Makan Luar
Salam Khamis.....
Hari ni paknya cuti yer korang, so faham cukuplah ye kalau paknya ada ....... Mak nak mengadap blog pun seram haha.....
Hari ni izinkan mak nak menyusur yer...... Menyusur dekat dekat jer tapi bawak bag baju haha....... Cer teka mak nak ke mana? 3 orang terawal yang teka betul mak bagi FM yang banyak kat rumah ni! Tetiba teringat entri Teka Teki Tekuk ni hehe..... Macam menipu pulak mak ni yek. Sampai sudah tak bagi bagi jawapan! Serious weyh memang tak de sapa yang teka betul. Jawapannya Rm28 henggit. Selamat mak, ko.... tak yah nak ngepos bagai hihi......
Sebenarnya gambar ni dah lama dah, cuma tak sempat nak publish.
Perahu Pecah ni adik beradik tomyam jugak, cuma kuah dia ada rasa lemak lemak santan dan kebiasaannya isi dalam tu lebih sikit daripada tomyam biasa, ada isi ikan ada ketam ada lala......... Korang pernah makan?
Sebenarnya masa ni mak dah kenyang, tapi nak buat macam mana nafsu serakah nak makan tu mengatasi segalanya hihi..... Kalau tak rasa, rugi weyh......
Macam biasa kalau hari cuti kebiasaannya mak anak beranak akan makan luar. Alah......bukan mak jer yang kuat makan luar ni..... korang pun sama kan? hihi
Kadang makan malam aje, kadang dari pagi sampai malam mak kerjakan duit pak Jilap haha..... Boringlah weyh.....asyik makan air tangan sendiri jer! Kalau dikira betul betul, sebenarnya banyak jugak habis duit kat makan luar..... Bayangkanlah sekali makan yang biasa biasa pun mau cecah Rm 40 henggit sekali makan, kalau dah sebulan, tak Rm320 henggit melayang..... Tak pelah bang, reward jugak untuk abang yang penat bekerja, takkan asyik nak makan ayam kicap bini jer hihi...
Hari ni paknya cuti yer korang, so faham cukuplah ye kalau paknya ada ....... Mak nak mengadap blog pun seram haha.....
Hari ni izinkan mak nak menyusur yer...... Menyusur dekat dekat jer tapi bawak bag baju haha....... Cer teka mak nak ke mana? 3 orang terawal yang teka betul mak bagi FM yang banyak kat rumah ni! Tetiba teringat entri Teka Teki Tekuk ni hehe..... Macam menipu pulak mak ni yek. Sampai sudah tak bagi bagi jawapan! Serious weyh memang tak de sapa yang teka betul. Jawapannya Rm28 henggit. Selamat mak, ko.... tak yah nak ngepos bagai hihi......
Sebenarnya gambar ni dah lama dah, cuma tak sempat nak publish.
Perahu Pecah |
Perahu Pecah ni adik beradik tomyam jugak, cuma kuah dia ada rasa lemak lemak santan dan kebiasaannya isi dalam tu lebih sikit daripada tomyam biasa, ada isi ikan ada ketam ada lala......... Korang pernah makan?
Sebenarnya masa ni mak dah kenyang, tapi nak buat macam mana nafsu serakah nak makan tu mengatasi segalanya hihi..... Kalau tak rasa, rugi weyh......
Macam biasa kalau hari cuti kebiasaannya mak anak beranak akan makan luar. Alah......bukan mak jer yang kuat makan luar ni..... korang pun sama kan? hihi
Kadang makan malam aje, kadang dari pagi sampai malam mak kerjakan duit pak Jilap haha..... Boringlah weyh.....asyik makan air tangan sendiri jer! Kalau dikira betul betul, sebenarnya banyak jugak habis duit kat makan luar..... Bayangkanlah sekali makan yang biasa biasa pun mau cecah Rm 40 henggit sekali makan, kalau dah sebulan, tak Rm320 henggit melayang..... Tak pelah bang, reward jugak untuk abang yang penat bekerja, takkan asyik nak makan ayam kicap bini jer hihi...
Hehehe...pandai nak kenakan Pak Jilap ya... :)
ReplyDeleteHaha....jadi somi gitulah kan KC....kena rela dikenakan dengan anak bini
Deletesedapnya tomyam ketam tu...:)
ReplyDeletetak tau lak namanyer perahu pecah biasa tom yam kung kan org panggil kalu tomyam seafood ada santan tuh kak...
ReplyDeleteaik gi dkt2 tp bwa beg baju? pi genting ke kak?
Nama tu depand kedai kot Dana n.....yelah okje pun mcm pernah dengar Tom yam kung tu...
DeleteGenting? Genting nak pergi time hujan gini seramlah Dana....tunggu habis renovation dulu lew...
Ai. Selamat bergembira..senang hati ya.... dekat tapi bawa beg? 4 hari terus ke jalan-jalan? Malas la nak teka kat mana, makin jeles nanti i yang duduk je kat rumah ni..ai, Kak Long KL dah upah siapa jaga KL kalau gitu?
ReplyDelete4 hari terus kena tunggu pak jilap jadi hartawan dulu AN.....hihi...Eleh....nyampah tau....lu jagalah, kasi ganti mak sapa lagi mau harap? Jiran sebelah? Huh.....suruh itu orang....hari pun esok pagi tau! Haha....
DeleteDekat tapi bawak beg, hmmm..balik kg kot, kg pak jilap kan, kan..otw nginggah le mane2 mkn luar,kan, kan,...
ReplyDeleteNA...kg pak Jilap tu dokek yor....tak payah bawak beg der...hihi...
DeleteKang tersempak kita berdua, cerlah cerita, nak ke mana??
ReplyDeletePaling2 idokpun pastinya g jumpa anak bujang nan sorang, maklumlah kerinduan seorang ibu mengatasi segalanya.
Alah geng...awak tak mainkan belah belah sini ....awak main Ganu jer ...ye dok? Kalau terserempak kita confirm kenal awak, tak boleh lari punya sebab ada duta blog cilik tu
DeleteAs'salam..wah! baguslah ya Nom..pakat2 anak2 makan di luar sesekali best! itulah namanya keluarga bahagia sesekali tengok suasana orang makan di luar kan..best tu
ReplyDeleteWaalaikumsalam.....
DeleteDah bukan sesekali dah ni cikgu....saban hujung minggu dah ni hihi
macam sedap je perahu pecah tu..bila nak dipecahkan perahu kat dapur Mak Jilap? i olls nakdatang bawak mangkuk
ReplyDeleteKat rumah ai tak pernah ada perahu you olls macamana i olls nak pecahkan Sal oiii....hihi
Deletetakkan orang berkerja aje yg cutikan Nom. kita yg suri-suri ni pun nak juga bercuti dari duk dapur..hehe
ReplyDeleteBetul tu KY.....tp KY lagi untung tau ...sampai ke Istanbul ha..
Deletehahhaa.. alaa.. sekali sekala apa salahnye.. OKje pun nak berehat juga, kalau tak keluar, bila masa lak nak melaram baju2 baru dalam gobok tu.. ye tak? hihiii
ReplyDeleteYe betul NH....hihi....banyak baju dah tak muat dah tu ..punyalah lama tak berjalan.
DeleteSEDAPNYA
ReplyDeleteSebenarnya nak cuti masak dan rehatkan tangan dari bau bawang:)
ReplyDeleteKanda ni mcm ada experienced jer....hihi
DeleteHahaha..gi ngadap Pak Jilap hari ni!
ReplyDeletePerahu pecah? 1st time dengar..
Betul jugak, asyik makan air tangan sendiri aja..sesekali rasa lah air tangan mamak..air tangan orang siam...hahahaha
Hoho....tangan mamak yg sodap tu
DeleteSalam pertama kali singgah sini. saya pun tak tahu nak panggil apa, kakak atau hainom saja.
ReplyDeleteSaya pun belum kenal tuan blogger ni siapa.
Apapun menu diatas sangat menyelerakan.
mmm...sedap nampak
Panggil apa apa aje pun boleh Arz...
DeleteMak, kenapa takda gambar wefie Mak suami isteri di penghujung entri? Dah tak sabar nak 'lari dari rumah' ke atau sebab saja-saja macam selalu nak tunjuk sopan sesangat depan PakJilap? Ni sahlah Mak tak datang singgah rumah minum petang kalau dah PakJilap adakan....
ReplyDeletePerahu pecah ni hasil belian ke atau hasil buatan tangan Mak ni?
Malas ar nak mop muntah kaler .....hihi
DeleteSama jer mcm kak Ton nak cepat letak gambo makanan, eleh!!.....
Mana ada buat sendiri kak Ton....yg tom yam biasa pun tak lepas, ada hati nak buat perahu pecah....baik makan kedai jer ler puas hati!
haaa mana ek ... ai rasa pi felda residence air panas tu ...
ReplyDeleteKat Perak yeh Eima....tempat tu lum sampai lagi
Deleteacik setiap hari bekerja makan tengahari dah tentu kat luar..hari cuti..masak sendiri la okje
ReplyDeleteYelah jemukan AE.....kalau pagi petang makan luar
DeleteSelamat bergumbira di waktu cuti ni..he..he
ReplyDeleteala..takde klu camne nak main teka teki kak..:)
ReplyDeletesaya pun kalau hari suami cuti, mmg biasa mkn luar..saje tuko selera. Bila terkena tak sedap..ada gak rasa tobat. Tobat sambal belacan jer.. :D
bagus2 knor cuti pun masak...tak ada maknanya mkn luar..
ReplyDeleteKnor sapa tak kenal tokey dapur!
Deletememanglah hainom kalau dh hari2 makan airtangan sendiri pun tekak sendiri pun boring...nak juga makan luar sekalisekala...kalau boleh hari2 hihiii...tapi suami kakak tak suka makan kat luar ,ada sja tak kena perut dia bila makan bagai2 kecuali nasi.
ReplyDeleteOhhh...sama mcm kakak okje SI, laki dia susah nak makan luar, nak air tangan bini sesaja....
DeletePerahu pecah ? Tak pernah dengar pulak nama masakan ni ... agaknya sebab isi banyak bercampur gaul dlm kuah tu, itu yg dinamakan perahu pecah. :)
ReplyDeleteMia ni pun boring juga makan air tangan sendiri ... nak makan air tangan somi, kembong perutlah jawabnya sebab dia tau masak air je ... kihkihkih
Haha...mcm sama jer Mia kita....tu pun masak air setahun sekali belum tentu....
DeleteBetul tu.. kalu dah hari2 makan masakan air tangan sendiri mmg jemu.. setakat rm320 tu apa lah sgt.. kannn.. sebulan sekali katanya.. heee
ReplyDeleteKalau berdua mcm saya ni, memang selalulah makan luar. Mcm tak berbaloi pula nak masak hari2...
ReplyDeleteBetul tu.....buat penat jer masak yek....buat lambat tido jer haha
Deletetelan air liur tengok tom yam tu..
ReplyDeletenyum..nyum....lapar...
Mungkin ikut kedai kot DR...lain kedai lain namanya
ReplyDeletehahaha...entri Mak Jilab memang selalu best. Tak kering gusi bila membaca.
ReplyDeletetak pernah pulak dgr nama ni sblm sblm ni
ReplyDeletebiasa la sekali sekala.. hihi
Klu tomyam tu biasalah,perahu pecah tak pernah pulak makan..biasalah makan luar,senang..duit terbang tp nikmatnya tu lain..macam kami ni sekali sekala ja makan luar..budget katakan.hehe
ReplyDeleteada gak tomyam yang letak susu cair tau hainom ... klu dak dok umah seminggu , x merayap hujung minggu , mmg blh stress hainom . mcm dah x de life jer . nak gak amik fresh air kat luar tu wpun udara berhabuk ... lala tu yg sedap ...
ReplyDeletesdapnya ..kak..:)
ReplyDeleteSedapnya. Lapar balik nih
ReplyDeleteaku pun jarang masak
ReplyDeletebleh bilang ngan jari tangan je brapa kali masa kat umah tu
fikirkan duit
mmg byk gak la melayang
tapi apakan daya
itu lebih baik dari badan melayang
sekali sekali ok la..mau tiap2 hari mkn luar mau pening pala paknya
ReplyDeletemcm permah mkn di batu caves tapi namanya bukan perahu pecah tetapi sampan terbalik
ReplyDeletesedapnya la haiiiii. rasa mcm belum pernah jumpa lagi. nanti kalau makan kat kedai thai nak try tanya la ada tak menu perahu pecah
ReplyDeletesedapnya nampak, buat lapar jadinya!
ReplyDeletehehe...saya dah jarang makan dekat luar