Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 3 December 2014

Moh kita NGAP

Salam Rabu.......

Amboiiiiii bukan main lagi yer korang semua, mentang mentang le Mak Long KL kasi chance korang berjalan, diam diam dah sampai Penang rupanya yer..... Ceh!!

Ok, tak pe, bagi chance le deme happy happy berjalan dengan kaum kerabat deme!

Mak ni kan memang penggemar jejemput. Atenya tekak ni sudah teringin sangat nak makan jejemput beberapa hari sudah.Tekak pun ikut trend weyh teringinnya hihi..... Kali ni mak buat Potato Fritters. Biasalah...... tekak sendiri teringin, mestilah diri sendiri yang kena buat, nak tunggu Jiran Sebelah bagi, huh...... hari pun malam! hihi......


Sebenarnya dah beberapa kali jugak OKje buat, cuma biasalah, makcik baru belajar nak, tersalah tengok resepi kot, terkeras jadinya, sebab semata mata guna tepung jagung, mana tak keras kan. Tapi mak bedal jugak haha.... sayang weyh nak buang!

So, kali ni OKje buh Tepung Gandum dan Tepung Jagung.


Nak cantik potongan kentang tu, guna ajelah parut pelbagai guna RM10 henggit hehe..... Lama dah OKje beli kat Pasar Tani. Memang berbaloi beli weyh, memang cantik jadinya hasil parutan tu...... 

Parut pelbagai guna, memang tak sia sia beli!
Lepas tu kita kasi goreng!! Tak denya mak rajin nak mencetak jadi bulat bulat cantik, macam orang selalu buat tu, buat gaya bebas sudah! hihi....... 


Udah! Tak payahlah nak bershhh shhh sangat...... 


Moh, kita NGAP !!! ....

Potato Fritterslah sangat.....
Makan sambil menangis weyh...... sedap sangattttt!
Haiiiii......  takut aje ada orang yang kepingin nak buat Potato Fritters jugak lepas ni hihi......


46 comments:

  1. la hai bru blik pasar ni... dh bli bhn... tgok le klu smpt...
    mcm sedapppppp jer tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knor mmg sedap...... alahhhhh takkan asyik nak buat peyek jer haha.....

      Delete
  2. Ai Mak Long, bukan jauh mana pun kami pegi.. setakat Penang ni, alah Mak Long boleh jeling je.. kalau nk ke obersea dah apply dulu dengan Mak Long..

    Amboi, dihighlight tepung gandum banyak kali. Bagus ni, baru dapat bagi ingatan kepada orang yang nak mencuba.. supaya tak keras jadinya potato fritters yang nak dicuba.. tak sampai seru lagi nak mencuba benda ni. Ok, kalau saya nak cuba kena ingat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. AN....nak ke Penang pun tak mampu nak menjeling dah ni huhu....
      Yelah..... nanti kalau tak campur langsung mmg keras tau..... penat nak mengunyah kang....

      Delete
  3. dah buat dah haaa..cantik, halus jer sagat..
    takat ni tak cuba lagi kak..malas benarnya..anak mintak lempeng pon malas buat camaner?? hahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..... tak pe, tunggulah tekak sendiri teringin..... harus laju jer buatnya tu

      Delete
  4. hasil parutan yang cantik..dan berjaya buat airliur saya meleleh..belum makan lagi ni..tu pasallah..

    ReplyDelete
  5. Rasa nak ambil ngap satu potato fritters hainom tu jer :D

    ReplyDelete
  6. kurang tepung ek...memang best nie...

    ReplyDelete
  7. Saya tak pernah buat macam manalah nak hantar. Lagi satu, kalau nak makan untuk breakfast, memanglah tak dan saya nak buat! Nak hantar sebelah lagi. Sedangkan anak-anak bujangku pun makan roti sapu marjerin je pepagi.

    See, kalau Mak tak rentungkan masakan, macam nilah jadinya. Barulah terliur meleleh-leleh air bah keluar ikut segala rongga ^_^ Baru beli kentang 5kg kat Hero, Mak. Nanti-nanti Kak Ton cubalah buat ya. Apa keyword nya - Jangan taram TEPUNG JAGUNG satu plastik? Okey, okey... Kak Ton dah take note. Bila Kak Ton buat, Mak hidu bau jelah ya. Nak hantar malu pulak dengan PakJilap. Alahai, ngadanya bunyi! Jangan jealous ya, Makkkkk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tulah tulis ' hari pun malam' sebab tau jiran sebelah memanjang tak dan haha....., Itu pun kira bersopan satunlah jugak sampai malam kalau mak tulis 'tunggu 4 tahun lagi ' tak ke naya? haha......

      Jap nak bayangkan camne agaknya Kak Ton kalau bah seluruh rongga haha.......
      Pergh.... ngeri mak tu!
      Mak mmg redho dapat jiran macam jiran sebelah...... huhu
      Udah....udah, kalau nak hantar PF, jangan lupa pakai purdah..... tak pun pakai telekung lepas tu pakai topeng Ben 10 haha......

      Delete
    2. Amboi Mak! Kena tutup semua kalau nak pi rumah dia hantar makanan! Itulah pasal! Itulah pasal Kak Ton tak rajin nak hantar barang ke rumah jiran sebelah. Kak Ton memang tahu jiran Kak Ton tu jealous blind-blind! Eleh Mak ni! PakJilap lalu sebelah Kak Ton tak heranlah! Kak Ton skodeng je dari celah tingkap! Hahaha....

      Delete
  8. akak ja yg tak cuba2 lagi resepi ni...tunggu semua ada kat rumah la kut..

    ReplyDelete
  9. terliur nye kite tgk.. dh laa ngah lapar nie... :(

    ReplyDelete
  10. hmm...parutan yg cantek..
    siannya sampai menangis kesedapan...esok boleh buat lagi...yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang rasa nak buat lagi lah SI hari ni

      Delete
  11. baca sambil nangis nak jugak boleh? hihihiiiii

    ReplyDelete
  12. macam terlebih garing jer??? ahaks~
    trade mark katanyeeee... hahahahahaha
    larikkkkksss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ker Zura okje mmg suka yg gini...... rentung rentung sikit haha.....
      ZUra tak suka yeh..... patutlah tengok jejemput Zura ayuuuu jer putih melepak!

      Delete
  13. kak, saya yg tgk pon nampak sedappppppp:):)

    ReplyDelete
  14. 1st time dgr and taw pasal potato Fritters nih, wah, kena carik resepi nih, hehehe, mai la jenguk blog CP, sori bebanyak sebab macam dah lama jer CP menyepi, hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang jer resepinya CP..... sudah sampai pun OKje blog CP semalam....

      Delete
  15. Saya dah pernah cuba buat potati fritters ni... Tapi memang menangis nak menghabiskan sorang2.... Empat lagi ahli dalam rumah ni tak suka.... huhuhu.. Kata rumah ni jejemput pisang aje lah yang laku....

    Tapi mmg sedap, kan? Rasa rangup potato tuh mmg mabeles...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali nak PF, tunggu OKje terbang ke Bradford dulu Bijen hihi....Kita makan sama sama sambil menangis hihi

      Delete
  16. ye la..tambah yang ada kentang2 ni kan..mesti ada orang tu akan terliur nanti..lepas tu mula la nak buat jugak..hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a lagi lagi nampak benda halus halus berlambak gitu....semakinlah dia terliurnya hihi

      Delete
  17. Asalam ..wah betul2 ngap ya..sedap Nampak..halus dan rangup agaknya kan..

    ReplyDelete
  18. memang kepingin OKje..tapi belum menyampai lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam nak buat lagi pulak hari ni KY...hehe....udah kepingin lagi

      Delete
  19. Hehehee... kadang2 kalau lapar.. saje bukak Blog Kak Okje nie.. untung2 boleh gambar makanan yg sedap2 hahahhaa :D

    ReplyDelete
  20. mmg ada yg kepingin nak buat juga ni ok jer . cumanya bila ada potato tu , lupa jer nak try resepi cenggini ... huh !

    ReplyDelete
  21. Mula-mula tadi x dapat imagine macam rupa lepas masak..rupanya macam biasa jugak ea.
    Sebab bahan2 dia nampak banyak sangat.

    ReplyDelete
  22. mak oiii.. ngidamlah pulak dah.. uwaaa.. nakkk..!!

    ReplyDelete
  23. Boleh cedera mata dan tekak bila melawat blog OKje..., makanan sokmo.
    Tak baik tau dera kami macam ni, tak jadi kita nak kurus awww.

    ReplyDelete
  24. sedapnya..kira macam jejemput kentang la ni..sy pun peminat kentang selain miss potomayo kite tu..tp biasanya takdelah parut lawa2 macam okje..sy dadukan aje

    ReplyDelete
  25. pergh... sedapnyer... camner nak makan sambil menangis tuh.. abihlah potato friters tu masin rasa air mata.. Nak buat jugaklah..

    ReplyDelete
  26. Mmg sedap ni okje... saya pun ada la 2/3 kali buat... anak2 siap buat mkn ngan nasi... sabar je la...

    ReplyDelete
  27. Buat sendiri mmg sedap sebab semua bahan bubuh lebih ... hehe

    ReplyDelete
  28. nnt balik kg nk try buat jugak la...

    ReplyDelete
  29. nampak sedap tu OKje
    saya tak ada lagi benda pemarut tu, bolehlah bagi alasan
    tak payah buat dulu ye...hehe

    ReplyDelete
  30. dap...dap..dap...rajn mkn tapi malas nk buat huhhu

    ReplyDelete