Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 6 May 2014

Lebihan Sos Black Pepper hari tu

Salam Selasa .......

OKje ni sebenarnya malas nak tayang hasil panggangan frozen Ayam, Kamben  yang OKje beli hari tu.
Pandai aje kome yek...... tuduh hasilnya rentung, sebab tulah OKje tak mau tayang! Cis!!!.....cakap jangan sebarang cakap tau! Mabelesssss tau hasilnya!!! Tapi serious beb..... tak rugilah beli frozen marinade kat situ. Harus pergi lagi ni! Lepas ni nak try beli Burung Puyuh pulak!

Bukan beb ...... bukan tak mau tayang, tapi....... hish...... tak sampai hatilah nak tengok PotamVee, Kak Tab dengan Adey Manis terpaksa mop air liuq yang menitik nitik, meleleh bagai atas lantai tu......

OKje tunjukkan lebihan sos black pepper dia ajelah yek....hehe

Itulah dia orang yang masak tak pandai mengagak, adalah sebekas tauhu fa lebih sosnya. Start petang tu jugak mak dah ligat berfikir nak buat apalah lebih sos tu.

Hasilnya tengahari semalam, jadi benda sebelah ni hehe..........

Dah macam Sizzling pun ada hehe.....

Kebetulan masa pergi Tesco hari tu ada beli cendawan shitake......
Pergh!! Memang sebijik rupa Sizzling Mushroom Black Pepperlah....

Jangan dilupakan tabur daun bawang yang baru beli atas lauk mak tu.....hehe....

Psst .....TT...... inilah resepi paling meletop yang OKje rasa dalam penggunaan daun bawang yang tak sampai sebatang tu hehe... Awak kena cuba masak tau! Penat OKje taip ni...

Bahan bahan :
1. Hirisan dada ayam
2. Cendawan basah Shitake
3. 2 biji kentang sederhana di potong dadu dan digoreng
4. Lobak merah potong ikut suka
5. Bawang Holland potong diamond ( tau ke potong diamond macamana? Belasah aje janji jadi 3 segi hehe)
6. Tomato potong diamond
7. Daun bawang
8. 3 ulas bawang putih ( tak payah hiris, hentak je pakai pisau hehe.....)
9. Sedikit halia
10. Sedikit minyak untuk menumis
11. Sos Tiram

Caranya :
1. Tumis bawang putih dan halia, goreng hingga kuning.
2. Masukkan Sos Tiram
4. Masukkan ayam, biarkan hingga masak
5. Masukkan lebihan sos black pepper semalam
6. Masukkanlah bahan lain kecuali tomato
7. Biarkan mendidih baru masukkan tomato, hidangkan dan jangan lupa taburkan daun bawang!......



Macamana nak buat Sos Black Pepper ?
Syaratnya kena makan western dulu hari ni, esok kalau sos lebih baru boleh buat lauk atas tu hehe.....



76 comments:

  1. adoii..alergik tgk gambo makanan skrg neh tau kak!!!

    ReplyDelete
  2. mmg sedap lah okje, baru je melantak benda yg sama dari air tangan ANgah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senanglah KA dah ada chef kat rumah...

      Delete
  3. sedapppnya! hahah...menjadik jugak akak masak ye... sekurang2nya tak rentung... haha..
    kak, kat sini yg ada jual dah merinade tu hanya di Giant. Tu pun atie tak pernah beli lgi...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Giant kat AEON mmg ada Atie tp kurang sedap rasanya...

      Delete
  4. Syukur .. terima kasih la sudi share resipi tu.. tapi nanti balik mak jugak yang tolong masak kan hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tau dah.....anak bujang mana rajin mssak....huhu

      Delete
  5. Wah, tak dapat tengok kambing rentung, dapat tengok hasil saki baki sos black pepper pun dah meleleh air liur ni menitik-nitik tak terlap dek tangan mulusku, OKje :) Bila ada KENTANG aje dalam menu, memang rasa cam gigil-gigil badan ni nak demam kalau tak mencubanya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...tu baru buh kentang ek...belum buh mayonis lagi....kalau tak mesti pengsan terus tak sempat cuba ek...

      Delete
    2. Kasilah rasa dulu barulah kita pengsan.... Hahaha....

      Delete
  6. krokkrek kokkrek perut dh ni.sedapnyaaaa.

    ReplyDelete
  7. Beli kat mana frozeen kambing yg dah siap marined tu hainom .. teringin pulak akak nak membelinya dan mencuba masak tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli kat Saujana Impian CH....Tesco Kajang terus...pas tu jumpa Club house Saujana Impian...dekat dekat shoplot kat situ ada Frozen shop....

      Delete
  8. waduh2 mana tahannnnn hehehe
    lebih baik beli yg frozen.. kalau buat sendiri mau tau tak menjadi ke kannn... (itu kalau cik jah lah)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu cik Jah...cik bedah pun belum pasti harus letak serbuk kunyit jer memanggang hehe

      Delete
  9. cam sedap jer..cam lazat jer..nak rasa boleh?

    ReplyDelete
  10. ok nak cuba resipi OKje pulak...he he he... mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  11. harus buat resepi okje ni..bkn senang nak dpt resepi dr tuan tanah..

    tggu nti knor tayang plk ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tuan tanah bukan reti mssak Knor tulah pasal sellu tk de resepi hehe

      Delete
  12. sungguh dia x nak tayang ! hari ni pun x de . terliuq pun x pe , x posa . heh heh . ok , bila cukup bhn nanti vee cuba yer .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vee sebenarnya okje tak tangkap gambo pun hehe....bukan terlupa tapi entah kenapa yek hari tu......sawan dia hilang tetiba, dahlah masak sorang sorang, lepas tu duk menghidang sorang sorang ...rasa penat dah nak tangkap gambo...emm....selalu pun sorang sorang gakkan...

      Delete
  13. Huishhh.. nampak mengancam menu kali nih.
    terliur pulak tengok menu OKjer haini.. hehehe

    yang menu kambingnye x sempat nak snap gambar kah??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Zura ...entah kenapa tak tangkap gambar hari tu.... rasa menyesal pulak...siap bercoleslaw bagai pulak tu..... Barang yg lepas jangan di kenang hehe...

      Delete
  14. assalam okje..acik tak de lebihan sos lada hitam tu.tak dapat la nak buat kan..hi hi..kat mana nak beli ayam frozen untuk panggang tu okje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Saujana Impian AE.....pernah kr sampai situ? Org kata kat Ramly mart pun ada AE..

      Delete
  15. cendawan shitake..

    ingan jijan..huhu..

    sedap ni okeje masak..harus sedap..wajib sedap ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa ke bendanya ingan jijan tu PB?

      Delete
  16. Salam om jek..kita baru nak bertandang nih...tetiba ada menu bestlak ni yang lapo nih..tgharo gjni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Outstation ke Lizz? Main nyorok nyorok pulak

      Delete
  17. Memasak ni kena kreatif kadang2 lebihan makanan tu boleh jadi satu menu lain yg lebih sedap.

    ReplyDelete
  18. xtunjuk hasil panggangan pun dah telan air liur dua tiga kali..acaner tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cari western nampaknya mlm ni Kniedaz..hehe

      Delete
  19. wah ada resipilah! cam nak cuba juga ni

    ReplyDelete
  20. fuh...menguji iman betul...OKje saja nak kasi org telan air liur tengok...

    ReplyDelete
  21. wahhh okje kasi resepi masak2, wajb try la ni.

    ReplyDelete
  22. Wahhhh....nak kena cuba resepi OKje nie....cuti nie leh ler try msk..sbb kalau wktu kojer mak mentua yg msk...hihihihi.. Tq Okje.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah MIL masih kuat masak lagi RH....boleh ngelat hehe

      Delete
  23. diknom
    hari tu kak Tab tengok kambing mentah
    kat blog diknom ni pun dah terliur bagai
    semalam,kepingin punyer pasal
    kak Tab kenduri lamb chop sizzling kat kedai di lipis ni,
    lepas lah kempunan..
    itu lah ceritanya
    macam tak menarik je kan cerita kak tab ni
    sebab tak ngomong jowo..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Melampau kau kak. Tengok daging mentah pun boleh terliur? Kau ni karnivor tahap berapa dah ni?

      Delete
    2. haha iyo lah
      ndelok kamben mentah pun nyong dhadi laper..
      karnivor ney level telu star haha

      ahh sebok la ko tata
      ko jaga kamben ko makan lada banyok :P

      Delete
    3. Laper kuwei koyo salah jer Tata...opo yok ....ha ngeleih seng tenan hehe...
      lawaklah korang telu star bagai....

      Delete
    4. Mbakyu Nom, Mbakyu Tiha la yang salah. Wohohoh.. nyong seng entok jeneng.

      Hahahah.

      Delete
  24. gambar sipi-sipi pon dah terliur

    ReplyDelete
  25. wahh.. suka! suka! lauk macam nii..

    ReplyDelete
  26. Tgk.. Dh terliur dh tgk gmbor tu... Huhu... ;-)

    ReplyDelete
  27. nak buat k tak ni? sos black pepper ada tersimpan dlm freezer tu tapi tahap kerajinan kita ntuk sehari dua ni ciput..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ciput tak yahlah masak beli jer senang awak pun bizikan...

      Delete
  28. wow....teruja nyer tgok

    ReplyDelete
  29. best juga resepi hainom ni...akak nak cuba lah nanti ...

    ReplyDelete
  30. Mengada tau Okje ni. Kata tak nak bg kami terliur.. tapi dia tunjuk makanan juga.. kang tiba2 terjah rumah Okje kan baru tahu... mesti Okje masak sedap macam ni kalau saya dtang bawa budak berdua ni kan? Hihi..

    Dah lama tak ada cendawan tu dlm rumah ni. Beli masa nak buat sizzling yee mee sblm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje pernah beli cendawan ni sampai berair AN....tak buat apa langsung....rugi jer...
      Haha....eleh bukan terliur sangat pun kan....hehe
      Jangan terjah jer tau mak seram hehe....

      Delete
  31. Assalamulaikum
    Langkah kanan betul nampaknya saya
    Sampai-sampai saja, tuan rumah tengah hidangkan makanan yang sedap-sedap

    ReplyDelete
  32. Nyum2..nnti leh try wat ni.. :)

    ReplyDelete
  33. Itu dia kalau pandai mengolah apa pun lebihan akan jadi sedap juga akhirnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab sayang kanda.....kalau tak, tak terhabis

      Delete
  34. Kak Nom, Jawa British eh?


    Kah kah kah kah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni komen pasal apa?

      Delete
    2. Sibuk aa nak tahu. Huhu.

      K Nom wong Jowo, tapi panganan neh hak British gitu haa.

      Delete
    3. Tab.... nyong bingung jugak nggolek ei opo maksud Jawa British ni hehe....nasib kuey takon Tab

      Delete
    4. Tab la kak seng ncelok nyong Jowo British. Embiyen nyong terkey voice chat nang wassap, ngomong jowo, arek kaei deeh kerungu, for her to sharpen the pronunciation. Deeh balik ngomong, "Asal Jowo mu muni British."

      Hampeh tenan nan.

      Delete
    5. Haha.....oooo kuwei kisah hey....

      Delete
  35. wahh kitar semula namanya ni kan kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'a Deqla.....ingat makanan tak boleh recycle ? Hehe

      Delete
  36. tak tau nak komen apa la okje..
    comfirm sedap hasil lebihan tu.. kalau x masakan blh msak yg lain pulak khen.

    suka benor la baca bahasa jowo kak tab,okje n tata. hiihihi.ngekek gelak ni. :)

    ReplyDelete
  37. ne tengok je pon nak penuh sebaldi liuq cik ne...bak sini sikit..

    ReplyDelete
  38. cendawan tu menggoda sgt..dh la sos blackpepper mmg peberet sy..telan air liur..:)

    ReplyDelete
  39. Wah so melting Okje..pandai "mak" masak...

    ReplyDelete
  40. Haruslah kena makan western jugak nie terliur tengok sayur campuq yg best tuh..:)

    ReplyDelete
  41. Ni namanya resepi tak membazir....jgn dibuang benda yg masih elok.....bila dah masak balik nampak sedaplah pulak.... ;)

    ReplyDelete