Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 3 October 2014

Lain daerah, lain masaknya

Salam Jumaat.....

Baru lepas sarapan mee goreng sempoi dengan sambal sotong, dua dua semalam punya, sendiri juga bikin. Tengah makan tadi tetiba teringat  Mee Sotong yang pernah mak makan suatu ketika dulu, di sebuah kepulauan! Yang pasti bukan Pulau Maldives ye haha....... Dan dan tu terus terasa kembang tekak mak! Padahal dah habis sepinggan! Bukan........bukan salah Mee Sotong tu, tapi salah tekak mak yang ngengada! Haih.....bukan mabuk bunting yer, jangan salah sangka pulak!

Lusa dah Raya, balik kampung ke korang?
Sebelum terlupa, nak panjangkan pesan Lieya Latiff semalam, dia suruh puasa sunat esok!

Sebab Raya Haji jatuhnya hari Ahad tahun ni, so nampaknya mak dapatlah beraya kat kampung. Beraya dengan my bonda. Raya kat mana mana pun, mak Jilap  tetap kena masak jugak. Dah namanya bibik hoho.....

Mmacam teringin pulak nak buat Laksa Penang raya esok. Orang Seberang Prai sure sambil kejam mata je buat Laksa kan hihi....... Mak Jilap bukan pakai ikan sardin fresh pun, pakai ikan sardin tin aje. Macam tak biasa dengan mak yang selalu kena sindrom M ni haha......
Emmm.....okay jugakkan, tak delah sepanjang hari menelan lontong yang bersantan tu. Mesti muak!

Korang pulak masak apa biasanya?



Takkan makan sayap jak bahhhh pagi Raya...... hihi..... Sura mesti buat Laksamkan, tak pun Nasi Kerabu..... Tapi mak tau Geng Lipih mak tu confirm masak Lontong, walaupun dia bukan orang Johor, sebab itu faveret dia!!! Betul tak geng?

Lain negeri, lain daerah sure lain masaknyakan.....

OKje pulak, dah katanya raya, mestilah kena masak pesen Raya kot.  Budak budak dengan bapak budak kat rumah ni sama jer, asal dengar Takbir Raya jer mesti nak cari lauk Raya. Hurmmmm....... Biasalah orang Johor, masak apa lagi, lontongggg, Sayur Lodeh, Ayam masak Merah ke, Ayam masak Kicap ke...... ( hihi..... Masak Kicap memang faveret orang Johor hokay!!!  Nak buek camno......Tak caya boleh tanya Mar, tak pun tanya Dana tak pun cuba tanya pembaca senyap blog mak yang sekapal jugak, Aishah hehe.....

Tak payahlah tanya Jiran sebelah, walaupun dia mengaku orang Batu Pahat katanya, tapi sebab dia dah lama tak muncul muncul, so kita jatuhkan hukuman tak payah kawan dengan dia buat masa ini hahaha...... Ngabehkan boreh jer!  ( Lepas Raya sure kena hempuk ni! )

Malam ni SA balik naik train, esok pagi mak Jilap balik kampung!......

nakemah


37 comments:

  1. Niat mcm dah sama dah tu.. nak masak laksa.. tapi cik jah tak pakai sardin dalam tin yer..
    Cik Jah nak pergi redah pasar dulu dengan bang nizam esok.. nak borong ikan kembung buat laksa.Jemput ler datang ghumah nanti.. hehehe

    ReplyDelete
  2. mcm meriah jer sambutan raya okje... knor nk msk kmbing, tpi kmbing tu tk nk turun2....camner.

    knor tk blik mna2..nk brrkurung kt rumh jer sambil lyn tv n mkn...

    tak pun lepak jer hotel murah kt mna2..
    nk msk ala baratlh....

    ReplyDelete
  3. Yuhuuuuu.... I' m coming. Cepat mintak maaf!

    Amboi, mentang-mentanglah orang sibuk tak leh nak singgah dapur rumah dia mengomen berjemaah sedap je mulut mengumpat sebelum raya tau.... Mak rasa Mak boleh ke hidup tak berkawan dengan jiran sebelah? Tak baik tau Mak...

    Mak, ni kita ada masalah negara lebih besar dari harga minyak naik! Kali ni kita raya kat KL. Kakak dan mak kita pun kat sini juga. Selalunya kita tak masak, kita terus buat muka tak malu makan kat rumah kakak kita. Pastu kita siap-siap tapau lagi buat dinner kat rumah. Kali ni tetiba kita rasa malu. So kita nak masak juadah raya for the first time kali ni. Kita tak tahu nak masak apa. Dalam fikiran memang terfikir lodeh je memanjang, daging masak kurma dengan ayam masak merahlah. Nape Mak balik kampung...kalau tidak boleh kita masak bersama-sama esok!

    Mak, lenkali kalau kita tak datang, Mak jangan ngumpat. Kita rajin tersedak kalau orang ngumpat ni. Kalau kat alam maya memang kita tahulah siapa punya angkara yang selalu ngumpat kita!

    ReplyDelete
  4. acik biasa la okje..dah tentu rendang daging..kuah kacang..permintaan tu okje..rasa macam nak masak laksa lemak jugak..kot sempat..

    ReplyDelete
  5. Hmmm... kalau dah kata mak-mak bila tiba nak raya apa yg dlm minda kalau bukan fikir nak masak apa. Rumah kanda jadi persinggahan keluarga setiap kali raya haji sebab en abang kan tukang sembelih jadi kakak/abang/adik/ipar-duai senang hantar duit suruh abang cari lembu/kambing sembelih kat tempat kanda. Masak nanti ramai-ramai cepat siap:)

    ReplyDelete
  6. bukan bibik laa okje...tu maksudnye okje mmg pakar bab2 masak...sampai lik kg pun kene turun dapur heheehehe..... tu bagus tuuuuu hehehehe kalo lieya mmg aci ngelat selalunye...balik kg mmg tolong potong2 ajek...hahahaahah...

    laksa??/ uwaaaaaaaa kejam ni okje..... terbayang2 hirup laksa di pagi raya qurban nie...lieya yg tak balik raya ni dok pikir2 nak masak ape....ade yg ajak laki pi lepak mamak je kang lepas sembahyang raya hahahaahah.... kedai makan lain sure tutup...kedai mamak jek laa yg sah2 bukak.....

    betul tu okje....kalo dah darah johor...raya2 ni wajib ade lontong...baru cukup syarat beraye katanyer heheheehe.... okje makan sedap2 ingat lieya yg tak balik raya ni yeak...uwaaaaaaaaaa.....

    selamat hari raya qurban okje dan family....

    ReplyDelete
  7. Salam Kak.. kami InsyaAllah balik ke Tawau.. raya dgn Mak lgi... hehe
    sama je kak, klu dah namanya raya en kuling sibuk minta masak kan rendang daging kegemaran dia, nasi himpit.. plus ayam masak lomak (mak yg masak..hehe) tak kan nak makan sayap kot di pagi raya.. hahaha... kalu rajin dtg boleh lah nak buat laksa juga..kawan2 suka makan laksa yg sy masak.. hahaha (angkat bakul sndiri)..kihkih

    ReplyDelete
  8. Amboi meriah raya Okje ..... hehe Mia pun balik kampung esok. Yg bestnya tak pikir pasal masak apa sebab mak mia awal2 dah call hari tu tanya nak makan apa raya haji ni .. dia nak masak... hehe best kan okje

    Selamat hari raya haji Okje ... berhati2 di jln raya :)

    ReplyDelete
  9. selamat hari raya haji kak, balik kg tu baik2 yek... jgn merempit tak hingat tau...

    dana tahun ni raya kt kl je, adik2 je yg balik johor, sian lak edy tak dpt cuti jd nyer kami 3beranak raya kt kl tp mustilah msk masakan raya... baru la feel kan, tang lauk2 raya tuh akak tak msk ke sambal grg ngn serunding kelapa? heheheh ayam kicap tu mmg wajib lah klu pg raya di johor hehehhe...

    ReplyDelete
  10. kita yang masak, ok jer. kita juga yang makan. bagi saya M tu bukan simbol sindrom MALAS tapi MUDAH. penat masak berjam2 tapi makan 5 minit aja. lebih baik masak 5 minit tapi makan berjam2..haha.

    Saya beraya 4 beranak je kat Ipoh. menu dah ada dalam kepala. tahun ni menu itik dan sambal goreng kacang tolo keluar, weii..

    selamat berangkat pulang ke muar...berhati2 di jalanraya

    ReplyDelete
  11. Tahun ni x blk kg pun sbb seme bz
    Hewhew so raya kat Ipoh he
    BTW raya ke tak sama je sbb keje byk pending :(

    ReplyDelete
  12. Salam Jumaat. Sesuatu untuk kamu di blog KA . TQ http://www.kesumaangsana.blogspot.com/2014/10/re-publish-n3-pendek-tentang-adik-tapi.html

    ReplyDelete
  13. OKjer.. Zura raya kat Shah Alam jer tahun nih.
    Cinta request masak nasi ayam.. sabor jer lah.
    Zura baru fefeling nak masak nasi minya juadah turun temurun MyMa. hahaha
    tapi isteri solehah lagi gojes haruslah ikut selera suami terchenta khen.
    jadiknye.. juadah raya kami.. Nasi Ayam kasih sayang! hahahahaahaha.
    kalo terlio jemputlah datang rumah. hek hek hek hek.

    Ohh.. besok x dapat joint puasa sunat lah.
    bendera merah berkibar dah. huhuhu.. sedeh~ :(

    ReplyDelete
  14. kalau buat sambil pejam mata je tu sah2 buat dalam mimpi je..hehheh..kalau kat kedah nun memang raya je boleh kata satu kampung dok buat laksa.bila beraya pakat dok banding la sapa punya laksa sedap..hahah..saya pernah dok Jb dulu memang depa kalau raya mesti nak buat lontong..lepas tu pagi2 raya siap hantar kat rumah dengan dulang2 sekali.best betoi..kalau tempat lain nak makan kena pi rumah la..kata nak pi hantaq kat rumah orang memang dak la..h

    ReplyDelete
  15. Tengah fikir2an ni tapi smlm kita dpt idea cuba masak menu yang orang tak masak masa raya, STEAMBOAT... ok tak geng?? kalu rajin mlm tu kita berBBQ, mklm le anak bujang kita balik bertolak mlm nnt..

    Jika masak LONTONG, sure saya n dak Alya jer tukang perabihnya, NASI IMPIT, alaaaaa rata2 rumah dah ada nadi impit, NASI DAGANG, tiap2 kali raya wat ntuk abahnya, nek muak daa..

    SOTOpn ok gak, kesukaan ramai...

    ReplyDelete
  16. kakak pun boring gak masak menu yg sama kalau raya ni ....ialah kalau dh kata org johor biasalah kuah lodeh,ayam merah ,sambal kacang ,rendang ...suami kakak kata mesti buat baru rasa raya....jiran trtangga hantar benda yg sama....muak memang satu hari tu .nak juga makan nasi arab ke ,nasi omputih ke.....hihiiii.
    hainom.....dah balek muo ke ....moga dipermudahkan prjalann menemui bonda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. psttt......resepi baru ke kuah laksa pakai sardin dalam tin?

      Delete
  17. kathy duk johor tapi masak ikut cara sabah..hehehehhe.. alhamdulillah encik hubby boleh telan..hehehehehe..

    ReplyDelete
  18. saya ni mak orang melayu kuala lipis
    abah jawa tanjong karang
    tu pasal saya cun, mix katanya...hehe
    sori, lari topik pula

    so bab masakan biasanya pun mix
    so telan ajelah apa yang ada, sendiri masak memang tak rajin
    anyway, selamat hari raya korban OKje

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum.. Selamat menyambut Hari Raya Haji. Che Mid tak fikir pasal masak raya pun, kepala otak dah berserabut pasal nak kawenkan anak.

    Mohon beri alamat pada Che Mid please..013-3672459. Tk.

    ReplyDelete
  20. maka akan senyaplah ok jer beberapa hari in dr sebarang entry ... nantikan kemunculannya dgn byk lagi bebelan .

    ReplyDelete
  21. Okje, kami kat UK esok dah raya... Jadi hari ni dah kena puasa hari Arafah...
    Maaf lah yer, kami beraya dulu... kikiki
    Dah tak sabar nak bertakbir raya malam ni...

    Saya pun baru plan nak masak laksa penang masa raya... Tengok lah dulu mcm mana... Walau menu tak sesuai utk raya, tak kira... nak masak juga sebab itu menu paling senang.... kita pun mengelat guna ikan dalam tin... blend lepas tu masak atas api... siap!

    Tapi rindunya nak raya kat M'sia... Sure meriah jer boleh makan daging korban... Tunggulah tahun depan... haih, tak sabarnya nak habis belajar cepat2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bijen.....Okje tak de rezeki pun dapat daging korban tahun ni.....

      Delete
  22. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
    Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  23. haha, sebagai orang KL tapi perasan Johor, menu saya memanglah macam yang kak OKje sebut atas tu.rensang itu wajibulghunnah..hehe

    ReplyDelete
  24. hahahahahahaha nak tersembur air mak jilap tulis bukan bunting tu hihihihi

    raya kali ni sebab raya kat rumah MIL req lontong. bukan MIL yg req tapi menantu yang tak berapa nak reti masak ni req MIL buatkan. menantu mithali memang gituuuuu kahkahkah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghhhh ..... best betul jadi menantu gitu Kiera.....hihi.... Dah req bukan main lagi tu jangan lupa pulak tolong ye menantu mithali hehe!!!!

      Delete
  25. Lain tempat lain masakannya..setuju.. masa mula2 beraya di tapah, memang saya tak leh terima tak ada nasi langsung sehari beraya..lama2 fahamla diorang memang dah tradisi macam tu, nak buat macam mana kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diaorang makan apa AN? Lontong jugak ke? Biasalah dah berkahwin lain budayakan..... Seronok jugak apa hehe..... Cuma memasing kena belajar menerima seadanyalah hihi

      Delete