehe
    bawak kete jer yang berani..

    ReplyDelete
  2. Kasih ayah tiadagalang gantinya...

    ReplyDelete
  3. Memang betul KASIH AYAH tu hainom sanggup membeli vroom vroom tu untuk si abang... akak sekarang dah tak reti naik vroom vroom ni.. masa sekolah dulu jer merempit hahahha

    ReplyDelete
  4. kalau cakap pasal vroom vroom ni, hari2 dok naik vroom vroom dengan suami... tapi hari ni tak...ekekeke... suami iolss tak sihat, dia pergi buat blood test, suspected for dengue, dari Sunday lagi dah on off on off demamnya, tapi semalam memang panas sangat...hugging2 pun rasa bahang...oopsss... *_^ ... semoga bukan dengue la hendaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan Farah bawak keta sendiri ke?....best gak naik vroom vroom ...lomantik! hehe
      Moga suami Farah OK sembuh yeh

      Delete
  5. owh baru belikan motor utk anak lelaki ea..suka lah dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak mintak pun...ayah je yg beriya....dia lagi suka main game! hehe

      Delete
  6. saya tak pandai bawa motor . pernah sekali dulu cuba , terbabas langgar pokok koko ... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semalam okje try bawak Vee...seriau jugak...maklum le dah lama tak bawak moto...

      Delete
  7. Untungnya Sudden Attack ditantang bak minyak yg penuh, anak bujang UA guna motor buruk jer, tak ralat kalu nak rosakpun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalahnya tak de motor langsung UA.....kalaulah ada dah, walau buruk memang itulah yg dilenjan rasanya hehe

      Delete
  8. nasib baik tak seketul motor tadi..hahaha..

    InsyaAllah...doakan yg terbaik kak OKje

    ReplyDelete
  9. sedih plak baca ayat yang last tu..
    Eh Cik Bedah.. dah boleh lah curi2 merempit siang malam lepas ni hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...wajib round taman tiap tiap hari hehe

      Delete
  10. Sentap baca ayat last tu Kak.. insyaAllah SA good boy... sebab: ada mak & ayah yg baik juga...doakan yg terbaik buat SA...
    sy pun dah lama tak naik motor ni Kak, klu naik mesti takut2 dah...hehe

    ReplyDelete
  11. seronok la anak bujang dapat moto..anak dara sura pun dah bising2 nak moto..tunggu ada lesen la..buat sementara ni ..naik jer moto buruk abahnya tu..hihi..

    ReplyDelete
  12. wah..untungla..ayah hadiahkan motor..cik nor smua kna bli sndiri..:)

    ReplyDelete
  13. nostalgia tuh.

    kita leh drive kereta je..motor x reti

    ReplyDelete
  14. syiok tau naik motor... kita gi keje naik motor.. dah naik kereta sekali tengok jem u turn balik amek motor.. memang tak bolehler naik kete tension...
    nak amek lesen dah yerk.. dah dapat nanti hati2lah yerk.. harini entri okjer syahdu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berani awak yeh CZ bawak motor.. mesti champion ni hehe.... kona baring hehe OKje walaupun ada lesen tapi tak berani...takut!

      Delete
  15. okje, touching dengar dedikasi untuk abang tu
    rasa cam nak menangis pun ye juga ni

    emm, motor memang saya biasa naik
    tapi jadi pembonceng aje =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama le YY....zaman baru kawen dulu hehe

      Delete
  16. Kalau pandai naik basikal best boleh ambil lesen motor. Beli motor ini pun baik juga dinda sebab SPM keluar kelak bila belajar di luar sana dah boleh guna motor ini..

    ps: Buat Along dengar nasihat ibu tu. Auntie yg baca pun sayu hati tau...

    ReplyDelete
  17. teringat zaman dating dulu ! dengan hubby la,uiss kome selalu buruk sangka tau ! hehe
    dulu2 mampu beli moto jer weii..sampai aq nak pi beranak pon naik moto hehe..nasib baik lagi aq ada perasaan tak sampai hati kan terus call texsi..

    now! dah ada 2 moto kat umah,satu untuk anak,satu untuk aq pi merimpet gi pasar..so, dalam seminggu tu 3 kali jugak la weii aq merimpit ni..haa kalau muh ajak aq race kompom aq menang hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita Roha...zaman baru kawen...memang motor le jadi sumber kenderaan hehe...Ingat lagi wa beli rak pinggan naik moto ko....kesian tak kesian...tulah muda lagi dah gatai nak kawen hehe.... padanlah muka!
      Muh pun terer merempitlah ni yeh.... Kawe seriau weh.... semalam try pun mcm tak balance je mak!

      Delete
  18. suka sttement yang ngelast tu kak,
    besarnya pengorbanan ibu ayah..

    ReplyDelete
  19. wah anak bujang dah dapat motor ya....yalah nanti kalau pi bljar kat mana2 mmng satu keperluan tu....hati2 bawa moto .

    ReplyDelete
  20. Wah bertuahnyer sudden attack dapat moto...
    siap pusing2 taman lg tu.....sayu lak saya baca ayat last tu...

    ReplyDelete
  21. Tulusnya kasih ayah SA nih... walaupun nak gelak aje membaca entri MamaZir yang satu ni, kadang-kadang bergenang juga air mata nih... Betul tu SA. Jangan dilupa ayah ibumu. Besar pengorbanan mereka. Nanti kalau suatu hari dapat beli kereta sendiri, makpak kena rasmikan dulu ek sebelum girlfriend...

    OKje pandai merempit ek....kita ni naik motor pun takut apatah lagi nak suruh merempit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengau tu abang!! Makcik kentang bagi nasihat hehe....
      OKje merempit kat jalan kg bolehlah..... tu pun zaman anak dara jer.... Kalau kat jalan raya takut weyh!!

      Delete
    2. Eh, ada nama baru rupanya kita nih! Oklah, takpa. Tapikan kalau tukar kentang tu kepada Auntie Pot-pet-toes lagi glamer, cam nama omputih plak rasenya...

      Haippp.... jangan panggil makcik in public. Dengau tau SA, kalau jumpa Auntie in public, panggil kakak pun cukuplah. Tak payah ikut pangkat sangat ek. Akak ni ngan mak SA tu, lahir jaman berbeda tau :)

      Delete
  22. begitulah kasih ayah okje... Tapi KA dulu2 kaki rempit juga hehehe

    ReplyDelete
  23. Kasih seorang Ayah kan~
    sanggup korban apa saje demi anak2 tersayang.

    ReplyDelete
  24. mama zir pandai juga bw motor kn
    sy ni tk pandai..huhu..

    ReplyDelete
  25. wah seronoknya dpt ayah sporting mcm ni.. nk jd anak angkat boleh, ducati satu !

    ReplyDelete
  26. mudahnye dpt motor..mmg ayah syg sgt ni...

    ReplyDelete
  27. ooo....untuk anak bujang upa nye.ingatkan untuk papazir g keje..
    best wooo naik motor..cik dgn somi kalau nak g pasar mesti naik motor..lagi cepat sampai...rase mcm awie dan erra pulak....kohkohkoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat kerja Papa Zir jauh Cik....OKje yg susah hati nanti kang... kalau dia sakit punggang nanti! Ha acaner hehe....

      Delete
  28. sedihnya ayat yang last..semoga pengorbanan ayah tidak disiakan..

    ReplyDelete
  29. Nurul pun baru belikan motor bulan lalu untuk anak.. asik merengekkkkk tak henti2.. nampak sgt mata yg bercahaya2 lepas dpt motor tu.. ehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke Nurul....si SA ni tak kisah pun...bapaknya yg terlebih hehe...

      Delete
  30. Wah..bestnya nama syaa diseru2.. di saat menulis entry ni pasti Okje senyum gembira, kan?alhamdulillah, bertambah harta. Kira ni entry isytihar harta barulah ya..

    gelak besar saya baca bahagian atas.. sebijik pun sebijik lah.. boleh pusing setaman tuh, best la makan angin malam2 ya.. tapi, malam tu, kalau siang leh pakai spek hitam, bergayalah gitu. Haha.. gurau je..

    semoga usaha ibu dan ayah ni akan dibalas dengan baik oleh anak2 Okje.. insya Allah, anak2 Okje tu semua anak2 yang baik dan tahu jasa ibu aah diorang ni.. memang untung SA.. hati2 masa naik motor ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lupa bagi tahu Okje, ada dah komen sebelum ni. Saya tak sempat publish lagi masa Okje komen kali kedua .. keluar kawasan pagi ni... hihu..buat2 sibuk..

      Delete
    2. Haha....tumpang gembira isytihar harta laki hoho..... secondhand jer AN...
      Semalam Okje dah try naik dengan TLBD AN..... pusing taman...seriau jugaklah....sebab lama dah tak naikkan...
      Inshaallah AN....yang penting dia ada rasa tanggungjawab....

      Delete
    3. Mudahla nak keluar kedai runcit tuk beli mee lepas ni.. haha

      Delete
  31. Sejak kehilangan motor (kena curi kat rumah jer lak tu) dah tak naik motor lagi dah. Terus beli kete... Memang terkilan sangat masa tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang serik sangat tu nampaknya .....berpatah arang berkerat rotan dengan moto tu....hehe

      Delete
  32. diharap si abang baca suratan si ibu. heee :)

    ReplyDelete
  33. tak pa okje janji boleh naik dan enjin elok. ok je kan.
    in shaaAllah. kasih ayah tiada galang gantinya

    *okje boleh ckp.mcm mna design yg okje nak. terpulang. sbelum dipasang si dia akan bg draft utk tgk dlu.so, boleh komen selagi tak berpuas hati. bila dh puas hati baru si dia pasang

    ReplyDelete
  34. ank lelaki ni kalau dah bsr cikit mesti mintak motor...nape yer..huuhuh

    ReplyDelete
  35. Kann kansih ayah, kasih maknya bebel bebel bebel, kasih ayah lain cara tunjuknya. Have fun with vrooom vroom. Ni kalau nampak kat JJ mesti dia cakap Oma vrom vroom hihihi. Semua pun motor nenek dia.

    ReplyDelete
  36. kalau knor kompom tak belikan motor..basikal pun tak reti nak kayuh..nak kena belikan 4 tayar tulah...

    ReplyDelete
  37. dah lama x naik vroom vroom ni...lepas ni...boleh la OKje..terbang naik vroom vroom tu...jgn rempit sangat k...

    itulah pengorbanan seorang ayah....walaupun dh lama x naik..gagah kan juga...

    ReplyDelete
  38. agak2 kalau kak OKje merempit smpai penang boleh ke kak?hehehe

    ReplyDelete
  39. Itu lah kasih ayah Okje....

    Lepas ni bolehlah OKje mengukur jalan sambil merempit..hehe

    ReplyDelete