Lebihan Sos Black Pepper hari tu
Salam Selasa .......
OKje ni sebenarnya malas nak tayang hasil panggangan frozen Ayam, Kamben yang OKje beli hari tu.
Pandai aje kome yek...... tuduh hasilnya rentung, sebab tulah OKje tak mau tayang! Cis!!!.....cakap jangan sebarang cakap tau! Mabelesssss tau hasilnya!!! Tapi serious beb..... tak rugilah beli frozen marinade kat situ. Harus pergi lagi ni! Lepas ni nak try beli Burung Puyuh pulak!
Bukan beb ...... bukan tak mau tayang, tapi....... hish...... tak sampai hatilah nak tengok Potam, Vee, Kak Tab dengan Adey Manis terpaksa mop air liuq yang menitik nitik, meleleh bagai atas lantai tu......
OKje tunjukkan lebihan sos black pepper dia ajelah yek....hehe
Itulah dia orang yang masak tak pandai mengagak, adalah sebekas tauhu fa lebih sosnya. Start petang tu jugak mak dah ligat berfikir nak buat apalah lebih sos tu.
Hasilnya tengahari semalam, jadi benda sebelah ni hehe..........
Dah macam Sizzling pun ada hehe.....
Kebetulan masa pergi Tesco hari tu ada beli cendawan shitake......
Pergh!! Memang sebijik rupa Sizzling Mushroom Black Pepperlah....
Jangan dilupakan tabur daun bawang yang baru beli atas lauk mak tu.....hehe....
Psst .....TT...... inilah resepi paling meletop yang OKje rasa dalam penggunaan daun bawang yang tak sampai sebatang tu hehe... Awak kena cuba masak tau! Penat OKje taip ni...
Bahan bahan :
1. Hirisan dada ayam
2. Cendawan basah Shitake
3. 2 biji kentang sederhana di potong dadu dan digoreng
4. Lobak merah potong ikut suka
5. Bawang Holland potong diamond ( tau ke potong diamond macamana? Belasah aje janji jadi 3 segi hehe)
6. Tomato potong diamond
7. Daun bawang
8. 3 ulas bawang putih ( tak payah hiris, hentak je pakai pisau hehe.....)
9. Sedikit halia
10. Sedikit minyak untuk menumis
11. Sos Tiram
Caranya :
1. Tumis bawang putih dan halia, goreng hingga kuning.
2. Masukkan Sos Tiram
4. Masukkan ayam, biarkan hingga masak
5. Masukkan lebihan sos black pepper semalam
6. Masukkanlah bahan lain kecuali tomato
7. Biarkan mendidih baru masukkan tomato, hidangkan dan jangan lupa taburkan daun bawang!......
Macamana nak buat Sos Black Pepper ?
Syaratnya kena makan western dulu hari ni, esok kalau sos lebih baru boleh buat lauk atas tu hehe.....
OKje ni sebenarnya malas nak tayang hasil panggangan frozen Ayam, Kamben yang OKje beli hari tu.
Pandai aje kome yek...... tuduh hasilnya rentung, sebab tulah OKje tak mau tayang! Cis!!!.....cakap jangan sebarang cakap tau! Mabelesssss tau hasilnya!!! Tapi serious beb..... tak rugilah beli frozen marinade kat situ. Harus pergi lagi ni! Lepas ni nak try beli Burung Puyuh pulak!
Bukan beb ...... bukan tak mau tayang, tapi....... hish...... tak sampai hatilah nak tengok Potam, Vee, Kak Tab dengan Adey Manis terpaksa mop air liuq yang menitik nitik, meleleh bagai atas lantai tu......
Itulah dia orang yang masak tak pandai mengagak, adalah sebekas tauhu fa lebih sosnya. Start petang tu jugak mak dah ligat berfikir nak buat apalah lebih sos tu.
Hasilnya tengahari semalam, jadi benda sebelah ni hehe..........
Dah macam Sizzling pun ada hehe.....
Kebetulan masa pergi Tesco hari tu ada beli cendawan shitake......
Pergh!! Memang sebijik rupa Sizzling Mushroom Black Pepperlah....
Jangan dilupakan tabur daun bawang yang baru beli atas lauk mak tu.....hehe....
Psst .....TT...... inilah resepi paling meletop yang OKje rasa dalam penggunaan daun bawang yang tak sampai sebatang tu hehe... Awak kena cuba masak tau! Penat OKje taip ni...
Bahan bahan :
1. Hirisan dada ayam
2. Cendawan basah Shitake
3. 2 biji kentang sederhana di potong dadu dan digoreng
4. Lobak merah potong ikut suka
5. Bawang Holland potong diamond ( tau ke potong diamond macamana? Belasah aje janji jadi 3 segi hehe)
6. Tomato potong diamond
7. Daun bawang
8. 3 ulas bawang putih ( tak payah hiris, hentak je pakai pisau hehe.....)
9. Sedikit halia
10. Sedikit minyak untuk menumis
11. Sos Tiram
Caranya :
1. Tumis bawang putih dan halia, goreng hingga kuning.
2. Masukkan Sos Tiram
4. Masukkan ayam, biarkan hingga masak
5. Masukkan lebihan sos black pepper semalam
6. Masukkanlah bahan lain kecuali tomato
7. Biarkan mendidih baru masukkan tomato, hidangkan dan jangan lupa taburkan daun bawang!......
Macamana nak buat Sos Black Pepper ?
Syaratnya kena makan western dulu hari ni, esok kalau sos lebih baru boleh buat lauk atas tu hehe.....
nampak sedap
ReplyDeleteadoii..alergik tgk gambo makanan skrg neh tau kak!!!
ReplyDeletePregnent yeh....
Deletemmg sedap lah okje, baru je melantak benda yg sama dari air tangan ANgah hehehe
ReplyDeleteSenanglah KA dah ada chef kat rumah...
Deletesedapppnya! hahah...menjadik jugak akak masak ye... sekurang2nya tak rentung... haha..
ReplyDeletekak, kat sini yg ada jual dah merinade tu hanya di Giant. Tu pun atie tak pernah beli lgi...hihi
Kat Giant kat AEON mmg ada Atie tp kurang sedap rasanya...
Deletewow!!!sedap ni amoy
ReplyDeleteSyukur .. terima kasih la sudi share resipi tu.. tapi nanti balik mak jugak yang tolong masak kan hahahaha :D
ReplyDeleteDah tau dah.....anak bujang mana rajin mssak....huhu
DeleteWah, tak dapat tengok kambing rentung, dapat tengok hasil saki baki sos black pepper pun dah meleleh air liur ni menitik-nitik tak terlap dek tangan mulusku, OKje :) Bila ada KENTANG aje dalam menu, memang rasa cam gigil-gigil badan ni nak demam kalau tak mencubanya :D
ReplyDeleteHehehe...tu baru buh kentang ek...belum buh mayonis lagi....kalau tak mesti pengsan terus tak sempat cuba ek...
DeleteKasilah rasa dulu barulah kita pengsan.... Hahaha....
Deletekrokkrek kokkrek perut dh ni.sedapnyaaaa.
ReplyDeleteBeli kat mana frozeen kambing yg dah siap marined tu hainom .. teringin pulak akak nak membelinya dan mencuba masak tu :)
ReplyDeleteBeli kat Saujana Impian CH....Tesco Kajang terus...pas tu jumpa Club house Saujana Impian...dekat dekat shoplot kat situ ada Frozen shop....
Deletewaduh2 mana tahannnnn hehehe
ReplyDeletelebih baik beli yg frozen.. kalau buat sendiri mau tau tak menjadi ke kannn... (itu kalau cik jah lah)
Betul tu cik Jah...cik bedah pun belum pasti harus letak serbuk kunyit jer memanggang hehe
Deletecam sedap jer..cam lazat jer..nak rasa boleh?
ReplyDeleteok nak cuba resipi OKje pulak...he he he... mesti sedap ni...
ReplyDeleteharus buat resepi okje ni..bkn senang nak dpt resepi dr tuan tanah..
ReplyDeletetggu nti knor tayang plk ye..
Sebab tuan tanah bukan reti mssak Knor tulah pasal sellu tk de resepi hehe
Deletesungguh dia x nak tayang ! hari ni pun x de . terliuq pun x pe , x posa . heh heh . ok , bila cukup bhn nanti vee cuba yer .
ReplyDeleteVee sebenarnya okje tak tangkap gambo pun hehe....bukan terlupa tapi entah kenapa yek hari tu......sawan dia hilang tetiba, dahlah masak sorang sorang, lepas tu duk menghidang sorang sorang ...rasa penat dah nak tangkap gambo...emm....selalu pun sorang sorang gakkan...
Deleteboleh cuba nie..:)
ReplyDeleteHuishhh.. nampak mengancam menu kali nih.
ReplyDeleteterliur pulak tengok menu OKjer haini.. hehehe
yang menu kambingnye x sempat nak snap gambar kah??
Ye Zura ...entah kenapa tak tangkap gambar hari tu.... rasa menyesal pulak...siap bercoleslaw bagai pulak tu..... Barang yg lepas jangan di kenang hehe...
Deleteassalam okje..acik tak de lebihan sos lada hitam tu.tak dapat la nak buat kan..hi hi..kat mana nak beli ayam frozen untuk panggang tu okje
ReplyDeleteKat Saujana Impian AE.....pernah kr sampai situ? Org kata kat Ramly mart pun ada AE..
Deletecendawan shitake..
ReplyDeleteingan jijan..huhu..
sedap ni okeje masak..harus sedap..wajib sedap ..
Apa ke bendanya ingan jijan tu PB?
DeleteSalam om jek..kita baru nak bertandang nih...tetiba ada menu bestlak ni yang lapo nih..tgharo gjni..
ReplyDeleteOutstation ke Lizz? Main nyorok nyorok pulak
DeleteMemasak ni kena kreatif kadang2 lebihan makanan tu boleh jadi satu menu lain yg lebih sedap.
ReplyDeletextunjuk hasil panggangan pun dah telan air liur dua tiga kali..acaner tu?
ReplyDeleteKena cari western nampaknya mlm ni Kniedaz..hehe
Deletewah ada resipilah! cam nak cuba juga ni
ReplyDeletefuh...menguji iman betul...OKje saja nak kasi org telan air liur tengok...
ReplyDeletewahhh okje kasi resepi masak2, wajb try la ni.
ReplyDeleteWahhhh....nak kena cuba resepi OKje nie....cuti nie leh ler try msk..sbb kalau wktu kojer mak mentua yg msk...hihihihi.. Tq Okje.... :)
ReplyDeleteUntunglah MIL masih kuat masak lagi RH....boleh ngelat hehe
Deletediknom
ReplyDeletehari tu kak Tab tengok kambing mentah
kat blog diknom ni pun dah terliur bagai
semalam,kepingin punyer pasal
kak Tab kenduri lamb chop sizzling kat kedai di lipis ni,
lepas lah kempunan..
itu lah ceritanya
macam tak menarik je kan cerita kak tab ni
sebab tak ngomong jowo..hehe :)
Melampau kau kak. Tengok daging mentah pun boleh terliur? Kau ni karnivor tahap berapa dah ni?
Deletehaha iyo lah
Deletendelok kamben mentah pun nyong dhadi laper..
karnivor ney level telu star haha
ahh sebok la ko tata
ko jaga kamben ko makan lada banyok :P
Laper kuwei koyo salah jer Tata...opo yok ....ha ngeleih seng tenan hehe...
Deletelawaklah korang telu star bagai....
Mbakyu Nom, Mbakyu Tiha la yang salah. Wohohoh.. nyong seng entok jeneng.
DeleteHahahah.
gambar sipi-sipi pon dah terliur
ReplyDeletewahh.. suka! suka! lauk macam nii..
ReplyDeleteTgk.. Dh terliur dh tgk gmbor tu... Huhu... ;-)
ReplyDeletenak buat k tak ni? sos black pepper ada tersimpan dlm freezer tu tapi tahap kerajinan kita ntuk sehari dua ni ciput..
ReplyDeleteKalau ciput tak yahlah masak beli jer senang awak pun bizikan...
Deletewow....teruja nyer tgok
ReplyDeletebest juga resepi hainom ni...akak nak cuba lah nanti ...
ReplyDeleteResepi biasa je SI....
DeleteMengada tau Okje ni. Kata tak nak bg kami terliur.. tapi dia tunjuk makanan juga.. kang tiba2 terjah rumah Okje kan baru tahu... mesti Okje masak sedap macam ni kalau saya dtang bawa budak berdua ni kan? Hihi..
ReplyDeleteDah lama tak ada cendawan tu dlm rumah ni. Beli masa nak buat sizzling yee mee sblm ni.
Okje pernah beli cendawan ni sampai berair AN....tak buat apa langsung....rugi jer...
DeleteHaha....eleh bukan terliur sangat pun kan....hehe
Jangan terjah jer tau mak seram hehe....
Assalamulaikum
ReplyDeleteLangkah kanan betul nampaknya saya
Sampai-sampai saja, tuan rumah tengah hidangkan makanan yang sedap-sedap
Nyum2..nnti leh try wat ni.. :)
ReplyDeleteItu dia kalau pandai mengolah apa pun lebihan akan jadi sedap juga akhirnya..
ReplyDeleteSebab sayang kanda.....kalau tak, tak terhabis
DeleteKak Nom, Jawa British eh?
ReplyDeleteKah kah kah kah.
yang ni komen pasal apa?
DeleteSibuk aa nak tahu. Huhu.
DeleteK Nom wong Jowo, tapi panganan neh hak British gitu haa.
Tab.... nyong bingung jugak nggolek ei opo maksud Jawa British ni hehe....nasib kuey takon Tab
DeleteTab la kak seng ncelok nyong Jowo British. Embiyen nyong terkey voice chat nang wassap, ngomong jowo, arek kaei deeh kerungu, for her to sharpen the pronunciation. Deeh balik ngomong, "Asal Jowo mu muni British."
DeleteHampeh tenan nan.
Haha.....oooo kuwei kisah hey....
Deletenyum nyum...
ReplyDeletewahh kitar semula namanya ni kan kak..
ReplyDeleteHa'a Deqla.....ingat makanan tak boleh recycle ? Hehe
Deletetak tau nak komen apa la okje..
ReplyDeletecomfirm sedap hasil lebihan tu.. kalau x masakan blh msak yg lain pulak khen.
suka benor la baca bahasa jowo kak tab,okje n tata. hiihihi.ngekek gelak ni. :)
ne tengok je pon nak penuh sebaldi liuq cik ne...bak sini sikit..
ReplyDeletecendawan tu menggoda sgt..dh la sos blackpepper mmg peberet sy..telan air liur..:)
ReplyDeleteWah so melting Okje..pandai "mak" masak...
ReplyDeleteHaruslah kena makan western jugak nie terliur tengok sayur campuq yg best tuh..:)
ReplyDeleteNi namanya resepi tak membazir....jgn dibuang benda yg masih elok.....bila dah masak balik nampak sedaplah pulak.... ;)
ReplyDeleteso sweet
ReplyDeletevalentines day cards
valentines day images
happy valentine
valentines day quotes
thanksgiving day
valentine’s day
happy valentine’s day
valentiney
valentine day
boutonniere