Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 12 January 2015

Anak oh anak......

Salam Isnin geng.....
Selamat pagi cikgu!!!....... Haha..... cikgu, cikgu tak Monday Blues ke hari ni???

Anak bujang mak pun dah balik Seri Iskandar semalam. OKje hantar balik hari je. Kebetulan sebab homestay penuh! Yang nak marahnya boleh pulak beg baju dia tertinggal kat rumah! Nasiblah baju yang OKje gantung dia tak lupa bawak. Itupun sebab OKje dah ingatkan!

Bang..... baju melayu, seluar jean yang ibu dah gantung dalam bilik tu jangan lupa bawak turun, nanti tertinggal.

Kalau tak ingatkan mau berlenggang dia balik Seri Iskandar tu.

Baju dalam beg tu, baju kotor yang dia bawak  balik sebelum cuti. Cadar, selimut, kain pelikat semua ada dalam tu ha. Lepas basuh hari tu, memang OKje dah siap siap masuk beg dan letak tepi pintu. Tujuan utama dia, supaya senang nampak. Tapi boleh tertinggal jugak. Huh...... Tak pasal pasal dah kena beli baru barang barang tu semua macam mula mula register dulu. Tak ke membazir namanya!

Nasib baiklah jugak ada sebahagian baju bersih yang dah siap basuh dia tinggalkan kat sana.

Anak oh anak......
Gitulah kalau suka buat kerja berlengah. Kalau semua emak bapak yang sediakan. Tak reti nak berdikari. Itu Pak Jilap yang cakaplah......, yeahhh, betul tu paknya, mak Jilap memang sokong !! hihi.....Marah marah jugak, tapi sebagai ibubapa, jauh disudut hati kita ni, tetap doakan yang baik baik buat semua anak anak.....  Tak gitu korang! Udah, anak dara, sila dengar aje ye......hihi....        

Tahun baru, bilik baru, roomate pun tukar baru.
Anak bapak ke anak omak ni????? Kulit dah tentu ikut emaknya hihi......

Cepatnya masa berlalu. Tak sedar mak tau ( ni statement menipu namanya padahal sedar jer, dah depan mata kan haha .....) mereka dah besar besar rupanya. Dah lupa dah jerit perit membesarkan mereka dulu dulu.  


Terasa bahagia pulak bila diapit dan dikelilingi anak anak cenggini...... Tapi, suka tak suka, satu masa nanti, mereka akan pergi juga, membina keluarga sendiri. Moga anak lelaki ibu tidak akan mensia siakan anak orang dan anak anak dara ibu tidak akan disia siakan oleh orang.

Okaylah mak nak mengemas dulu, rumah dah macam hape dah ni........

Hari ni sepatutnya Pak Jilap cuti, tapi boss suruh attend meeting pulak, so dia kerja separuh hari. Nanti Pak Jilap balik, tengok rumah tunggang langgang, tak pasal pasal dia tuduh mak leka berblogging, terus potong line intenet kang, sapa yang rugi? Mak jugak yang rugi..... so baik mak kasi rumah settle dulu, kasi Pak Jilap cool balik rumah hehe.....

Okay bye.....


46 comments:

  1. alahai kak mmg gitu lah bdk2 kan, dana pun kalu adik dtg umah kt kl selalu mlt bebel ingatkan itu ini tkt dia tertinggal brg masa nk balik poli, smpaikan dia ckp ko nih kak mulut bebel mcm mak... hehehhe yelah kan

    cantik lak dinding color gitu kak, mmg ada yg cat ada yg tak ke bilik nyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi ......bukan emak jer yg suka bebel rupanya ye Dana kakak pun sama....

      Cantik ke Dana?.... mcm tak sudah jer okje nengoknya hihi..... Dana tanya baru perasan .....alah mcm feature wallah tu kononnya kot...

      Delete
  2. uhuks..mcm terase rase je syahmi akan membesar macam nie..sedih hati mak tinggalkan kat asrama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terasa yer.....biasalah Idzwa mmg sedih jugak bila first time depa duk jauh tu....namanya pun emakkan...

      Delete
  3. seronok ler akak yer...anak-anak dah besar panjang...hihihi...

    ReplyDelete
  4. wah, blog pun berwajah baru yea, segar gitew, hi hi
    Anak bujang kita pun dah balik asrama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.... ubah warna jer NA....yg lain tak reti nak ubah...

      Delete
  5. Ai.. cikgu ok je.. mood ok ni. Positif..

    Ai. Boleh pula tertinggal beg ya.. adalah alasan ibu nak ke sana lagi malam sabtu nati...kan? Haha.. nampak sangat bila balik ke rumah, SA tu lega sb dia tahu ibu akan uruskan semuanya tuk dia..

    gambat empat beradik kat situ lawa la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu nan sorang ni mmg bagus! Energetic sungguh!

      Tak kuasa AN.... tak boleh buat perangai lama nampaknya.... tahun ni si TLBD nak UPSR kena fokus lebih...

      Delete
  6. anak acik pulak baru nak mula cuti sebulan sampai tahun baru cina nanti..

    ReplyDelete
  7. hahahaha.dh siap ke tu mengemasnya.comei2 anak anak akk.sonok tgk keluarga bahagia.

    ReplyDelete
  8. ha???adui tertinggal pulak walaupon dah letak tepi pintu..
    kompem jenis tau dah siap je ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitulah agaknya Mar....sabau jelah mak...

      Delete
  9. Assalamualaikum
    singgah sebentar disini
    sory sangat2 anum baru masuk kerja hari ini
    bz day

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.....
      Awal awal tahun mmg semua bizi Num...fahammm...

      Delete
  10. Kita dulu rasanya lebih berdikari kalau nak banding anak-anak kita dinda. Kalau anak-anak kanda ni semua abang yg siapkan. Kanda memang malas nak layan sebab bab makanan aje kanda sediakan, lain-lain tu biar mereka buat sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kanda ....dunia semakin maju, anak anak pulak kurang berdikari....tp tak semua kanda....ikut org gak

      Delete
  11. mcm dh jadi jer benda ni kt kita...tinggal baju gantung...

    ReplyDelete
  12. Nampak cam emaknya possing mengalahkan anak2 je tu..jangan lentok lebih2..manis sangt takut dihurung semut je nanti..ekekkek

    ReplyDelete
  13. Biasalah tu, bukan tak boleh berdikari... tetapi kalau balik rumah, hilang terus sikap berdikari, semua mengharapkan emaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal...... rasa mmg gitulah BM....Eh? Macam ada pengalaman jer! Mmg eloklah duk jauh dari mak kalau cenggitu....

      Delete
  14. biasalah sebab mak ayoh ada...tu yang susah nk berdikari..hehe

    ReplyDelete
  15. Tahun baru, bilik baru, roomate baru... Nasib baik tinggal beg, dapat juga beli cadar baru... hahhaa, byk2 kena sabar dgn karenah anak ni...
    Suka tgk gambar last tu.... mmg bahagia jer nampak muka Okje posing dgn anak2... semua ceria :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi....kalau posing masam dah jadi kes pulak Bijen.....

      Delete
  16. Anak dah nak sama besar bapak.
    Nak rotan tak boleh dah..
    Hehe..
    Nasihat jelah eh, kak.
    Anak2 saya pun masa kecik lain perangainya, dah besar nanti?? Harap jadi anak yang pandai berdikari, pandai jaga diri.
    ..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tinggi mmg dah lebih tinggi dari bapaknya Nazeck...

      Delete
  17. anak lelaki kot okje..mmg jenis tak berapa endah pasal hal baju semua ni..semuanya mak kena urus.samalah macam si chubby aiman pun.besar nti macam mana la.huhu..pic last tu mahal tu..maknya nampak macam sebaya pangkat kakak je.awet muda betui la!hihi

    ReplyDelete
  18. seronoknya la tengok anak-anak hainom OKje dah besar..dah senang nak uruskan. Anak saya masih kecil, setiap hari saya jadi super mama utk uruskan dua orang hero...tambah ayah anak..jadi 3 hero...saya sorang heroin.. tapi itulah namanya tanggung jawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu pun okje sama jer mcm awak DP....sebok ngan anak kecik tp tulah.....tak ingat dah camnebizi nya melayan depa masih kecik dulu....
      Bila dah besar ni lain pulak gayanya DP

      Delete
  19. hensemnya anak kak OKje..hehe,pasni tak nak panggil kak Okje, nak panggil Mak jelah..ok Mak?hahaha.

    ReplyDelete
  20. dah mcm kaka n adik jer dgn anak2 . awet muda tu . anak2 ni klu dok luar blh jer berdikari . kat umah nak manja je dgn ibunya ok je . si mak lak , klu blh semua benda dia nak buat utk anak ... hati ibu kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje tak Vee .....kalau boleh malas nak layan benda benda gini, tp tulah ....tak dilayan, entah apa benda pulak yg teringgal kang...

      Delete
  21. Besor dah anak bujang & anak dara akak tu.. lawa & hensem... hehe..
    haha..boleh plak tertinggal beg ye kak... tak sengaja kot... takpelah di maafkan shja... lain kali tak buat lagi tu... manja2 dgn mak & adik2 pompuan kot SA ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg trrpaksa memaafkan Atie...Dah sampai sana baru perasan beg tak de huhu

      Delete
  22. Itulahkan, kalau takda supermom macam kita ni life as a family memang tak complete punyalah! Hahaha.... Anak bujang Mak saja tertinggalkan pakaiannya kerana nak test sama ada makpaknya akan datang hantar ke tidak. Nasiblah SA kena beli baru. Alah, bukan keluar duit sendiri pun nanti PAMA hantarlah ongkos ganti rugi tu :)

    Mak, kalau gitu kekdahnya, Mak kenalah jaga hati PakJilap ya. Rumah jangan berselerak. Makan pakai terjaga rapi. Nanti kalau kena potong line internet, haru biru kawan alam maya Mak mencari tau....

    ReplyDelete
  23. Seronoknya bila tengok anak-anak dah besar...
    Anak saya sekarang..sorang 12 tahun, sorang lagi 5 tahun..time nak membesar. Both lelaki. Anak pompuan tak de...
    Hope bila besar esok..jangan lupa lak kat mak dia..huhu..tetiba rasa sayu

    ReplyDelete
  24. Seronok tengok gambar Hainom bersama anak-anak. Moga mereka semua
    menjadi anak-anak yang soleh dan solehah,kebanggaan ibu dan ayah.
    Anak-anak kita ni macam sama ya - segerabak. Hahaha...

    ReplyDelete
  25. Dah besar2 anak. Tak sedar kan walaupun hari2 depan mata. Mia pun nanti mesti rindu klu anak2 dah membesar, rindu nak peluk2 gomol2 cium2 dorg. Anak2 lelaki dah besar mesti dah malu2 kucing hehe

    ReplyDelete
  26. adoiiiiiii. tapi betoi kan kak. bukan anak je. dengan laki sekali kita kena tolong alert kat dorang pasal baju semua tu kalau tidak mesti ada je yang tinggal

    ReplyDelete
  27. hahaha.. ada ja kerja rumah xsiap lagi ya..
    ank bujang stdy kt uitm sri iskandar ka

    ReplyDelete
  28. part mula perkataan terasa bahagia tu, buat saya sebaklah okje
    okje ni suka buat saya rasa sebak tetiba tau...menci
    eh2...budak lelaki memang kaki pelupa lah
    adik lelaki saya gitu, anak saya gitu, suami saya pun gitu
    tu kalau kaki tangan boleh cabut, pun semua lupa nak bawa
    ntah apa-apa tau

    ReplyDelete