Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 2 October 2014

Pakai ajelah apa yang ada

Salam Khamis....

Okay....  kes Kuda Besi semalam tu, mak dah ikut cakap  Mia - Memori of Mine yang suruh tukar bateri baru. Kebetulan mamat workshop tu cakap, bateri lama tu dah rosak. OKje yer kan ajelah. So bayar RM165, settled semua siap tolak bateri lama RM15 henggit!...... Murah ke mahal? Entahlah.....


Kalau cerita pasal Kuda Besi mak yang rajin sangat mogok ni, mesti ada aje geng bloggers yang suggest suruh tukar Kuda baru. Namanya pun kereta lama, adatlah kan.....kejap sakit sana, kadang sakit sini, macam manusia jugak..... Tapi tulah Kak Saniah Ibrahim, OKje yang tengok orang bayar hutang ni pun dah naik pening, inikan pulak orang yang tukang bayau hutang tiap tiap bulan, tambahlah pening agaknya depa tu.....

Aim Pak Jilap sekarang ni nak bebas dari hutang Kak Saniah Ibrahim. Kalau boleh tak mau bekerja kerana terbeban nak bayar hutang yang banyak. Cukup cukup sudahlah dengan hutang yang sedia banyak ni. So, tukar kereta memang tak ada dalam agenda langsung kecualilah mak Jilap menang kereta! haha....

So, moral of the story, pakai ajelah apa yang ada, okay apa Kuda Besi tu hehe.....    Isteriiiiii, tak mo mintak mintak, berdose! haha...

Apa pun perancangan Allah adalah yang terbaik......
Jangan marah mak pulak kalau tetiba mak tukar Alphard ! ( Eh? Apa yang latest MPV la ni yek? Maklumlah buta kereta hehe )

Best betul berangan.....


58 comments:

  1. berangan dulu..lama-lama jadi kenyataan..

    ReplyDelete
  2. Selagi boleh pakai, pakai je kuda besi tu Kak.. setuju dgn Pak Jilap tak perlu nak tanggung hutang bebanyak.. pening lah nak settlekan... syukur dgn apa yg ada kan Kak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Atie....mmg syukur sangat dengan apa yg ada

      Delete
  3. Samalah kita Okje.. setakat ni memang tak nak beli kereta baru. Papa N hari tu baru buat overhaul enjin kereta. Mahal juga kosnya tapi ok lagi daripada nk bayar bulan2 ke bank kalau tukar kerata baru. Dua dua keret kat rumah ni dah tak bayar ke bank rasa lega juga kalau tetiba nak tukar baru n tiap2 bulan bayar tu rasa terbeban kan. Mungkin boleh bayar sikit tapi tetap juga hutang kan. Yang sikit tu lagila banyak hutang. So pikir sana sini akhirnya servis je..moga tahan banyak tahun lagi. Selagi leh guna, pakai je dulu yang mana ada..

    Okje balik raya Muar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. AN ....senangkan dua dua kereta dah habis bayar... kira sekarang ni tengah jolilah yer .....duit banyak lebih hihi
      Tapikan AN, okje rasa elok cari MPV seketul.....senang balik kg....kg awakkan jauh.....naik MPV lebih selesa....ke sekarang ni kereta Papa N mmg MPV?

      Ye AN...esok balik Muar

      Delete
    2. Haha.. senangla sikit tapi takla joli sangat.. baru tambah hutang sebenarnya. Sebelum ni rasa lapang sangat, suka sangat beli online offline, ni dah mula ada komitmen baru, terasa lebih sayang nak bazirkan duit yang ada.. mpv kami ada juga rancang, tapi blm beli lagi tahun ni. Mungkin bila anak besar skt lagi 3 tahun ke.. malas nak tanggung lagi banyak loan. Sekarang ni memang tak terikat rasanya..

      Lama tu beraya, hari ni tak ada entry baru.. okje..

      Delete
  4. saya ada 4 tahun lagi nak membayor ke bank nih..
    minyak pon dah naik 20sen seliter so..nak beli kete baru pon cancel lah...ajejeje..

    ReplyDelete
  5. hai kata nak pakai ferrari posing depan masejid?? hahaha
    Eh macam ada satu iklan kat radio plak iklan power root tak silap "pakcik menang motor" hahaha

    cik jah setuju dgn pendapat cik bedah.. kuda besi lama tu selagi boleh pakai, pakai sajo.. janji boleh ditunggang.. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cancel lew gamaknya Cik Bedah hihi....tukar posing naik motor cup jer depan masjid.
      Gitulah gamaknya cik Jah....nampaknya sampai hancur akan mak kerjakan...huhu

      Delete
  6. biase la tu okje...ade mase kuda besi mintak dibelai hhuhuhuh..siap sedia duit ajek laaaa...tak enjin, mesti tayar....adoiiiiii...tapi takpe laa untuk keselamatan semua jugak kan....mcm lieya aritu balik kg, sampai2 jek umah kg tgk tayar bocor...rupenye tayar pecah...mujur tak meletup mase drive kalo tak lain plak jadinyer...syukur......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerlah ....benda benda gini mmg tak boleh jangkakan Lieya...nasib baik dah sampai rumahkan...kalau tidak payah gak tu

      Delete
  7. betul tu hainom..pakai je yang mana ada..sura pon suka berangan kereta baru..dengan ekonomi keluarga camni..tak berani nak nambah hutang lagi...dapat Alphard best jugakkan..hihi..:)

    ReplyDelete
  8. kalau dapat alphard sebiji lagi best..hehe

    ReplyDelete
  9. kalau dibelikan..terima je okje...dah dia kesiaaann..asek buat hal je kuda besi okje tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. AE....tak de sapa nak belikan..... Hihi

      Delete
  10. Betul bukanlah rosak tapi bateri yg perlu tukar. Kalau rosak tu lain hal.
    Kanda pulak kalau beli kereta baru sayang nak tolak kereta lama macam ada nostalgia gitu..
    Itu yg biasa kereta lama hantar kg. Kat kampung siapa-siapa boleh pakai.. Sayang bila dah lama guna kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kanda sebab harga kalau jual balik bukannya mahal pun, susut nilaikan .....

      Delete
  11. gitew jugak la ceritanya dengan kuda lama daku, OKje..guna je lah apa yang ada..nak tukar pon sayang jugak sebb dah habis bayar semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe sama yer SB...tp daku punya belum habis bayo .....beli pun 2nd hand SB

      Delete
  12. nak tukar pun apa salahnya..cll jer suami knor...senang cerita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok....insyaallah kalau ada plan nak tukar kereta Knor

      Delete
  13. salam okje..lama btul tak singgah kat sini ..byk citer2 sensasi yg terlepas..kuda hitam masih wujud lagi yer..alhamdulillah gunakan selagi masih ade kan..kalau mmg dah takleh guna tuh lainlah cerita kan..bagusnya resolusi bebas utang tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu UAA...mmg lama sungguh okje menunggu awak tau...tp tak pe fahamnya kitaaaaa ....mama bizi mmg cenggitu...

      Delete
  14. hehehehe... adatlah kan bila dh berusia.
    manusia pon sakit sana sini.. ikan pulak kereta yer.

    velfire pon best jugak OKjer.. adik badik dgn alphard.
    hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Zura.....
      Mmg best, duitnya aje tak bestttt....huhu

      Delete
  15. hehehehhe..janji masih boleh guna dan keadaan baik..,pakai je apa yang ada.. :)

    kathyrbain.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Asalkan ok, tak payah tambah hutang..
    Itu prinsip saya.
    Tapi ramai juga yg pegang prinsip " biar hutang, tapi bergaya"
    hahaha

    ReplyDelete
  17. mana tau tiba2 tahun depan ada durian runtuh gedebuk jatuh dalam akaun bank..boleh la tukar yang baru kot..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa ...... yg tu mungkin okje akan tukar fikiran DR....beli jet perubadi terus hehe...

      Delete
  18. xpa kak...pkai apa yg ada ja slagi boleh.sy pon ada kuda besi mcm tu gak.yg tu habuan suami p keja hr2

    ReplyDelete
  19. tetiba OKje dapat durian runtuh
    beli Alphard tanpa hutang, beruntung sungguh tu
    hehe..tak apalah OKje, banyak jasa kuda hitam tu
    tak usah dimarah, nanti dia merajuk =)

    ReplyDelete
  20. klu ok lg buat pe nk jual kan., pakai jer la., huhu
    beteri tu klu jul bsi buruk mhal la sikit

    ReplyDelete
  21. kat malaysia kalau takder kereta macam patah kaki kan, kat sini takder kereta pun no hal, orang berbasikal jer merata. hehehe

    ReplyDelete
  22. Selagi boleh guna, saya akan guna sebaiknya sebab bukan senang nak dapat apa yang telah ada ditangan sekarang.

    ReplyDelete
  23. ialah ...ialah hainom kakak faham snagt ....lain lah kalau sama2 bekerja bolehlah pakai alpard...hihiii.
    suami kakak ni pun nak bayar utang kereta murah ni pun hampir botak kepala ,apatah lagi menanggung 5 ank yg masih belajar dan bini yg duk melingkau kat rumah ni..
    He heee...ratu kebaya lah sangat ,kebarung pun belum tentu muat ...nk share ke....nanti lah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yelah sangat kereta murah tu tetiba Estima ....terbeliak biji mata yer SI ....haha
      Tulah sama jer dengan yg kat sini SI.....ada anak jugak, ada gak bini yg melingkau hehe...Pening agaknya depa ni...
      Bagilah gambar SI seketul dua....barulah dpt cam kalau gi JB

      Delete
  24. Berangan tak perlu bayar pun...

    ReplyDelete
  25. Prinsip saya selagi tak meragam, saya akan tereus gunakan. Kalau dah kerap-kerap meragam, asyik merajuk aje, baru tukar lain....

    ReplyDelete
  26. dlm keadaan sekarang , klu blh krgkan htg se minima mungkin ...

    ReplyDelete
  27. tak salah berangan..pakai je apa yg mampu..klu ada rezeki kemudian2 mana tau kan..lagi2 minyak dah naik ni..beli kereta yg sip minyak ja..haha

    ReplyDelete
  28. Mana tau ada kejutan pada Anniversary seminggu lagi?? tunggu....

    ReplyDelete
  29. Salam Jumaat Okje...

    Memang Betul sangat tu...sekarang ni kena berbelanja secara berhemah..kalau boleh pakai lagi, jangan tukar yang baru. tapi kalau dah selalu sangat meragam, memang kena fikirkan sesuatu kot..yalah silap-silap yang tu lagi tenat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ice Age Adventures untuk OKje...

      Delete
    2. Tq Raudzah.....la ni susah betul dia nak menari kat blog walaupun berderet kat Nuff tu kan

      Delete
  30. Eh, Mak... kita tak pernah pulak dapat duit jual bateri lama! Kita memang sengal. Kiranya Mak lagi terror dari kita. Tapi kita terror bawa kereta redah banjir tau, Mak....

    Alah, Mak... kalau takda hutang buat apa bersusah payah nak berhutang. Bebas hutang ni satu nikmat hidup tau. Masa kita habis bayar kereta dulu, kita rasa cam indahnya dunia ni. Tapi kejap je, lepas tu kita tergoda dan buat hutang semula. Sekarang kita dah sakit-sakit badan dok fikir bilalah nak habis hutang kereta nih.... Tapikan Mak, kereta-kereta baru banyak yang cun kan...Eh, eh, eh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh....dah terer sangatlah tu redah banjir sampai markguard terjatuh hihi.....
      Naluri manusia, biasalah......dah tak de hutang nak berhutang, tp kalau mampu apa salahnya, bila lagi nak rasa weyh ....... sementara hidup di dunia yg fana ni....

      Delete
    2. Eh, eh macam senikata lagu nasyid pulak statement terakhir tu....

      Mak, cakap pasal terror, pakguard kita bersepai lagi sebab redah banjir suatu ketika minggu lalu. Lagi sikit enjin nak mati tapi well, well, well, kita kan terror Mak oi.... Mak janganlah jeles!

      Delete
  31. Patutlah tersedak2 mkn nasi semalam, ada orang sebut nama aku rupanya kat sini ....
    Bagus2 mak jilap ni ikut nasihat ... hehe
    Kan senang tukar bateri baru.
    Kira ok lah hg bateri tu okje. Hubby mia cakap hg bateri jenama yuasa tu mmg sekitar RM160. Yg bateri lama tu Okje dah kira untung sbb org tu beli RM15, ada yg ambil bateri lama dlm RM8 ke RM10 jak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai dia yek....dia letak harga konon bateri RM180 tolak bateri jadi Rm165....padahal harga tu jer...tak pelah anggapkan upah depa aje le. .huhu

      Delete
  32. Normal la harga bateri kete gitu kak
    Kite bulan 3 ke 4 lepas pun tukar bateri
    Kena rm180 hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ye ke Zana.....so standardlah harga tu ye...okay tak kena tipu! Hihi

      Delete
  33. samalah aim suami nak bebas hutang dari hutang yang dah banyak ni sobsssss

    ReplyDelete
  34. pakai jer kak mana yng ada..:)

    ReplyDelete