Akibat banyak kali tengok Roti Jala
Salam Rabu......
Akibat banyak kali tengok gambar Roti Jala kat blog kengkawan dan akibat tak dapat makan Roti Jala masa jiran tetangga mak datang rumah hari tu, kan mak dah menjala petang semalam.
Apa? Ingat Yati sorang yang rajin menjala? Mak pun rajin jugak tau! Tak kiralah bentuk kejadian akhirnya tu macam lempeng ke hape...... yang penting dia bergulung hihi....
Kebetulan pulak masa pergi DIY semalam nampak benda ni. Tambah bersemangatlah lagi hasrat nak menjala petang semalam. Mak guna resepi Roti Jala Yati. Memang sedaplah ko punya Roti Jala tu Tie. Lembutnya sampai pagi ni weyh!
Bahan :
* 3 cawan tepung gandum
* 3 cawan santan/susu cair + air
* 1 biji telur
* 1 biji telur
* 2 1/2 sudu besar minyak
* 1 sudu kecil garam
* sedikit pewarna
Senang rupanya guna tube atas tu daripada guna benda kuning bawah ni. Tepung pun tak bereceh receh weyh....
Ini ajelah yang tinggal pagi ni selepas mak makan 3 ketul tadi. Memasing tak mau makan, baiklah mak yang habiskan daripada membazir. Ye dak....
amboi makkk...seksi nye roti jala! Cicah cicah time panas perghhh...licin kauuuu~
ReplyDeletedekat DIY ada jual ek, nak cari la
ReplyDeletekat shopping centre semua da jual tiub ni.
Deletemudah, kan?
Memang sekarang rata-rata org dah guna yg botol gini dinda.
ReplyDeleteKalau kenduri-kendara senang cepat siap. Lepas blend masuk dlm botol boleh buat berkeping-keping. Gulung cecah kari sedapnyaaaaa.
betul kak.
Deleteblend... masuk dlm tiub. jala jala ikan la kita.
dapur pun tak sememeh!
nyumm..sedapnya roti jala,buat sendiri puas hati..boleh dapat banyak dan makan berkali-kali
ReplyDeleteMultipurpose tiup tu canggih laaaaaa...gadget mcm ni yg julia nak cari...wahhhhhhhhhh sedap ye
ReplyDeleteSenangnya ada bekas cam gini..kerja jd cepat n kemas aja dapur kita
ReplyDeleteTak sabar nk buat roti la..sedapnya
Akak pun dah lama beli acu roti jala tu nom tapi akak buat guna tu tak cantek lah jadinya....tengok dorang buat semua comel2 jadinya kan.Akhirnya akak balik asal guna yg kuning tu je.Boleh lah utk mkn sekeluarga tapi kalau nk buat utk orglain pengsan org tngk....hihiii.
ReplyDeleteAkak pun dah lama beli acu roti jala tu nom tapi akak buat guna tu tak cantek lah jadinya....tengok dorang buat semua comel2 jadinya kan.Akhirnya akak balik asal guna yg kuning tu je.Boleh lah utk mkn sekeluarga tapi kalau nk buat utk orglain pengsan org tngk....hihiii.
ReplyDeletekak. kena prektis lebih.
Deletemak aida guna memula memang ke lautan hindi roti jala dia.
pastu ok dah...
ni yg rasa nk try bt jgk nih... k nom nih tau saja je goda2 i
ReplyDeletetp yg last tuh naper mcm lempeng je bentuknya takde jaring2 pun
Rajin betul Mak menjala ya. Takpalah untuk makan diri sendiri sesekali menjala apa salahnya. Takda salah pun!
ReplyDeleteOh, kalau tak baca blog tak tahu pun boleh juga guna benda alah tu buat menjala ya! Ni yang Kak Ton rasa teruja nak mencuba juga. Cakap ajelah, bila betul-betul datang terujanya tak tahulah!
Bulan pose baru ni den sempat menjala dua kali
ReplyDeleteBulan pose baru ni den sempat menjala dua kali
ReplyDeletekite beli kat kedai RM2 je dulu ... mmg mudah guna yg botol tu
ReplyDeletedah lama saya tak menjala. dulu2 pakai acuan yang bawah tu. guna botol belum pernah lagi. tak comot dapur ye mak, nanti boleh lah saya cuba. tapi tak tahulah bila, botolnya pun tak ada.
ReplyDeletemasa mak menjala tu, sambil golek-golek punggung tak? haha...
Ingat menjala kat sungai.
ReplyDeleteCuma atas kuali aje.
Sedap tu, lagi kalau ada kari kambing.
Wah... terlajak rajin ko nom..
ReplyDeleteMenjala gitew...
Kan kan ..
Lembut roti jala tu smpi pagi esok hahaha 😆😆😂
CH mmg guna botol tu nom..
Senang bangat..
Nabil pun boleh tolong menjala..
😆😆😅
Kari ko mengancam lah nom..
Rasa nak menjala balik..
bstnya roti jalan
ReplyDeletetahniah mak...
ReplyDeletewiwit, dah pandai menjala skrang...
wah! bestnya berjala-jala..hehe
ReplyDeletesaya take penah lagi buat sendiri
nak cuba buat jugalah lain kali
kite dah lama pakai bekas cam botol tu mak...senang keje dah takde menitik2 tepung nye kan...pastu kalau bancuhan tak abis campak dulu dalam peti ais esok2 dah masak bole goreng je terus...pasni kalau rajin x payah buat jala dah...terus je buat pukat harimau lagi gempak nyah...hahahaha...buwekkkk
ReplyDeletebenar tu kak.
Deletetak kotor dapur ekk.
takde menitik nitik mcm guna acuan tradisional tu.
Sedapnya..tak.pernah terpikir nak guna peralatan tube tu..nak cuba jugak lah
ReplyDeleteMacam lempeng la mak.macam kue dadar pun ada.hahaha..yg penting sedap ye dok
ReplyDelete