Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 29 June 2014

BERSAHUR di perantauan

Salam Ahad, salam 1 Ramadhan.....
Bersiaran secara langsung dari rumah tumpangan hehe......

Korang bersahur pukul berapa tadi? Masak beriya ke pepagi subuh sapi'e tu?

OKje, macam biasalah .... kalau dah namanya emak, dialah yang kena bangun paling awal walaupun hanya menyiapkan semangkuk maggi goreng hehe.... Katanya cepat di masak, sedap di makan....



Beginilah, seadanya......
Bersahur di perantauan katanya hehe ....... Kang Aby......iki waey seng entok dewek sediak key dino kiyei.... ( Sapa yang tak faham tu, buat buat faham ajelah ye..... hehe)

Suapkanlah walau apa pun yang penting halal,  kerana ganjaran bersahur tu yang kita kejarkan...

Yang penting, 1 Ramadhan ini dapat mempertemukan mak anak beranak. Moga jalinan ukhwah ini akan terus erat hingga ke akhir hayat.


Saturday, 28 June 2014

Salam RAMADHAN 2014

Salam Sabtu sahabat.....
Entri ni adalah autopublished yeh.....

Nak buat apalah teman mengeram kat rumah kalau ayor pun tak de...... Teman nak mandi sebelum fajar pun payah.... heheheh....

Ni ha...... mak on the way ke Tronoh. Menjenguk anakanda. Menyempurnakan tanggungjawab ibu bapa katanya. Esok dah puasakan.... so dikesempatan ini OKje nak ucapkanlah SALAM RAMADHAN buat teman teman bloggers yang rajin datang bersembang kat blog ni. Kalau korang tak de sunyi tau dunia mak ni. Memang mak syok sendirilah baca mak punya entri huhu.....  Tak dilupakan jugak buat teman teman yang hanya suka membaca dalam senyap tu yeh. Sesungguhnya korang telah menyumbangkan banyak traffik di sini. Terima kasih yeh korang....

Semoga tetamu yang bernama RAMADHAN, yang kita nantikan selama ini, akan kita raikan dengan penuh rasa kegembiraan dan ketakwaan. Insyaallah.......

Dengan penuh rendah hati, ampun maaf OKje pohonkan seandainya selama ini ada kata kata dan gurauan OKje yang mengguris hati kalian tanpa disedari. Sesungguhnya mak hanyalah insan serba kekurangan yang banyak kekhilafannya nak huhu...

Ramadhan-ul-Kareem......... Allahu Akram....
Salam Ramadhan to all
precious-crafts

Friday, 27 June 2014

Cerita sebekas DIM SUM

Salam Jumaat.....

Macam semalam jugak......... mak menekan keyboard ni menyambil menunggu penuh ayor setimba...... Kusss semangat ayornya ...... Terus tak de semangat nak masak hehe.... terus teringin nak beli Domino Pizza Sambal Ikan bilis, dari hari tu mak tak dapat lagi ni tau!!.....
Harus pekena jugak sebelum puasa ni gayanya. Ngeee....

  
Weekend baru ni tanpa menanya kitaorang, menonong jer Papa Zir bawak kami makan kat Chinese Food Restaurant, HOMST, Saujana Impian Kajang. Lama jugaklah OKje tak menyinggah makan kat sini.

Makan biasa biasa aje.....OKje makan Nasi Goreng 1 Malaysia, Papa Zir makan Nasi Goreng jugak, tapi tak ingat namanya. TLBD, Wantan Mee, Angry Bird, Nasi putih dengan Ayam Sweet Sour.
OKje memang suka makan kat Chinese Food Restaurant ni sebab ada DIM SUM ! So, apa lagi mak.....dah alang alang makan kat sini memang mak tak lepaskan peluanglah mengorder...... hehe....



Hajat di hati nak order lebih! Tapi malu dengan Pak Jilap! Dahlah makan nasi goreng sepinggan huhu.....

Mana puas weyh makan sebekas kongsi 4 orang. Sebekas tu ada 4 ketul, kecik kecik pulak tu. Memang celah gigi mak ajelah.... Tulah masalahnya kalau kita suka makanan tu, tapi orang yang bayar tu biasa biasa aje hoho....

Bila dengar pesanan Ustazah Nurhafizah kat Radio Ikim semalam, terus teringat cerita sebekas DIM SUM mak ni tau. Kiranya 0.1% sudah terdidiklah nafsu Mama Zir sebelum Ramadhan ni yek.....

Pesannya lebih kurang begini.....
Tanamkan dalam jiwa anak anak kegembiraan untuk menyambut Ramadhan-ul-Kareem. Sepatutnya bukan sekarang, lama dah tanamnya. Ramadhan itu akan jadi biasa kalau kita buat bulan Ramadhan ini sama je dengan bulan bulan yang lain tanpa ada perasaan ingin bermujahadah melawan hawa nafsu.....


Thursday, 26 June 2014

Cengeng lu...

Salam Khamis......

Sakit tau peranakan mak...... angkat air masuk dalam mesin basuh..... hehe..... Kalau nak menunggu air tu masuk sendiri, harus malam baru boleh jemur baju tu! Nampaknya Raya ni, mak bolehlah masuk pertandiangan Bina Lengan kategori 100kg ke bawah! hihihi.....
Hidup umpama RODA! Pasrah......

Semalam Si Angry Bird balik sekolah bawak benda ni....


Sempena Minggu Bahasa Malaysia katanya. Dah tema dia pun pasal Kempen Anti Dadah, surelah karangannya pun berkenaan pasal dadah. Memang pun Angry Bird ada cakap, tapi biasalah dah mak dia seorang blogger syok sendiri hehe.... setakat 'OK noted' ajelah.... Semalam, baru mak dia sebok nak baca karangan anak tapi Angry Bird tak photostat.....

Eh..... tetiba air mata mak jatuh!..... Mana tak tumpahnya kuah hehe....
Apa? Ingat jiran sebelah aje sorang yang mampu tulis entry macam novel?
Kita kasi gegar itu jiran haha......

Murah betul harga air mata OKje sekarang ni...... Mudah sangat jatuhnya, saat gembira pun boleh jatuh, apa tah lagi saat sedih sure melalak 3 hari 4 malam.... hehe...

Cengeng lu!

Okaylah beb.... baldi dah standby nak suruh wa sambung angkat air tu ...... mau kasi wa bina otot lengan!....



Wednesday, 25 June 2014

Lambut MOTAK

Salam Rabu......

Weyh...... Zura , Potam , Cik Sue rumah deme ada ayor ke tidak? Rumah teman dua malam dah tak de ayor, tapi nasib berselang, pagi ni macam ada, tapi kecik! Adoiyai...... Tangki entah naik ke tidak tu....
Betul kata Vee, catuan sudah bermula lagi..... huhu

Lama dah dia cakap nak botak sempena Ramadhan walaupun tiga orang Fiona Shrek dalam rumah ni tak bagi! Senang tak payah sikat katanya. Yelah......yelah.... sejak leher dah panjang, badan pun dah bercorak ni, ketegaq sungguh, tak mahu dah ikut cakap bini dah hehe.....

Botaknya Ahad baru ni. Senyap senyap je Pak Jilap pergi Kedai Gunting mamak depan rumah tu. Patutlah ada helmet dalam bilik. Ohhh..... naik pun senyap senyap yeh! hehe.....





LAMBUT MOTAK pun lambut motaklah bang........ 


Tuesday, 24 June 2014

Korang rasa macamana?

Salam Selasa.....
Rindunya dengan permata yang dah lama tak turun dari langit.
Jangan salah anggap yeh...... Ini tak de kena mengena merindu dengan orang yang berada di Teronoh tu hehe......

terupdateonline.com
Abah nak cakap sikit ni, toksahlah jumpa abang selalu, biarkanlah abang berdikari, takut nanti dia jadi manja pulak kalau mak ayah dia selalu tengok..... Lagi pun Angry Birdkan nak pereksa, takut mengganggu dia pulak kalau selalu travel jumpa abang.

OKje? @$^%^^*#?

Tak delah FIL cakap nama Angry Bird tu hehe.....yang tu mak tambah sendiri........

Korang rasa macamana?

Entahlah...... Jenuh jugaklah Mak Jilap ngan Pak Jilap mengenang zaman masa belajar dulu.
Rasanya rata rata, cuma 15 tahun ajekan anak anak ni hidup sebumbung dengan emak ayah, itu pun tak tentu lagi semesra dengan kengkawan. Selebihnya kita hidup bersama kawan kawan. Masa OKje kat U, rasanya dua kali aje sepanjang belajar tu mak abah datang. Pertama kali, masa register, yang terakhir masa kovokesyen. Ada betulnya jugak kata kata Potamayo tu.....susah nak dating kalau emak dengan abah datang selalu..... hehe

Memanglah tak sesuai OKje buat perbandingan dengan keadaan OKje dulu dulu. Of course le jauh panggang daripada api. Macamanalah mak abah Mak Jilap nak datang selalu dulu dulu. Mereka manalah ada kereta, yang ada cuma Honda lama...... itu pun motor. Entah sampai ke tidak kalau ke Skudai tu hehe......

Betullah kata orang tua tua, belajar dari pengalaman, bukan hanya melihat dan memerhati, mana yang baik jadikan pedoman, yang kurang dan buruk jadikan teladan.

Tak kisahlah Sudden Attack suka ke tidak kami melawatnya, tapi OKje setuju dengan pendapat Pak Jilap tu ( sapa lagi nak sokong laki kalau bukan bini sendiri kan....hehe ), selagi ada kemampuan, selagi ada kudrat, selagi ada hayat, tak salah kot melawat anak paling kurang pun sebulan sekali. Rugi rasanya kalau sengaja menjarakkan ikatan itu. Bila lagilah kita nak merapatkan ikatan kasih sayang tu kalau bukan waktu sekarang ni. Masa mereka tengah sorang sorang lagi. Ketika mereka sangat sangat memerlukan kita sebagai tempat bergantung.

Suatu masa nanti, percayalah, ketika mereka dah ada keluarga sendiri, masa dan keadaan itu sendiri yang akan menjarakkan kita dengan mereka.

Bukan untuk menidakkan pendapat orang tua, sememangnya mereka lebih banyak makan garam daripada kita......




Monday, 23 June 2014

Buat muka tembok jer lah.....

Salam Isnin.....

Bersiaran dari padang sekolah SMAWiP, pinjam padang sekolah orang! Dak TLBD ada sukan. Masuk perbarisan jer pun. Sama je ngan mak apak eh, kaki bangku hehe...


Ekeleh rupanya Pak Jilap cuti..... bukan nak cakap orang, diam diam aje, sajalah tu....
Alang alang dah cuti tu..... mai le kita bekfes mewah sikit pagi ni bang.....

Ni dah kira mewah banget ni bagi Mak Jilap....Mee hoon dengan Gulai Tongkol....Pelik eh?....hehe...mak OK jer......Lama weyh tak makan ikan ni. Kepingin! Tak cukup tu tambah dua ketui kuih lagi......


Pak Jilap ambik ni aje.......
Buat muka tembok jelah mak.......hoho






Saturday, 21 June 2014

KL fm 97.2 MHz

Salam Sabtu.....

Malam tadi ada Mini Konsert kat sekolah TLBD. TLBDlah yang teringin beno nak perginya. Budak budakkan suka Najwa Latiff.....Mak Jilap pun suka jugak sebenarnya.....hehe ....lagu dia best best jugak apa...... Pak Jilap macam biasalah, pukul 9 baru sampai rumah..... makanya mak kena post budak budak ni dululah lepas maghrib. Tetiba ada adik angkat 2 orang hehe ....
Kemudian tu baru OKje pergi dengan bapaknya....hehe....

Mini Konsert ni anjuran bersama sekolah dengan KL fm 97.2 Mhz.....
Selain Najwa Latiff, adalah One Nation Emcee, Ali Bunga Angkasa dan Baby Shima. Tak berapa nak kenal pulak OKje dengan Baby Shima tu....penyanyi barulah tu kot....



Nak tunjuk bukti ni ha......bukan emaknya tau yang beriya nak datang sekolah memalam hari.....tapi sebab mereka bertiga!!!......keh..keh...keh...


Layan ajelah vid Najwa Latif....penat kamek rakam tau nak kasi kitak tengok! Udah le weyh..... Selamat berhujung minggu!



Friday, 20 June 2014

Story Telling hehe....

Salam Jumaat penuh barakah buat sahabat yang dikasihi.....

Seronoklah kannnn...... hari ni dah hari Jumaat, esok dah boleh mengukur jalan, esok macam last kopek shopping sebelum Ramadhanlah yek. Sempat lagi weyh kalau ada yang nak pergi Semua House cari jubah Raya esok pagi. Usah ditanya Mama Zir bila nak shopping raya...... Bukan mood je yang belum mali!! Duit pun tak mali mali.... hehe...

Esok jadual Mama Zir penuh. Selain ada Hari Terbuka sekolah TLBD. Esoknya ada Kerja Kawen anak office mate Papa Zir.

Malam ni katanya Najwa Latiff , One Nation Emcee dan Baby Shima datang Sekolah Taman Rakan. Dahsyat sekolah sekarang ni yeh panggil retis. Dulu zaman OKje kecik, kalau sekolah ada karnival macam ni, cuma dapat tengok wayang dekat padang sekolah jerlah. Itu pun dah best sangat dah. Ingat sampai sekarang cerita 'Prebet Lapok'. Masa tu AR Badul setaraf Aaron Aziz tau hehe....


Balik aje hantar budak sekolah, terus hantar budak yang sorang ni mandi pulak..... Lama dah ko tak mandi ye budak hehe...... Isi minyak sekali untuk minggu depan punya perjalanan. Habis RM60 henggit jer sepagi.... huh....


Itu pun nasib bini Pak Jilap ni pasrah untuk bekfes talam je ...... Kalau singgah gerai depan tu ha mahu bungkus Nasi Lemak Ayam dengan Kerang haha.....

`

Thursday, 19 June 2014

Tolonglah JANGAN CAKAP yang bukan bukan!

Salam Khamis sahabat......
Ada sihat hari ni? Moga sihat-sihat belakalah semua hendaknya ye.......

Dah 3 hari jugak Pak Jilap mengadu sedikit sakit dekat belah kanan perut dia.
Mak Jilap buat andaian..... mungkin sakit sebab angkat pasu kot.  Ahad baru ni Pak Jilap bersihkan kolam ikan yang tak berapa nak ada ikan tu hehe..... Dah beralih kolam tu, mestilah pasu bunga mak pun beralih jugakkan. Alah ......macam tak biasa, bunga Mak Jilap semuanya bunga yang boleh hidup sendiri hehe......

Contohnya bunga ni...... tanam pun tak pernah.....tetiba ada haha.....

Ini pun sama ....jirus air pun OKje tak pernah....hehe....
Semuanya pandai berdikari... Pandai pandai kolah nak hidup pokokkkk...hehe
Asalnya kolam tu duk penjuru dekat dengan dinding rumah..... La ni dah ubah letak tengah tengah tembok pagar pulak. Dekat sikit dengan lubang air keluar ke longkang. Dah rumah sekangkang kera, pi mai pi mai tang tu jugaklah tempatnya.


Masa tinggal cuti lama baru baru ni, habis ikan mati semuanya ( 4 ekor je pun termasuk ikan DBKL hehe...). Kebetulan mesin oksigen ikan pulak rosak. Sampai rumah, tengok memasing dah timbul, berulat pulak tu. OKje kan geli benda benda gitu...... Biarlah kecik macam semut pun kalau dah gayanya melentik lentik, terlompat lompat gitu memang mintak maaf, Mak Jilap memang geli geleman. Naik bulu roma mak tau! So Pak Jilaplah jadi mangsa bersihkan.


So malam tadi Pak Jilap pergilah ke klinik ambik ubat. Kata doktor, kalau appendik, sakitnya akan semakin kuat, boleh jadi akan muntah dan demam. Memanglah tak de simptom gitu, so doktor buat andaian mungkin usus ada jangkitan. Dia bagi ubat ajelah.

Papa Zirkan suka macam tu tau....... mulalah malam tadi dia bagi no pin ATM dialah, pesan yang bukan bukan, sakit jiwa mendengarnya.....  Menci mak!

Abang......
Tolonglah jangan cakap yang bukan bukan!
Doa orang, moga Allah memberi peluang untuk kita bersama sama menghitung uban yang semakin memutih, sama sama dapat mengusap kulit yang semakin mengendur dan sama sama bergandingan tangan tatkala kudrat semakin terbatas nanti.....

Pagi tadi Pak Jilap kata dah kurang..... Syukur Ya Allah....
    

Wednesday, 18 June 2014

Dapat GULA di kenduri tahlil

Salam Rabu ........

Semalam, OKje adanya Mama N..... pagi, Mak Jilap melawat jiran yang meninggal, petangnya duk melingkau depan TV macam ular sawa hehe...... ular sawa pun rajin agaknya!
Yelah, entah sawan apa yang menyerang semalam, malas betul nak mengarut dalam blog.....

Jiran yang meninggal ni bukan jiran sebelah rumah, adalah selang 10 buah rumah kot. Selalulah jugak nampak arwah ni naik motor dengan anak dia petang petang.

Tulah tu kan..... bila Allah panggil balik, tak tertunda masanya........ sedia atau tidak, terpaksa menurut perintah. Tinggallah isteri dan anak pompuan umur 6 tahun. Umur baru 40 tahun. Katanya sakit dada pukul 4 pagi tu, bawak pergi hospital, meninggal kat hospital. Arwah ni katanya memang ada darah tinggi dan kencing manis. Wallahu 'alam.

Semalam masa bersalam dengan isteri arwah tetiba pulak air mata mak turun . Memang dalam hati ada taman betullah Mak Jilap ni. Melihat dia, terkenang pada diri kita jugak sebenarnya, hilang sudah tempat bergantung! Walaupun isteri dia ni bekerja, tapi bukankah satu kehilangan namanya! Sedihnya.....

Pak Jilap tak dapat pergi semalam cuma berkesempatan pergi kenduri tahlil je malam tadi lepas Isyak. Lepas tahlil bawak balik pulak rezeki ni....



OKje agak pelik kat sini sebab Pak Jilap dapat gula.Ya..... dapat GULA di kenduri tahlil! Bukan sepeket tapi dua peket. Seumur hidup tak pernah jumpa benda macam ni. Dahlah tuan rumah tengah berduka nestapa, boleh bagi pulak hadiah pada orang yang datang tahlil.

Memang macam tu ke budaya orang India?
Sebab arwah ni converter. Air dicincang tak akan putuskan. Ramai adik beradik arwah yang datang kat masjid, memberi penghormatan terakhir semalam walaupun berbeza agama.
Begitu jugak kat majlis tahlil malam tadi, Papa Zir cakaplah......

Monday, 16 June 2014

Siapa yang tambah TEMBUN?

Salam Isnin....

Selamat bersekolah kembali buat cikgu cikgi sahabat alamaya mak......
Moga semangat mendidik anak bangsa tu terus membara dalam jiwa kalian. Hidup cikguuuu!!! Eh?....Tetiba hehe....

Pagi ni haruslah bangun awal dari biasakan...... Nak buat bekfes, dah anak sekolah katanya. Goreng kentang je pun hehe ...... Jarang sangat buat bekfes berat berat kalau hari sekolah ni. Entah bilalah nak rajin macam Lieya Latiff agaknya...... bangun pagi pagi, masak macam macam! Rasanya selagi tak dijatuhkan hukuman sebat memang sampai ke sudahlah Mak Jilap maintain goreng kentang hehe.......


Sebenarnya, bukan OKje malas masak, boleh aje kalau goreng mee ke, buat nasi lemak ke, tapi sapa yang nak makan pepagi subuh sapi'e tu? ( ececeh..... )

Mak Jilap sebenarnya tak suka membazir, anak anak Mak Jilap dah tentu usik sikit je pagi pagi tu, kang orang ni jugaklah yang kena habiskan. Siapa yang tambah tembun? Mak jugak yang tembunnya.................. ( korang sukalah kan......). Tu yang malas tu sebenarnya.....   ( Yelah sangat ........ macam rajinlah sangat Mak Jilap nak ngobor ! hehe....)

Tau ke ngobor tu apa? Nak tau tanya Kang Aby  tak pun tanya  Kak Tab, mereka ni bukan pakar lagi dalam bahasa jawa tapi dah standard Professor Madya dah mereka ni hehe.... 

Dahlah weyh.... melayan korang ni, mak punya kain baju pun tak berjemur kang!


Friday, 13 June 2014

Param Alamaya

Salam Jumaat....

Malam tadi Nisfu Sya'ban yeh.....
Dah dekat weyh nak Ramadhan. Terasa tak korang panas lain macam sekarang ni? Korang memanglah tak rasa, sebab duduk dalam 'Ice Box' hari hari. Ni ha..... Mak Jilap ni, dah macam zirafah kena salai je kekdahnya hehe..... Astaghfirullahalazim.... memang rimas!

Apa pun syukurlah kan..... tidak Allah jadikan tu semua tanpa manfaatnya, kain baju kita pun cepat kering kan!

Bukan cuaca aje yang terasa bahangnya...... Dah terasa macam pergi Param Alamaya pulak bila bukak blog ni. Adey Manis dah start listkan menu nak dimasaknya sepanjang Ramadhan. 10 malam terakhir nampaknya dia dah stop masak sebab nak tumpu pada Lailatul Qadar...... memang dahsyat sungguh perancangan Cikgu sorang ni. Jiran depan rumah pulak, dari hari tu dah tayang hasil tangannya. Sekejap Ikan Krukk Krukk, sekejap Rempeyek, sekejap Kek, sekejap Crepe. Hish... memacam tau, terliur mak! Jiran selang sebaris pulak memang hari hari menayang menu, tak payah tunggu puasa. Entah bila agaknya nak sampai semangkuk tiga depan pintu dapur mak Jilap agaknya ni hehe.....

Cerita pasal jiran ni, confirmlah ada yang perasan ni..... mesti dia bukak link atas tu satu satu....sebab dia ingat link dia hehe.... Alahhhhh.... tak payah cerita pasal menulah kalau jiran sebelah rumah tu.... memanjang menu kedai aje yang ditempeknya. Hehe..... sebenarnya lebih kurang sama je dengan orang yang menaip ni!  Kalau masak pun mungkin cuma Olivye ajelah kot huhu....
Dahlah muka pun nak disoroknya! Sorok le sampai kerepot!

Tapi yang sedihnya...... jiran jauh tapi dekat di hati mak ni, jiwanya dah kosong. Tak de mood nak berblog katanya.... but why? why? why my fren? Tak pe....tak pe.... kita kasi chance jiwa dia tenang dulu! Jangan lelama tau geng!

Jiran seberang laut yang satu ni jugak masih setia membaca cerita cerita kosong OKje. Terima kasih Mama Tumpis!

Udahlah tu..... penat mak mengumpat pasal jiran..... meh le cerita pasal mak pulak .....

Semalam, bagai di kata, menjadi jugaklah projek meroti Mak Jilap.......dah tekak sendiri teringinkan.....huhu
Setelah sekian lama tak meroti...... kali terakhir rasanya bulan Januari  hari tu. Sejak karen melambung lambung naiknya ( bukan lagu Maya Karin je yang cinta dia melambung lambung yeh ),  terus Mak Jilap drastik stop hehe.....

Macam selalu, time nak buat time tulah jugak menggoogle resepi. Resepi Intan Berlian yang keluar makanya yang itulah mak jadikan panduan. Kalau dah katanya suka menderhaka, memang tak menjadilah 'butterscotchnya'! Walaupun cair kelihatannya...... tapi sedap ajos! hehe




Thursday, 12 June 2014

OTAI memang masih berbisa.....

Salam Khamis.....

Mintak maaf banyak banyak sebab Mak Jilap belum sempat nak blogwalking habis lagi. Bizi weyh...... basuh baju angkat baju...... hehe...  Sebonar eh..... Mak Jilap dah lama merenung laptop ni, berpuluh kali jugak ulang baca ayat mukadimah atas tu....... tapi idea tetap tak muncul muncul nak menulis!

Meh le OKje nak cerita satu kisah ...... Ha, ni bukan kes Mak Jilap nak jeles dengan Acik Erna yeh ... No...no...no jangan buruk sangka, tak baik hehe....

Kisah 1
Masa ni Mak ngan Pak Jilap tengah bekfes kat hotel Ipoh, alah masa bawak FIL hari tu. Sebelah tu adalah sepasang suami isteri pangkat kakak tengah bersarapan jugak. Rasanya umur dalam 50an kot.

OKje     :    Hantar anak daftar UiTM ke kak?
Kakak   :    Tak..... adik buat kerja kawen kat sini, dia duduk flat, tu yang menyewa dewan kat hotel ni         ha...... Awak ? Takkan nak daftar anak pulak kot...... muda je nampaknya!
OKje     :     Senyum zirafah! ( dalam hati, nak je lompat bintang hehe...... )

Otai masih berbisa.....

Kisah 2
Cerita ni masa kat CIMB Batu Gajah. Masa SA nak buat akaun CIMB sebelum naik Cameron Highlands minggu lepas. Kat kaunter masa tu seorang lelaki. Kira pangkat abanglah kot kalau dengan Mak Jilap ni!

CIMB     :    Nak buat Akaun sapa?
OKje      :    Dia ni, sambil tunjuk kat SA....
CIMB     :    Hubungan awak dengan dia?
OKje      :    Anak........
CIMB     :    Muda ..... ( berkerut dahi, tercengang macam tak percaya )
OKje      :    Senyum zirafah sekali lagi! ( rasa nak lompat bintang dan dan tu jugak je hehe..... )

Otai masih berbisaaa katanya.......    

photos hastu
Muda yeh...... hehe.....
Sebenarnya tak delah muda nau...... Yang nampak muda tu..... sebab SA tu dah besar kot. Tu yang maknya nampak muda tu! hehe.... 'Nampak' aje.... hakikatnya diri sendiri aje yang tau! haha....

Kalaulah bukak spek ni, nampak jer jeragat kat pipi ni, kedut kat bawah mata.... uban pun dah start tumbuh. Lutut pun dah start sakit. Cuma, alhamdulilah..... sehingga saat ini, mata OKje ni masih mampu baca buku tanpa spek orang tua! Tak taulah pulak esok lusa......

Dulu masa umur 30an tak nampak perubahan tu semua, masuk jer umur 'Kilauan Emas' ni macam macam hal dah start munculnya. ( Tahniahlah yek Rip... menang Kilauan Emas malam tadi....janji kena di kota Rip! OKje ingatkan Zain! .... Ben pun best jugak, cuma malam tadi suara dia spoil sikit! Otai memang masih berbisa Rip! hehe...)    

Gitulahkan kita ni, hukum alam katanya ...... semakin lama semakin tua.....
Moga Allah bagi kesihatan yang baik supaya kita dapat tambah amalan yang dah tentu banyak kurangnya. Teringin jugak nak tengok anak cucu kita membesar kannnn.....      

Dahlah weyh..... teringin pulak nak meroti! Dah lama tak meroti ni..... Nak cuba roti butterscotch pulaklah...





Wednesday, 11 June 2014

Dari TRONOH terus ke MUO

Salam Rabu......

Malam tadi baru sampai rumah. Dari Tronoh terus ke Muar, memang puaslah Pak Jilap driving. Pagi ni terus pergi kerja. Emm....... sure penat Pak Jilap tu! Nak harap Mak Jilap drive? Macam tak biasa....... kalau suruh mak keluarkan leher mak yang jinjang sambil tengok hutan tebal tu bolehlah !! hehe....

Menikmati pemandangan hutan tebal sepanjang perjalanan menuruni Cameron Highlands hari tu. Sangat berbeza dengan hutan batu di Kuala Lumpur!





 
Hutan batu di Kuala Lumpur

























Yang ni lagilahh berbeza...... buah durian! haha.......
Inilah antara tujuan utama balik kampung sebenarnya. Menikmati hasil buah durian langsung daripada pokok bukan daripada gerai durian. 

Mintak maaflah yek tak dapat nak mengajak makan sekali .....

Durian kawen katanya....
Bondaku.....  Tempat faveret dia, depan bilik!  


Orang tahu mak sayang orang separuh mati!...... Terima kasih mak.....  







Sunday, 8 June 2014

Cameron Highland LAGI...

Salam Ahad.......

Mama Zir masih dalam musafir lagi ni......
Sementara Pak Jilap tengah menyambung mengorok tu, baiklah Mak Jilap ambik peluang tulis entri......

Nyaris tidur tepi highway tau Mama Zir semalam! hehe...
Laris betul hotel kat Ipoh dengan homestay kat Teronoh ni!!! Tak sangak mak!
Nasiblah dapat jugak homestay last minit....


Betul kata Adey Manis .... walau sesibuk mana pun dia menanda kertas exam, kalau dah katanya awak tu blogger, tangan tu macam gatal jer nak bukak blog,, boleh hilang stress katanya....Sama je kita ni AN hehe.....

Walaupun 'orang ni' kata, katanya tak de pape kat Cameron Highland tu......tapi demi anakanda yang belum pernah sampai, digagahkan jugaklah.....( padahal suka jugak 'orang ni' hehe....dapat berjalan, dapat pergi pasar malam sekali lagi, dapat cuti masak tapi yang tak bestnya jammed! ).

Pergh!!! Nyaman hidup mak! haha.....

Tapikan......kalau korang rasa nak pergi Cameron Highland tak payahlah pergi time cuti sekolah..... JAMMED bedo'oh!! Semalam, dari Bharat Plantation naik ke Tringkap, naik ke Brinchang, naik ke Tanah Rata... sepanjang jalan jammed! Nasiblah OKje menghala jalan turun.

Tak dapat weyh.....nak menyinggah ambik gambar kat Sg Palas, kat Lavendar Garden..... huhu....Kereta pulak buat hal, tempreture naik lebih daripada biasa. Berani nak ajak Pak Jilap menyinggah mana mana! Kena bebel lagi ada hehe..... Dapat ambik gambar kat Ladang Teh sambil minum teh aje ler..... Jadilah!







Udahlah yer..... 
Ambik masa betul nak menghabiskan entri ni.
Gitulah kekdahnya kalau Pak Jilap sudah bukak mata..... macam macam benda yang nak dilayannya.Macam sengaja tau! Jeles lew tu tengok Mak Jilap asyik mengadap blog aje!