Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 7 May 2014

Rabu dengan suara

Salam Rabu dengan suara....

Dapat surat ni semalam.......... Cepat cepat mak masak nasi pagi pagi subuh tadi! Rupanya pukul 10 baru tak de letriknya hehe.... Gitulah gayanya kalau baca tapi tak fokus! Padahal banyak kali jugak OKje tengok surat ni. Yelah ..... nama pun tengok bukan baca yek. Kalau anak yang buat gini dah lama kena marah ni hehe...


Nampak gayanya seharianlah Mama Zir lepaking kat AEON ni, Papa Zir pun tak makan rumah malam ni! Yeay!! hehe....

Dia dah mai dah nampaknya tu...... Mula mula kita ambik buah mangga duluuuuu.......hehe....


Pokok mangga ni rasanya jiran sebelah yang tanam. Buah dia boleh tahan lebat, tapi tulah...... masam!! Tuannya pulak jarang balik, sekali sekala je. So ala ala wakaflah jadinya. Masa pertama kali berbuah dulu, jiran lain bangsa kat taman ni bukan main lagi mengaitnya sampai berplastik plastiklah tak mengira malu walaupun duduknya pokok ni depan rumah orang. ( Salah satu bagusnya sikap bangsa mereka tu kan....'grab the opportunity' ). Tapi bila dah tau masam agaknya, jarang dah OKje nampak mereka mengait lagi.
Mak tak kisah pun......sebab masam hehe .....kalau manis kalooo......hehe

Jiran sebelah jugak yang amal jariahnya tidak putus kan.....

Ahhhhh.......dah blackout dahhhhhh......


52 comments:

  1. kaitlah sebiji dua,buat kerabu mangga..

    tuan tanah tak kisah kut..tapi mesti minta izin dulu yuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dia dah bagi keizinan sepenuhnya Knor....belimbing buluh depan rumah dia pun sama...lebat! Nak ambik, ambiklah...dia pesan

      Delete
    2. oo ader blimbing buluh skali yer., aku nk bleh., nk rebus buat smbal hitam huhu

      Delete
    3. Boleh..... suruh Juwita buat sambal hitam, ko mmg tak tak yah mimpilah nak masak....hehe....

      Delete
  2. best kalau surat tu sampai kat tempat kerja...hehe...nampak benor pemalas..hihi..
    happy lepaking ya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Sura dulu masa Okje keje suka betul kalau office black out hehe

      Delete
  3. Kembang pipi cerita mangga masam ni Mama Zir!

    ReplyDelete
  4. lama black out tu hainom....memanglah xleh duk dlm rumah....panasss..
    kalau akak lah hainom lagi masam lagi lah mengancam....baru ada kik buat sambal belacan atau kerabu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak lama SI adalam dalam 1 1/2 jam...tak sempat pun pergi lepaking hehe...

      Delete
  5. dah black out lah ni kak?? kat sini pun mcm musim black out lah..ntah kenapa...huhu..
    mangga masam ke manis klu sy main makan je kak..haha..sukaaa

    ReplyDelete
  6. kilangwon .. hainom ..
    iso lali yor psl karen orak enek ..
    nasib baik awan .. angger mbengi ..
    turo enggo kipas tangan wae layor

    pernah kerungo kilangwon dak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. odak ngerti opo yo kilangwon.... keliwon ngertilah....

      Delete
  7. masam wat jeruk sedap gak tu..

    ReplyDelete
  8. cakap pasal masak nasi ni teringat godok ei sego..kah kah kah

    saiki geni orak enek la yo diknom,
    panas jepret kuwey

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyong salute kambek kuwey Tab....wong Lipis iso ngomong Jowo...agak ey Siti Nurhaliza nek di ajar ngomong Jowo nyeplas nyeplus ngomong ngey hehe

      Delete
  9. seb baik dpt notis kan okje...kalo tak dpt, menjajau gak tetibe blackout heheheeh

    heheh lawak plak tang isu mengaut jiran tu...dah tau masam terus tak amik dah....sedap buat sambal tu okje...takpun jerukkan dgn air gula....sedap wooo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best jugak Lieya ada alasan beli lunch tak yah masak hehe...
      Pernah dah buat jeruk dulu....tak berhabis setahun ....membazir gula jer...OKje yg tak reti buat kot...Nak buatkan kena simpan peram simpan semalaman balik...tak sabau mak! hehe

      Delete
  10. assalam okje..nasib baik dapat notis..kot tak..terkejut tiba2 tak de kan..

    ReplyDelete
  11. apalagiiii pi lah ukur jalan jejauh sikit.. takkan ke giant je kot hehehe
    uisshhhh mangga masam tu cik jah mmg tak berapa bekenan.. kalau manis mmg cik jah boleh mkn sampai berkilo2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan hang yg boleh telan mangga manis sampai berkilo kilo Jah...cik Bedah pun boleh hehe

      Delete
  12. yang masam2 sedap buat kerabu kak..pernah try tak kerabu bersantan...org trg panggil pecal mangga

    ReplyDelete
  13. Sedapnyeeee mangga!
    dulu depan umah zura ade pokok mangga gak.
    ponn selalu gak kena jolok dek india2 kawasan tuh.
    skrg zura dh tebang dah pokok mangga tuh.
    sebab malas nak sapu daun nye yang berguguran. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap tapi kalau manis Zura...kalau masam mengenyit ngenyit mata ni menahan

      Delete
  14. Rumah kanda sekarang ni pun mewah dgn buah mangga. Abang ambil kat tempat kerja sebab landscaping dia tanam banyak pokok mangga. Yg bulat, bujur, besar, kecik semua ada...

    ReplyDelete
  15. OKje lepaklah jauh sikit, asyik AEON jer...hew hew hew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu sebab tak boleh jauh jauh OKje ni buta jalan Farah.... Keduanya budak budak kan sekolah...tak boleh nak merayau...

      Delete
  16. Lama tu boleh gi melawat kawasan. Dari pukul 10 pagi sampai 8 malam. Keluar masuk panggung pun leh buat hattrick nih. Nape tak roger-roger, boleh saya pandu arah ke KLCC :) Kata nak main skodeng-skodeng kat KLCC :)

    Tang mangga ni saya kurang sikit. Kalau ada pokok ciku depan rumah, mahulah nak juga claim kita yang tanam walaupun pegang biji benih pun tak pernah. Baru terfikir nak tanam lada hidup ler okje ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmmm nak pergi AEON depan rumah pun tak sempat..... dah ok dah blackoutnya....
      Pergh!! Nak skodeng kat KLCC aje..... kat AEON BIG kat AEON BMC yang cikai tu tak mau...huhu....
      Lamalah tak makan ciku...hari tu my mom makan ciku dah terceri beri....ohhh dugaan sungguh kena mengemop...kakak kitalah yang kena masa tu sebab giliran dia.....Ampunkan dosa kami Ya Allah ...eh? tetiba....lari tajuk...
      Tak yahlah tanam cili buat penat jer...sure tak hidup tu lagi lagi orang tu yg tanam....lupakan....beli jer!

      Delete
    2. Hah, itulah mengikut kata surat 10 pagi sampai 8 malam so kita pun expect OKje akan hilang dari radar alam maya selama itu. Bagi suggestion aje.... Aeon BMC memang tak bestlah OKje. Lebih baik gi Aeon Salak Selatan tu ... lagi haven rasanya ....leh main tengteng apa!

      Macam tau-tau aje yang kita ni tangan tak hijau macam Hulk. Bagilah semangat sikit orang nak cuba tanam pokok cili nih ...

      Delete
  17. kalo x dibaca surat tu.. camne lah cara akak tgk? hahhhaa.. bkn tulisan tgn pun nk tgk cantik ke x..kohkohkohkoh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok tarik jer Deqla...hehe...masa tengok jugak tap tertukar le tu...sepatutnya start pukul 10 ni baca terbalik hehe...

      Delete
  18. Salam singgah & Salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  19. tu la len kali baca betoi betoi. hihi
    ini main nengok aje ye

    ReplyDelete
  20. Singgah pagi di sini dengan pesanan lain kali fokus..he..he

    ReplyDelete

  21. Thanks, we appreciate your articles. Good day! DB Product Review

    ReplyDelete
  22. woooowoo...cik pulak tak kisah lah masam ke manis..cik bantai je,asal nama nya mangga...tapi beli lah kat pasar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okje kalau teringin beli kat Tesco Cik yg dah siap potong tu....tabur asam emmm sodap!

      Delete
  23. sebelum buat keje ...kita makan mangga ni dulu...heheh..kasi tenaga... noe mmg x minat mangga yg masam2 ni...

    ReplyDelete
  24. masam2 pun buat jeruk sedap per., haha btul la tu sape suh tengok jer xbaca tul2., hehehe

    ReplyDelete
  25. depan rumah saya ni pun ada pokok pelam yang orang sebelum ni tanam
    tapi orang sebelah rumah pula buat muka kurang malu
    lantaklah kan, bukan pokok saya pun

    eh okje, saya nominated okje untuk liebster award
    okje boleh tengok details dia dalam link yang saya sertakan di sini
    sudi-sudikanlah participate, tapi tak ada paksaan tau =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak tak mintak sebijik dua ke YY....hehe
      Dah dua orang dah nominate benda ni....emmm...tengoklah nanti....macamana

      Delete
  26. sempat lagi tu lepak dekat mall..pasal mangga tu sama macam kt opis sy ni..klu bley amik kemain byk serupa nak pi jual.klu mnta apa salahnya.lgpun kawsan opis ni kawasan larangan apa..masuk ambil dah kira ceroboh dah tu..mmg buahnya sedap..kami2 yg kerja kt sini pun tak sibuk,org luar yg ketagih..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jadi pun PK.....sebab jap sangat blackoutnya...
      Hehe....nak juallah tu agaknya

      Delete
  27. Haha.. biasa tu kalau salah baca, eh tak baca abis apa yg terkandung.. tapi dlm kes Okje ni kira satu benda baik juga kan.. bolehla ambil peluang jalan2 ya..

    best kalau dapat guna mangga masam buat sambal.. meh sikit ...

    ReplyDelete
  28. Heheheh...boleh tak baca btul2 notis tuh yer...oklah dpat melepak free2 kan...
    kemain lg pencopek mangga2 tuh kan..siap naik tuh lagi tuh..orang yg mencuri tulang yer mencuri mangga lak...heheh,..?

    ReplyDelete
  29. mudah2an kt ini xder gangguan elektik, cuaca krg ni tgh panas melampau..

    ReplyDelete
  30. Berliur terus dengar mangga masam tu pulak... napa tak ambik buat jeruk ke kerabu ke....hehe

    ReplyDelete
  31. Dah seminggu entri ni baru sempat singgah. Sibuk mnguruskan husben di hkl. Ok je ddk mana ye. Jom la kita adakan group whatsapp geng geng blogger. Mesti meriah.

    ReplyDelete