Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 10 September 2012

Sayang Mak......

OKje dah KEMBALI!!!!!  he..he...

Baru je melawat BONDA kat kampung...... bonda dah beransur pulih..... walaupun kaki masih ada kesan lebam, dan dah berupaya untuk duduk sendiri diwheelchair, tak perlu diangkat lagi, cuma perlukan jugak bantuan anak untuk membuang air beso ke kecik. Pokok pangkalnya bonda perlukan orang sepenuh masa untuk menemaninya......tidak seperti dulu!

Tapi OKje rasa PUAS.....  walaupun hanya 'sehari semalam' aje, tapi sekurang-kurangnya OKje dah 'take a part' untuk menjaganya. Walaupun mungkin ... ada yang lebih teruk kesnya dengan OKje ..... tapi OKje terpanggil untuk berfikir hikmah disebaliknya.......

Mungkin Allah mengaturkan semua ini untuk memupuk sifat sabar dalam diri OKje sebagai anak, bagaimana kita bersabar melayan seorang ibu yang sakit, bayangkan ajelah dalam satu malam bonda bangun untuk membuang air kecil sampai 4-5 kali, itu belum lagi mengelap najis yang tercirit dek dah tak mampu nak menahan lagi......, baru je nak bermimpi dah kena kejut...... baru je nak nyenyak dah kena panggil lagi....... memang cukup mencabar ( bagi OKje le.... orang lain mungkin tak....), itu baru satu hari........

OKje cukup takut !! Semoga Allah memberikan kesabaran dan kasih sayang itu kepada OKje dan adik  beradik OKje yang lain.......

Merenung wajah bonda yang dah uzur, tergenang air mata OKje .....  mengakui sebenar-benarnya dalam hati, bahawa wajah inilah yang memberikan kasih sayang penuh ikhlas kepada OKje dari bayi sampailah  OKje dah dewasa sekarang ni......


SAYANG mak......



8 comments:

  1. sorg mak mapu menjaga 10 anak tp 10 anak x tentu mampu menjaga sorang mak kan???ironik.... moga2kt x tergolong dalam golongan tu....

    ReplyDelete
  2. sayangilahhhh makkk selagi mak masih ada kan okje!!! huhuhu

    ReplyDelete
  3. Intan....memang tak mudah untuk menjaga seorang mak.. sebab mak tu pintu syurga... kalau anak senang je ....payah beno marah jek....he...he
    Itulah cabarannya.... apa pun cuba yg terbaik!

    ReplyDelete
  4. semoga mak Okje tu di dalam keadaan okay, insyaAllah :)

    ReplyDelete
  5. ty pun syg mummy ty juga , hope ty de lgi utk jge dye bl dh xlrt lgi.. ;-(

    ReplyDelete
  6. Betul tu, Allah berikan kita ujian untuk menjaga anak kita bila mereka sudah dewasa mereka diberikan ujian utk menjaga kita ^^

    Alhamdulillah dia dh beransur pulih

    ReplyDelete