Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 30 April 2014

Semuanya kerana Pemanggang Ajaib!

Salam Rabu geng.....

Semuanya kerana Pemanggang Ajaib Umialya!.....
Dari dulu lagi korang sebok sangat nak tau apa OKje buat dengan PA Umialya tukan....... Nak mengata mak simpan PA Umialya jadi tukun ler tu hehe......
So far baru 3 kali OKje guna PA tu termasuklah hari semalam buat benda bawah ni.....

Emmmm...... nak panggil Savory Bread Puding...... macam tak 'masuk' jer hehe..... 
Mungkin kalau Potakari Roti ye....sesuwai sangat hehe...... 
Tapi rasanya next time kalau buat lagi ( entah bila....hehe ) tak boleh penuh banget, habis penyek mak punya atas Potakari Roti ni melekat kat aluminium foil tau semalam! Tulah.... pandai sangat orang tu pergi balikkan PA tu haha.... 

Roti kasi tunggu hampir expired dulu hehe....

Ini ajelah yang mampu.... Nak tunjukkan keseluruhan Potakari selepas dibakar, tak sampai hati hehe...

Kononnya nak buat Ayam Percik versi putih...... tapi jadinya macam masak lomak ayam jer haha.....Ni kalau Chef Knor baca ni, mau digelakkan mak ni hehe...... 



Ikan Bakar ni pun dipanggang masa mula mula dapat Pemanggang Ajaib. Tengah jakun katanya hehe.... Tak pandailah nak bakar ikan sesedap macam kat Jalan Bellamy tu... ini ajelah yang mampu huhu...


Selamat Hari Pekerja kepada semua!.....


Tuesday, 29 April 2014

Berpisah akhirnya....

Salam Selasa....

Anak dara nan sorang tu baru 3 hari berpisah tidur dengan OKje. Selama ni memang dia tidur sebilik tapi bentang tilam sebelah katil hehe.... Entahlah..... sebab anak bongsu kot, tu mak bapak jadi pak turut, ikut kata dia! Kadang tu dalam bab macam ni, yang lebihnya Papa Zir, suka sangat berlembut dengan anak.

Hari Sabtu baru ni gigih le cari katil kat kedai perabut depan AEON Balakong tu. Alah, cari katil yang biasa biasa je, campur tilam dapatlah RM355 jenuh menawar hehe....

Gigih dia pujuk OKje...... ' selang tidur tau bu...... adik nak jugak sesekali tidur bilik ibu....'
Sejak petang semalam dah memujuk OKje, malam tadi punyalah dia berdrama swasta, merajuk, siap menangis bagai, OKje buat dek jer hehe.... ( keras kebatun jugak hati mak dia ni kekadang hehe... )

Dan dan tu OKje terus baca hadis ni .......... Bukan main marah lagi dia!

'Suruhlah anak-anakmu solat ketika mereka berumur 7 tahun dan pukullah mereka ( jika tidak mahu solat ) ketika mereka berumur 10 tahun dan pisahkanlah tempat tidur mereka
( Hadith Riwayat Abu Dawud )

Dah rupa apalah dik oii..... gantung gantung macam tu....
Masa dapat katil hari tu, bukan main lagi dia, malam tu jugak dia mendeko atas katil dia ....hehe.... Malam tadi, marah punya pasal, gambar OKje kena tarik masuk dalam album balik. Anak punya pe'el! hehe....

Adik, boleh jer nak tidur bilik ibu sesekali TAPI kena buat dulu apa yang ibu dah cakap malam tadi tu!!!

Memang dah patut sangat dipisahkan tempat tidur, dah 11 tahun pun......

Monday, 28 April 2014

Dengarlah BINTANG Hatiku...

Salam Isnin .....

Projek weekend macamana, OK?
Mak yang surirumah ni pun, cuti 2 hari hujung minggu pun rasa macam tak puas lagi..... Apa kata kasi tambah jadi 4 hari..... kan best ! hehe....

Tak ingat group Whatsapp mana yang hantar video ni.......Tapi yang pasti, bila dah banyak sangat segala macam dalam hp ni, bikin mak punya hp hang, time tulah baru bizi nak mendelete segala isi mak nenek. Tu yang baru perasan kewujudan video Dengarlah Bintang Hatiku ni.....

Dengar sekali macam best jer, dengar 2 kali macam 'feel feel' je Papa Zir yang hantar video ni tuju khas buat kita..... hehe.....


Jangan mimpi!......
Lama weyh dah tak dapat lagu daripada Papa Zir....... dekat 18 tahun, mahu!....hehe....
Cubalah korang dengar yeh....... senikata dia besttttt sangat. Part paling best.....

'Aku akan menjaga mu. semampu dan sebisaku, walau ku tahu ragamu tak utuh...
Ku terima kekurangan mu dan aku tak akan mengeluh, kerna bagiku kaulah nyawaku....'  

Sejak ada lagu ni, kalau Papa Zir duk pot pet lebih lebih, dan dan tu OKje terus buka video ni......
Ingat Papa Zir.......ingat.....katanya mak ni nyawa mike.....hehe....

Friday, 25 April 2014

Kepingin WEYH...

Salam Jumaat.....

Ada air pagi tadi?
Harapnya memasing dapat mandi dengan riang ria dan gembira sebelum pergi kerja yer.........mih...mih...

Masa balik Muar hari tu ternampak pokok ni kat tepi jalan, kebetulan masa tu traffic light merah, tu yang sempat tangkap tu. Tetiba teringin nak makan buah SUKUN..... Goreng sedapkan!..... Pilih yang dah terlebih masak, barulah lembut isinya.

Dulu masa kecik kecik, benda nilah salah satu menu sarapan OKje tau, jarang sangat jumpa mee goreng, roti canai, nasi lemak apa tah lagi bersarapan kat Mc D ...... Nasib sekarang ni kita pun dapat rasa jugak walaupun dah tahap kilauan hehe...


Lagi satu PISANG REBUS.....  Bangun pagi, OKje mesti panjat dapur ngongkes periuk. Zaman tu bukan guna dapur gas tau tapi dapur abu! ( Dapat bayangkan tak? .....)  Mak OKje dah pergi menoreh pepagi subuh tu, so ikut danlah..... kalau tak ada sarapan atas meja, sila cari sendiri dalam periuk hehe.....
   
885cuteoven
Keladi, keledek, ubi rebus atau goreng tu memang biasa sangatlah  .........
ADOI !!!... memanglah tak suka kalau sarapan benda benda atas tu...... tapi nak buat macam mana, dah itu yang ada, REDHO ajelah....hehe...

Tapi sekarang ni tekak sudah tukar pulak! hehe....... Kepingin weyh!  


Thursday, 24 April 2014

Nama bukan main lagi GEDIKSnya

Salam Khamis .....

Kalau balik Muar, jarang sangatlah Mama Zir buat sarapan, mesti makan kat luar ( lebih kurang je kalau kat KL hujung minggu pun hehe.... apa bezanya! ). Tapi kat Muar best...... ada sate pagi pagi! Kat KL mana ada! Sate dia pun sedap weyh.......walaupun cinonet.

Tapi dari segi kepelbagaian makanan, mungkin tak boleh lawan dengan negeri Adey manislah. Kat Muar mana ada Kuih Tahi Itik hehe......

Masa balik Muar baru baru ni, OKje makan dekat kedai depan Bus Stand Muar. Masa OKje tengah makan tu, kebetulan Syarifah Shahirah dengan Ijoi pun datang makan kat sini jugak. Ada shooting kot kat Muar kot. Tidaklah teman ambik gambar sekali walaupun dalam hati teringin jugak tu sebenarnya haha....

Tetiba ternampak ROTI MANJA..... teringin jugak nak tau apa yang manjanya.... kasi order satu!


Laaaa....... roti ni rupanya, ingat macamana ghupenya. Nama bukan main lagi GEDIKS nya hehe....


Yang ni untuk Papa Zir ...... kasi dia makan dua biji telur separuh masak kasi kuat macam badang hehe.... Masa ni OKje ambik mee rebus, sebenarnya, tak delah suka sangat mee rebus pun, tapi entahlah..... time nak order je mesti BINGUNG nak makan apa.... Jenuhlah suruh anak anak dengan bapak anak order dulu.....hehe....

Kome selalu gitu tak?

Nasi lemak bungkus telur sebijik. Harga tak ingat!


Kalau korang nak datang Muar atau pun orang Batu Pahat nak pulang ke ganggang tu, sila silakanlah yek.... cuba makan kat kedai ni hehe.... 



Wednesday, 23 April 2014

I'm WORKING today!

Salam Rabu sahabatku sekalian.....

Yes ...... I'm working today....
Semalam, OKje bercuti, bercuti daripada bukak blog, sebabnya menyetelkan kerja rumah yang banyak tertunggak sebab semalamnya OKje outstation..... dan sekarang tengah nak pulun hutang blogwalking !  

Anakanda ada interview kat sini......
Bukan kat Kellie's Castle, hehe...... tapi kat UTPlah. Yang ni berhenti sekejap, ambik gambar buat kenangan. Entahkan bila lagi nak sampai sini.


Bagi OKje, dapat masuk ke tidak, itu belakang kira. Kalau dapat masuk pun tak tentu lagi kita terima. Banyak perkara yang perlu difikirkan! Tunggu dulu result UPU awal Mei ni. Kalau tak silap, untuk UPU, yang mana ada interview mereka dah panggil minggu lepaskan!


OKje sampai sini pun sebab nak bagi anakanda expose dengan pengalaman macam ni. Jenuh jugak OKje jadi mata bola keranjang masa kat sana tu haha......toleh kanan, toleh kiri kotnya berselisih bahu dengan Umialya ke, Acik Erna ke, Kanda Zakie ke, tak pun Zalinzalina.

Kat belakang OKje tu, library dia..... memang dahsyat, canggih sungguh...... jakun sekejap mak!


Dah katanya Universiti Petronas, haruslah ada buh seketul Racing Car Petronas!
Daripada taklimat yang dia bagi, kalau tak silap orang yang mendengarlah, kos yang dikenakan 1 semester   ( 3 bulan ) lebih kurang RM6,000.00 tak termasuk makan. 20 kali jugak mak telan air liuq....hehe....    


Sebelum ke sini, OKje dah booking dulu homestay 3 bilik kat area Bandar Seri Iskandar dengan harga RM180. Memang dekat sangat dengan UTP lebih kurang 10 minit perjalanan. Sangat selesa, memang puas hatilah! Terima kasih Kak Midah.


Kecik aje Bandar Seri Iskandar ni. Tapi walaupun kecik memang complete dengan  KFC, Pizza, Mc Donald. Senang cerita, tak akan kempunanlah kalau teringin nak makan fast food.

Apa pun, kasi tempek gambar student tua kat library! hehe....
 


Monday, 21 April 2014

LESEN punya cerita

Salam Isnin........

Rasa macam lama pulak OKje tak bersiaran.....
Tak sempatlah bebbbb.....macam macam hal.....hehe....

Jumaat hari tu buat lesen kereta SA, lesen motor tak boleh buat lagi sebab baru 2 hari lulus, kena tunggu 10 hari bekerja jugak rupanya.

Berialah OKje anak beranak pepagi subuh sapi'e tu menonong ke JPJ Putrajaya, kononnya tak mahu menunggu lama. Rupanya TIADA urusan lesen kat PUTRAJAYA!
Kena pergi cawangan pulak. Sudahlah jauh menapak dari tempat parking ke bangunan JPJ tu.

Senang jugak ada Google Mapkan. Yang buta jalan macam OKje ni pun mampu sampai ke destinasi!

Nampak tak bangunan yang merah sayup sayup tu .......
Ini pun dah separuh perjalanan tau! Tak termasuk perjalanan 'ground turn back' hehe....
Macam nak tercabut kepala lutut mak!


Nasiblah pemandangan kat sini cantik.......hilanglah jugak lelah mak menapak 10 batu....huhu....
Kalaulah tidak kerana nak buat lesen memang tak sampailah OKje ke sini.



Sudahnya kitaorang pergi JPJ Bangi......
Cantik lesen sekarang rupanya, keras macam IC! Zaman OKje....... biasalah zaman batukan.....




Thursday, 17 April 2014

Kusss Semangat

Salam Khamis Yaaaa Ahlil Jannah........

Senyum sampai ke telinga mak baca jawapan yang kome jawab semalam tau.........
SERONOK sangat! Seronok sebab tak de yang betul ! haha........ Selamat mak!  Tak yah beli hadiah, yang pasti bukan Pemanggang Ajaib! Tak yah le mintak sepuluh, separuh pun belum tentu dapat! hehe

Meh le mak jamu bubur merah bubur putih dulu mana yang dah penat meneka tu walaupun salah...... Kita banchaan ndisek....

Nak tau jawapan dia ??? Nanti, nantilah ...... Sabau! Hish.... suka tak menyabau tau kome ni!!!

Ni ha...... OKje tengah menunggu orang betulkan aircond ni. Dah seminggu Papa Zir tidur bermandikan peluh tau! Nasib Mama Zir steady jer....... sebab Mama Zir tido bawah kipas haha....... Kuranglah peluhnya tu walaupun tanpa aircond, lebih lebih lagi, belah petang sekarang ni kan kerap hujan.

Sejak dua menjak ni, sejak dah semakin 'sweet 17' ni, OKje kurang tahan sejuklah pulak, mungkin lemak tepu yang berkepul kepul tu dah mencayor kot haha.... Emm..... mencayorlah sangat...... Weyh mak dah 2 hari dah exercise atas treadmil yang hampir jadi tukun tu. Kesian pulak nengoknya, hutang dah habis bayor pun bini tuannya masih tahap itu, tak selim selim hehe....

Entah tahan sampai bilalah semangat mak ni yeh..... Kotnya 'Kusss Semangat' haha.
Harap harapnya boleh bertahan lamalah..... Target Raya nak pakai baju 'Saiz kanak kanak'.....haha....       ( Kalau dah target yang tak masuk dek akal gitu, nampaknya memang tak lamalah semangat tu..... minggu depan gayanya treadmil tu dah lekat kat dinding baliklah tu hoho...

Nak tau benda apa dalam KOPIAH tukan.....


v
v
v
v
v

v

v


 v


v



v



v



v

Auntie !!!!! kitalah yang ada dalam kopiah Tok Wan kat masjid tu.....mih...mih....


                                          OKje rasa ni mesti kes buang bayi ni...... hehe...... 
Tak sangka yek burung pun pandai buang bayi kat masjid .....

Alolo siannya.....nak mamam yeh.... cari umi yeh......
 Ada ke Si TLBD nak bagi apam.... boleh ke? OKje tak bagi....
kang tercekik kang, berdosa pulak ... hehe...


Wednesday, 16 April 2014

Ada apa dalam KOPIAH tu?

Salam Rabu.....
KOPIAH sapalah ni duk atas Tong Derma kat masjid.....
Dah katanya bizi body.......  nak jugak OKje menjengah ada apa dalam kopiah tu....hehe


Terus dapat idea nak buat entri......
So, apa lagi ....... kalau rasa terror, cuba le teka! Manalah tau dapat Pemanggang Ajaib ke ! haha......

Tuesday, 15 April 2014

Dating dengan Aishwarya Rai...

Salam Selasa......

Yuhuuuuu.......!! Mak dah kembali ......
Semalam mak bizi, tau ajelah balik dari kampung, nak melipat kain, nak menggosok baju, nak memasak, nak mengemas lagi.... tapi kemasnya idak jugak rumah mak ni hehe....

Ni cerita Jumaat lepas sebenarnya.....
Sangat sangat tak sangka dapat bertentang mata dengan seseorang. Al-kisahnya.....dia ni baru balik dari liburan di Bandung. Tengok ajelah recent entri dia, Bandung sesaja, bukan main lagi episodenya..... hehe.... Rasanya selagi tak capai 10 episode tak habis lagi tu haha......

OKje adalah kirim PISANG KEJU dengan dia ni. Tapi sebenarnya OKje main main aje, tak mengharap pun. Tak sangkalah pulak dia ni nak bagi betul betul. Itu yang arrange 'date' tu.....

Kome mesti kenal dia nikan..... ZazaMyMoon! Kekadang mak panggil dia Cik Jah jer...... Sekali jumpa hari tu sebijik macam Aishwarya Rai.....


Seram sejuk weyh OKje nak jumpa dengan Cik Jah...... mengalahkan nak jumpa dengan bakal Mak Mertua....... Tapi lepas jumpa macam dah kenal lama, seronok kita sembangkan Jah ........
Terima kasih Cik Jah belanja Cik Bedah ayor .......

Kasi tempek sini, barang yang Cik Jah bagi......
Cik Jah, untuk pengetahuan Cik Jah, PISANG KEJU tu dah selamat masuk dalam perut mak sorang hehe.... Manusia lain kat rumah ni macam tak hairan..... OKje pulak yang hairan! Tapi mak OK jer..... mak lagi suka..... mak bolot sesorang!



Nampaknya ..... bulan April ni memang betul betul bulan bezday gegurl le hehe....
Oklah......  mak nak blogwalking pulak ni ..... Byeee....
  

Friday, 11 April 2014

TANJAT mak tau!

Salam Jumaat
Hari ni tak yah introduction, mak tak sabar nak cerita ni hehe....

Masa Mama Zir tengah syok masak kat dapur tengahari semalam tetiba ada orang bagi salam sambil ketuk pintu rumah..... ( tak sabar dah nak menunggu luar pagar agaknya budak tu, makcik ni tak keluar keluar hehe...). Cepat cepat capai tudung, jengah kat tingkap..... Adik Pos Laju rupanya.... ( dah tua rupanya yek, bila semua manusia dah pangkat adik dah la ni hehe... )

Bolehlah eksyen sikit dengan YanaYani hari ni !!! hehe.....Ingat deme sorang aje yang dapat sesuatu! Teman pun dapat jugak tau ! hehe...

Kali ni bukan envelope coklat yang OKje terima, tapi sekotak hadiah dibalut dengan kertas bewarna hijo.......  TANJAT mak tau! hehe......  ( pinjam word ek Cik Jah..... mana hang pergi Cik Jah oii, sejak balik dari Bandung ni terus menyorok ....takut Cik Bedah mintak Pisang cheese lew tu )


Allahu Akbar ....... PEMANGGANG AJAIB rupanya !!! Sukanya.... sukanya...... Mana tak suka, benda nilah yang OKje idam idamkan sejak dulu lagi.  Tambah teruja bila tengok Kengkawan Blogger bukan main lagi berlumba lumba mencuba pelbagai resepi pakai benda ni.


Masa pergi Langkawi tahun lepas pun, geram jer tengok benda ni kat kedai Hj Ismail Group tu. Rasa nak beli jer! Tapi, sabo OKje.....sabo.....
Tengok!!  Berkat kesabaran mak selama hampir setengah tahun!.....hehe.... Syukur, akhirnya mak memiliki PEMANGGANG AJAIB jugak.


Allah telah mengirimkan rezeki ini melalui sahabat yang sangat pemurah, baik hati, sahabat yang umpama bintang, walaupun tak pernah bertemu, tapi dititipkan cahayanya untuk menyinari sahabatnya. Insan itu adalah Umi Alya.



Laju laju OKje SMS kat dia ucap terima kasih, lepas tu dia balas.....
"Waalaikumsalam........alhamdulilah, bukan mintak balasan pun, berkongsi rezeki yang ada"

Terharunya OKje, rezeki daripada Nuffnang  dikongsinya bersama dengan OKje....... Hanya Allah sajalah yang dapat membalas budi baik awak Umi Alya. Terima kasih jugak buat Azatiesayang yang mengeposkan benda ni bagi pihak Umi Alya.

Hadith riwayat Ibnu Majah....
".....dan banyakkan bersedekah secara bersembunyi atau terang terangan, nescaya kamu diberi rezeki yang mewah, diberi kemenangan ( terhadap musuh ) dan digantikan dengan apa yang kamu dermakan itu dengan balasan yang berganda ganda "

Dah dapat Galaxy Grand  tu jangan lupa install Whatsapp tau !! Senang kita nak bersembang nanti hehe....
*Bilalah nak dapat menatap wajah mu Geng!....

Thursday, 10 April 2014

Nama mu ku SERU

Salam Khamis.......

Jenuh tunggu Adey Manis datang baca entri khas untuk dia semalam........ tapi adey ya dadey dengan abang ya babang pulak yang datangnya...... hehe..... Sangat berterima kasihlah kat adey ya dadey dan abang ya babang, sebab komelah blog Mak Zirafah ni ceria selama ini tau...... kalau tak kerana komen kome, mau suram blog mak ni....  Especially buat geng mak yang selalu je timbul kat sini ( mohon orang tu jangan perasan hehe.....) dari dulu sampai sekarang without fail, ( ni bukan bermaksud nak 'kipas kuak' lu beb ) hehe.....

Baru semalam mak perasan yang Cik Puan ada buat Entri Special untuk mak. Maklum ajelah mak ni, walaupun kerap dalam radar, tapi memanjang missed flight! Ohhhhh........ sayang Cik ketat ketat tak mo lepas. Terharunya OKje, tau Cik.....

Jamu mata sat dengan sarapan mak semalam.....
Ya Allah...........sedap sesangat bila dapat makan Ubi Rebus ngan Sambal Cili Padi ikan bilis ( bukan sambal tumis ikan bilis yeh ) di samping ikan kering gelama! Pergh!!! Mau menggigil leher mak zirafah makan......
Kalah Pulut Kunen Semangat Mama Jelita tau.....


Eh...... hari ni macam hari kengkawan pulak yek. Ramai pulak nama kengkawan yang mak seru namanya, jangan tersodak sodak, sudahlah yo....hehe....  Sebenarnya OKje rindu dengan kengkawan yang pernah hadir ke sini dan menceriakan blog ni dulu dulu. Kalau nak disebut memang ramailah.... yang dah nak beranak pun ada tau.....hehe... sok sok kalau dah beranak sure muncul tu, cerita pasal baby dia hehe.....  

Alang alang dah menyeru kengkawan.... Welcome backlah to My Fren yang lama menghilang. Jangan hilang balik sudah le..... hehe.....Kita rindu dengan komen komen awak yang panjang macam dulu dulu tau.
   
Yang sorang ni pun ye, rasa lama tak baca komen Roha kat blog ni? Selalunya, kalau tak pagi,  petang pasti dia akan bertenggek kat blog mak ni. Mana perginya dikau......  Timbullah weyh...... Rindu dah kawe kat muh ni!

Biasalah ...... nama pun manusia biasa, ada masa mood ke langit, ada masa mood touching sepanjang minggu hehe..... lebih parah lagi, tak de mood langsung ....huhu

Emm.....
( sambil gosok bulu roma kat dagu dan memuncungkan mulut.....)

Wednesday, 9 April 2014

Adey Manis

Salam Rabu......

Penat mak weyh......
Mak penat posing ni ........ Jenuh cari angle yang cun! Jadi MODEL beg make up katanya hehe......

Gini ghupenya bini Papa Zir pepagi yeh...... haha......
Haih ..... tuduh jangan sebarang tuduh....... walaupun orang berangan depan cermin, ada pernah anak-anak abang terlepas soru? Pernah abang pakai baju tak gosok pergi kerja? Pernah abang tengok rumah bersepah time abang balik kerja? Takkan.... so, abang kena banyak banyakkan redho ......hehe.....  


OKje dapat beg ni semalam......  ADEY MANIS bagi........
Tak sabar weyh nak sumbat bedak, gincu dalam beg make up yang cantik ni.

Katanya, adey manis nak bagi penghargaan kepada  Geng Mama Naim Nazif sempena Bezday Naim . Dengan alasan...... kami orang ni asyik meroyan tak sudah sudah dalam blognya. Tak cukup meroyan dalam blog sendiri, blog orang jadi sasaran.....hehe....

Untung ke tak untung tu...... anak dia punya bezday, geng Adey Manis yang dapat hadiah haha.....
Bukan setakat bagi kat OKje aje tau, siap bagi duit kat Sudden Attack sebagai penghargaan untuk SPMnya. Sebok dia tanya kawan ibu yang mana. OKje cakaplah...... kawan blogger ibulah, cikguuuu......
Terharu sesangat semalam OKje tau AN. Nampaknya sepanjang minggu ni, hati mak asyik touching je tau!


Tapi dari sudut yang lain, OKje rasa malu pun ada...... yelah...... orang bersusah payah memberi tapi orang yang menerima ni langsung tak dapat nak berikan apa apa pun sebagai tanda terima kasih. Sedihkan...... Bukan sekali ni aje Adey Manis bagi tau..... Adey Manis pernah bagi ini jugak kat OKje...... Pemurahnya lahai Adey Manis ni.

Buat sahabat yang bernama Aisy Nasiha.....
Mengenalimu adalah satu kesyukuran, bergurau denganmu adalah satu kebahagiaan,semoga persahabatan kita akan berpanjangan
'Ya Allah..... kau murahkanlah rezekinya, kau luaskanlah hartanya, semoga kegembiraan menerima yang aku rasa ini dapat dia sama sama merasakan, daripada mana mana sudut rezeki Mu yang maha luas itu! Aamin....

Tuesday, 8 April 2014

Tsumawi

Salam Selasa....

Baru baru ni masa pergi Alamanda..... terjumpa anak arwah Pakcik Ani..... ? Pakcik Ani mana? Mawilah weyh.... hehe.....


Bila OKje keluar dari Toy R Us ( belinya tidak, cuci matanya lebih hehe.... semua ni gara gara si bongsulah, nak tengok do-doll ) tengok Papa Zir bukan main rancak lagi tengah berbual dengan Mawi. Patut pun terserempak dengan Ekin kat pintu masuk tadi.

Papa Zir tukan saja tau.....bila OKje cerita pasal artis ke, kan.... dia selalu cakap, kononnya tak hairan dengan artislah, apalah ....... Menci mak! Eleh.... padahalnya dia suka jugak tu.... hehe....

Mawi ni kira peramahlah jugak orangnya, kategori boleh sembanglah...... Senegeri katanya hehe....


Bila tengok in person, terdetik jugak dalam hati, patutlah di awal kemunculan dia di kaca TV satu masa dulu, pernah mencetuskan fenomena Tsumawi. Good looking jugak orangnya.....  

Tapi bagi mak, Pak Jirapah jugak no. 1 hehe......


Monday, 7 April 2014

Sekali lagi AIR MATAKU jatuh!

Salam Isnin.....
Salam rindu buat sahabat alamaya ........ Surelah rindukan, 2 hari tak dapat bersembang. Kadang tu rindu hanya mampu di minda aje, tapi jari tak mampu nak menterjemahkan.
Mana pergi Wirda Amir? Blog dia pun dah 'Not Found'!

Satu hari di Hari Sabtu di dalam kereta......
'Nah ambik ni, kalau nak beli apa apa ke ...... nak beli Pemanggang Ajaib ke....'
Hehe.... best jugak bila ada blog ni! Boleh jadi sebagai medium ....
Sambil dia menghulurkan beberapa keping note RM50. Note itu aku pandang dengan pandangan yang cukup rasa terharu.... Hidung mulai merah, air mata mulai bergenang, sebelum dia perasan, cepat cepat aku alihkan pandanganku ke luar. Aku tak mampu nak memandang wajahnya, entah kenapa.....

Bila keadaan sudah terkawal, baru aku sambung sembang.....
'Tak pelah ......abang cukup ke? Abang simpan ajelah, nanti kalau orang nak beli pape, orang mintaklah....'
'Ambik jelah, kalau tak nak, bagi kat budak-budak....'
Budak budak?...... Ohhh tidak...... daripada bagi kat budak budak, baik mak budak ambik dulu! hehe.... Lalu aku ambik dan aku selitkan dalam bag tangan hitam pemberian officemate aku hampir 3 tahun lalu......

Terus ku ajak dia ke Warta Bangi, terasa nak beli sesuatu kat sana! Sampai sana, macam-macam jugaklah yang aku beli, aku beli baju, beli brooch RM10, 12 biji, sebab kat rumah ni selalu sangat brooch hilang, makan brooch gamaknya! Bebudak ni kalau pakai tu jarang sangat nak letak balik ke tempat asal!
Lepas tu aku beli pulak kacang parang bersalut yang pedas, kegemaranku. Sambil tu dia menunggu bersama anak anak di satu sudut dan memerhati aku dari jauh dengan satu pandangan yang aku rasa, aku dan dia saja yang memahami.

Tatkala pandangan kami bersatu..... sekali lagi air mataku jatuh! Cepat cepat ku lap.....
      
Sejak aku meninggalkan dunia pekerjaan ni, segala-galanya memang aku bergantung harap kepada dia.   Kalau dia sediakan beras, beraslah yang aku masak, kalau dia sediakan tepung, tepunglah yang aku uli..... Begitulah perumpamaannya, bila dah dia seorang yang bekerja nikan.      
Tapi, kalau dia ajak pergi Secret Recipe, memang melompatlam dalam hati hehe..... dah namanya manusiakan..... bukan malaikat! Berhenti kerja pun, atas kerelaan aku, atas sebab sebab yang tidak tertahan sudah, bukan dia yang suruh pun.....

Sabda Nabi s.a.w ........
'Sesiapa yang memberi nafkah kepada isterinya, anaknya dan ahli keluarganya, maka ia ( iaitu nafkah ) yang diberikan itu adalah sedekah'.


Entah kenapa, hari tu emosi orang yang bercerita cepat betul tersentuh, cepat betul menangis, sebabnya rasa terharu dan rasa sangat dihargai.....
Terima kasih DIA......