Serunding Daging
Salam Jumaat....
Hari ni mak malas nak tulis banyak banyak, cuma nak tanya korang satu jer, dah beli Serunding ke belum? Tak kisahlah Serunding Daging ke Serunding Ayam ke Serunding Ikan pun. Pokoknya Serunding. Kalau tanya mak, mak lebih suka Serunding Daging. Lebih sikit kolestrolnya hahaha......
Puasa dah dekat dah ni, kang tak sempat masak sahur, tale ajelah Serunding . Kalau dah terpaksa, makan Serunding dengan nasi pun sodap sangat weyh!
Serunding Daging |
Mak dah beli, beli dengan jiran. Setengah kilo. harga Rm45 henggit you. Daging fresh katanya. Mahal ke murah ? Mak pun tak tahu. Cuba tanya mek Kelate, Cik Nor, tak pun tanya mek Ganung, Yaya Azura, Bijen tak payahlah tanya sebab dia tengah dalam pantang. Nak tengok kopok leko pun susah haha.......
Yelah kan, mana tak mahalnya Serunding ni, ingat senang ke nak buat Serunding? Berpeluh seluruh badan 5 hari baru siap jadi Serunding tau haha..... Tak caya tanya Tokey Serunding Ikan Nor Azimah.
Tanya mak apa yang mak tahu? Selpie bolehlah hihi......
Salam Jumaat kak..
ReplyDeletewahh..awal juga tu beli serunding..klu kmi takut serunding habis dulu, raya tak lagi..haha... selalu klu balik Melaka, mertua bagi bekal serunding ayam & daging buat sendiri buat kmi...hihik.. jadi takyah pikir nak beli...
atie lebih suka yg daging.. tapi mcm mahal plak rm45 setengah kilo kak..huhu
Alahaiiii...kecur ailio plak nengok serunding tu. Makan ngan nasi panas2 pastu letak kicap. Perghhhh... Bertambah2 nasi dibuatnya nih.
ReplyDeleteHarga serunding memang agak mahal. Tapi bila fikirkan kalau nak buat sendiri memang tak mampu, pasrah je la bayo, dah nak makan, kan? :)
ReplyDeleteDah standby serunding ya nom...ok gak kalau dah kelamkabut nak masak sahur ada serunding boleh juga mkn dgn nasi.
ReplyDeleteMemang lah mahal kot 45 tu tapi nak buat sendiri ,berpeluh ketiak juga :-)
rasa ok dh harga tuh.... mmg ssh nk serunding daging nih kan kak nom
ReplyDeletedana lak jenis suke serunding kelapa kalu nk selera mkn heheheh nk rasa daging boh je daging kisar dlm serunding kelapa tuh
Serunding free yang Kak Ton dapat raya tahun lepas pun masih ada lagi rasanya dalam petisejuk, Mak. Bukan besar mana pun, besar bekas tempat simpan kuih tu aje. Rasanya Kak Ton tak belilah. Takda siapa yang makan pun. Kak Ton seorang aje yang selalu makan sambil meratap nasib!
ReplyDeleteMasa kak Zai berulang ke Pantai Timur dulu adalah pergi ke kilang serunding. Harga agak murah boleh dapat rm50 sekilo masih dalam dulang belum dipacking. Mungkin disebabkan selalu sangat kak zai dah jadi jemu.
ReplyDeleteBestnya..nak beli jugak ni..buat stok masa bulan puasa
ReplyDeleteSalam nom ..
ReplyDeleteKt rumah memang ada stok serinding.
Utk guna sarapan pagi mudah, letak kt roti gardeñia jer ..
Salam nom ..
ReplyDeleteKt rumah memang ada stok serinding.
Utk guna sarapan pagi mudah, letak kt roti gardeñia jer ..
Ni klu kat sabah .. serunding ni sedap buat inti kelupis .. tetiba tak sabar nak raya .. hehe
ReplyDeleteSerunding penyelamat sahur ye Nom..
ReplyDeleteTapi kat rumah CH..
Non ado yg suko..
Nanti jadi macam MD..
Sendiri meratap nasib utk menghabisnya huhuhu..
Baik CH buat sambal tumis ikan bilis atau pun sambal hitam pahang..
Ado jugak yg suko hahhaha
betul tu kalau tak sempat nak masak untuk sahur, serunding boleh jadi penyelamat, sedap pun sedap, silap2 bertambah makan walaupun sahur hehehe,orang kata pagi2 tak lalu makan tapi saya haish bila2 pun laju je
ReplyDeleteSedap serunding buat bekal puasa. Kalau di kelantan tempat serunding sedap orag kata kat kampung laut betul ke akak?
ReplyDeleteUitttt, toke serunding ikan tuh, aminnn...
ReplyDeleteTapi mmg lama nk tggu kering, nk buatnya tklah leceh mana, lebuh je sume dlm koli, tapi bab nk tunggu kering, kalo masih basah tu, tinggal je, bila dh beransur kering tuh, kalo tak dikuca alamat berkeraklah montot kuali den.
Mane tok laki aku nih?
tengok serunding anom ingat nak raya je ni
ReplyDeletememang time sahur, time takde selera nampak serunding macam ni
mesti dan dan ada selera ni anom
tambah lagi letak ikan masin mesti lebih power ranger ni
Anom cyg alamat please!!
ReplyDeleteni email kaknoor ya
nooriahabdullah@gmail.com
buat stok serunding ni baguslah...
ReplyDeletemakan dgn nasi panas2...terbuka selera
klau nur suka cicah dgn roti, aduh terliuh pulak...
Owhh dekat rumah mak jilap kira serunding ni makanan wajib ye time puasa..kami kt utara ni time raya pun susah nk jumpa serunding.hahaha
ReplyDeleteOkje.. ejaan betul serondeng.. haha.. saja sb keluar exm tengah tahun hari tu, ,tak ada seorang pun murid saya yang tahu serunding tu ejaan salah.. haha.. sedih cikgu tanda.. padahal cikgu pun sblm tu ingat ejaannya serunding gak.. huhu.
ReplyDeleteKalau kilang serondeng kat area pasir mas, dapat beli rm 26 setengah kg utk daging tempatan.. klau 1kg maknanya rm 52.. haha.. beli kat kilang pastila murah.
selpie pon ok lah mak.tahu juga. ada juga yg tak tahu selpie. haaa, acaner ??
ReplyDeletesedap sangat mkn serunding dgn nasi panas panas mak. layan je.
tak pon buat nasi goreng. pon sodap eh !!
tahun ni xda bekalan serunding dah sbb selalunya ayah saya ikut arwah sepupu ke kelantan ambil stok serunding daging utk jualan hari raya. huhuhu
memang harge nya mcm itu mak.. jnji sodap masuk tekak.plg penting tak yah susah susah keletang keletung dinihari nak masak. hihihi
jarang spare serunding masa bulan puasa
ReplyDeletetahun ni cadang nak buat sambal goreng bilis kering2 tu mak
sedap tau makan ngan nasik panas
makan ngan bubur lambuk masa buka pun sodap mak hihi
Taim bersahur bila hujung2 waktu...cantik ni....terdesakkk kata org...
ReplyDeleteklu kat umah ni , menu yg plg mudah sup sayur dgn telur goreng ler klu lambat bangun ... memang berpeluh buat serunding daging tu ...
ReplyDelete