Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, 14 March 2013

Perasan Terer...

Salam pagi Khamis.....

Dah ganti puasa ke? ( ececeh.... mentang-mentanglah dia puasa hari ni... sebok menanya orang haha..... ) Tau.... tau........  you all dah ganti masa Syawal hari tukan puasa 6 sekali eh........ nampaknya OKjelah yang terlambat mengganti ni..... huhu..... sian mak.....

Duk mencari idea nak buat entri, NYARIS LUPA nak share pasal semalam.......

Yaaaa..... OKje memang sangat-sangat tak sangka.......... OKje tak sangka, OKje mampu lakukan........ dan hasilnya amat memuaskan hati (bajet perasan tu! ).........

Pergh!!! Gempaklah sangatkan........ padahal TOM YAM PUTIH  je hehe......


Biasalah...... resepinya OKje google je.... tak ingat blogger mana satu.... cuma tak letak daun ketumbar sebab tak de!

Yang menjadi nak menerai ni sebab sejak dua menjak ni, bila makan luar ( nampak sangat selalu hehe.......) TLBD suka betul order Tom Yam Putih....... of courselah yang tak pedaskan......

Sebelum ni, kalau OKje buat Tom Yam pun memang buh kiub KNOR tu aje, dah sedap sangatlah bagi OKje, sebab tak retikan.........dan memang tak pernah putihlah jadinya....... hehe

So, sejak mak dah PERASAN TERER ni, TIDAK LAGI pada Kiub Knor!!!!!!...... hoho.....

54 comments:

  1. kira pun lagi suka masak and makan tomyam nie banding tomyam merah tue heeee :D

    ReplyDelete
  2. Sedapnya OKje, saya nie peminat tegar tomyam terliur dah nie..hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....mmg sedap RH...bajet bangga seban berjaya buat sendiri..

      Delete
  3. Pandainye masak. Tapi Ty lagi suka Tomyam Merah. Hurm..puasa?! Hebat, Ty xganti sebab alhamdulillah Ty puasa penuh 2 thn berturut2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taklah pandai mana Ty... first try...bolehlah...

      Delete
  4. akakpoun tak ganti lagi.. selalu bulan syawal dah settle tapi masa syawaltu batuk dan sakit tekak tu yang tertunda... alamak kena mula mengantikan nanti sedar2 dah dekatkan. akak suka tomyam yang pedas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje jarang ganti dalam bulan Syawal CZ...hehe betul tu puasa bulan 7 kan...

      Delete
  5. Tom yam memang selalu beli.. tak kuasa nak buat.. makan bertiga je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg senang beli je lieza... to semalam gatal nk menerai...hehe

      Delete
  6. dulu2 rajin jugak masak tomyam ni..skrg da kurang..mkn kt kedai lg sedap kot..muehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah...kat kedai mmg sedap...entah apa yg diletak agaknya

      Delete
  7. Hmmm..sedapnya OKje..terliur tengok..apsal tak kongsi resepi..kita pun dah cba jd terer jgk nie....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah cakaplah mmg UA refer pun ...hari tu masak asam pedas bukan main lagi...nmpk mcm sedap je..

      Delete
  8. yummy....teringin larr plak nk mam tomyam putih....hehehe....

    ReplyDelete
  9. puasa dah ganti syawal thn lps lagi..hehe...sdapnya tomyam putih..lama tak mkn..:)

    ReplyDelete
  10. kiter mmg suka beb tomyam ni,..sll makan kat luar,..mmg order ni lah tak pernah tak order walau dah sll makan kat rumah..tapi kan kiter tak suka daun limau purut tuu,..sll suka toyam campur..sedap..tak sangka OKJE pun suka gak..menjadi laa tuu..guna kiub apa kalau bukan knorr tuu ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni tak de kiublah sebab putihkan...
      Kalau tak de daun limau purut tu tak nama Tom yamlah beb...
      Bis tu kat kedai...kan ada daun tu gak camne!

      Delete
  11. amboiiiii terer sgt dah smpai x pndg kiob...haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....baru semalam tak mandang kiubnya...

      Delete
  12. hehe Cik P.A. pun dh ganti puasa Syawal yg lps...

    emmm terangkattt tgk tom yam putih ni..hehe

    ReplyDelete
  13. baru dapat ganti 4 hari.ada lagi 6 hari nak bergantiii.=)

    ReplyDelete
  14. terbayang kesedapannya..pedas,masam...makan dgn kue teow pun sedap..

    ReplyDelete
  15. Nampak macam kat kedai lah kak... =D

    ReplyDelete
  16. sedap...hntar sini sikit boleh..hehe

    ReplyDelete
  17. akak memang suka bagi yg len terliur kan..dh lma teringin tomyam nih..xkisah putih ke hitam janji tomyam..nak jugak..huhu

    lupa plak dh gnti posa ke blom eh??..hihi

    ReplyDelete
  18. sedapnya.....hainom puas hatikan....bila masak sendiri kan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau time rajin puas hatilah Yan...time malas dan kedai lebih sedap? Yan tak pelah pandai masak ...

      Delete
  19. sedapnya.. aha kak bru teringat pose xberganti.. aduh bnyak plak tu.. harus ganti ne

    ReplyDelete
  20. Sedap nya Kak!...
    tak pernah plak cuba Tom Yam putih ni...nti boleh lah buat..Kak, sy masak tom yam mmg guna kiub je sama ada kiub maggie/Knor.. hahaha..dok reti lah kak guna perisa asli...:)

    ReplyDelete
  21. Tak pernah pulak try tom yam putih...selalu yg kaler oren tu jak....hehe

    ReplyDelete
  22. nampak yummylicious...sebab Farah membayangkan sup jer... Tomyam putih x berapa minat...adalah sekali dua jer makan...tapi x taulah kot2 kalau makan masakan air tangan OKJe, Farah jadi minat pulak?

    ReplyDelete
  23. hai..mana tuan rumah nie,..masih dok makan tom yam ker ??...

    ReplyDelete
  24. Rasanya ada baca sampai 5 kali Mama Mia ni bertandang ke rumah Okje ni.. ish.. tak aci tul ni.. kita baru nak singgah ni.. Hehehe...

    Singgah jap.. tom yam putih tu feveret kita gak tu.. :)

    ReplyDelete
  25. Kak NUrul pun klu masak tomyam mesti buh kiub tamyam,x reti nak masak tanpa paste tu.

    ReplyDelete
  26. Wahh tahniah. saya samapi skang tak stabil lagi perasaan tom yum saya,kejap ok kejap langsung tak der rasa. Okje, resepi please.

    ReplyDelete
  27. Terer nyer dapat masak tanpa letak perasa knorr... kat sini saya bawak stok tom putih adabi tu... kalau tak de, tak makan tom yam putih la jawanbya :)

    ReplyDelete
  28. same lagi kite Okje bile bace n3 ni...PC pun pose ganti gak semalam....hehe:)
    tadi sama umur mase kawen kan... boleh kate sehati sejiwe ke kiter ni...kuang3;p

    tapi bab tak suke pedas ni memang tak same....PC suke masak tomyam yang pedas kawww2 gitu! baru ngam rasanye...kalu tak pedas tak rasa menyengat!;)

    ReplyDelete
  29. wah... meleleh air liur... nak sikit!

    ReplyDelete
  30. Wahh..sedapnya..tertelan air liur, tapi saya lebih suka tom yam kung..hehe..tom yam putih kurang sikit.

    ReplyDelete
  31. sedap tom yam putih . family nik mmg kalau buat tom yam lagi suka buat tom yam yg putih ni. letak ayam byk2.sedap tu :)

    ReplyDelete
  32. aku teruja tengok tomato tu..siyes ni kak nom, aku rasa tomato tu jer dah cukup buat aku teruja..:D

    ReplyDelete