Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 4 November 2013

Perihal ANAK

Salam Isnin wahai sahabatku yang bakal menjadi ahli Syurga.....

Baru balik dari bekfes dengan Papa Zir ( Papa Zir cuti ..... hehe.....nak muntahlah tu kome.....) dari Tesco pun ye jugak, cari nenas nak buat jelatah! Faveret Arjuna tu..... Nak lawankan dengan NASI MALAS  Lagi pun si Sudden Attack tu kan belum merasa NASI MALAS ni.

Si Sudden Attack dari hari tu lagi dia dah kena batuk selsema, tapi tak delah teruk mana....
Mama Zir ( sedap pulak guna Mama Zir ..... hehe) punya leher pun dah jadi tambah panjang dah ni, punyalah gigih menyuruh si SA makan ubat. Si SA tu 'Ye' aje lebih........makan ubatnya tidak! Kita yang naik risau,  takut dia tak selesa jawab pereksa nanti. Semalam, dia dah kata tak sedap badan.....
Ah sudah...... SPM dah dekat dah ni.... Bertambahlah risau mak nampaknya..... itu satu hal, tambah lagi risau bila orang nak pereksa tapi gaya macam orang honeymoon je.....huhu..


Orang kata, bila anak dah besar panjang ni emak ayah dah relax, senang..... tak penat nak menjaga . Memang betul..... dari segi fizikal memang relax, tapi sebenarnya bila anak dah besar besar,  mental kita pulak yang penat tau.......

Mengasuh budak kecik ni rasanya lagi senang daripada mengasuh anak remaja ....tak mo dengar cakap, kita boleh marah. Kalau budak dah besar panjang ni, takkan nak paksa kot..... Kita cakap banyak pun mungkin dia tak suka! Bukan senang weyh .....nak mendidik remaja!...

Tulahkan kalau dah namanya ibu ayah, selagi mata belum tertutup selagi tulah tak sudah sudah fikir perihal ANAK tau!....







63 comments:

  1. semoga cepat sembuh SA tu, sebab exam dah nak dekat kan... hu hu hu...

    ReplyDelete
  2. Memang betul okje, makin besar anak makin susahnakmenjaga mentally..bila ingat ms depa kecik2, melawan pun tidak menyakitkan hati..bila dah besar..kecik ati mak..huhuh
    drpplakdtgnya mama zir papazir nie okje..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.....betul tu UA...gitulah UA....hasil dididikan kita sendiri jugak huhu redho ajelah hehe

      Delete
  3. Betul tu OKje........berat tanggungjawab mendidik anak2 ni....kecik2 memang penat fizikal tapi bila anak dah besar amat mencabar mental.
    Semoga anak teruna OKje cepat sembuh :D

    ReplyDelete
  4. acik pun sama okje..risau sangat ni..anak nak SPM..kita yang tak keruan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah AE....redho dan tawakkal jelahkan....moga mereka berjaya!

      Delete
  5. Ahaha.. parents yang lagi riso tapi anak xpun. common kan situasi ni.

    ReplyDelete
  6. moga cepat sembuh.. dah nak exam kan..

    ReplyDelete
  7. Begitulah dinda... anak yg nak periksa kita yg debarnya tak sudah. Anak kanda pun tak sudah mohon kita doa utk dia tapi usahanya kita tak tahu. Moga anak-anak kita jadi 'orang' itu yg penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak kanda pandai pandai.....tak pelah....
      Betul tu kanda....moga mereka jadi 'orang' tu pun dah cukup baguskan...

      Delete
  8. anak oo anak..gitulah adanya..
    mg SA cpat sembuh n dpt jawab spm dgn jayanya..

    ReplyDelete
  9. Eh, OKje... saya tertinggal train ke? Mana pulak datangnya nama manja MamaZir, PapaZir ni?

    Jadi makbapak memang gitu gayanya kot. Anak kecil kita dah tak sabar-sabar nak tengok dia besar. Senang nak jaga. Bila dah besar sikit, nak tengok dia pandai berdikari. Senang makpak nak jaga. Bila dia dah pandai berdikari, kita ni tetap tak leh nak melepaskan tanggungjawab sebagai mak, kan. Itu yg bila ada menantu boleh merajuk hati bila anak pilih isteri daripada mak sendiri....Ewah, pandainya bagi ceramah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe....tertinggal train sesekali tak pe...
      Itulah pasal MD....kita pun tak mo MIL campur tangan gitukan so kita jangan buat gitulah kat anak kita huhu...redho ajelah hehe...kita kan ada suami diarrie !

      Delete
  10. alahai sian anak teruna okje , sakit pula nak menjelang spm ni... bagi makan madu n limau lah.. cepat baik sakit tekak tu.. kot bagi ubat dia mengantuk pulak,,, nak baca buku kan..

    dilema jadi mak ni kan.... selagi masih bernyawa selagi tulah duk risau anak... dah jadi nenek nanti risau pasal cucu pulak, risau juga... ha...ini lah ibu mithali, bakal ahli syurga....okje.....

    jgn risaulah okje, budak sekolah asrama ni mesti bijak dan dah lama study.. lagi pun budak lelaki selalunya study smart, tak sama otak perempuan..dia macam honeymoon tu sebab nak tenangkan diri...bagi sokongan kepada si SA tu ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu AN ...kita ni sampai jadi nenek masih pikir masalah cucu gamaknya hehe
      Ameen moga makbullah doa AN....

      Delete
  11. Hah??!! nasi malas lagi?? alaaa tak kan tak nak jemput cikjah ke rumah cikbedah kottt..esk kan tahun baru.. hehehe
    a'ah betul OKje.. mengasuh remaja ni mmg penat.. sbb kita kena main saikologi bila berckp dgn depa.. kalau berkeras takut plak depa memberontak kann.. maklum lah org baru nak kenal dunia.. huhu
    Alahaii kita pn pernah remaja jg dulu cikjah.. mmg paham benau dgn perangai remaja2 ni.. hehhe

    ReplyDelete
  12. betul tu okje... yg penting sentiasa doakan anak2 kite yer !

    ReplyDelete
  13. mmg betul tu OKje..anak makin besar, kepala makin fenin tau..

    ReplyDelete
  14. alalalala.. siannye demam nak peksa ye..
    alahai..
    memang susah pon nak jaga remaja..
    macam mak saya jaga saya..
    kesian die..adeh..hahaha

    ReplyDelete
  15. Betul tu. Urus ank kecik lg senang.

    ReplyDelete
  16. anak kecil ngan anak dewasa mestila lain...belum lagi sampai ke peringkat anak dewasa..baru pra je hehehe

    ReplyDelete
  17. betul tu okje…..ros pun dah makin terasa bila si Arfa tu dah makin besar. kalau kecik blh gak bantai dgn rotan kan ni dah makin besar, mcm tak lut dah dgn rotan. pepepun mmg doa yg paling penting sbb hanya ALLAH je blh lembutkan hati anak2 ni, inshaALLAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju ngan awak Ros..... mengadu dan berdoa kepada Allahlah jalan yang terbaik....Satu hari nanti akan dimakbulkan jugak doa kitakan Ros....insyaallah

      Delete
  18. Dah berpapa mama plak dah..hehehe..anak tu blk cuti nk bermanja2..lusa dh nk periksa...

    Buat nasi malas lg..?mesti sodap giler...

    Syukurlah Allah kurniakan zuriat tu okje..ada org tu jgnkan nak bergelar ibu atau ayh..nk bergelar isteri atau suamipun tak dpt tau....ada org yg Allah kurniakan zuriat yg cacat(istimewa)seramai tiga org..cuba fikir mcmana diorg nk hadapinya?syukurlah ye okje..hehehe

    ReplyDelete
  19. Cabaran mendidik anak dara Hainom... kena sabar bebanyak tu :)

    ReplyDelete
  20. Itu nmanya kehidupan kan okje...dah nmanyaa anak...selagi sama dgn kita..kena jga amanah tu..

    ReplyDelete
  21. PENAT MENTAL TU YG LG STRESS DR PENAT FIZIKAL KOT..

    ReplyDelete
  22. Biasalah tu ..bila ada anak2 yang nak periksa mak yang terlebih gabra... bunda dah lalui semua tu...faham sesangat..

    ReplyDelete
  23. sabo je lah kak.. anak2 pastinya akan membesar bagaikan johan jugak...daya tahan mental tu kena la kuat seiring tumbesaran dorg..hikhik.. dah mcm propasar plak... padahal anak pun xde lagi..hakhak...

    ReplyDelete
  24. whoaaa, semua baju bola man city :D

    ReplyDelete
  25. apa nak kata redah dnaredah ajer baik ok ramaia anak rasa mereka rajin dan pandai ambil hait ibunyer kan.

    ahakas..sori lambat datang tenet slow siput...

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah, itulah ujian dan nikmat menjadi ibu dan bapa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sungguh bagai dikata Tihara.... mmg itulah hikmah dan ujian mrnjadi ibu bapa

      Delete
  27. samalah kita OKje, berdebar tak sudah tapi anak2, rileks jer.. urmmmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje dah tawakkal je UA.....malas nak fikir.....huhu...moga anak anak kita berjaya dengan cemerlangnya!....kan genggggg...

      Delete
  28. mendidik anak remaja banyak kena main psikologi . kadang kala perlu jadi kawan . selebihnya , menjerit jer la cam kakak saya ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu selalu gak menjerit Vee...sekarang ni dah kurang hehe....

      Delete
  29. salam hainom..
    dalam menjaga anak ni ..
    masa cilik2 masaalah lain, mudah mengatasi,
    gedi sitik, wes mulo mbeler .. kadang2 diajar karo tempeleng ..
    gedi meneh .. gelem orak iso turu digaway karo bocah2 kuwei ..
    ngesok .. aku arek ride mareng kampong mu, Muar ..

    ReplyDelete
  30. Demam SPM kut..hihihii.Nervous SA tu,cik tauuuu...

    #ehemmmehemmmm gambo kat atas tu team ape ek?1set sume nye...mama zir nye pon cnfrm pakai baju sameee....hihihih

    ReplyDelete
  31. betul2...setuju sgt..anak makin besar makin susah nak dijagakan...tmbah2 anak2 remaja zaman skang...ibubapa mmg kena cukup skill nk didik anak2..anak saya yg sulong baru drjh 6...tuh pon saya dh rasa cabarannya...

    ReplyDelete
  32. betul tu Okje...makin besar anak makin penat otak nak pikir....Tak pelah kan, kita doakan yg terbaik utk mereka....

    ReplyDelete
  33. anak kecil..anak besar ada ragam masing2. saya ni dapat anak usia dah lewat...semput juga

    ReplyDelete
  34. Mangan mee bndung neng muar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mangan neng gedeh, Abu Bakar Hanifah. Seng neng ngarep Mahari Uptown. Omog ngay mee bandong neng kono seng paling femes yor

      Delete
    2. Embohlah dak pernah mangan nang kono....selalu ney mangan gedei nang tepi sungei waey....
      Enak opo ora? Mangan sate muar opo dak?

      Delete
    3. mangan jugak sataynay neng gedeh kuwei ..
      lps kuwei lepak neng pantai tanjong Emas ..
      enggon reko dating egek jaman enon2 may ..
      hu..hu..

      Delete
  35. doakan yg terbaik..

    salam maal hijrah

    ReplyDelete
  36. Budak lelaki mmg honeymoon sokmo Okje.. macam adik lelaki saya, jadual exam pun dia boleh lupa.... nasib baik ada abang yg tolong ingatkan... cikgu dah siap call nak tak pergi ambil exam.. haru betul masa tu... kena la tipu sunat cakap motor adik ni pancit...
    tahun ni pun adik bongsu saya pun ambil SPM... moga SA dan my brother dapat jawab soalan soalan dgn baik.... amin...

    ReplyDelete
  37. setuju la ok je..anak sy aiman yg baru 6tahun tu pun penat betul mental dengan kerenahnya.klu remaja macam mana la peelnya.darah tnggi ibu...klu kcik macam afia tu lg sng kot jaga..huhu

    apa pun boy mmg nmpk macam honeymoon sikit,nti result gempak la tu..hehe

    ReplyDelete
  38. Memang jadi mak pak memang mencabar kan ok jer kena banyak bersabar...dengan keletah anak2..bagi didikan..makan pakai dia ...belum lagi nak jaga dia bila demam tapi seronokkan...saya takder pengalaman anak beso lg..yg keccik ni pun kekadang haru juga tapi insyaalah boleh...good luck untuk periksa hari ni yek ...

    ReplyDelete
  39. kite tgu adik yg last habis spm je

    then ibu dgn abah dah tak pening pk hal sekolah

    ntt pening pk pasal adik kite nak masuk u pulak. hihi

    ReplyDelete
  40. huh jaga anak kecik fizikal jer yg penat, macam okje cakap. Besar2 ni mental, fizikal jiwa smeua la terlibat, makin besar makin payah.

    ReplyDelete
  41. betul tu kan Kak..bila dep adah besor mental kita plak yg penat...asyik memikir hal depa..hehe..
    dah namanya Ibu & bapa sentiasa inginkan yg terbaik buat mrk..moga mrk paham itu semua..
    Pa'e besor nti mcm manalah sy...huhuhu

    ReplyDelete
  42. Btul tuh kak okje..jge ank mse kecik memg penat kalo die wat slh kite leh tgur or mrh tp ank2 ble dh bsar len plak cre jge..xleh mrh2 sgt tkut len jdnye kan

    ReplyDelete
  43. aje nye bebeno OKje...kecik lain perangai deme...dah beso lain plak ragamnya...sampei ke tua kita kena menempuhnya tu...sbg ibu...sabo je la byk2...:)

    ReplyDelete
  44. singgah mlm..mmg gitulah cabaran menjadi ibu bapa kan ok je...mcm m3h letih melayan ank2 yg masih kecil..esok2 da bsr taktau la cmne pulak

    ReplyDelete