Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 3 March 2014

Seriau!

Salam Isnin.....
Riwayat dari at-Tabarani dalam al-Aswath..
'Berpagi-pagilah (subuh) dalam mencari rezeki, sesungguhnya berpagi-pagi itu adalah keberkatan dan kejayaan'

Apa khabaq cheq.....
Sihat ka? Lama tak jumpa hangpa .... rindu mak......

Semalam OKje pergi  kenduri kawen. Yang kawennya tu adalah anak perempuan kepada pengasuh yang mengasuh Sudden Attack masa dia kecik dulu. Anak dia ni pulak, dulu dulu memang teman main Sudden Attacklah, dah atenya serumah bila Mama Zir keje, beza umur pun tak jauh dalam 3 tahun gitu. Kira awal jugaklah pengantin ni bertemu jodoh! Dah ada orang nak katakan.......kawenkan ajelah ye dak hehe.....

Sempatlah jugak menyenap tempat makan beradab pengantin sebab duduk dekat....hehe....


Boleh tahan jugak cost nak mengahwinkan anak ni yek....... Budget makan minum lagi, tahulah zaman sekarang ni, bukan mau sejenis je makanannya, macam semalam, Nasi Ayam, Laksa dan Cendol, tu belum kerusi meja lagi, belum campur budget pelamin dan mak andamnya. Zaman ni pulak pelamin bukan main kebabomnya...

Huih!!! SERIAU mak tau mengenangkan budget nak mengahwinkan anak ni! Papa Zir kata sok sok, dia bagi berger sorang satu jer haha....

Kalau duduk kat kelompok masyarakat bandar, yang buat hal masing masing, bolehlah jugak mengelat tak payah menjemput, kuranglah budget sikit.....hehe... Ini duduk dekat flat, yang berblok blok tu..... yang memang rapat hubungan kekeluargaannya, tak payah jemput sedara pun dah cukup ramai hehe...

Syukur, dapat jugak memenuhi undangan mereka walaupun hampir terlupa tarikh sebenarnya!


56 comments:

  1. alhamdullilah
    anum memang x sempat nak pg weeding minggu lepas
    bz sangat

    ReplyDelete
  2. Assalam,trtunggu2 juga lawak2 hainom ,,,,rupa2 nya pi kenduri kawen. yalah skg ni buget nk buat kenduri mahal tapi ada yg kawen jap je dh bercerai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ SI sebab tertunggu tunggu entri OKje ....
      Tulah kan eloknya buat yg sederhana je...tak membazir!

      Delete
  3. Bajet kenduri kahwin sekarang memang seriau Hainom... kakak akak nak kahwin kan anaknya bulan 6 ni pun... tengah mencongak-congak duit belanjanya tu...

    Ok gak cadangan papa zir tu.... bagi beger sorang satu hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakak kakak OKje mmg dah ada yg buat kenduri kawen ni CH tp tak pernah tanya...kat kampung mungkin kuranglah belanjanya kot tp tetap cecah 10k rasanyakan...

      Delete
  4. emmmmph…itule kan. kdg2 nak kahwin jd membebankan semua pihak.

    ReplyDelete
  5. ha ha ha, OKje... itu time sekarang time anak2 OKje dan Ash nanti kannn...adoiii pengsannn.... lelaki lagilah menghantar, dibuatnya parents budak perempuan tu letak hantaran tinggi2... lagilah pengsannn...ekekeekkeek... segalanya mungkin... oh no...sad but it's the reality...he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahkan Farah....kena kaw tim le ngan besan gamaknya ni hehe

      Delete
  6. Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

    Mohon singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  7. Kenduri kendara sekarang nie mmg bajet besar....cost semua dah naek...

    ReplyDelete
  8. skrg buat kerja kawin mmg perlu belanja yg besar tak kira duduk di mana pun..
    segala2 nya duit...

    ReplyDelete
  9. heheh saye yg merancang nk kahwin ni pon seriau tau kak OKje,,hihih takotttt

    ReplyDelete
  10. Mewah hidangannya tuh..laksa bagai..kenduri nasi lemak je boleh tak..?

    ReplyDelete
  11. erm..zaman sekarang Kak semua mahal.. nak khawin kan anak mmg kena fikir, tolak campur semua baru boleh wat kenduri... hehe... kos pelamin, makanan pun semua dah meningkat naik...sabor je lah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang kena banyak bersabar Atie....hehe

      Delete
  12. hmmm kalau buat kenduri kawen ikut sunnah taklah mahal sangat kan okje..buat biasa2 sahajalah..bg makan orang2 miskin jugak..tak payahlah byk2 menu..tak pyh risau apa org nak kata..yer dok? okje bakal berkenduri besar 2 kali tuh nampaknya.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul UA...lagi berkat pun yekan.....
      Hish tak jugaklah UAA....sampai masa sok....tengoklah ...apa rezekinya

      Delete
  13. Kalau anak lelaki, memang kena simpan duit banyak2 le, tapi kalau anak perempuan...letaklah hantaran tinggi...senang, boleh cover semua kos...hehe

    p/s: dah berangan nak dapat menantu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hish...idaknya..... tak molah nanti cepat tua...cepat dapat title nenek hehe

      Delete
  14. samalah kita geng, seriau mikirkan kos kawin anak nnt.. OKje ok lg sbb anak teruna sorang, kami ni 2 teruna yang sedang meningkat remaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp anak dara kita sama jer iaitu 2 org..

      Delete
  15. Yuhuuu.....anak kita dua-dua lelaki. Kos buat majlis kita serahkan aje kat PK ngan KA ...opppsss... tersasul-sasul hah... kita uruskan duit hantaran aje. Eh, duit hantaran pun dah cekik darah sekarang ni, mahal bebeno kan... Tapi takpalah anak kita kan business boss... sapsapsoi aje isu cheque. Kalau dia minta duit makbapak dia, memang nak kena belasah! Dah suruh kumpul botol plastik dari sekarang takkan tak cukup nak buat belanja!

    Eh, baru teringat! Semalam Abang dah nangis-nangis beritahu Mommy tak mo kahwin bila dah besar nanti. Nak jaga MommyDaddy aje. Adik, dia punya pasal ker kata Abang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak risau le mak bapak yg anaknya bisnessman botol plastik ni hehe..... semua tanggung beres....mak cuma tolong bawak cincin nikah je hehe..
      Alah percayalah auta Bubbly abang tu.... sok sok dah jumpa pompuan Uzbek yg cun melecun....nangis nangis merayu dengan Mommy suh pinang hehe

      Delete
  16. Salam okje...

    Terimakasih utk pesanan tu...berpagi2...harini sy tertipu...lebih buruk dr semlm..hurmmmm...satu kerjapun tk siap lg ni....asyik menung sana,menung sini...sedar2 dh tghari...ini gara2 rindu pd anak makcik salmahlah ni....

    Cantik sgt3x....sy nnti kalu nk kawain buat simple je...moga ada jodoh sy dgn ank makcik salmah tu....hehehe...gatai je kan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...OKje doakan jodoh awak cepat dan mudah dengan anak Makcik Salmah tu...jangan lupa jemput tau!!! Datag tak datang belakang kira hehe....
      Tak pe.... gatai pun kena jugak sesekali hehe

      Delete
  17. bagi burger sorang satu?
    alamak..
    betullah Okje..esok time anak2 kita nak kawen mesti lagi meningkat belanja huhu

    ReplyDelete
  18. Sekarang ni nak kawen mesti duit dalam tangan kurang2 mo 10 20 ribu....huhu
    Bagus juga cadangan Papa Zir tu, bagi makan sorang sebiji berger sudahlah kan..hehe

    ReplyDelete
  19. uiss betul2 bajet tu kalau muh bagi sebiji burger jer hehe..

    nasib baik anak aq tiga2 pompuan..save bajet duit hantaran ! almaklum ler sekarang ni duit hantaran melambung2 bak saham ASB gasernyer hehe..

    p/s: kome dah pi krusus untuk menjadi bakal mentua metali ker ? wajib tu weii! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muh sok sok kalau menantu mesti photo booth penuh kek ek! hehe....
      Tak molah gi kursus....sebab bercita cita nak jadi mertua kejam haha....

      Delete
  20. zaman sekarang memang kos perkahwinan terlalu tinggi
    semua benda nak kena fikir
    kalau mak saya suruh buat mee goreng jee buat jimat kos =)

    ReplyDelete
  21. kan!!ikut kemampuanlah yea..

    ReplyDelete
  22. hahahaa.......zaman skrang dah berpuluh-puluh ribu dah belanja kawen.tu pon masih ade lagi yang kurang...
    kalau mcm tu kene makan pucuk je lah ne gamak nya..kene menabung dari sekarang..hewhewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....sebab tulah Mama Zir suka makan pucuk Cik....nak berjimat katanya hehe

      Delete
  23. kos kawin zaman sekarang ni bertingkek-tingkek mahalnya..

    ReplyDelete
  24. Skrg nie semuanya naik hg barang,ikut kemampuan masing2lah jika nak buat majlis.

    ReplyDelete
  25. betul tu...klu dok kmpung confirm kn jemput sekampung...

    ReplyDelete
  26. la ni semuanya naik rega okje,.. dah anak2 dara pun harga naik juga hehehe acaner

    ReplyDelete
  27. Macam-macam kos sekarang nikan okje...pasrah ajelah..he..he

    ReplyDelete
  28. Hai Okje... amboi dah mula fikir pasal belanja kawin SA ya? Dah mula nampak cari calon ke? Hihi, jadi mak ni tanggungjawab tak pernah habis kan.. nak fikir belanja kawin pun. Nak fikir pasal cucu pulak nanti. Macam2la ya.. dah la kos makin mahal. Kalau 5-10 tahun lagi pasti bertambah dari kos sekarang.. berapalah nak kena sediakan tu. Mmg seriaulah ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tolong ngeri kat mak pak pengantin je AN hehe.....
      Memang .......jadi orang tua ni akan terus berfikir pasal anak, tak akan habis habis selagi tak tutup mata!

      Delete
  29. sorang satu je burger ckup ke papa zir.hihi
    betul tu okje. perbelanjaan makin meningkat skrg ni.

    ReplyDelete
  30. kawinkan anak lelaki , si anak ler kena kumpul aka cari duit . tak kan nak mak juga yg beri . klu anak perempuan lak , mak bapak kena kuar duit . duit hantaran tu pengantin yg punya . klu dia nak beri separuh utk cover kos , ambillah . tapi klu dia tak nak bagi , ibu bapa x blh paksa sbb duit tu hak dia ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah Vee...so nak tak nak mak pak pun kena kumpul duit jugakkan....

      Delete
  31. betultu okjer...skang ni kos nak kenduri kendara makan puluh ribu yang besa2 jer..
    belum yang grand glamour gojess lagik...
    waa papazir nak bagi burger sorang sebijik...meletup sungguh grand lain dr yang lain nih....
    burger skang ni boleh cecah berbelas ringgit ngalahkan nasi berlauk segala tau...okjer..
    kita nak gi kenduri anak ok jer nanti kihkih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...boleh jer Lizz...kalau sanggup makan berger haha

      Delete
  32. kena usaha lebih la masa2 akan datang

    ReplyDelete
  33. jangan seriau2.. smp masanyer nanti der jer rezeki yang datang...
    tapi tuler jangan ikutkan trend orang.. buat ikut kemampuan diri sendiri...
    kot nanti merana diri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inshaallah.....
      Betul tu CZ....ikut kemampuan sendiri inshaallah tak akan terbeban kan...

      Delete
  34. nasib baik anak noe 2 jer...hehehe...noe pernah pergi kenduri kahwin waktu petang...so keluarga pengantin hidangan minuman petang je la...ada la nasi lemak...meehun..mee goreng...teh panas...mmg lain dari yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak tu Noe...kadang tu muak dah makan nasi minyak bagai nikan...

      Delete
  35. Buat ikut syarak lebih berkat insha Allah.. Ikut adat mmg seriau kak..

    ReplyDelete
  36. tetiba rasa seriau jugak. hehehe
    betol lah kan.. bajet nk kawenkan anak nih bukan kecik.
    nasib lah anak2 zura 2 2 pompuan setakat nih. kalo anak lelaki lagi besar bajet nk kena sedia yer. hehehe

    ReplyDelete
  37. seriau? eh serius ke kak okje hehehe

    ReplyDelete