Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 5 August 2014

Entri 9 Syawal

Assalamualaikummmmmm......

Salam 9 Syawal korang.........
Apa khabar? Lama kita tak sembang ek.....
Bukan main lagi orang yang tengah menaip tu, cuti mengalahkan orang bekerja hikhikhik...... Dah katanya bulan Syawal, mood Syawallah ...... ye dak.

Terima kasih buat Qaseh Rania yang tak jemu jemu tinggal jejak kat blog ni sepanjang cuti Raya. Nak habaq mai kat OKje khabar gembira rupanya. Tahniah Cik Sue! ...... Kenapa dan mengapa OKje ucap tahniah, silalah gali blog dia. Sowi..... tak mo cerita, bagi korang suspen!

Terima kasih jugak buat Cik Nor yang tak sudah sudah bagi duit Raya kat OKje. Penuh Shout box OKje dengan duit Raya Cik Nor..... pemurah sungguh Cik Nor reraya ni.....

Aternya OKje balik dari kampung hari Jumaat lepas. Belum habis kering kain baju, hari Sabtu terus pergi ke Tronoh pulak. Bayangkan ajelah rumah Mak Jilap macam mana, sebijik macam kandang Zirafah hehe...... Tu yang sunyi sendu je semalam blog mak, Cik Jah oiii  hehe......

So, macamana Hari Raya korang? Meletop letop ke idak? hehe.....

OKje tahun ni beraya di KL dulu, mencemar sembah PIL di pagi Syawal. Masak siap siap, bawak rumah adik Pak Jilap kat Equine tu. Sebelum solat Raya lagi Mak Jilap dah sampai tau!
Well.....kasi chancelah Pak Jilap beraya dengan kaum kerabat dia kat KL, 1 Syawal ni......


Sedaya upaya nak nak nyorok belakang abah bagi nampak kecik hoho....
Esoknya, baru balik Muar 3 hari 3 malam pulak hehe......
Tengok gambar ni mak baru perasan nakkkk........ mak macam tak salin baju...... hehe..... belasah ajoslah weyh!...


Kasi tempek gambo mak punya kaum kerabat pulak yang mana ada. Zaman sekarang, walaupun kita tak bersama tapi kemeriahan tetap dapat dirasai dari jauh ..... Tak gitu geng?




Udahlah tu....... entri untuk hari ni, pengubat rindu bagi yang merindu Mak Jilap...... hikhikhik....
Nak skodeng jiran sebelahjiran depan rumahjiran atas bumbungjiran seberang laut......Hish, nak nyebut ramai nau!.....

50 comments:

  1. Ha..tu dia dah muncul Okje yang ditunggu2.. tahu pun ramai yg rindu !!!lama cuti raya ni..hihi

    Ciksu dah selamat bersalin ke? Alhamdulillah, awal la dr jangkaan nampaknya? Apa jantina baby agaknya..

    Amboi, syok nampaknya beraya kat SK dan Muor tu.. meriah baju dan cara masing2 senyum pun dah tahu seronoknya raya korang.. baju raya kesayanagan tu....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. AN....Cik Su bukan dah bersalin..... dia baru jer start mengandung hehe....
      Bukan baju kesayangan tapi dah sampai turn pakai balik hehe

      Delete
    2. Tunggu hari je tau.. ciksu dah nk due...dia umum dah 9 bulan

      Delete
  2. meriah sungguh noh...sedondon bergaya..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum dan salam syawal ke-9,maaf zahir batin..sungguh meriah beraya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam ...... salam Syawal buat Diana juga ye....

      Delete
  4. Amboi, cuti raya bukan main lama! Maklumlah, kerja sendiri kat rumah. Ikut suka hati je bila nak start kerja ek!

    Ni nak tanya, best tak beraya kat rumah keluarga Pak Jilap? Sure best ni. Bukan main senyum lagi, bukan main sembunyi lagi belakang pak mentua. Yalah, menantu kesayangan katanya. Belum sembahyang raya dah sampai bawa juadah hari raya. Manalah tak sayangkan...

    Saya macam biasalah raya ke tiga dah selamat sampai ke KL. Menerokai kedai makan dan shopping mall macam biasa. Nak beraya, semuanya masih seronok beraya di kampung masing-masing. So, kita rasmikan kuih raya sendiri beli sendiri makanlah dulu... Sedih pulak...rasa nak lap hingus kat tepi tudung raya ni jek tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau tak per.....
      Raya bagi kilauan emas macam mak ni apalah sangat.....bukan dapat duit Raya pun huhu... kena masak kena kemas itu ajelah weyh....
      Menantu kesayanganlah sangat....( ni nak perli ke apa ni? hehe....)
      Tulah rasa dah gatal kaki ni tak dapat lagi menerokai kedai makan ngan shopping mall ni....
      Sian weyh mak dengar.... beli kuih sendiri, makan kuih sendiri hoho...

      Delete
  5. Amboi2 geng, meriahnya raya hang...

    ReplyDelete
  6. Seronok betul ko beraya ye Hainom.. syawal ke 9 baru menjelma entrinya...
    Selamat hari raya buat Hainom sekeluarga..
    Cantik pulak sedondon pink tu.. hainom tu bunga je pink kat atas tudung tu je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ....ha'a CH...bunga pink karer jer yang diharapkan....nak kena tema jugak aternya hehe

      Delete
  7. akak yg setiasa vouge dihari raya..:)

    ReplyDelete
  8. rindu celoteh hainom....
    meriahnya raya ada mak dan mertua .....sedara mara pun cari orangtua untuk dikunjung .kakak ni ni dh xde orgtua ...sedara mara lebih muda pula ziarah kami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitulah jadi orang lebih tua SI memanjang menerima tetamu yek........

      Delete
  9. wah..sakan Mak Jilap beraya, lama tak nampak..selamat hari raya maaf zahir batin ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya maaf zahir batin Sal B

      Delete
  10. salam aidilfitri hainom..
    maaf zahir n batin

    ReplyDelete
  11. okeyjer.. pink kat manik tudung jer..

    dah2 lah beraya, bercuti..org dh start kerja ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. PB......lum sempat nak beraya kat sini lagilah..... mana boleh dahhh...huhu

      Delete
  12. akak ni comel la...(tak tipu baru kenal kot)..hihihi...
    meriah raya...seronok gitu..

    ReplyDelete
  13. Kalau nak sambung beraya lagi apa salahnya masih syawal lagi tapi kena pergi sendirianlah. Anak dah sekolah, en abe dah kerja...

    ReplyDelete
  14. ada lagi kesempatan untuk beraya ni...jom..jom..

    ReplyDelete
  15. ater kamik jiran belah mana pulak okje. hikhik
    equine area mana tu okje..!
    tempat lama saya tu.skrg pon sokmo ke sana..
    salam 9 syawal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putra Lestari ke Lestari Putra Cik Sue... mak sendiri pun konfius hehe

      Delete
  16. wahh syiok nyer raya okje, meriah :)

    ReplyDelete
  17. wes royo ke songo ..
    kueh royo ono meneh ke ..
    lps kiyer nyambong neng rayan neng keney pulak la yor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuih sih enek..... rong enek wong seng teko mangan dewek hehe

      Delete
  18. Raya sakan okje ye...cantik bajunya...:)

    ReplyDelete
  19. ramainya sedara mara..jumpa time raya dengan jumpa time hari biasa,lain perasaan nya..kan??heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang lai DR..... syahdu dia lain macam sikit hehe

      Delete
  20. warna warni aidilfitri di kg mmg meriah

    ReplyDelete
  21. selamat hari raya okje.. eh anak teruna u tu makin menzirafah jer i tengok, nak cecah syiling dah kepalanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nipulah tu...... idak lew tinggi sampai syiling weyh, paknya pun tak berapa nak zirafah, macamana anaknya nak menzirafah hehe......Alah tinggi unta aje...hehe

      Delete
  22. haha l;awak2 menyorok belakang abah bagi nampak kecik..macam2 hal ok je ni..selamat hari raya ok je..salam kosong2! meriah nmpk raya mak zirafah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya PK....maaf zahir batin jugak!

      Delete
  23. cak cak cakkkkk.. tak jat tak?? hahaha
    SELAMAT HARI RAYA MY SISTA..HAMPON MAHAP DIPINTA.. hehehe
    kemain mak jilap nyorok belakang2 badan orang lain semata2 nak nampak kecik kann.. dah cukup kecik dah tu mak jilap oii hehe

    ReplyDelete
  24. saja la nak bagitau... taun ni kami raya kg kami. hikhikhik

    larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :p

    ReplyDelete
  25. Meriahnya raya kak. Seronok tgk.

    Selamat hari raya ☺

    ReplyDelete
  26. wah... ramai dan meriah nyer raya OKje yerr...!
    adik2 ambil gambar berderet tu macam kumpulan nasyid pula... hehehehe...

    ReplyDelete
  27. Ni jiran seberang laut datang beraya ... hehe
    Meriahnya raya okje... baju sama tak apa janji hepi kan ... hehe

    ReplyDelete
  28. Meriahnya raya kak.. dapat balik kampung tu yg paling seronok kan... dapat peluk cium mak di hari raya... minta maaf..(selalunya pasti sy menangis..hahaha)

    ReplyDelete
  29. Wah meriahnya..Meletop-letop gitu..he..he

    ReplyDelete
  30. equine ? sebelah jer dgn umah my kaka nih ... kat kg mmg meriah dgn saudara mara la ok je .

    ReplyDelete
  31. janji dua2 belah pegi..belah pak jilap dan belah mak jilap :)

    ReplyDelete
  32. Tak bergambar sangat pun time raya. Gambar yang ada pun malas nak tunjuk. X cantik mana. Hu hu hu. Sedih pilu.

    ReplyDelete
  33. ramai kaum kerabat okje
    tu yang jauh pun rasa meriah sangat bila dapat berkumpul
    si SA dah nampak kurus la
    makin hati apa kat sana =)

    ReplyDelete