Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 1 February 2017

Emak

Salam Rabu....

Hari ni mak nak guna ganti nama aku pulak ek. Bukan apa, entri ni kisah bonda mak, takut bukan korang je yang konpius, dengan mak mak sekali konpius jadinya nanti haha.....

Kemana korang cuti baru ni? Aku balik kampung hari Sabtu tu. Balik KL balik, hari Isnin.  Masuk je highway Ayer Keroh petang tu, jalan terus jem. Nak buat macamana! Kalau ikutkan, aku tak adalah stress mana pun, jalan jem jem macam ni, sebab nama pun co pilotkan, agak agak boring, membuta ajelah kerjanya. Cuma kesian ajelah kat Abang Jilap ai..... Dahlah esok nak kerja, jalan jem pulak. Kaki lenguh tekan brek lagi, sabar ajelah ek bang!! Jadi lelaki memang cenggitu, kena kuat macam harimau haha....

Cuma aku dan kakak aku aje.....

Ni nak cerita ni, buat pertama kalinya dalam sejarah hidup aku, aku baru tahu birthday date mak aku adalah 12 Januari 1929. Sebelum ni, tak berapa nak ambik tahu. Bezday laki je yang aku ingat ingatkan. Eh! Itu dah semestinyalah kan, laki tu kan syurga kita! Hihi..... Selama ni ambik tau bezday mak mertua, pak mertua je huhu... Tak apalah, mak pak mertua pun kira mak pak sendiri jugakkan. Tapi aku nak sedih jugak huhu......

Kadang tu bukan tak mau ucap ke apa bezday mak sendiri ni, tapi bila ucapan bezday ni bukan jadi tradisi keluarga aku sejak dulu lagi, tu yang jadi rasa janggal dan malu tu. Maklumlah adik beradik aku semuanyakan kan dah tahap Isyak Isyak haha....Satu lagi, yang aku malas nak ucap ucap ni bukan apa, kang tak habis ucap lagi aku dah nangis dulu huahuahua.... Sebak hokey!

Comelkan mak aku, suruh berlakon potong kek nak ambik gambar, habis dipotongnya sebaris kek tu haha... Kesian mak aku, seronok rupanya dia dapat potong kek. Lepas ni kita potong kek lagi ye mak.....

Kek buatan anak sedara aku yang tengah sarat mengandung
Kadang kadang tu, aku jeles dengan orang yang rapat dengan mak sendiri.  Aku tak berapa tahulah istilah rapat tu macam mana. Sedari kecik, aku memang jarang bercerita masalah dengan mak aku . Tapi ada masalahkah aku dulu dulu? Haha.... 

Entahlah.... mungkin jarak aku dengan mak aku yang jauh berbeza buatkan aku jadi kurang rapat kot. Tapi aku tahu mak aku memang sayangkan aku lebih dari nyawa dia sendiri. 

Weyh, aku pun sayangkan mak aku tau! 

Anak sedara aku dan isterinya
Makanan semua disponsor oleh kakak aku, aku cuma sponsor ayam goreng je, itu pun kakak aku yang tolong belikan, aku bayar aje haha....

32 comments:

  1. Seronok mak bila dapat sambutan hari jadi macam ni dengan anak-anak.
    Sedih pula bila baca pasai mak ni.
    Kita dah tak ada mak..huhu..

    Memang hari isnin ari tu jalan jem teruk.
    Sabar ajelah yang memandu tu.

    ReplyDelete
  2. Semua mak sayangkan anak.
    Begitu juga dengan anak.

    tapi kadang bila dengar berita yang sebaiknya.
    Sedihnya rasa.
    Ibu bapa ni jambatan untuk anak-anak mudah masuk syurga.
    hargailah mereka selagi ada.

    ReplyDelete
  3. Bila baca kisah emak ni sayu pula hati ni.
    Suka mak bila dihargai macam ni.

    Dapat bermanja sekali sekala dengan anak-anak.
    Kena balik selalu akak.

    ReplyDelete
  4. wah..selamat hari lahir buat mak akak..:)

    ReplyDelete
  5. Happy belated birthday buat mak Bonda...
    Nampak sihat lagi mak Bonda Okje..

    Mak saya dah hampir 10 tahun kena strok..
    Akibat strok, mak dah tak boleh cakap dengan jelas :(
    Rindu tau nak sembang dengan mak...

    Tapi kalau terakhir jumpa mak hari tu, seronok sgt bila ada positif progress.. Mak dah boleh panggil nama, "KakNur"... Ya Allah, masa tu rasa happy sangat2...

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah.. selamat hari lahir makcik.. dah 88 tahun ke? wah sihat lagi makcik.. semoga terus sihat untuk bagi peluang anak-anak berjasa ye makcik..

    akak, kita rapat tau dengan mak kita sebab mak kita umur 19 tahun masa lahirkan kita dulu.. hihi. kami balik kampung jugak.. kejap.. belum sempat cerita lagi..

    ReplyDelete
  7. Huhuhuhu..
    CH pulak mata masuk abuk nom weiii..
    Bukan apa teringat almarhumah mak CH..
    rindu nya nom..
    CH dulu selalu sambut besday emak..
    Kebetulan kami sekeluarga akan buat sambutan besday bulanan..
    Macam emak lahir bulan Mac..
    Jadi sambutlah sekali anak beranak cucu cicit..

    Muda setahun mak hang dgn arwah abah CH..
    Abah CH lahir 1 Februari 1928..
    Hari ini lah Nom..
    Alfatihah utk arwah abah..

    Nom sementara mak masih ada tu..
    Raikan lah..
    Bagi mereka gembira..
    Selamat hari lahir buat emak hainom..
    Semoga usia dirahmati Ilahi..
    Serta diberikan kesihatan yg baik jua hendaknya..

    Bagus kesihatan mak hang ye Nom..
    Sebab tak makan kat luarkan ..
    Elok macam tu..

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah masih sihat walau pun dah banyak usianya.
    Selagi mereka ada, hargailah, jenguklah, ambil pedulilah.
    Mereka hanya satu dalam hidup kita, kalau ditakdirkan pergi, tiada gantinya.

    ReplyDelete
  9. Hepi besday mak cik...
    Moga pnjg umur n dmurahkn rezeki..

    Samalah dgn Nur...dulu mmg x rapat dgn mak
    Lps beranak ank sulung...mak jaga jap...bru rasa pengorbanan beliau..
    Skrg dh dduk jauh dr mak lg terasa...
    Brulah nk share mslh huhu
    Yg pasti besday mak mmg kami adik beradik sambut sbb sekali 3 org...bln yg sma

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..
    takpe kak..blm tlmbt lagi..
    mak akak pom cnfirm terharu kan..
    lps ni, setiap tahun blhlah raikan mak akak..
    lya doakan moga mak akak trs dikurniakan kesihatan y baik bpnjangan dlm memudahkan beliau utk mjalani ibadah dunia n akhirat..aamin

    ReplyDelete
  11. takpelah Mak Jilap...rapat tak rapat pun, yang penting Mak Jilap selalu ziarah dan tak lupa doakan dia

    ReplyDelete
  12. Mata masuk.habuk lak baca entri nih.... Rindu arwah makkk

    Moga mak hainom dikurniakan kesihatan.yang baik, dilindungi dan dirahmati Allah swt sentiasa

    ReplyDelete
  13. Ko buat aku sedih tau mak, sbb aku tk penah sambut besday mak aku smp akhir hayat dia. Aku ingat adik aku citer dia penah belikan kek masa besday mak aku, itulah first and last dia sambut besday dia...

    Untungnya ko mak, masih ada mak, mak aku lagi muda dr mak ko, lahir 1941, tapi mak aku janjinya pegi awal..
    Aku tgk mak ko sihat lagi tu. Nnt ko smpkan salam aku kt mak ko yea

    ReplyDelete
  14. Untung awak geng, masih punyai mak

    Selamat hari lahir, moga sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan dirahmatiNya, aamiin..

    Mungkin jika arwah mak kita masih ada, ia hampir sebaya dengan mak awak..

    ReplyDelete
  15. Bagus Nom gembira kan hati mak cam gini ,seronok tentunya hati dia.Teringat arwah mertua akak tiap2 bulan 12 pasti beri duit utk beli kek yg paling mahal ,tapi dia tak makan pun .Kami ank beranak lah yg bedal...
    Semoga mak hainom,diberi kesehatan yang baik dan dipanjangkan umor.
    Mak hainom nampak muda lah dibandingkan usia.

    ReplyDelete
  16. Bagus Nom gembira kan hati mak cam gini ,seronok tentunya hati dia.Teringat arwah mertua akak tiap2 bulan 12 pasti beri duit utk beli kek yg paling mahal ,tapi dia tak makan pun .Kami ank beranak lah yg bedal...
    Semoga mak hainom,diberi kesehatan yang baik dan dipanjangkan umor.
    Mak hainom nampak muda lah dibandingkan usia.

    ReplyDelete
  17. Lebih kuranglah jugak, tak de tradisi sambut bday ni. So tak pernah sambut bday mak or mak mertua pun.
    Tapi apapun tetap sayang mak...

    ReplyDelete
  18. sronok kan berkumpul ramai ramai....tahun 1929? masih sihat...alhamdulillah....

    ReplyDelete
  19. alaaa kenape aku tetibe touching bace entry ni kak oiii...sob sob sob....takpe kak..better late than never...lepas ni boleh potong kek lagi...mmg nampak mak akak hepi dpt potong kek tu...

    tekejut bace tahun 1929 tu...masih kuat lagi...moga mak akak diberi kesihatan yg baik dan sentiasa bahagia disamping anak menantu dan cucu....amin

    ReplyDelete
  20. happy birthday pada mak pada mak, alhamdulillah sihat dia

    ReplyDelete
  21. So touching, Hainom. Actually PH pun tak berapa rapat dengan mak sebab masa kecik dulu dibela oleh datuk dan nenek. So ada masalah bila balik tingal dengan my parents. Tapi over the years, hubungan kami ada improvement lah. Jangan risau, you are not alone. Just do your best to be with your mum whenever you can. Ceh wah, bagi nasihat kat orang pulak hee..hee...

    ReplyDelete
  22. Wah, sihat lagi nampaknya mak hainom walaupun dah 88...serious..macam dalam awal 70an je...anyway, kita tak boleh nak samakan cara kita dengan cara orang lain...yang penting kita sayang dan hormat mak kita...

    ReplyDelete
  23. alo sweet ja entri ni..buat sy rasa rindu dgn mak sy hehe
    su cuti CNY tu duduk rumah ja haha esok baru nak cuti balik kampung :)

    ReplyDelete
  24. takpe kak.... biar lambat dr tak sempat langsung kan

    msti mak akak seronok anak2 sambut bday dia gini...
    mak2 kite mmg takmo2 poto ng kek, malu2 takmo sambut tp kalau kite bt diaorg suke

    ReplyDelete
  25. Selamat hari lahir utuk mak OKje. Sma jugak lah tradisinya dengan keluarga SB..nak sambut atau ucap ke apa-apa, mmg takdooo

    ReplyDelete
  26. mesti seronok mak okje dapat camtu
    kadang benda bukan selalulah yang sangat meaningful
    wah. tahun 1929 ye. lagi tua dari atuk saya
    semoga panjang umur mak okje

    ReplyDelete
  27. mak2 ni memang automatik jadi comel bila diraikan & happy macam.ni kan. happy belated birthday makcik.

    ReplyDelete
  28. terharuuuu...
    sayuuuu...
    happy birthday makcik :)

    ReplyDelete
  29. Bila seseklai buat cengginie memang best..
    semoga mak sisi diberi kesihatan yang baik.. Aamiin..

    ReplyDelete
  30. selamat hari lahir buat mak okje. semoga se'tiasa di bawah lindubgannya.. aamiin. sebak bcaentry ni

    ReplyDelete
  31. mesti mak OKje suka sangat..ye la..anak2 dia ingat besday dia...semoga mak okje diberikan kesihatan yg baik...

    ReplyDelete