Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 5 March 2013

Tutorial Jahit Lurus!..

Semalam petang tak de letrik lagi!...... Nasib tak sampai ke maghrib, kalau tidak, HARUS Candle light Dinner kali ke dua OKje semalam! hehe....

Dalam pada pening-pening lalat mencari idea nak buat entri, terbaca pulak komen sahabat yang baru keluar 'FREEZER'......

Wahhh, kira hebatlah ni bab2 menjahit kan, iyelah, kalau ada mesin jahit kat rumah tu maksudnya mesti ada skill menjahit. So apa kata sesekali bukaklah tutorial free menjahit tu.. Bolehlah saya ini budak yang baru belajar serba serbi belajar menjahit. :)

OKje nak tergelak pun ada........

Sebenarnya tujuan utama OKje beli MESIN JAHIT suatu masa dulu, adalah untuk 'ALTER' seluar BUKAN untuk jahit baju...  hehe......
Maklumlah dengan keadaan fizikal OKje yang rendang dan melebar ni, hehe.... ( gelaklah tu ...... ) bila beli seluar ada aje yang tak memenuhi selera. Biasanya labuh ..... besar bahagian betislah......

Banyak jasanya ni hehe....
Pendek kata macam-macamlah yang tak kena.....   Itulah pasal...... haha.....

Seingat OKje, beberapa kali je berhasil buat baju kurung untuk anak dara OKje masa mereka kecik dulu.....

Itupun masa baru-baru beli...... nak tunjukkan betapa berbaloinya ada MESIN JAHIT sebelum kena perli dengan Arjuna!

So macamanalah nak buat TUTORIAL kalau diri sendiri pun harus diTUTORIALkan terlebih dahulu   Tutorial JAHIT LURUS boleh? hehe....

Tapikan ...... kerja-kerja menjahit ni kena banyak SABAR dan kena TELITI...... memang sangat contradict dengan sifat OKje! huhu....


52 comments:

  1. Dulu pernah belajar menjahit baju kurung dekat MARA, sampai menangis2 takut pegang mesin jahit..uhuhuhu

    ReplyDelete
  2. hahaah..ni boleh jadi bahan entry baru nih....tq okje bg idea...hhhhhhheheh... saya dl mmg ambil upah menjahit,..best sangat..tapi sejak mengandungkan mia...ttp terus sampai sekarang,...muhaahah skill semua dh lari..beb...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dasatlah lu....caya lu beb!!!!
      Lu ni mesti teliti dan rajin orangnya

      Delete
  3. da ade mesin jait,senang la..pasni bleh blaja cara2 nk buat baju/jait langsir..mmg berbaloi2 kalo dapat buat sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kurang minatlah M3H....sebab menguji kesabaran hehe

      Delete
  4. AJ tau jahit tangan je..
    Pakai mesin tak tau...
    Hehehheh..

    ReplyDelete
  5. pernah belajar menjahir baju kurung tapi sekerat jalan jer, tak minat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita UA...okje belajar buat baju kurung dgn arwah Abah...

      Delete
  6. singgah pagi...as salam...jahit jangan sampai tak masak ye..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selama ni tak pernah jahit sampai tak masak...kalau blogging sampai tak masak, ada....hehe

      Delete
  7. Nak menjahit nih kena sabar dan rajin, kalau tak sabar dan tak rajin, alamat baju jadi separuh jalan. takpe okje blajar pelan2 nanti mesti terer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Syaz...itu yg malas tu sebenarnya...okje ni ikut dan je Syaz...hehe

      Delete
  8. nak tempah bju kurung blh lah nie kan?hehe

    ReplyDelete
  9. yeayy..dah msk list balik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo...patut pun 2x komen tp pendek...pendik...saja nk bagi banyak eh...hehe

      Delete
  10. ada gak mesin serupa tu......
    dalam almari..
    bila seluar anak koyak, baru hubby keluarkan...
    he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti dok tempat tinggi tu...sampai hubby tolong keluarkan...

      Delete
  11. Hehehehe..... ada-ada aje OKje ni lah.. at least ada gak pengalaman buat baju anak2 tu. Bila jejalan kat kedai2 baju, selalu gak berangan, kan best kalau saya ni pandai menjahit, boleh touch up sana sini buat design sendiri, then perasan ramai orang suka jahitan saya tu, siap nak bukak kedai menjahit lah... hahaha.. ok tak angan2 tu, tapi bila cakap kat En Suami, tau apa kata dia, ibarat petir menyambar jantung saya "U tu ada bakat apa lah sayang (nasib baik guna perkatan ni, tak lah terasa sangat), memasak pun fail, U gi je lah belajar tinggi2 biar dapat gaji tinggi sikit, boleh U bayar aje kat orang lain buat benda2 tu.. ".. tak memberikan semangat langsung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...kang kalau bini dia sebok menjahit...abang tak dilayan...sapa yg rugi...dia juga rugi hehe. Sebab tulah dia tak mo bagi galakan...hehe

      Delete
  12. yan pun ada mesin jahit nie.....tapi bila seluar koyak hantar orang jahit kan....bercinta2 nak menjahit nie...bukan tak pandai....tapi bagi peluang kat orang lain pula kan....kalau semua boleh buat sendiri nanti tak de...rezeki untuk tukang jahit kan he heee......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha....betul tu Yan...dahlah terer masak..buat kek lagi serba serbi terer...bagi canlah org lain pulak...hehe

      Delete
  13. Hari tu, baru berbincang dengan akak nak beli mesin jahit..boleh lah kak tutorial jahit lurus..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejam mata pun okje boleh ajar haha...

      Delete
  14. Salam kenal & follow #513

    Akak dulu pun belajar menjahit masa tunggu SPM dgn kakak akak ... skrg lepas lah baju sendiri dan anak2 akak.. Boleh ajer belajar menjahit OKje :D

    Jempulatlah ke blog akak cahayahidupku2569.blogspot.com :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...kalau rajin pandai aje...cuma penyakit malas je..hehe.

      Delete
  15. terer la org yg pandai menjahit ni..deqla x pndai..maybe sbb x minat..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita Deqla...okje minat tang repair je hehe

      Delete
  16. Sekurang-kurangnya kalau ada mesin jahit kalau emergency nak jahit kain koyak ke nak pendikkan seluar bolehlah... paling tak pun kalau raya tak payah hantar tailor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu KZ...emergency...mmg selamat tp yg statement bwh sekali tu tak semestinya betul hehe...

      Delete
  17. akakpun der mesin jahit.. dulu beli sebab duk rumah gomen yang besar... beli mesin sebab nak jahit langsir... sekarang duk rumah kecik jadi malas.. nak jahit sarung bantal bertangguh2ni...

    ReplyDelete
  18. mak sy ad mesin jahit, n terer r bab2 jahit ni.. tapi.. tapi kami anak2 dia, Hmmm.. cm xde bakat je.. hohoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe...nampaknya mak borek anak rintik tak boleh pakailah!!haha

      Delete
  19. Kak..dulu masa sekolah sy ambil ERT.. adalah juga jahit menjahit.. tapi smpai skrg tak lulus2 lgi menjahit..haha..
    Kuling I lg pandai jahit dr sy...hahaha
    Ok lah tu..boleh juga jahit lurus...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuling Atie sama cam arwah abah okje!okje belajar buat baju kurung pun dgn dia..

      Delete
  20. haippp...bab bab menjahit ni memang angkat tangan ler... setakat simple2 boleh ler...dulu last menjahit baju tido pun pasal nak pass subject kemahiran hidup... wakakakaka.... kalau setakat butang pun x bley... jahit kain yang tetas pun x bley...huwaaa itu apa pun x bley kan OKje? nasib boleh jahit simple2...ekekeke...

    erks... OKje masuk ler kelas menjahit lepas TLBD pegi sekolah... lepas tu nanti dah expert boleh Farah suruh OKje jahitkan baju Farah...dengan cara itu kita boleh date selalu...ekekekeke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak minatlah menjahit ni Fara...tah papekan Okje ni semuanya tak minat...apa yg minat pun tak tau! Huhu...

      Delete
  21. hih..ingt ahkak dh bukak kelas menjahit..
    baru nak daftar..hihi..terbantut..:p

    ReplyDelete
  22. KY memang suka menjahit, sampingan katakan..sekarang ni pun tengah sibuk jahit langsir, maklumlah nanti nak raya ramailah yg tempah..awal2

    ReplyDelete
  23. fifi tak lepas la nak jahit ni.. kalau jahit seluar koyak celah kangkang lepas la.. :) jgn gelakkan..

    ReplyDelete
  24. rietta xpndai jahit pkai mesin....harap jahitan tangan yang mmg xseberapa jerr la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org jahit tangan ni rajin tau rieta...

      Delete
  25. kalau dah berjaya hasilkan baju kurung tu kira pandai menjahit la tu OKje... PC ni jahit baju terkoyak bolehla...haha;p

    ReplyDelete
  26. maknini selalu sruh nini belajar jahit, tapi sampai sekarang.......tak berapa nak trer...hehehehe

    ReplyDelete
  27. DEQ XLEH NK WAT KIJE ORG PUAN KAK .. HAHA .. XTAW NAPE . SOBSOB

    ReplyDelete
  28. I baru ber-ura2 nak buat baju kurung untuk JJ pakai kain langsir hahaha. baik saya gelak sebelum okje gelakkan saya.

    ReplyDelete
  29. kira tak reti pakai mesin jahit baru nie kat umah mentua ada satu. lagi suka pakai mesin jahit style lama kat umah mama heeee :D

    ReplyDelete