Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 30 September 2014

Silent Reader - Puan Aishah

Salam Selasa.....

Akibat terliur dengan entri Yana Yani masa bw malam tadi, pagi ni kan mak Jilap dah buat donat! Tulah sapa suruh awak tayang Yana Yani .....kan dah....kan dah....

Kalau ada yang komen terliur  tengok doh donat ni, memang nampak sangatlah komen janji boleh tau! Tak pun, komen tak de perasaan lew tu haha........


Untuk pengetahuan korang, donat tu mak dah makan pun yer, malas nak tunjuk hasilnya.........  Haih, sapa kat bantat?? Gebus hokay! Tak mau buh sini sebab nanti komen korang tak memberangsangkan mak langsung. 'Sedapnya OKje, tak pun 'eiii gebusnya OKje'..... itu ajelah idea korang yek!

Bercerita pasal komen ni, semalam baru OKje terperasan ada satu komen dari Cik Anonymous.
Dia perkenalkan diri dia sebagai Puan Aishah, Silent Reader katanya. Tak pasti pulak Puan Aishah ni baru aje singgah atau pun dah lama mengikuti blog mak Jilap ni. Yang istimewanya Puan Aishah ni, dia boleh pulak terserempak beberapa kali dengan OKje ...... malunya mak! Macamanalah agaknya keadaan mak masa tu ye Aishah, senonoh ke tidak ? hehe..... ( fefeeling retis pulak dah mak ni )

Silent Reader pulak yang boleh terserempak yer, yang galak melalok kat sini taklah pulak.... Teringin tau nak terserempak dengan korang! Emmm.....jodoh belum sampai lagilah agaknya yek!

Saya aishah..silent reader..sy ada ternmpk hainom masa hntr ank interview di utp..tapi ank sy kiv jer..mggu sudah jgk nmpk hainom di ampng..
Sy nak kongsi pengalaman..bertemu org mcm tu..sebenarnya mereka adalah org direct selling ajak masuk jadi ahli..apa apa pun baik berhati hati
ReplyDelete
Replies
  1. Salam Aishah.... tak sangka Aisyah boleh jumpa okje yer....nape tak tegur? Dah 2 kali jugak yer secara tak sengaja Aisyah jumpa Okje....lain kali tegurlah ye....

    Ohhh ......Aisyah pun pernah ada pengalaman mcm tu yeh.... Tak salah nak jual barang pun tapi kenalah inform awal awal....ye dak....

Apa pun terima kasih kerana sudi singgah blog OKje ni yer Aishah. Kalau terserempak lagi, tegur tegurlah OKje ni..... Jangan takut, OKje tak suruh makan pucuk pun hehe..........

Monday, 29 September 2014

Sapa nak jawab?

Salam Isnin....

Shhhh..... baby tua tengah bobok, dia tak berapa nak sihat, jangan buat bising.....
Nak komen meh bisik kat mak meh ...... hehe......

Masa kitaorang makan Nasi Arab sebelum ni, Pak Jilap dah pasang niat nak tapau untuk mak pak dia rasa. So Sabtu baru ni sebelum jenguk mereka, kitaorang pun singgah sekali lagi le ke Restoran Barada kat Bandar Hussein Onn tu.

Tapau menu yang sama masa mak makan hari tu....
Kamben mbek mbek....hehe
Sebenarnya mak Jilap agak kenyang jugak petang tu. Nak kata makan berlebih tengahari tu tak jugak rasanya. Tengahari tu tapau Nasi Ayam, sebab dah terlanjur bershopping kat Tesco. Berani Pak Jilap nak suruh mak masak lepas ukur jalan cenggitu! Hehe.....

Lepas tu rasanya, bawak ke petang tak makan apa dah....... Pelik jugak mak tau, nape perut mak tak lapo walau dah dekat pukul 6 petang. Haih..... perut mak Jilap dah mengecik kot gamaknya haha .....

Sudahnya, walaupun mak kenyang, tapi mak sumbat jugaklah hehe.....Kalau tak makan dulu, kang kalau mak terliur kat rumah pil macamana???? Sapa nak jawab? Haha......


Lappy mak masih weng lah weyh! Huhu......

Friday, 26 September 2014

Penjamin

Salam Jumaat....

Kenyang mak Jilap hari ni. Pagi pagi dah pekena Nasi Kerabu...... Pak Jilap cuti separuh hari. Nak pergi Pejabat Lawyer , la ni, dah balik pun.....


Taunya mak korang tak tanya pun, tapi mak peramah nak bagi tahu hehe.... kami bukan nak tambah harta ye, pak Jilap tolong jadi penjamin loan rumah jer. Harap harap sesiapa yang empunya harta tak buat onarlah ye! Kesian tau nanti laki mak jadi mangsa! Macamana nak selfie dengan Ferari depan masjid kalau kena blacklist....hihi.....

Kalau memasing tau tanggungjawab, insyaallah segalanya akan dipermudahkan.

Ada sesiapa pernah berexperience menjadi mangsa jadi penjamin ?


Thursday, 25 September 2014

Kisah suatu hari nanti.....

Salam Khamis......

Pepagi dah bikin sakit hati ni..... menci mak! Tergendala tau mak punya rutin....
23 kali dah duk on off  moyang lappy ni, tapi cursor tu tak mau gerak jugak, pegun kat situ je...cis!!


Tak bestlah tulis entry pakai Hp, tak puaslah weyh..... Setakat tulis bolehlah lagi, tapi nak import link address bagai memang mak tak familiar sungguh........

Semua orang pun kenal dengan Kak Yon blogger Pangkin Nenekkan?

OKje pun baru jugak berjinak jinak dengan Kak Yon ni hehe.... ye perkataan yang sesuai adalah 'berjinak jinak'........ dah katanya mak kan spesis Jilapah hehe .....

Kalau tak silap nama Kak Yon ni rasanya Kak Rose tapi kenape kat profile jadi Kak Yon yeh? Entah..... nama gabungan laki binilah kot.... Ehhhh, mak Jilap pun ada nama gabungan jugak yer, jangan tak percaya ......

Tengok Kak Yon terbayang diri sendiri sendiri sebenarnya....... Kalau panjang umur, suatu hari nanti mungkin mak Jilap pun akan jadi macam Kak Yon jugak. Walaupun dah ada cucu ( kak Yon dah ada 8 orang cucu tau) tapi masih ada kelapangan lagi untuk berblog. Berkongsi cerita. Suka tau OKje baca kisah kisah Kak Yon, kisah rumah dia yang cantik tu, kisah Nasi Briyani yang dah expired, kisah lupa, pendik kata memacamlah  hehe....

Agaknya blog mak Jilap akan datang macamana yek? Mesti banyak cerita pasal cucu pulak....... Nak cerita pasal Resepi, confirm tidak le, sebab pemaleh hehe.....Deko rumah pulak jauh sekali, keras tangan mak ni hehe.....Ke tak sudah sudah buh cerita kisah laki bini sambil upload gambo haha.....

Masa tu Pak Jilap mungkin dah pakai songkok haji memanjang sebab rambut dia dah luruhkan hehe..... Mak Jilap ofkos le maintain..... hehe tapi dah berkedut jugaklah, sebab dah monopouse hihi....

Tapi posing mak masa tu, kejap nak bayangkan.....emmmm......ya, tangan mak masih lagi pegang pegang tengkuk Pak Jilap..... tapi masa tu mak uploadkan gambo mak laki bini  berselfie naik Ferari depan masjidlah weyh ........

Kehkehkeh...

Wednesday, 24 September 2014

Lesung Batu mengusik jiwa

Salam Rabu.....

Amboiiiii....... bukan main lagi korang yer, ceria lain macam jer pepagi hari ni......
Mai sini mak kasi gegar...... meh mak belanja Sambal Raden selesung hehe...... kasi sakit perut semua!


Tolong jangan salahkan mak ye, salahkan Sambal Totok Jawa Knor yang buat mak sampai terliur.

Sudahnya terlebih rajin! Untuk pengetahuan semua, ini adalah kali pertama dalam tahun ni mak menumbuk sambal ye, selalunya blend aje, cepat dan mudah! Macam tak biasa dengan mak Jilap yang gelojoh ni hehe..... Tapi yang paling selalu, tak payah makan sambal sebab malas nak buat haha.....

Lesung batu kat rumah ni kebanyakan masa memang hanya jadi bahan pameran aje ye. Kalau guna pun, sesekali,buat ketuk ais, itu pun time raya, tak pun guna untuk pecahkan kayu manis. Sejak dah ada blender ni, memang ucap selamat tinggal sungguhlah mak Jilap dengan lesung batu.

Awal awal kawen dulu adalah jugak menumbuk sambal belacan, itupun terpaksa...... sebab kat rumah ibu mertua ku, berani nak engkar? hihi..... Masa tu, zaman mak Jilap tak berapa nak pandai mengelat lagi hihi..... Mil suruh tumbuk, tumbuk. Cuba Mil suruh tumbuk sambal belacan la ni, bukan guna blender lagi dah, beli ajelah lagi senang mak, hihi....

Nilah muka belum pandai mengelat, tahun 1996...... kelakonya muka! hihi....
Zaman awal awal kawen, masa ni tengah pregnantkan SA,
 4 bulan kalau tak silap. Confirm jiran sebelah mak mengumpat ni.....
weyh jiran.... mak nak masukkan gambar ni dlm photobook
yang entah bila jadinya tu !! Amacam?
huahahuaha.... 


Tuesday, 23 September 2014

Wa punya kawasan bebbbb....

Salam Selasa.......

Hari ni mak nak jadi Projek Manager MRT tak bertauliah pulak...... asyik jadi Projek Manager dapur jew! hehehe ....... Taulah orang KL memang tak hairan der........  Kita bukan nak tunjuk kat awak lew, kita nak tunjuk kat orang luar KL.....

Untuk pengetahuan semua, gambar-gambar yang diambil adalah sepanjang highway Grand Saga Kajang menghala ke Kuala Lumpur. Wa punya kawasan bebbbb..... hehe....


Jangan ditanya jalan ni jammed ke tidak pepagi subuh sapi'e tu, sebab mak tak dapat nak jawab, mak dah lama pencen hehe...... 

Tak sabar weyh nak pergi IKEA naik train...... 


Tahniah Malaysia! Mak bangga menjadi rakyat Malaysia nak.....

Monday, 22 September 2014

Nasi Kukus depan Hotel Putra

Salam Isnin......

Selamat kembali ke sekolah wahai anak-anak...... Si TLBD sambung lagi cuti seminggu Sekolah Agama, PSRA katanya. Mak pun tumpang gembira jugak, tak payah nak menghantar dak TLBD, boleh le terbongkang depan TV dengan damainya, tetengahari terik tu hehe....

Semalam menghantar anak bujang balik Seri Iskandar untuk semester keduanya. Kali ni balik hari aje. Nampaknya tak capai targetlah Kak Mid bulan ini sebab Mak Jilap tak bermalam hehe......

Sampai Seri Iskandar semalam tengahari, timing memang baik betul. Perut pun macam tau tau aje waktu lunch! Mak Jilap dah target dah nak makan Nasi Kukus kat depan Hotel Putra tu. Tapi cakap dalam dalam hati ajelah, selebihnya terpulang pada selera Pak Jilap sebab dia yang bayo.
Nasib baiklah, selera sama pulak pasangan Jilap ni semalam hehe......
 


Gerai dia biasa biasa aje, tapi yang bestnya sebab ada ikan bakar. Malangnya semalam ikan keli faveret mak tak siap bakar lagi huhu..... Terpaksa tau mak ambik ayam goreng, nyampah!! Sebenarnya kombinasi kari bendi tomato dengan ayam goreng atau ikan bakar tu yang buat Mak Jilap termimpi mimpi sampailah balik KL sebelum ni lagi. Sampai masak sendirilah lauk serupa cenggitu...... Nikmat weyh!

Syukur, alhamdulilah.....  masih lagi dapat merasai nikmat makan kan!
Ini mak yang punyaaaaa.....hoho


Yang ni Pak Jilap punya..... Amboi bang!!! Mentang mentang awak yang bayo bapak sotong diambiknya hehe..... Kasi kepala sotong, nak rasa! Takkan nak mintak badan kot, adat adatlah..... dahlah mengendeng hihihi..


Sebelum kita tolak ini budak masuk kandang hostel, kita selfie dulu kat tasik......
Selamat belajar semula bang....  Jangan tinggal solat!
Doa ibu sentiasa mengiringi abang walau dimana abang berada. Jangan mudah kenal putus asa, belajar bersungguh sungguh sebab tiada jalan mudah untuk berjaya kat dunia ni apatah lagi akhirat kelak.




Friday, 19 September 2014

Korang semuakan VERSATILE

Salam Jumaat.....

Takkan nak up entri makanan je hari hari yek ...... Bukan korang jer boring, Mak Jilap yang meng'up' ni pun naik jemu hehe.....

Hari ni nak buat lagi bulat bulat olen. Si kecik dan si kilauan nak makan lagi hoho....
Semalam dah beli dah seplastik keledek, RM10 henggit ko, kali ni ambik yang kulit fefel pulak. Tengoklah nanti apa yang jadi, bulat bulat fefel ke apa.

Alang alang sudah kehabisan idea, sahut ajelah cabaran Cik Yana Yani , Cik Nor dan Cik Sura kita.
Tapi Mak Jilap nak ngelat sikit boleh tak Cik bertiga? Mak maleh nak memetik, nak import URL address lagi, kiranya mak petik semua yang baca blog mak ni lah yeh. Korang semuakan Versatileeeee gitu.......

7 Fakta mengenai diri Mak Jilap 

Haruslah letak gambo pasport dulu....... nanti korang tak kenal  pulak hehe...... 

cisdel.com
Hehe...... amacam comel tak Mak Jilap???

1) Tentulah seorang isteri, alhamdulilah....... 
Isteri kepada Pak Jilap sejak 19 tahun yang lalu. Seorang mak banyak anak jugak, dah katanya anak lebih daripada satu, kira banyaklah ye dak! Nak congak umur mak lew tuuuu.... 
Dah kilauanlah mak ni weyh..... cuma tak berkilau kilau jer ni, berkeladak lagi ada haha.....  

2) Anak bongsu daripada 8 adik beradik. Tapi sorang meninggal kecik, tinggallah 7 orang. Nama jer adik beradik ramai tapi tak merasa pun hidup reramai serumah dengan mereka, mungkin jarak usia tu membataskan. Dengan abang yang atas OKje pun jarak kami dah lapan tahun. Apatah lagi kakak yang sulung, jangan tak tau dia sebaya dengan Mak Mertua mak tau.  
Orang kata anak bongsu selalunya manja yek, emmm....... tak denya manja, mitos jer tu.......  

3) Seorang surirumah sejak 3 tahun yang lalu, setelah 16 tahun menghambakan diri dengan salah sebuah company GLC. Sedihnya masa nak berhenti dulu. Dah katanya spesis Neng Yatimah, sepanjang
minggu terakhir mak asyik bermain air mata jer tau. Mana tak sedih weyh, kerja dari anak dara sampailah     jadi mak dara. Kenapa berhenti? Sebab dah maleh nak kerja, boleh gitu? haha.......   

Rindu kamuuuu...... Contracts Department, sebahagian daripada officemate
4) Sangat suka warna hitam. Tak hitam kelabu, tak kelabu, coklat, itu ajelah warna yang banyak dalam almari hehe..... Nak mengata mak lew tu...... sebab tulah mak masak selalu rentung! 
Kalau pakai baju hitam ni tersembunyilah sikit ketembunan mak weyh.... Macam tak biasaaaaa..... Dan lagi senang le nak match tudung. Tudung warna apa pun masuk. Entahlah, dah kilauan kot, tu yang mata asyik berkenan warna warna malap jer.  


5) Bukan seorang yang lemah lembut. Serious weyh...... kalau dibandingkan dengan Pak Jilap, Pak Jilap lagi lembut orangnya........ haih korang ni, bukanlah Pak Jilap tu lembut yang auw auw tu, lembut dalam keraslah hehe.... Dah keluar tiga tuuuuu....... Agaknyalah kalau Pak Jilap tau le mak ni bukan lemah lembut orangnya, harus dia cancel awal awal dulu lagi yek! Maklum le, orang lelaki kan suka yang lemah lembut, manja, teliti......huhu....

Nak buek camno bang, redho ajelah dapat bini gini hehe..... 

6) Sangat suka soto yer...... Terbayang dah soto dengan bergedil. Buh pulak sambal kicap manis manis sikit..... Pergh!!! sedap seyhhhh.... Hari tu Geng Lipis mak kata nak buat soto... Dah buat ke belum geng?


Bab sup sup ni, my Cinta mak Jilap..... eh eh....bukan orang tu punya my Cintalah ye hehe.... kurang suka. Kalau soto ni duk depan mata dia, memang tidaklah dia menghirup gamaknya, lain le OKje yang kalau boleh menjilat sampai licin kekdahnya hehe..... Apa yang dia suka yek? Entah lew...... Nasi Briyani kot ......Tulah tu, nama jer duduk sebumbung, tidur sebantal dah berbelas tahun tapi faveret laki pun masih konfius hehe......

7) Tuan empunya blog Hainom OKje. Ni kes dah tak de idealah ni hehe.....

Udahlah weyh.....  Si SA pepagi lagi dah cakap lapo ya amat...... Mak Jilap suruh dia baca surah Al-Fatihah banyak banyak, sementara mak tengah nak mengarang entri ni. Dia kata mana boleh melawan nature perut yang lapar, kena isi! Haih....... bertuah sungguh anak ni, bikin kacau betul!

OKlah nak masak.....

Thursday, 18 September 2014

Bila nafsu membeli melebihi nafsu memasak!

Salam Khamis....

Ai???? Dah hari Khamis yek.....
Jiran sebelah mak mesti suka ni. Yelah....... sambil depa dok kecoh kecoh makan Nasi Arab, nak bercuti pi Penang tak menjadi, tetiba dah jumpa Khamis balik, tetiba dah nak weekend balik...... mau tak syiok jiran sebelah mak! hihi........ Mak tolong cerita ajeeee..... hehe

Tak ingat mak entah bila mak beli benda ni. Punyalah lama sampai tak ingat belinya bila.  Memang dah lama sangat, bayangkan ajelah, mula mula gantung tepi dinding, sebab dah nak expired, OKje pindahkan pulak masuk esbok .....


Ni semua kes tengok blog koranglah ni. Tak ingat dah terliur tengok blog sapa. Asal tengok korang masak menu macam senang jer, haih....... dia pun nak try jugak! haha..... Gitulah pompuan, napsu ada 9 katanya!  

Macam biasalah, kalau dah nafsu membeli tu kekadang melebihi nafsu memasak, ginilah jadinya.
Elehhhhhh..... korang pun pernah kannnn....

Sudahnya, sampai expired date baru gigih nak membuatnya hehe..... Orang kalau terlampau rajin memang cenggini le hehe..... Ni pun nasib baik tau dapat dibuat sesuatu on the date expired hoho

   
Roti pita tu pun dah naik hancur jadinya.....  Tak boleh dah nak selitkan inti daging kat celah tu dah...... Udahnya makan macam lempeng ajos haha.......


Kebetulan ada stok daging hancur Ramly dalam esbok, lama beno nak tunggu lembut, defrostkan ajos, cepat sikit mak dapat kunyah hehe........ Tumiskan bawang putih bawang merah, buh cili sos, buh black pepper sos, tambahkan lagi black pepper hancur bagi pedas, sagatkan carrot, last sekali buh tomato..... Siap!


Kalah weyh Kebab Pasar Malam hehe.....


Wednesday, 17 September 2014

Bercuti kunyah PUCUK

Salam Rabu......

Orang sebok cuti sekolah, dia pun sebok nak bercuti jugak......
Orang sebok pi lah Penang pun ( pekena Nasi Kandaq Line Clear lew tu!! hehe.... ), Mak Jilap dapat bercuti kunyah pucuk pun dah best banget dah tau hehe.....

Dapat pulak kunyah kambing mbek.......mbek........

Mula mula orang tu eksyen tau...... Orang mana ? Orang tulah....... orang yang kepala dia tengah landing kat bahu orang yang pakai baju putih tu.....

Tak sukalah makan berat berat sangat memalam macam ni Pak Jilap oiiii.....

Sekali kunyah terus pejam mata........
Pergh!!!!!!! Mabeles!.... 

Kalah Nasi Arab Saba weyh! Agaknya lama tak pekena nasi ni kot, tu yang nikmat tak terkata tu.....
Kenapalah sedap sangat nasi ni yek ? Padahal kambing togel dengan kuah gitu jer pun....
 
Lupakan ajelah nak masak sendiri Assyifa Mustafa oi, mak gerenti, harus tak sama nikmatnya dengan makan orang hidang hehe....
  
Udah...... mak nak blogwalking pulak......

Friday, 12 September 2014

Esok nak jalan mana?

Salam Jumaat........

Sekejap pulak dah hari Jumaat balik yek....... Agaknya banyak manalah pahala yang kita kumpul sepanjang seminggu yang lepas ? Adakah sudah bertambah amalan? Atau semakin berkurang? Atau mendatar aje.....

Bila pepagi dah mendengar khabar kematian, ginilah jadinya.
Ohhhhh....... mak insaf sekejap nak.....

Dalam pada insaf insaf tu, sempat lagilah ngunyah benda ni...... ( Hidup kan mesti diteruskan!!!). 2 keping jer hokay! Ikutkan perasaan mak yang tamak haloba ni, nak jer ambik lagi, tapi bila mengingatkan 4 keping roti dah sama macam makan sepinggan nasi, terus cancel........ cukuplah setengah pinggan dulu weyh!  Bukan mak nak menyabit belukar pun hehe...... Alahhhhh...... setakat main petik petik keyboard tu apalah sangat.......


Sebenarnyakan korang....... mak dah tak de idea nak merapu apa dah......
Eloklah sangat mak pergi menyidai dulu sebelum kain baju mak kering dalam bakul sepatah kata Cahaya Hidupku ! haha......

Selamat berhujung minggu semua! Esok nak jalan mana?


Thursday, 11 September 2014

Bulat bulat Olen

Salam Khamis.......

Oleh sebab sorang anak dara aje pergi sekolah pagi ni so seketul cawan ajelah ada atas meja.......
Nasiblah Pak dara tak bersarapan kat rumah, kalau tidak, seumur hidup, asyik fikir menu! huhu..... 

Weyh.... pukul berapa pulaklah mak nak bangun kalau cenggitu. Salutelah dengan mak Si Mia Mija Dayyan tu pepagi subuh sapi'e dah bangun masak bento untuk anak anak.


Kisahnya hari tu melawat blog masterchef, sapa lagi kalau bukan  Tokey Rempeyek. Tengok jemput jemput fefel yang dia buat terus mengingatkan Mak Jilap akan jemput jemput keledek Cameron Highland yang liat liat tu......

Pergh!! Dan dan tu terus teringin nak pergi Cameron Highland....... Opps? Tercakap pulak hehe .....
Jemput jemput kat sana kan macam liat liat gitu kan, agaknya buh tepung pulut sikit kot .....  

Eh!!!!! ..... Awat tersesat pulak gambo lomantik mak ni ngeeeeee......


So dengan gigihnya Mak Jilap cari keledek kat Aeon tau 2 hari lepas. Tak de keledek fefel dapat yang olen pun jadiklah. Jenuh mak menggentel sesorang semalam. Harapkan anak dara yang ada....... emmm semuanya dijangkiti virus!  


Dapatlah dua kali goreng. Petang semalam dengan pagi ni. Kalau bab makan kudap kudapan kat rumah ni, Geng Dara memang tak memilih, yang cerewet....... itu olang, Abang Dara!
Mak Jilap senang aje, tak suka tak yah makan...... Mak lagi suka, mak kenyang sesorang! hehe....


Ohhhhh...... nikmatnya dapat makan benda Bulat Bulat Olen yang diidamkan dek tekak.......
Alahh.....  kekdahnya macam makan kuih keria jer pun hehe...

Wednesday, 10 September 2014

PENGOMEN LALOK 10 Sept 2014

Salam Rabu

Lama dah rasanya Mak Jilap tak cerita pasal PENGOMEN LALOK blog ni kan........  Hari ni terasa baik hatilah pulak nak buat entri special untuk mereka. bukan hadiah special yer........ Jangan salah baca pulak hehe......

Ini adalah carta PENGOMEN LALOK hari ini, Rabu 10 September 2014, baru sat ni Mak Jilap petik lebih kurang pukul 10.25 am.


Tengok Carta pun dah taukan..... PENGOMEN PALING LALOK kat blog ni sapa .....

Puan Potamayooooooo - My Little Amazing World ( tersengih sengih lew tu! ) .


Potamayo ni emak beranak dua hokay! hehe...... Tengok kepala blog pun dah taukan, dia ni bukan anak dara lagi hehe.... Dah katanya blog mak mak, yang bacanya pun mak mak orang jugaklah.

Yang istimewanya Puan Potam ni.....  kalau dia mengomen, tak main le komen dua tiga patah perkataan ye, dia komen terus 10 baris hehe....... I loike you!!!! Puas kita baca tau. Rasa berbaloi jer penat lelah kita tulis entri. Kadang tu komen siap package dengan lawak sekali, sampai tergolek goleklah kita menahan ketawa......

Satu lagi yang bestnya, blog dia ni, berkonsep sembang...... 'lu komen wa jawab'...... Tak caya pergilah melawat blog dia. Memang puas hatilah, korang tak akan bercakap sorang sorang beb, korang pasti akan dilayan. Mak siap dapat Purse Kunen lagi hokay! Cuma nak ingatkan, kalau pergi blog dia siap siap bawak air segelas letak sebelah yer.... senang nak minum kalau haus hehe....

Pengomen lalok tempat ke 2 pulak, seorang emak yang sangat pemurah dan baik hati Puan Umialya- Diari Hidupku namanya.













Umialya ni adalah antara kenalan bloggers Mak Jilap yang terawal. Nampak tak betapa setianya Umialya, sampai sekarang masih lagi sudi berkomen kat blog OKje ni. Dahlah setia, baik hati pulak tu. Tahun ni OKje dapat memanggang ayam, ikan semua tu sebab Pemanggang Ajaib Umialya tau! Yang OKje sangat kagum dengan dia ni bila dia sanggup buat Sambal Hitam Belimbing Buluh demi seorang sahabat. Walaupun bukan OKje yang dapat sambal tu, tapi kita sangat kagum dengan keperihatinan dan kerajinan awak geng!.

Seterusnya Pengomen Lalok tempat 3 adalah Cikgu Adey Manis Aisy Nasiha - Kisah kami

















Dah namanya pun cikgu kan..... disebalik entri yang dia tulis, semuanya penuh makna dan isi. Taklah macam entri mak yang banyaknya merapu hehe...... OKje rasa awak ni lembut orangnya. Betul tak Aisy Nasiha. Awak ni sure tak reti nak marah anakkan. Seorang yang sangat penyayang dan juga pemurah. Banyak jugak tau harta benda yang OKje kumpul daripada pemberian Adey Manis ni. Antaranya kuah kacang segera dan baju kelawar. Nampak tak betapa pemurahnya kawan kawan bloggers mak.....

Yang seterusnya, tempat ke 4 adalah  Mia - Memories of Mine


Bloggers dari Sabah...... mak orang jugak yer..... hehe.....  Ohhh dia ni baru tukar header nampaknya. Dulu dia buh gambar family dari pandangan depan. La ni dah buh gambar family dari pandangan belakang hehe..... Mentang mentang le Encik Somi dia photographer professional, dari gambo anak sampai ke gambo masjid dalam blog dia semuanya cantik cantik belaka! Mai OKje nak ingatkan korang, kalau nak pinjam gambo yang cantik tu, sila mintak izin melalui email ye..... kalau tidak, SEE YOU IN COURT hehe.......

Pengomen lalok tempat 5 pulak adalah  Cek Mek Molek dari Kelate- Cik Nor Blog's


Opss..... yang sorang ni agak tersasar sikit dari landasan blog mak yer korang...... yang ni anak dara hehe....
Cik Nor ni pun antara kenalan bloggers OKje yang terawal. Cuma Cik Nor ni bila mengomen macam tak de perasaan aje hehe.... pendik nau! Baru je enjin mak nak panas baca komen Cik Nor, tetiba dah habis. Cik Nor ni mesti pendiam orangnya yek, tak banyak cakap. Tapi dalam pendiam pendiam Cik Nor ni, pandai jugak dia kasi gegar tau..... Mati mati OKje ingat Cik Nor yang bertunang hari tu tau. Tak pelah Cik Nor..... sampai masa nanti, Insyaallah bertemulah jodohnya tu.

Pengomen lalok seterusnya tempat ke 6 adalah Puan Knor - Cinnamon.com......


Kaler blog koooo....... Nampak tak.... betapa up to datenya Cik Knor kita..... Ko ado Mak Jilap? Tak de kan.... ko punya gitu ajelah dari dulu sampai sekarang hehe..... Old School !! Mak low profile hokay ...... hehe....

Knor ni memang seorang yang serba boleh ye. Nak Kek Span boleh, Kek Valvet boleh, nak Sate Goreng Daun Kari Bercili Padi boleh, Rempeyek boleh......  senang cerita, cakap ajelah apa yang korang nak?Memang untunglah punya isteri dan ibu yang terer masak cenggini. Kalau mak jadi jiran awak, Knor, sure kenyang hari hari hehe....

Seterusnya tempat ke 7, tempat yang hampir corot hehe........Kak Bedah da baboom - Colours of Journey


Mak bila je sampai turn ko Kak Bedah tetiba terus tak de idea nak cerita apa...... hoho....
Well.... tengok ajelah header dia tu, cerita banyak tak payahlah ye,  ...... loving, coupling, duckling semuanya ada hehe..... Entri dia memanjang berjalan-jalan, tak berjalan makan makan ...... memang best ko, daripada mak tak tau, mak jadi tahu tempat tu tau....

Kak Bedah ni pun pemurah jugak ye...... Mak pernah dapat Pisang Cheese Bandung daripada dia tau ..... tapi sekali tu jelah hehe.....

Yang seterusnya, tempat ke 8......  Puan Saniah Ibrahim - Coretan Hidup


Kak Saniah Ibrahim ni antara teman bloggers baru OKje. Sangatlah rajin berkomen kat blog OKje ni. Appreciated sangat kita tau SI. Salute dengan SI ni sebab dia sangat tabah orangnya. Ikhlas menjaga mertua hingga ke penghujung hayat mereka. Bukan mudah tau untuk meraih pahala yang kelihatannya mudah tapi hakikatnya hanya Allah saja yang tahu bagaimana beratnya dugaan itu. Nampak...... Allah dah gantikan dengan kejayaan anak anak, kan SI......

Tempat ke 9 pulak adalah Puan Asyifa Mustafa - Life is Sweet


Memang sweet sungguhlah..... Rajin weyh mak budak ni masak kek 2 hari sekali. Anak suka makan katanya. Asyifa ni bukan saja rajin masak, tapi kreatif orangnya tau. Felt Craft ni kira makanan dialah..... Sambil kejam  mata pun dah boleh siap sarung kusyen seketul.....  Mak Jilap, huh.... ngabehkan boreh!

Lega mak dah sampai yang terakhir......
  
Yang paling corottttttttt adalah Puan Yana Yani - Diari Seorang Mama hehe....
Corot corot pun tetap no 1 daripada yang tak tersenarai tau...... kan Yana Yani....















Tengoklah tajuk tu, Diari Seorang Mama katanya. Kalau tak cerita pasal anak memang bukanlah Diari Mama namanya. hehe..... Tapi selain kisah anak anak, Yana Yani ni terer jugak dia menulis dan mengupas Hal Ehwal Semasa. Kalau korang suka baca novel boleh le pergi blog Yana Yani ni hehe.....
       
Sudahlah weyh..... Mak Jilap nak masak, tak sedar dah pukul 12 dah ni, lama betul mengarang entri kali ni. Yelah...... apa tak lamanya, nak import link lagi, copy paste korang punya header lagi, nak merapu lagi.....
Ampun maaf kalau terasa ye, entri ni hanya suka suka jer......

Ha..... jangan komen pendik pulak tau!!