Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 26 February 2015

Kisah Raya Cina mak

Salam Khamis.......

Macam yang mak cakap dalam entri sebelum ni, cuti Raya Cina yang panjang baru baru ni, memang tak ke mana pun, pergi mari, pergi mari panjat shopping mall jerlah kerjanya.

Boring? Takdelah....best apa, dapat window shopping walaupun tak shopping hihi..... Nak melancong macam Jari Manis, macam Kak Yon atau macam Kak Cik Seroja memang tak termimpilah, Bali yang dekat ni pun tak tentu lagi, inikan jauh haha.....  Selagi lutut mak masih steady, insyaallah ..... mak akan teruskan aktiviti exercise kaki dengan mata ni ....

Dah katanya Pak Jilapah kerjakan, so hakak jalan dengan adik adik ajelah hihi.....
Memang ada yang nak kena lempang dengan  Jiran Sebelah  rumah ni kalau dia baca statement ni.

IOI Mall Putrajaya
Mak ni simple jer orangnya, tak payah nak shopping bagai, tapi kalau Pak Jilap nak suruh mak shopping boleh jer....haha....... Dapat makan Famous Amos dengan adik beradik pun dah  best sangat dah....


Mid Valley
Mines Shopping Mall....
Lama dah tak pergi Cameron Highlands. Ingatkan boleh je lanjut ke sana masa hantar SA Sabtu baru ni macam Eima - My sweet life tu, boleh jugak pekena Jagung Mutiara yang manis dan rangup, tak pun macam Umi Fateh Uwais, pekena mee kari sambil hirup teh boh atas puncak, tapi bila mengenangkan jem kat atas tu terus malas jadinya.

Kesian kat laki mak tau, penat kaki tekan brake hihi....


Wednesday, 18 February 2015

Sorry for hurting your feelings....

Salam Rabu.....

Bila pak Jilap cakap, seumur hidup dia tak pernah rasa bini dia bawakan bekal air bila dia pergi kerja macam dalam drama tu ( statement perli nampak paknya! hoho  ), tak menunggu lama, esoknya, pagi pagi lagi OKje dah buatkan bekal air kopi panas. Guna free gift yang pak Jilap dapat masa dinner Proton tahun lepas. Siap siap letak atas meja sebelah setokin dengan sapu tangan supaya tak tertinggal.



















Sudahnya tak di bawak pun, dia kata dia macam nak puasa, tak muat pun ye nak letak kat celah kereta katanya.

OK, tak mau bawak sudah! Meh, orang minum kasi habis! .....
Lepas ni jangan pulak nak mintak bawak bekal air lagi yeh. Peluang hanya sekali tau bang !

Tetiba tak sampai tengahari dapat WA ni daripada pak Jilap. Tak sedap hati katanya!
















Hihi..... serious, sikit pun orang tak kecik hati tau bang ! Pelik jugak mak, kenapa hati mak boleh jadi kebal cenggitu hari tu hihi....  Kalau tidak kena gayanya, sure mak dah merajuk, mogok masak setahun tu!....

Moral of the story ?
Tak payahlah nak ambik hati sangat, perkara remeh temeh cenggitu, buat penat merajuk jer.......
Tak pasal pasal bertambah jeragat kat muka mak ni....( eh? ada kaitan ke ni? hihi )


Tuesday, 17 February 2015

Keledek Jepun bakar

Salam Selasa.....

Esok anak anak dara dalam rumah ni dah start cuti untuk Tahun Baru Cina sampailah ke hari Isnin minggu depan. Memang kenyanglah diaorang duduk rumah......

Dua hari sudah beli keledek mentah kat Aeon. Beli sikit jer adalah 5 biji kot. Teringin nak try bakar macam Aeon punya Baked Sweet Potato tu.

Tu dia........ Keledek Jepun bakar siap!! Seram pulak mak tengok benda ni, panjang panjang hitam cenggitu hihi.....


























Baru mak tau nama keledek ni Keledek Jepun! Zaman Jepun dulu banyak keledek ni kot! Kalau beli siap mau Rm3 henggit sebijik ni tau.


Jenuh google suhu dan time nak masuk oven. OK, bakar dengan suhu 200 darjah dalam masa 30 ke 40 minit! OKje masuk gitu jer dalam oven, biar dia tergolek golek hihi...... Tak balut dengan aluminium foil pun.

Senang aje ghupenya hihi.....

Lemak manis, sedap!
Mak bukanlah suka sangat keledek sebenarnya. Agaknya sebab dah puas makan keledek zaman kecik dulu dulu kot. Kalau nama keledek rebus, keledek goreng, ubi rebus, keladi goreng ni memang breakfast trendinglah.

Tapi bila makan Baked Sweet Potato kat Aeon tahun lepas, buat pertama kalinya, sedap pulak weyh. TLBD lah yang mintaknya nak beli, dah mak pun jadi suka pulak hihi.....





Sunday, 15 February 2015

Duhai Arjunaku, belahan jiwa raga hamba...

Salam Ahad.......

Buat kau yang bernama kekasih hatiku,
Buat kau yang bernama suamiku, sahabatku, temanku.....
Duhai Arjunaku, belahan jiwa raga hamba........

Hari ini, 15 Februari 2015, adinda ucapkan Selamat Hari Ulangtahun, semoga dipanjangkan usia kanda dengan kerahmatan, dimurahkan rezeki kanda dengan keberkatan, dilimpahkan ketenangan jiwa dan kelapangan sepanjang hidup kanda....

Kek Coklat Resepi Rahsia pilihan bezday kilauan.....



















Kek bezday kilauan yang dibeli sendiri hoho.....  Gitulah nasib kalau bini duduk rumah goyang kaki bang huhu.....  Malas dah mak nak buat Kek Sabun macam tahun lepas!

Syukur dapat menyambutnya bersama bonda yang melahirkan dan ayahanda yang membesarkan semalam.  Terima kasih mak, abah melahirkan dia untuk saya!


Mesti Pak Jilap ingat hari ni bini dia masak special for bezday kilauan! Huh.....jangan harap! hihi..... Dah katanya hari cutikan, dapur pun tutup!.... Mak tak kiralah big day ke hape, cuti tetap cuti hokay! haha..... 

Bezday wishes hasil sentuhan anakanda SA, haruslah tempek kat sini......
Tetiba pulak menitis air mata ni bila baca ucapan anak anak dan ucapan diri sendiri....huhu....
Sayang abang!....

Tu dia kek Sabun Mak tahun lepas...























Friday, 13 February 2015

Nasi dan Sup Daging banjir

Salam Jumaat ........

Al-Fatihah...... buat Allahyarham Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat dan mereka yang telah pergi menemui Al-Khaliq. Moga rohnya ditempatkan dikalangan orang orang yang beriman...

Yang masih tinggal, selagi masih bernyawa, perut masih perlu diisi.......
Semalam punya menu, mak punya mangkuk!



Konsep masak : Lebur, mudah dan cepat! hehe.....
Di samping bahan basah yang hampir habis. Tunggu ajelah weekend ni shopping ikan dengan pak Jilap.

Tak semestinya Udang Mentega yang menjadi hidangan,  Bukan jugak Nasi Arab yang diinginkan. Dapat makan Nasi dan Sup daging banjir buh pulak sambal kicap, pergh.....memang dah best sangat dah weyh!!! Ni gara gara terliur dengan Lieya Latiff yang makan nasi Nasi Kandar dengan kari banjirlah ni!!....

Alhamdulilah, dikurniakan anak anak yang redho dengan apa pun yang mak dia masak hihi......

Thursday, 12 February 2015

Pesen Designer Professional katanya

Salam Khamis......

Lanjutan daripada kisah semalam, memang betul cakap awak, Puan Sri Dr Bijen, memang ada kisah lanjutannya hari ni. Sepetang mak menjahit tau semalam! Maklumlah Pesen Designer katanya, hihi..... once Mesin Jahit dah buh atas meja, semua benda habis mak belek, pantang nampak benda yang terlebih panjang, memang habis mak Jilap potong kasi ikut saiz haha.....

Nama je gelaran Mak Jilapah, tapi kemetot macam Hippo jer..... haha.....  Menjawab pertanyaan Norazimah dalam entri lepas kenapa OKje guna gelaran Mak Jilap, mak pun tetiba rasa alzhemier ni ....  Kenapa yeh sambil garu kepala!

Agaknya main rembat jer kot nama tu haha....... sebab suka tengok nuka Jilapah yang comel ni .....
Eh??? Baru perasan telinga zirafah ke bawah rupanya......hoho

Image result for zirafah tersenyum image
Hai Zimahhhhh!!! hihi...... credit cisdel.com
Pesen Designer memang cenggitu Kak Jah, ilham memang datang setahun sekali dan hasilnya of courselah tak de Pesen Designer kat Malaysia ni yang akan meniru haha....... Hak Cipta terpelihara Mak Jilap sahaja hokay! Wey Kak Jah, ko mimpi mak Jilap ke malam semalam, tetiba pulak muncul setelah sekian lama menyepikan diri??

Ha...... nak menjahit tu, jangan ikut suka hati jer ye, kena ikut nasihat pakar, Lydsunshine. Pakar tak pakarnya Lydsunshine ni, dia jahit sendiri tau baju kot anak bujang dia, daripada baju dan seluar kerja dia yang dah lama tapi masih elok! Hebatkan.....

Lyd cakap.......jangan potong bawah tu, buh getah aje, tapi dah katanya mak ni kan boleh tahan degilnya, OKje potong jugak sikit Lyd sebab panjang sangat dan OKje jahit balik macam asal! Pergh!!! Tak sangka mak terer! haha......

Tapi Datuk Zita Omar pun terer menjahit jugak tau. Setakat baju kurung, blouse, jubah tu memang dah pro sangatlah..... Jahit gaun baby cucu sedara dia pun sambil kejam mata tau!!!..... Korang hado?

Mak memang non hado hihi..... jahit lurus bolehlah, itu pun bengkok haha.......

Kasi kecik sikit baju ni kasi nampak kurus.....
Kalau cenggini punya alter baju, harus kena kecam dengan Pesen Designer Professional ni!! haha.....


Wednesday, 11 February 2015

Kalau dah nama POMPUAN

Salam Rabu......

Memang betullah kalau dah nama pompuan ni! Walau dah penuh baju satu almari, nafsu nak membeli baju lain tetap ada, kalau jumpa yang berkenan dihati!

Hobi mak Jilap sejak dari kerja dulu memang suka beli blouse, tak pun beli tudung, benda lain kurang suka. Tapi, rasanya sejak dah jadi penganggur ni, mak dah banyak insaf tau! Sedar diri weyh hihi......

Korang pulak hobi membeli apa kalau dapat gaji ??
 
Insaf, insaf pun sesekali ada jugak terbabas lepas gian beli baju bila dapat duit elaun hujung bulan tu! hehe...... Yang sadisnya, baju yang beli tu tak pernah pakai sampai sudah. Sampai dah outdatedlah....

Contohnya baju jenis ni! Baju pesen ni kan bermusim. Dan biasanya memang free size! Kalau dah free size tu, faham cukuplah, nak masuk leher mak pun tak lepas haha.......So bila jumpa yang ada size, memang tak akan lepaskan peluang rembat sehelai dualah .....

Ni baju anak anak dara
Baju merah bawah tu tahun lepas lagi belinya, tapi langsung tak pernah pakai. Sebabnya masa beli, saiz mak tak de, so beli saiz besar sikit, sudahnya jadi labuh pulak tangan. Kalau tangan bawah dia cekak gitu, manalah cantik kalau labuh sangat, kedobos jadinya......


Eh? Apa motif nak cerita ni semua?
Tak de motif punnnn....... Nak bagi tahu ni ha, kejap lagi nak potong tangan bawah tu. Tahun ni baru dapat idea nak memotong haha.....


Tuesday, 10 February 2015

Uniform Kenduri Kawen

Salam Selasa......

Salam kasih sayang. Eh? Dah kenapa pulak tetiba salam kasih sayang ni? Hihi..... Saje, tak boleh ke?? Bulan February, bulan kelahiran pak Jilap hokay, so sepanjang bulan mak akan berkasih sayang aje kerjanya hihi.....

Hari ni nak merealisasikan impian adik Sal bukan nak Sal hokay, pasal nak tengok gambar full baju lip lap mak! Lip laplah sangat haha.... So, jangan terbeluwek pulak korang tengok gambar gambar romantik mak dengan pak Jilap ! hoho.....

Kacau daun!


Kalau tak silap baju ni mak beli sebab utamanya nak pakai untuk kenduri kawen jugak. Kenduri kawen sapa, tak ingat dah. Kaum kerabat pak Jilap jugaklah rasanya. Tapi yang pasti kenduri kawen kat hotel! Nampaklah cantik sikit! Nak jugak bergaya weyh hihi..... Kemeja Pak Jilap tu pun sama! Kira nilah Uniform Kenduri Kawin tercantiklah bagi mak ngan pak Jilapah! Kesian kan......huhu....

                                           

Mak pernah jugak jadikan uniform kenduri kawen mak ni sebagai baju Raya tahun 2011 hokay! Nampak tak betapa lamanya dah baju ni tapi masih muat lagi! Awwww......

Kameja Batik Pak Jilap lagilah, merata majlis di pakainya hihi..... menghantar nikah pun baju tu, majlis tunang pun tu, kenduri kawen pun tu, kekadang dinner office pun dibelasahnya tu jugak! hehe.... Bukanlah tak pernah pakai T shirt, tapi tengok kesesuaian tempat. Walaupun mak bukanlah Normah Norell, tapi taulah jugak etika berpakaian serba sedikit hihi.....

Nasiblah zaman sekarang ni tak de gambar hard copy, kalau tidak penuh album, mak laki bini pakai baju sama je tau.


                                              Gambar ulang tayang 2013 dalam Entri ini                                              
Rasanya baju lip lap mak tu memang dah outdated sangatlah. Zaman ni mana ada lagi Sulam Sulam Labuci gitu, zaman ni dah pesen Bunga Sangkut dah kan???

Tak kisahlah baju apa pun.......
Konsep mak senang jer, selagi masih boleh pakai dan nampak baru, belasah aje..... tapi, sesekali nak jugak ikut trend weyh hihi.....   Yang penting ukur baju di badan sendiri!.

Monday, 9 February 2015

Pengantin Basi

Salam Isnin......

Semalam, OKje macam tak berapa nak sedap badan.
Pak Jilap pun heran kenapa bini dia makan pizza 2 keping aje semalam petang! Kalau tidak, setalam sorang pun habis hehe...... Yelah dah katanya tak sedap badan kan, haruslah cuti masak sepanjang hari. Eh! Korang percaya ke mak boleh habiskan setalam sorang tu? Agak agaklah weyh, walaupun mak selera dinasor, tapi tidaklah sampai begitu sekali lahapnya hihi.....  
Nak kata demam, tidak, tapi badan rasa sakit sakit. Malam tadi telan sebijik penadol, alhamdulilah pagi ni dah OK.

Sabtu malam Ahad baru ni pergi wedding anak bongsu pakcik pak Jilap dekat Bukit Kiara Equestrian and Country Resort.


Kalau ikutkan hati, malas jugak nak pergi, bukan apa, malu weyh nak pergi event event orang kaya ni..... Sebenarnya, mereka ok jer, kita jer yang terasa kerdilnya diri hihi.....  


Nasib dapat duduk semeja dengan Mak Itam yang dah biasa jumpa ni. Tak delah rasa canggung sangat.

Dah, dah..... tak payah sebok sebok nak tengok Pengantin Baru sangat, tengok jer Pengantin Basi ni, cukup!!haha...... Weyh, ni mak curi curi wefie dari bawah meja ni tau. Sikit lagi nak kena marah dengan pak Jilap huhu.....

 

Friday, 6 February 2015

Diri sendiri dan KEREPEK PISANG

Salam Jumaat .......

Sebenarnya mak sudah kehabisan idea weyh. Nak up entri apa pun tak tau!! Nampaknya benda depan mata ajelah jadi bahan entri hihi....

Kerepek Pisang ni OKje beli masa singgah solat Zohor kat masjid Bangi cuti Thaipusam baru ni. Meriah sungguh bisnes kat masjid ni. Macam macam ada. Jubah ada, kopiah ada, minyak wangi ada, kerepek pun ada. Tetiba teringat pulak anakanda Sudden Attack dan kawan dia yang pernah menjual dadih setiap Jumaat kat sini lepas SPM tahun lepas. Sampai kena marahlah dengan AJK masjid sebab jual tanpa permit. Garang betullah abang haji Masjid Bangi ni yek.....

Mak sebenarnya tak delah suka sangat kerepek pisang ni. Tapi entah kenapa, hari tu tengok kerepek pisang macam menggiurkan pulak hihi.... Sepaket dia jual Rm12 henggit.



















Kalau bab bab kerepek ni, budak budak lebih suka Kerepek Bawang. Pak Jilap pulak suka Mini Popia yang sebalang cecah Rm30 henggit tu. Seleraaaaa Pak Jilap.... bukan main lagi kan, yang mahal saja!
Selera OKje? Huh...... selera Dinasor, semua pun belasah haha.....

Ha ? Korang pulak suka kerepak apa? Ke sama jer selera dengan OKje? hihi....

Terdampar Kerepek Pisang ni kat dalam plastik 2 hari, baru semalam terasa teringin nak makan. Baru semalam jugak Kerepek Pisang ni masuk dalam balang. Sendiri jugak yang masukkan. Dan sejak semalam jugak diri sendiri yang makan sorang sorang. Dah sendiri teringin sendirilah makan ! Ye dak....

Thursday, 5 February 2015

Misteri Udang Galah

Salam Khamis.....

Sungguh....... selera manusia ni memang lain lain kan. Sedap bagi mereka, tak semestinya sedap bagi kita. Memang lama dah tau pun hehe..... tapi saja nak ulang bagi tahu! Tak boleh ke? haha......

Lama dah Pak Jilap teringin nak makan udang galah sebenarnya. Selalu OKje perhati, setiap kali berhenti RnR Tapah, mesti dia intai udang galah goreng yang melekat kat cermin gerai Pak Tam tu. Nak beli tak sampai hati katanya haha.....

OKje selalu cakap, dah kerja penat penat tu, sesekali apa salahnya, belanjalah diri sendiri. Setakat udang galah RM30 henggit seekor tu, apalah sangatkan. Tak terliur haih kitaorang ni......

Nasi Briyani Udang Galah
Tu diaaa.......
Akhirnya dapat jugak Pak Jilap berudang galah!  Kalau tak silap harga dia dalam Rm14 henggit gitu. Bolehlah..... buat ubat orang yang dah lama mengidam udang galah. Dapat anak udang galah, jadiklah hihi....

Oh lupa pulak nak bagi tahu, ni Nasi Briyani food court Alamanda ya, bukan Briyani Batu Pahat tau! hehe...

Tulah tu......, Pak Jilap ni kekadang tasteless sungguh! Manalah sedap makan Nasi Briyani dengan udang! Nasi Briyani ni lawan dia kena daging atau pun ayam, barulah masuk. Ni udang, sikit pun mak tak terkecur tau!

Wow!!!! Yang ni barulah rasa terliur, terkecur dan melecur haha.....

Special Spicy Wantan Mee
Eh!!!!.......Macamana boleh sesat gambar bawah ni pulak???? Hish......



Wakakakakaka.........


Wednesday, 4 February 2015

Sunyi? Tak de ar.....

Salam Rabu bebeh......

Hari ni anak anak dara memasing balik pulul 4.30 petang. Yang sorang ada latihan merentas desa, yang sorang ada kelas tambahan so nampaknya mak lompat bintang sesorang lew kat rumah hehe......

Sunyi? Tak de ar...... I loike hokay! Korang tak boleh yeh.......

Banyak benda yang boleh buat kalau sesorang ni tau. Nak cakap mak tidur ler tu....... Hish korang ni, nak tidur waktu waktu dhuha dhuha gini, agak agaklah...... kang 'papa' seumur hidup mak kang! Nauzubillah haha..... Satu masa di zaman dahulu mungkinlah kot........ Kekadang anak pun bangun dulu daripada kita. Terasa rugi pulak bila banyak habiskan masa dengan tidur lepas subuh dulu dulu huhu....Pelik pulak dengan diri sendiri, macamanalah boleh teruk sangat zaman purba mak dedulu! Huh......

Dapat tengok matahari terbit dari atas bukit area taman , pun jadilah...... hehe...
Eh! Bukan rumah mak atas bukit, depan tasik tu.....
Tapi roundkan kuda hitam yang dah lama jadi tukun tu .....
Tapi serious weyh....... bila dah duduk sesorang ni, mengemaslah paling best tau. Tak de gangguan! Nak bersihkan habuk kipas bilik yang dah berkepuk tu ke. Nak korek habuk bawah katil tu ke. Nak membuang tipuware yang penuh dalam kabinet dapur tu ke. Tapi tu kalau rajinlah........ hihi..... Nak mendeko rumah macam Sweetamida tu belum ada bajet lagi, so tukar tempat vas bunga yang ada ni pun jadiklah hihi..... Nampak jugak lainnya kan hihi....

Blogwalking pun best jugak ni yek!! Nampaknya, keluar bijik mata sampai ke petanglah  mak hari ni mengadap lappy terjah blog korang hihi.

Jadi Onyeng jugak yang best......tidur tak kira waktu huhu......






Monday, 2 February 2015

dip n dip

Salam Isnin dan selamat bercuti kepada yang bercuti......

Ohhhhhh...... berbunga bunga rasa dihati bila dapat menikmati saat saat terbit dan terbenamnya matahari di tepi pantai sambil membina istana pasir.....
Sudah, tak payah nak berangan macam macam mak!!!!

Budak budak sekarang ni kan memang lagi advance! Ini semua gara gara Instagram Hanis Zalikhalahlah ni.....  Tak habis habis, adik teringin, adik teringin!!!.......

Sebenarnya syok jugak kalau adik teringin ni hehe...... sebab maknya pun boleh tumpang teringin!! So apa lagi paknya??? Ke dip n dip IOI City Mall Putrajaya lew kita.......
Apa ke namanya ....Crunchy ice cream kot.....
Gini jer rupanyaaaa.......
Alah, setakat bijirin curah dengan coklat, pas tu deko atas dia sikit sikit..... mak pun terer buat ni haha.......

Muka budak yang teringin sangat.....

Yang lain cuma minum jer kat sini. Nak order lebih lebih, seram weyh! haha..... Rasa tak berbaloi pulak bayar mahal mahal, tapi makan coklat jer. Nampak tak, tetiba pulak datang kedekutnya hihi..... Pak Jilap biasalah dengan Cappucino dia....... OKje dengan Angry Bird order Strawberry dan Coffee Milk Shake jer.

Bagi yang suka coklat memang sedaplah kot . Kalau tanya mak, bolehlah...... Tekak orang kampung campur tekak kilauan gitulah katanya....


On the way balik rumah, pak Jilap berhenti kat hentian Serdang. Lapar lew tu!! Roti sardin satukkkkkk!!!!