Kisah Daging dari Dapurku
Salam Khamis.....
Masa Raya Haji hari tu mil ada buat akikah untuk cucu cucunya. Makanya banyak jugaklah daging yang mak dapat. Apa taknya, ambik sendiri dalam besen kan. Apa lagi!! Hihi....
Rasanya sekarang ni sekilo daging mau cecah Rm30 henggit kan? Patutlah seekor lembu pun cecah Rm4000 lebih.
Memang jarang sangatlah beli daging kecuali teringin. Selalunya kalau beli pun daging beku je. Murah sikit kan. Tapi bila baru baru ni, viral pasal daging beku yang bercampur dengan daging lain tu macam seram pulak nak beli lagi!
Bila dah banyak daging dalam esbok ni haruslah mak kena sawan daging hihi....
Apa? Ingatnya Aryan Azra je yang boleh ada entri 'Dari Dapurku'? Mak pun boleh hokey! Hihi....
Daging Kicap ni permintaan Angry Bird sebelum balik Arau hari tu. Nak Udang Sambal pun mak dah masakkan....
Lepas tu masak Daging Asam. Ini mak yang teringin hihi.... Masak mcm buat Air Asam tu. Tapi daging tu rebus dululah.
Lepas tu masak Kari Daging.
Ni pun mak tengah rebus daging, tak tau nak masak apa pulak.
masak stew Mak..nanti saya datang bawak pinggan
ReplyDeleteMuak dah tgok daging.. tp itulah rezeki, w/pun tak korban, alhamdulillah rezeki melimpah ruah, kiri kanan dapat walaupun jk nak ikut, x layakpn dpt daging korban, ramai lagi yang perlu.
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeleteAlhamdulillah..
ReplyDeleteByk dpt daging korban ye nom..
Nmpk sedap tengok daging masak kicap hang tu nom..
Den pun masih ado laie daging korban tu hari..
Tak tau nak masak apo..
Dah lah tiap2 sabtu ado jo bengkel kerja..
Aduhaiiiii..
Kesian anak2 ku..😢
Bencilah Mak ni tau! Kita baru nak up entri menu daging korban, tetiba dia dah buat entri dulu. Orang baru nak kumpul gambar katanya tau! Nyampahlah, kalau sehati sejiwa boleh baca perasaan orang cam ni tau!
ReplyDeleteEh, tetiba rasa lapar tengok daging asam tu, Mak. Rasanya macam nak buat jugalah nanti. Setakat ni dah berapa menu daging ek kita buat sampai semalam. By next week memang tumbuh banyak 'daging' lah dalam badan nih nanti!
teringin plak nak buay daging asam. betul kak, mahalnya daging sekarang. kami ni pun, kalau teringin baru beli. kalau beli sebagai lauk kat kedai, hari tu beli daging kunyit, rasa yg kami dapat bukan daging kunyit, tapi bawang kunyit. haha
ReplyDeleteok..hari semua berasaskan dging.. saper tiada idea nak masak apa hr ni jom singgah bloh akak okje..dia ada idea untuk anda...haha
ReplyDelete*hari ni
ReplyDelete*blog
kat kg tahun ni plg murah rm500 satu bahagian.. tu pun yg comel2 je.. kalau yang gebu2.. mahal lagi..
ReplyDeletepatutlah tersedak-sedak kita dibuatnya, rupanya nama kita diseru..hahaha, amboi sedap-sedap masakan daging mak tu, setakat ni saya baru buat daging goreng je, ada banyak lagi daging tu, tak tau apa pula resepi yang nak dimasak lagi dengan dagimg tu. eh tapi daging air asam tu macam menarik je mak..bagi resepilah macammana nak buat
ReplyDeleteBanyak lah stock daging Mak ye kikiki..
ReplyDeleteDaging korban ni sedapnya lain macam. Manis dan lembut je. Itu yang teringin nau dgn daging korban. Sy suka buat sup @ goreng letak kicap sikit2. Bawang besau dgn cili kasi lebih :)
Nampaknya seminggu dua ni menu berasaskan daging korban ajelah.
ReplyDeleteDaging korban memang sedap sebab daging lembu muda (umur dua tahun)
Kalau daging yang dijual tu kadang2 daging atuk lembu. Pakai periuk noxxa pun tak lembut.
goring lada hitam , masak kari , daging salai , buat beef stek ,goreng pon sedappp mak ..sambal daging , soup daging , rendang cilipadi,rendang tok;)
ReplyDeletesedapnya mak, daging korban mmg sedap kan. patutla orang selalu berebut
ReplyDeleteWah! Sedap2 belaka ni, Hainom! PH peminat daging. Kari, kicap, steak, whatever, semua suka!
ReplyDeletesedapanyyer daging korban rendang mak tuuu., ;p
ReplyDeleteSalam perkenalan dr cikjah...tq sudi lawat blog yg sunyi tu...hehehe almaklum x glamer. Wah sedapnya daging ayaq asam. Cikjah dok pekena sup dn masak kicap ja ni..nnt nk buat jgk ada sikit lgi daging korban jiran bgi..
ReplyDeleteSalam jumaat ceria2 selalu...done folo
Meleleh air lioq tengok daging asam tu...baru pes time dengor...nampak menyelerakan..macam nak cuba jugak le :-)
ReplyDeletekalau dah namanya daging korban, jejes nengoknya,..manisnya memang lenmacam..cukup kena selera even masaknya simple2 aje
ReplyDeleteAda lebih...boleh la anto kat Bangi siket...
ReplyDeleteDaging sekarang dah jadi barang mewah...
ReplyDeleteKat sini dah RM32 sekilo.. huhuhu
memang tengok aje lah dari jauh..
Anak2 goreng telur aje buat lauk.. huhuhu
Raya haji hari tu ajelah layan makan daging...
Ada jugak MIL offer bawa balik daging korban, tapi simpan dulu rumah MIL..
Entah bila la boleh balik ambil...
Bz sokmo... huhuhu
Alhamdulillah.. Rezeki daging namanya tu.. Sha pun seram nak beli daging beku.. Hehehe.. Kalau dekat rumah akak nie boleh tumpang makan daging.. Hehehe..
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete