Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 31 October 2014

Kak Jah

Salam Jumaat .....

Sambil buat entri, sambil dengar Nasi Lemak Kopi O, sambil tu dengar Kak Jah bercerita. Ada pulak kang orang yang perasan ni haha....

Bukan Kak Jah yang ni ye...... Yang ni Cik Jah haha........ Amboiiii Cik Jah,..... sejak umur menua setahun sehari dua ni, bukan main sombong lagi ye dengan OKje, dah tak sudi ke nak datang blog mak ni! Takut kena belanjalah tu! hihi.....

OK, berbalik pada cerita Kak Jah ni, dah 2 kali jugaklah OKje terperasan dia kat TV9. Untuk pengetahuan korang, dia ni seorang yang cacat penglihatan tau. Dia promote pusat urut reflexologynya di pusat urut Maju Theraphy Zone, Maju Junction Mall. Sangat kagum OKje dengan semangat dia dalam mencari rezeki untuk membesarkan anak anaknya. Dia bersuami, tak dapat google pulak suami dia kerja apa, mungkin sama bidanglah kot.....

Selain daripada cerita cerita pasal urut mengurut, TV9 tunjuk jugak video Kak Jah ni berjalan sensorang dengan bantuan tongkat. Sebenarnya, selalu jer tengok orang yang cacat penglihatan ni pakai tongkat tu, tapi tak pernah pulak ambik tau sejauh mana tongkat tu membantu mereka. Korang pernah terfikir tak? Haruslah ada sensor kat depan tongkat tu yek, tapi tulah ....... bukan mudah nak berjalan dalam gelap gelitakan..... Memang sangat kagumlah dengan depa yang cacat penglihatan ni.

Tengok mereka jalan relax jer...... tak pulak tersadung kerb tepi jalan tu. Masuk lubang ke apa. Tau ajelah jalan kat Kuala Lumpur ni sekejap tinggi sekejap rendah. Itulah kan......Allah itu maha adil, ditarik nikmat penglihatannya, tapi depa digantikan dengan deria rasa, deria sentuh yang cukup tajam.

OKje yang nampak ni pun, kekadang boleh tersadung jatuh. Haih...... nasib bukan mak sorang je tau, jiran sebelah pun rajin jugak kalau bab bab jatuh jatuh terbongkang ni..... ( gigih mak tutup mulut dengan bantal ni tau, tak mo kasi terketawa! takut, nanti jiran marah! )

Apa pun syukur, alhamdulilah, terlampau banyak nikmat yang Allah bagi pinjam pada kita hambaNya ini, termasuklah nikmat makan...... hehe.......

Betullah kata Ibu Lala sedap rupanya Red Velvet Cake Aeon ni. Memang tak rugilah beli. Tak yah susah susah nak membaking, terus ngap masuk mulut jer hihi......Cheese Cake tu, TLBD yg teringinnya. Ha sudah...... anak beranak teringin hihi.....

* Gambar asal telah terdelete ....huhu...... tunggu beli Red Valvert lain pulak...

Red Velvert Cake

Kek Baldu Merah



Thursday, 30 October 2014

Ayokkkk........... BIBIK dah stress

Salam Khamis......

Macam korang jugak yang bekerja, ada masanya, surirumah jugak terasa sangat stress. Stress sebab semua kerja rumah atas bahu kita. Memanglah betul, dah mak tak bekerjakan....... Ye mak mengaku, memang mak adalah bibik dalam rumah ni.... ( Ayokkkk.... bibik dah stress hehe...) Haih....bibik bukan sebarang bibik yeh!!!!! Ni bibik, orang kanan bapak tau! haha....

Stress mungkin lebih kepada terasa yang diri tak berapa pandai nak mendidik anak kot, sampai mereka tak pandai nak berkarya didapur. ( Pinjam perkataan Dato' Ramli MS hihi..... dia berkarya dalam nyanyian, kita guna berkarya dalam dapur ajelah )

Hasil karyaan mak Jilap semalam akibat terliur tengok soto Mar Mansor


Memang betullah, nak berkarya di dapur tu memerlukan minat. Mak sendiri pun kurang minat kalau bab dapur ni sebenarnya haha...... Macamanalah anak pun nak minat. Ye dak??? Tapi dah jadi mak kan, kenalah paksa diri tu, kalau tak, pak ngan anak Jilap nak sapedek apa!!!

Zaman sekarang lagilah, anak anak kita banyak leka dengan pelbagai bentuk media sosial yang ada, lagi jauhlah mereka dengan dapur. Selalu je berdoa, moga sifat sabar tu jadi teman dalam menghadapi kerenah anak anak.

Tak pe, tunggu ajelah esok mereka kawen, barulah mereka tau langit tu tinggi ke rendah kalau berdepan dengan mak mertua.  Bukan pasal mertua tu garang ke apa ( mak mertua I baik hokay......hehe ). Daripada awak pemalas, boleh terus jadi rajin depan mertua tau, daripada ganas, serta merta boleh jadi lemah lembut hihi...... Nak hidup katanya weyh.......  hihi.....

Dengan mak sendiri, bolehlah 'kawtim' tapi dengan mertua, ada berani? haha.....tau malu yek!Dapat mertua kaya, selamatlah, semua bibik yang buat. Kalau sebaliknya, pandai pandailah mereka bawak diri.

Kita doakan yang baik baik ajelah buat mereka.





Wednesday, 29 October 2014

Onyeng

Salam Rabu.....

Mak punya Tetamu Ramadhan dah jadi penduduk tetap rumah ni nampaknya. Daripada OKje kurang suka dah jadi sayanglah pulak. Bila nampak kuda besi sampai depan rumah, mesti dia datang sambut depan pagar. Ohhhhh sweetnya ko Onyeng.



Walau dah beberapa kali balik kampung dan ada kalanya bermalam sampai 2 hari , nampaknya dia masih lagi wujud kat rumah ni. 

Daripada badan kurus dulu, dah jadi gemuk. pun sekarang!


Masa dia mula mula jadi tetamu 4 bulan yang lepas
Kalau OKje tengah masak dia mesti bersantai dekat dapur jugak. Macam tu jugak kalau OKje jemur baju. Pendik kata suka mengekor kemana orang pergi. Dah macam budak kecik jugak dia ni....

Selama dia datang baru 2 kali dia mandi.Barulah boleh belanja wet food sekali sekala, kan Nyeng...... Tengoklah rajin ke tak rajin tuan dia hihi......Eh? Mak bukan tuan dia lah, tuan dia dak TLBD tu....... 


Ada aje pak we yang mengacau....... Hish ..... dengar sini Onyeng!!! Jangan berani berani nak mengandung yeh Nyeng !!!! Awak mengandung aje ibu buang! Mak tiri betul kan! haha.....


Tapi, biasanya yang suka cari gaduh si Onyeng nilah....... suka terkam terkam si Tom ni....
Cerita pasal kucing, teringat pulak sahabat kita yang suka bela binatang kesayangan Nabi ni, blogger Noe Suhaimi, yang dah macam doktor Veterinar ngan Aby yang selalu menang contest kucing.  

Katup sikit kaki tu Nyeng....malu kawan ibu tengok! hihi

Agaknya dia ni jenis kucing pendiam kot. Sebab dia ni tak banyak mengeow...... kalau kami tengah makan, dia sabar aje tunggu bawah meja sambil baring.

Kasi selfie sikit Nyeng!!! hehe.......


Haih...... mana aci weyh, Onyeng jer sorang yang selfie...... haha.....




Tuesday, 28 October 2014

BISUL dan petuanya

Salam Selasa korang......

Ada sihat memasing? TLBD tak sihat hari ni, batuk selsema, dahlah exam, so kejap lagi kena ambik MC. Mana tak batuknya, dia tu memang memanjang minum ais, geram nengoknya.

Korang pernah kena bisul? Mesti pernahkan...... Zaman OKje kecik dulu, bisul dengan manusia ni memang macam geng baiklah kiranya hehe....... Selalunya tumbuh mesti kat punggung. Zaman dulu mana ada pergi klinik klinik ni, paling dahsyat pun abah beli ubat kat kedai cina atau kedai sinsei. Kalau tak silap ubat tu panggil 'Pil MB' . Ada sesiapa yang pernah dengar pil ni ? Huh.....korangkan orang bandar, mesti tak pernah dengar punyalah!!.....

Si abang ngan Angry Bird pun pernah merasai pengalaman kena bisul ni. Tapi zaman depa, dah tak main dah tumbuh kat area area punggung ni hehe...... Zaman mereka lagi advanced, bisul tumbuh kat area muka pulak! Baik sini, situ pulak timbulnya. Bisul ni pulak selagi depa tak betul betul masak ( istilah orang kampung macam mak ni) tak boleh picit. Kalau dah masak, picit sampai keluar mata dia, barulah challenging hihi.... Selepas tu barulah bisul akan kecut dan kering. Haih.... makkan ala ala doktor pakar kalau perihal bisul ni maklumlah pernah jadi doktor pakar tukang picit bisul mereka jer dulu dulu ..... Kalah Daddy Ziyad tau haha......

Mula mula tu memang le pergi klinik, tapi bila dah asyik tumbuh jer, dah tak kuasa mak!...
Jenuhlah cari macam macam petua pulak. Ada yang kata tempek daun kapal terbanglah...... Macamana rupa daun kapal terbang pun OKje tak tau....



Sudahnya ada orang bagi tahu letak Bawang Putih dengan Minyak Gamat. Bawang tu kita pecahkan sikit bagi keluar air dia, Bila agak agak dah nampak macam nak jadi bisul tu, gigih mak sapu benda ni. Alhamdulilah.........sampai sekarang tak tumbuh lagi dah.....  


Monday, 27 October 2014

Kasut Sukan

Salam Isnin.....

Puas hati dapat merehatkan diri weekend baru ni korang?????  Ke masih tak puas hari lagi sebab tak dapat rehat? Kadang tu, weekend weekend gini bukan kita dapat rehat pun, tambah penat lagi ada, sebab banyak sangat aktivitinya.... Betul tak?

Mak, macam biasalah...... sejak sebulan kebelakangan ni pagi Sabtu mesti join senamrobik kat taman area rumah mak. Nak mencairkan lemak lemak yang ada katanya haha...... Pak Jilap pulak, macam tunjuk protes dia, suka nau dia keluar sesorang selama mana OKje tak de. Macam tak suka jer kalau bini dia hilang lemak tau! Alah.... bukan lama pun, sejam setengah jer Pak Jilap oii..... Setengah jam tu sembang dengan jiran, tanya khabar hihi.....

So jangan jeleslah ye kalau lepas ni OKje jadi slim melim macam leher Zirafah huahua....
Kasi tempek gambar kecik cukup...... biarkan korang tak dapat cari mak hihi....


Tapi, dalam protes protes dia, dapat jugak mak Kasut Sukan baru hokay!.... Kelabu kunen lagi hoho...

Kasut sukan


Perasan tak...... kasut sukan kalau lama tak pakai ( memang berkurun pun duduk dalam kabinet kasut tu), tapak dia mesti jadi renggang. Kalau bawak berjalan sure punya tanggal tu, belum bawak melompat lagi...... Eh, ke sebab kasut murah? hehe..... OKje macam biasalah...... bukannya minah branded pun,  memang selalu beli yang murah murah aje, janji boleh berzumba, udah!!!



OKje nak hantar jahit, tapi Pak Jilap kata lagi mahal...... ye ke? Pandai pandai jer Pak Jilap tu tau......



Friday, 24 October 2014

Nak berDETOXlah jugak....

Salam Jumaat....
Salam Maal Hijrah jugak buat korang yang disayangi.

Bila baca entri Kak Tab dan Zura pasal DETOX homemade ni, teringin jugak mak Jilap nak menerai. Katanya nak buang toksin yang berlambak dalam badan! hehe.....

Kak Tab punya resepi suruh buh halia, tapikan....... tapikan........ macam malas aje nak minum air pedas hihi.... Zura pulak kata, nak sedap lagi tambah madu. Sudahnya mak rendam Epal dengan Lemon ajos. No halia no madu, no gula. Kuantiti, mak belasah, ikut mak punya suka. Agak agak nak jimat guna ajelah 1 biji epal, sehiris lemon dengan 1 jug air haha....... Bulan depan baru toksin tu keluar!.

First try.....

Detoxlah kononnya hihi


Sayangnya tengok epal tu. Tak lalu pulak nak makan, kalau dah lembik cenggitu!


So, semalam untuk percubaan yang kedua, mak dapat idea tak mau membazirkan epal, blendkan dia untuk lebih berkesan menyahtoksin dalam badan. Blend pakai apa lagi, tentulah pakai blender cili hihi.....

Puaslah mak minum sesorang syok sendiri, memasing tak mau, tawar katanya...... Eh? Tapikan....... betul ke toksin tu dah keluar? Entahhhhh......


Thursday, 23 October 2014

Salam Khamis

Salam Khamis weyh....

Kita dah balik semalamlah Geng...... Ni ha..... baru nak sarapan, menyambil makan jejemput ikan bilis ..... Sedap weyh!! Lama tak makan, nikmat dia lain macam sungguh!

Haha.... tak denya pre Anniversary ke apa  Geng....... Bulan depan kan kuda kuda kita semuanya mintak sambung nyawa hihi..... so, faham cukuppppp! Geng.......tak maulah berjimba kat Cameron Highland time musim musim hujan gini? Takut mak tau?


Yelah Adey Manis...... memang hujan pun kat Port Dickson tu. Petang tu dapat kejap jer mandi pantai, boleh jer redah kalau ikutkan sebab memasing pun dah beso panjang, tapi tulah..... ada guruh dengan petir tu yang mak seram tu!..... Tak pasal pasal kang masuk Harian Metro!




Nurul nak phone no hotel tu yeh? OKje tak de pulak, yelah dia tak bagi pun resit, semalam..... Maafkan ajelah depa, Nurul, hotel baru katanya hehe..... Nurul google jer lah atas nama Langit Langi Port Dickson yeh ! Tapi hotel ni bukan mengadap pantai tau...... hotel ni mengadap jalan raya. Kalau nak berpantai kena berkeretalah.


Okaylah....... hari ni mak Jilap nak pulun bayar hutang korang pulak.....huhu 



Wednesday, 22 October 2014

Deepavali di Port Dickson

Salam Rabu......

Tetiba pulak teringat Acik Erna ..... Kenapa? Sebab mak kat PD ni. Nak meraikan Deepavali kat PD katanya haha......Macam biasalah Pak Jilap, last minute punya planning. Main terjah aje le! Rasanya banyak lagi kot bilik kosong. Sapalah yang nak datang PD tengah minggu ni kecuali mak hihi.....



Cer teka kami kat mana???....Dah tak yah susah susah nak tekalah..... meh mak Jilap bagi tahu ajelah senang, kitaorang kat 'Langit Langi' lah..... haha.... Tak pernah dengo yek nama dia.... Kitaorang pun tak pernah dengo jugak weyh.... Emmm.....tapi tak mengecewakan jugak hotel ni .... bolehlah..... Sandard Room RM120, rege cuti Deepavali ni, kalau tidak RM95 henggit. Ada lagi murah Basic Room RM80 henggit tapi malangnya dah habis.

Not bad jugaklah bilik dia ni..... bolehlah untuk kami, couple kilauan yang nak berhoneymoonlah sangat katanya huahuaaa....




Kasi tunjuk sikit muka couple kilauan sebelum rentung akibat sunburn nanti hihi....

Semalam punya pic makan kat Sukand Nasi Ayam PD
Si TLBD le......nak berpantai sangat. Exam minggu depan tu..... Adik ngan kakak dah sama beso!
Alahai ......time bersuka ria gini teringat pulak anak bujang mak yang jauh dimata huhu......


Balik pantai sambung mandi kolam pulak.
Oh ...... okaylah weyh....melayan korang kang tak sempat pulak mak nak berdugong hoho...


Monday, 20 October 2014

Torayaki Sotong

Salam Isnin.....

Ada baik kengkawan hari ini? Dah....dah...... tak payah nak berblues sangat....... Tarik nafas dalam dalam dan mulakan kerja dengan bersemangat. Insyaallah aura positif tu akan datang pelan pelan!
Ceh...... senang sungguh bibik ni cakap yek huhu.......

Hujung minggu korang macamana? Seronok..?...

Mak Jilap biasa biasa aje.....  Cuti masak dan keluar rumah itu satu kemestian! Tak kiralah makan apa dan kemana pun, janji keluar daripada rumah hehe..... Lokasi kitaorang biasalah, yang dekat dekat aje. Ohhh..... sadis sungguh bila aircond kat AEON rosak rupanya. Berpeluh tau Mak Jilap, hilang lemak bahagian lengan mak 2 kilo hoho..... Nasiblah sana sini ada benda alah ni jadi penyelamat.


Rasa macam tak berapa nak lapar pulak hari tu, kenapa pulak yek? Sungguh pelik mak tau dengan diri sendiri! Pak Jilap pun sama, dia cuma makan roti cicah air. Kenapa bang? Tak lalu ke sebab fikir road tax kuda-kuda kita nak mati bulan depan ? Boleh tersama pulak dengan date Anniversary kita yek. Gamaknya, makan Kek Sponge Basuh Keta le kita celebrate anniversary bulan depan bang! haha.....

Oh, kalau cenggitu Mak Jilap pun tak selera jugaklah, dah katanya sehati sejiwakan......hihi..... makan Torayaki Sotong pun boleh! Tengah kemaruk makan benda ni pulak la ni. Si TLBDlah yang mengajarnya ni. Sedap weyh! Macam tak cukup jer satu tu, macam nak beli dua jer hihi.... Tapi, sabar..... sabar......kawal sikit nafsu yang rakus tu!



Torayaki Sotong ye bukan Torayaki sutun! hehe


 

Friday, 17 October 2014

Suka nampak CANTIK

As salam......



Amboiiiii ....... Lompat kangaroo nampak memasing, mentang mentanglah esok cuti hihi.....

Semua orang pun suka nampak cantik ye dak...... Tambah lagi pompuan macam kita ni. Tak kiralah dah kilauan ke silver ke hihi.......Nak jugak perasan cantik sekali sekala! Anak dara apatah lagi, dah tentu tentulah nak cantik sokmo.

Tetiba jer cerita pasal cantik, udah kenapa pulak?
Entah ...... tetiba je terlintas dalam kepala. Kalaulah korang datang jumpa mak Jilap sekarang ni haruslah korang pengsan 7 hari 7 malam. Haha....

Cantik luaran pada OKje bukan hanya pada muka jer, baju yang kita pakai jugak memainkan peranan, disamping sedikit solekan. Baju tak semestinya yang mahal, (tapi selalunya baju mahal memang cantik pun!) cuma kena pandai padankan baju dengan badan sendiri. Kadang tu bila berjalan OKje suka tengok orang (dah namanya pompuan kan......), muka biasa biasa aje, tapi dressing yang mereka pakai tu kena dengan susuk badan, buat mereka nampak sangat sempurna. Maaflah...... mak Jilap memang suka perhati ye dik hihi....

Termasuklah kilauan yang sorang ni hihi......Nak bergaya memang tak pandai, tengok orang bergaya, jadilah......

Hajat dihati nak jugak sentiasa nampak cantik dan bergaya walaupun duk rumah, nak menambat hati suami katanya. Biarkan pak Jilap tak jemu tengok. Tapi tulah......kadang tu tak mampu weyh!...... Nak bergaya macamana bila dah duk rumah tu, faham sendiri cukup....... dengan basuh pinggannya, jemur bajunya, nak mengemopnya, nak masak lagi, tu tak masuk lagi task tambahan macam buat epok epok gergasi hihi..... sudahnya bau kari ajelah mak Jilap ni haha......

Mohon jangan terpedaya dengan gambar gambar mak Jilap yang ditempek sebelum ini ye. Semuanya plastik aje..... Yelah, dah katanya nak berselfie, haruslah berbedak sekati, berlipstick 5 lapis, pencahayaan pulak kenalah cari angle direct sunlight, kasi cerah muka ....... kasi nampak macam bergambar dengan adik beradik...... Eh? Ada kaitan ke? Haha......

Dari Amr Ibnu ra... " Dunia adalah perhiasan dan sebaik baik perhiasannya adalah wanita solehah" ( Hadith riwayat Muslim )

Udahlah mak Jilap tak payah nak merapu macam macam pepagi ni, pergi jemur baju, kang baju tu kering dalam bakul pulak! huhu.....


Thursday, 16 October 2014

Epok Epok Gergasi

Salam Khamis....

Tengahari semalam malas nak masak nasi. Sebabnya dah beberapa hari kebelakangan ini, nasi putih asyik berlebih je. Mak asyik kerja buat nasi goreng jer esoknya. Jemulah weyh.....

So si Angry Bird kena hukum makan Potato Ftitters gara gara terliur tengok entri Mak Si Aidan ngan Achica dan.Savory Prata Puff, nama tu kalau Abang Mat yang buat, kalau mak Jilap yang buat, panggil Epok Epok Gergasi jer haha......  Si TLBD pulak pakej makan kat sekolah sejak musim UPKK ni, so tambah senanglah mak.....

Balik mengambil TLBD semalam, menyinggah kejap AEON, dari hari tu dia mintak buah berangan sebenarnya. Tak puas lew tu makan rumah nenek baru ni. Masa pergi AEON dengan Pak Jilap hari tu, tengok keadaan ayah dia tak berapa nak stabil, pandai pulak takut nak mintak! Ceh!!....
OKje memang jarang beli buah berangan ni walaupun tau sedap, sebab utamanya mahal kot! Macam tak berbaloi jer!

Kalau dah menyinggah, biasalahkan  ada aje benda nak beli. Weyh.....inilah Roti Canai tak de brand yang OKje cakap semalam tu. Sebab memang dah confirm sedapkan, ambik 2 paket sekali hihi..... Pup pap pup pap..... habis RM35 henggit. Hurmmmmm....



Semalam jugak ko mak try resepi Abang Mat, nak habiskan Parata Plastik punya pasal hihi....
Gigih weyh....sampai tak makan nasilah ........ Tapi inti dia OKje buat style karipap jer. Tak de der.... capsicum, cendawan bagai tu. Bahan apa yang ada kat rumah jer.


Siap buh kuning telur lagi tau atas dia! Apa? Ingat Mak Jilap tak setanding Tokey Rempeyek ke kalau buat puff? haha..... Tak payah berus berus, kasi lumur jer pakai sudu haha...... 


Dah siap!...... makanlah nak oiiiii Epok Epok Gergasi mak ni...... Sedaplah jugak buat gini daripada makann cenggitu jer, tak delah rasa plastik sangat.....
Adoiyai .....ada 4 lagi balance, nak buat apalah pulak tu.........



Wednesday, 15 October 2014

KAWAN, tak mau kawan dah.....

Salam Rabu.....

Balik dari menghantar anak dara, mak terus bersarapan Roti Paratha segera brand KAWAN sorang sorang. Nikmat weyh, makan sorang sorang tak de gangguan hihi..... Cicah pulak dengan kari ikan tongkol faveret mak, semalam punya. Pergh!!


Lebih depa sebenarnya roti paratha tu, OKje masak dua keping, sorang satu, tapi diaorang makan satu jer. Tak sedap katanya..... macam plastik! Ceh, ye ke? Meh mak nak try betul ke macam plastik. Ha'alah ....... ada ghuper plastik expired. Liat ko....... penat weyh, mulut mak nak mengunyah, nasib Jilapah masih ada gigi, kalau tidak, boleh tersekat kat saluran pernafasan ni!

Mak Jilap biasalah, walau liat macam plastik tetap habis jugak, tak baik membazirrrr.....

Selalunya, OKje beli roti canai brand tak glemer kat AEON tu. Sedap!.....  walau tak lembut sampai ke subuh esoknya, tapi taklah cenggini punya kejadian....

Entah kenapalah pulak kali ni gatei tukar brand. Bukan tak pernah beli brand KAWAN ni, pernah...... tapi rasanya sebelum ni, taklah macam plastik!  

Dahlah mak beli 2 paket ko....
Entah apa yang 'New & Improved' agaknya...... Improved rasa plastik ke apa? huhu.....
OKje tak bermaksud nak kondem ye KAWAN....... tapi itulah hakikatnya. Mungkin tekak anak beranak Mak Jilap kot yang rasa gitu. Tekak orang lain tidak.....


Satu hal pulak nak menghabiskan roti paratha ni tau! Tak per, nanti  mak nak cubalah pulak resepi Abang Mat Gebu ni.....